Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές, με συνοπτικές διαδικασίες ή αυθαίρετες εκτελέσεις έγινε δεκτή σήμερα από δύο Τούρκους υπουργούς, την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στην Τουρκία, που επικεντρώνεται στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
«Συναντήθηκα με την @AgnèsCallamard (...) που βρίσκεται στην #Τουρκία για να ερευνήσει τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι» ανέφερε σήμερα το πρωί σε ένα μήνυμα στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδεύοντας το tweet με μια φωτογραφία από τη συνάντηση.
Cemal Kaşıkçı cinayetini araştırmak üzere ülkemize gelen #BM Yargısız&Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard’la görüştük.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) 28 Ιανουαρίου 2019
Met with @AgnesCallamard, #UN Special Rapporteur on Extra-Judicial Executions, who is in #Turkey to investigate the murder of Jamal Khashoggi. pic.twitter.com/As6QhEqnr1
Την Ανιές Καλαμάρ υποδέχθηκε κατόπιν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών.
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ θα επιχειρήσει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, να ρίξει φως στον θάνατο, τη 2α Οκτωβρίου του 2018, του αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.
Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τον θάνατό του, το πτώμα του δημοσιογράφου, ο οποίος έγραφε μεταξύ άλλων για την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, δεν έχει βρεθεί.
Η Άγκυρα έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως την αναγκαιότητα μιας διεθνούς έρευνας για αυτήν την υπόθεση, καταγγέλλοντας την έλλειψη διαφάνειας στην έρευνα του Ριάντ.
Από την πλευρά του, ο Κένεθ Ροθ, ο διευθυντής της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) υπογραμμίζει ότι η Καλαμάρ είναι απλά «μια ειδική εισηγήτρια» και δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος του ΟΗΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια