Τα πτηνά μπορούν να κοιμούνται καθισμένα στα κλαδιά χωρίς να χάνουν την ισορροπία τους, ή ακόμη και πετώντας χωρίς να πέφτουν. Κι αυτό που μπορεί να μοιάζει ακατανόητο για την ανθρώπινη λογική, έχει εξήγηση.
Όπως δείχνουν έρευνες, τα πουλιά μπορούν να διατηρούν «ξύπνιο» το ένα εγκεφαλικό τους ημισφαίριο, ενώ το άλλο «κοιμάται».
Μπορούν ακόμα να περιορίζουν τον ύπνο REM σε μόλις ένα μέρος του εγκεφάλου τους τη φορά, που τους επιτρέπει να διατηρούν την όρθια θέση τους ενώ κοιμούνται βαθιά, εξηγεί, μεταξύ άλλων, η Έλεν Τζέιμς, επιμελήτρια πτηνών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των ΗΠΑ.
Εκτός αυτών, όμως, τα πλάσματα αυτά φαίνεται πως διαθέτουν ένα επιπλέον όργανο που ανιχνεύει την ισορροπία μεταξύ των ποδιών τους, το οποίο μπορεί να τα βοηθήσει να μείνουν όρθια ενώ κοιμούνται.
Συνδυαστικά, τα χαρακτηριστικά αυτά αναδεικνύουν τα πουλιά σε όρθιους ή και ιπτάμενους «υπναράδες».
Ως προς τα αποδημητικά πουλιά που πετούν για μέρες, διανύοντας απέραντες αποστάσεις χωρίς στάση, έχει αποδειχτεί μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων πως μπορούν να κοιμούνται εν πτήσει με «ξύπνιο» το ένα εγκεφαλικό ημισφαίριό τους ή και τα δύο, χωρίς να χάνουν τον αεροδυναμικό τους έλεγχο, αλλά ούτε και τον προσανατολισμό τους.
Μάλιστα, έρευνα τού 2016 που είχε δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature αναφέρεται πως τα πουλιά που πετούν κοιμώμενα, δεν αποκλείεται να βλέπουν και όνειρα, αφού καταγράφηκαν στον εγκέφαλό τους φάσεις REM (γρήγορης κίνησης των κλειστών ματιών).
Με πληροφορίες από Smithsonian