Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, ενημέρωσε για την ανατροπή «σχεδόν όλων των οικονομικών μέτρων» που είχαν ανακοινωθεί πριν από τρεις εβδομάδες από τον προκάτοχό του Κουάζι Κουάρτενγκ και είχαν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις βρετανικές αγορές.
Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι το πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας όλων των νοικοκυριών θα ισχύσει μέχρι τον Απρίλιο και όχι για δύο χρόνια.
Θα ακολουθήσουν και «άλλες δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με τις κυβερνητικές δαπάνες, όπως οι φόροι, δήλωσε ο Χαντ.
Η ανάλυση του Guardian για τις ανακοινώσεις του Τζέρεμι Χαντ
Σε ανάλυσή του στον Guardian ο Larry Elliott εξηγεί γιατί το οικονομικό σχέδιο του Χαντ οδηγεί την Βρετανία πίσω στη λιτότητα.
Ο Larry γύρισε τον χρόνο πίσω και θυμήθηκε τον Σερ Ρόμπερτ Άντονι Ίντεν με την ταπείνωση του 1956, υποστηρίζοντας πως οι συγκρίσεις είναι «κατάλληλες».
Μέσα σε 72 ώρες από τότε που έγινε καγκελάριος, ο Τζέρεμι Χαντ εγκατέλειψε όχι μόνο τις περισσότερες από τις προγραμματισμένες φορολογικές περικοπές του Κουαρτένγκ, αλλά και ολόκληρη την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης.
Ο Ίντεν έφυγε μέσα σε δύο μήνες, αφού έστειλε τις βρετανικές δυνάμεις στην Αίγυπτο για να ανακαταλάβουν τη διώρυγα του Σουέζ και στη συνέχεια αναγκάστηκε να τις αποσύρει ξανά μπροστά στην απειλή της δράσης των ΗΠΑ για την υπονόμευση της στερλίνας.
Παρόλο που οι αυξήσεις φόρων του Χαντ εξασφάλισαν στον πρωθυπουργό κάποια ανάσα, η συνθηκολόγηση της Λιζ Τρας με τις «ορθόδοξες δυνάμεις» - το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Υπουργείο Οικονομικών και τις χρηματοπιστωτικές αγορές - ήταν εξίσου πλήρης. Θα είναι τυχερή αν αποφύγει να επαναλάβει τη μοίρα του Ίντεν, παρά την ανάσα που της έδωσαν οι αυξήσεις φόρων του Χαντ.
Από το τσεκούρι του Χαντ γλίτωσαν η κατάργηση της εισφοράς στην υγειονομική και κοινωνική περίθλαψη και οι αλλαγές στα χαρτόσημα. Η μείωση του βασικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος έχει αναβληθεί επ' αόριστον.
Το πάγωμα των δασμών στο αλκοόλ από τον Φεβρουάριο τώρα δεν θα προχωρήσει. Ούτε η μείωση του φόρου στα μερίσματα ή οι αλλαγές στους φορολογικούς κανόνες για τους αυτοαπασχολούμενους.
Αυτές οι αλλαγές - με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί, τελικά, από το 19% στο 25% από τον επόμενο Απρίλιο και την ανατροπή νωρίτερα αυτό το μήνα για την κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος - θα εξοικονομήσουν στο υπουργείο Οικονομικών 32 δισεκατομμύρια λίρες. Το αρχικό πακέτο θα κόστιζε 45 δισεκατομμύρια λίρες.
Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αρκετό για να κατευνάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο Χαντ ακύρωσε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης για ένα γενικό διετές ανώτατο όριο τιμών ενέργειας. Η δέσμευση θα διαρκέσει τώρα μόνο μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, μετά την όποια βοήθεια να στοχεύει τους πιο ευάλωτους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Larry, ούτε τα τελευταία μέτρα θα είναι το τέλος της ιστορίας. Ο ΥΠΟΙΚ κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν περικοπές δαπανών στον επόμενο μίνι προϋπολογισμό στις 31 Οκτωβρίου.
Ο Χαντ σχεδίαζε πάντα να ανακοινώσει σκληρά μέτρα, αλλά τα έφερε νωρίτερα επειδή φοβήθηκε νέα επίθεση στα κρατικά ομόλογα και τη λίρα. Στο βαθμό που η στερλίνα αυξήθηκε στη συνέχεια στα ξένα χρηματιστήρια και τα επιτόκια (αποδόσεις) των ομολόγων έπεσαν, η ανατροπή των φορολογικών σχεδίων του Κουάρτενγκ θα θεωρηθεί επιτυχία.
Αυτό που ελπίζει ο Χαντ είναι ότι η σκληρή του στάση θα πείσει την Τράπεζα να χαλαρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, και ίσως να έχει δίκιο σε αυτό, όπως σημειώνει ο Larry.
Ο διοικητής της Τράπεζας, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι ο αντίκτυπος του μίνι προϋπολογισμού της 23ης Σεπτεμβρίου θα σήμαινε ένα ισχυρό άλμα στο κόστος δανεισμού τον Νοέμβριο.
Αλλά οι ημέρες των χαμηλών επιτοκίων έχουν τελειώσει. Η Τράπεζα παραμένει ανήσυχη για τον πληθωρισμό - ο οποίος θα ενισχυθεί όταν λήξει το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας τον Απρίλιο - και το κόστος δανεισμού θα εξακολουθήσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική - αυτό που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών - και η νομισματική πολιτική - αυτό που κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας - αυστηροποιούνται σε μια εποχή που η οικονομία ήδη δυσκολεύεται. Το αποτέλεσμα θα είναι ασθενέστερη ανάπτυξη και βαθύτερη ύφεση.