Έχουν συμβεί και κάποια καλά πράγματα το 2016

Έχουν συμβεί και κάποια καλά πράγματα το 2016 Facebook Twitter
Η Ινδία φύτεψε 50 εκατ. δέντρα μέσα σε μια μέρα και κατάφερε να σπάσει το αντίστοιχο παγκόσμιο ρεκόρ που διατηρούσε το Πακιστάν από το 2013, με 1 εκατ. δέντρα.
0

Λέγεται εδώ και καιρό, μισοαστεία-μισοσοβαρά, ότι το 2016 είναι από τις χειρότερες χρονιές της Ιστορίας λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού δυσάρεστων γεγονότων που έχουν συμβεί ως τώρα. Οι δύο ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας, ο θάνατος του Λέοναρντ Κοέν, ενός από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς στην ιστορία της μουσικής, και η νίκη στις προεδρικές εκλογές του Ντόναλντ Τραμπ, ίσως του χειρότερου ανθρώπου που έχει εκλεγεί ποτέ στην ισχυρότερη πολιτική θέση του πλανήτη, φούντωσαν αυτήν τη συζήτηση. Ως αντίδοτο στην κατάθλιψη, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε κάποιες από τις καλές φετινές ειδήσεις, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε και να αποφασίσουμε αν αξίζει αυτός ο τίτλος στο 2016.

Η Σρι Λάνκα κατάφερε να εξαλείψει από την επικράτειά της την ελονοσία, μια νόσο που βασάνιζε επί δεκαετίες τη χώρα και οδηγούσε στο νοσοκομείο χιλιάδες ανθρώπους μέχρι πρόσφατα.

— Το καλοκαίρι που μας πέρασε, Παλαιστίνιοι και Ισραηλίτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, συγκεντρώθηκαν ειρηνικά σε ένα εστιατόριο της Ιερουσαλήμ και πήραν μέρος σε πρωτάθλημα τάβλι.

Η τρέλα των ice buckets (κουβάδες με παγωμένο νερό) φαίνεται πως απέδωσε, καθώς με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν οι ερευνητές βρήκαν το γονίδιο που προκαλεί το ALS και έφθασαν πιο κοντά στην καταπολέμησή του.

— «Υπεραυτοκίνητα» που μπορούν να συναρμολογηθούν σαν έπιπλα από το ΙΚΕΑ, από 3 ανθρώπους σε λιγότερο από 12 ώρες, θα μοιράζουν ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη την Αφρική.

— Ο Μπιλ Γκέιτς δώρισε 100.000 κοτόπουλα σε οικογένειες στις υποσαχάριες χώρες και το ίδρυμά του δημιούργησε στην περιοχή μια αγορά για πουλερικά.

Έχουν συμβεί και κάποια καλά πράγματα το 2016 Facebook Twitter
Μπιλ Γκέιτς

— Η Πορτογαλία κατάφερε να καλύψει τις συνολικές ανάγκες της χώρας σε ρεύμα για 107 συνεχόμενες ώρες (4 ημέρες) μόνο με τη χρήση καθαρής ενέργειας παραγόμενης από τον άνεμο, τον ήλιο και το νερό.

— Ο Κινέζος επιχειρηματίας Ma Huateng δώρισε 2 δισ. δολάρια σε ίδρυμα που θα προωθήσει την εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον, ένα ποσό-ρεκόρ για τη χώρα.

— Στρατιωτικές δυνάμεις της Νιγηρίας διέσωσαν πάνω από 800 ανθρώπους, οι οποίοι ήταν όμηροι της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σε χωριά της απομονωμένης πολιτείας Borno.

— Το διεθνές αεροδρόμιο Kerala Cochin, το 7ο μεγαλύτερο της Ινδίας, έγινε το πρώτο στον κόσμο που θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια, προερχόμενη από δικά του φωτοβολταϊκά.

Έχουν συμβεί και κάποια καλά πράγματα το 2016 Facebook Twitter
Το διεθνές αεροδρόμιο Kerala Cochin

— Η Ιταλία έγινε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Γαλλία, που πέρασε νόμο ο οποίος δίνει κίνητρα σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα να δωρίζουν το φαγητό που πετάνε και μπορεί να καταναλωθεί.

— Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου στην Ινδία, δίνεται στις γυναίκες το δικαίωμα να αποκτούν την ιδιότητα του αρχηγού σπιτιού και να ρυθμίζουν περιουσιακές υποθέσεις, κάτι που μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο τους άνδρες.

— Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει τη δωρεάν παροχή κάρτας Ιnterrail, αξίας 450 ευρώ, σε κάθε Ευρωπαίο που κλείνει τα 18 έτη (το Ιnterrail είναι εισιτήριο τρένου που δίνει τη δυνατότητα να γυρίσει κανείς σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη).

— Προγράμματα προστασίας σε Ινδία, Ρωσία και Νεπάλ οδήγησαν στην αύξηση του αριθμού των τίγρεων (3.890 το 2016 από 3.200 το 2010) παγκοσμίως για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια.

— Το Ιράν έγινε η 9η χώρα (μετά το Περού, τη Βολιβία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Κολομβία, τη Σλοβενία, την Παραγουάη, την Κύπρο) στον κόσμο που απαγορεύει να γίνονται στο τσίρκο νούμερα, στα οποία συμμετέχουν άγρια ζώα.

— Το Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει το πρώτο πανεπιστήμιο θηλέων στη χώρα, όπου θα μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους οι γυναίκες της χώρας.

— Τον Οκτώβριο, εκπρόσωποι 170 κρατών συμφώνησαν για μείωση του επικίνδυνου αερίου HFC, το οποίο «φυλακίζει» 1.000 φορές περισσότερη θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα.

— Η Κένυα διοργάνωσε τα πρώτα παγκοσμίως καλλιστεία για γυναίκες και άνδρες με αλμπινισμό, μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει περίπου 15.000 ανθρώπους στην υποσαχάρια Αφρική.

Έχουν συμβεί και κάποια καλά πράγματα το 2016 Facebook Twitter
Kαλλιστεία για γυναίκες και άνδρες με αλμπινισμό στην Κένυα

— Το Juno, το διαστημόπλοιο της NASA που έχει σκοπό να ανακαλύψει την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος, κατάφερε να εισέλθει στην τροχιά του Πλούτωνα του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού συστήματός μας.

— Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι από 1η Ιανουαρίου του 2017 θα δίνει σε κάθε έγκυο «βρεφικά κουτιά», δηλαδή πακέτα με όλα όσα χρειάζεται ένα μωρό στο ξεκίνημά του.

— Όσοι ασχολούνται με τα σπορ, συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, την κατάκτηση του αγγλικού πρωταθλήματος από τη Λέστερ.

— Η Ινδία φύτεψε 50 εκατ. δέντρα μέσα σε μια μέρα και κατάφερε να σπάσει το αντίστοιχο παγκόσμιο ρεκόρ που διατηρούσε το Πακιστάν από το 2013, με 1 εκατ. δέντρα.

— Για πρώτη φορά στην Ιστορία ένα αεροσκάφος διέσχισε όλο τον πλανήτη χωρίς σταγόνα καύσιμο, μόνο με την ενέργεια από ειδικά φωτοβολταϊκά πάνελ.

— Το Μπατακλάν, το συναυλιακό κέντρο στο οποίο δεκάδες Γάλλοι έχασαν τη ζωή τους πέρσι, άνοιξε τις πόρτες του, ανακαινισμένο, στην επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης με συναυλία του Sting.

— Η Ρουάντα εγκαινίασε την πρώτη παγκοσμίως εθνική υπηρεσία παράδοσης εμπορευμάτων με drones, κάτι που θα βοηθήσει στη μεταφορά σωτήριων φαρμάκων στις απομονωμένες περιοχές της χώρας.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ