Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, αλλά και κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων για έναν μήνα ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βελγίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Ήδη οι Βρυξέλλες είχαν αποφασίσει το κλείσιμο μπαρ και καφέ, αλλά πλέον το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και αφορά πλέον και τα εστιατόρια. Η απόφαση ελήφθη γιατί οι ειδικοί θεωρούν πως σε αυτούς τους χώρους υπάρχει η μεγαλύτερη διασπορά του ιού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 τα ξημερώματα.
Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα, η εξάπλωση του κορωνοϊού επιταχύνεται και οι αριθμοί διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο, έπειτα από κυβερνητική σύσκεψη.
«Σήμερα, σχεδόν 2.000 άτομα νοσηλεύονται. Χθες 35 άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοιό. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και είναι υψηλότερα από αυτά του Μαρτίου και του Απριλίου. Και οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι θετικές ημέρες, οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται», συμπλήρωσε.
Ακόμη, μεταξύ άλλων μέτρων, επιτρέπονται συναθροίσεις έως τεσσάρων ατόμων, οι χριστουγεννιάτικες αγορές ακυρώνονται, η τηλεργασία γίνεται κανόνας, ενώ απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ μετά τις 20:00.
«Συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα μέτρα είναι πολύ σκληρά», παραδέχτηκε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Αλλά είναι απαραίτητα. Αυτός ο ιός μας πλήττει όλους πολύ σκληρά. Θα αντιμετωπίσουμε μερικές πολύ δύσκολες εβδομάδες. Αλλά τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για να αποφύγουμε το χειρότερο», πρόσθεσε.
Στόχος είναι να αποφευχθεί ένα νέο lockdown, αλλά και προκειμένου να αποτραπεί ο κορεσμός του συστήματος υγείας, εξήγησε ο Ζορζ Ζιλκινέ, ένας από τους αντιπροέδρους της βελγικής κυβέρνησης.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή από υγειονομική άποψη. Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα», τόνισε. «Οι αριθμοί είναι τόσο υψηλοί όσο ήταν τον Μάρτιο όταν αποφασίσαμε ένα lockdown, αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε», συμπλήρωσε.
Μέχρι τώρα στο Βέλγιο έχουν καταγραφεί 191.959 κρούσματα κορωνοϊού και 10.327 θάνατοι. Τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό, κυρίως στις Βρυξέλλες και στις γαλλόφωνες επαρχίες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters
σχόλια