Η Αίτνα «ξύπνησε» και πάλι μετά από μερικούς μήνες σχετικής ησυχίας και κάλυψε με ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας ύψους 12 χιλιομέτρων την ανατολική Σικελία.
Η ροή της λάβας από την Αίτνα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης, επικεντρώθηκε γύρω από τον κρατήρα στη νοτιοανατολική πλαγιά του βουνού, όπως δήλωσε τη Δευτέρα το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας.
Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές στις κατοικημένες πόλεις στις πλαγιές του ηφαιστείου, το οποίο είναι δημοφιλές σε πεζοπόρους, σκιέρ και άλλους τουρίστες.
Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, η ροή της λάβας από τον κρατήρα είχε σταματήσει, ανέφερε το ινστιτούτο. Όμως νωρίτερα την ίδια μέρα, ενώ το ηφαιστειακό σύννεφο ξεχυνόταν από την Αίτνα, το ινστιτούτο εξέδωσε προειδοποίηση για τα αεροσκάφη στην περιοχή.
Το πανύψηλο σύννεφο, ορατό από χιλιόμετρα, ήταν η τελευταία εντυπωσιακή επίδειξη της δύναμης της Αίτνας αυτόν τον μήνα. Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, είχε προηγηθεί μία ισχυρή έκρηξη.
Η Αίτνα μετρά δεκάδες γνωστές εκρήξεις στην ιστορία της. Το 1669, στην γνωστή της έκρηξη, έθαψε με τη λάβα της ένα τμήμα της Κατάνια, της μεγαλύτερης πόλης στα ανατολικά και κατέστρεψε δεκάδες χωριά.
Πιο πρόσφατα, το 1983, οι αρχές χρησιμοποίησαν δυναμίτη για να αλλάξουν την πορεία της λάβας που απειλούσε παρακείμενες πόλεις.
Το 1992, ο στρατός έχτισε ένα χωμάτινο τείχος για να συγκρατήσει τη λάβα, που έρρεε από την Αίτνα για μήνες, ώστε να μην εισέλθει σε ένα από τα χωριά που βρισκόταν στις πλαγιές της.
Με πληροφορίες του AP