Η έννοια της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι λίγο έως πολύ δαιμονοποιημένη. Ισχύει το ίδιο πράγμα και στη Γαλλία;
Η επιχειρηματικότητα αποτελεί έναν μοχλό δημιουργίας, ευημερίας, απασχόλησης και ανάπτυξης που πρέπει να υποστηρίζεται και να ενθαρρύνεται. Στη Γαλλία η επιχειρηματικότητα έχει ουσιαστική δυναμική, όπως μαρτυρά ο αυξανόμενος αριθμός νέων επιχειρήσεων τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Η γενική εικόνα της επιχειρηματικότητας είναι, ως επί το πλείστον, θετική: το 65% των Γάλλων πιστεύει ότι το επάγγελμα του επιχειρηματία αποτελεί καλή επιλογή για καριέρα.
Mε ποιον τρόπο η γαλλική τριτοβάθμια εκπαίδευση ευνοεί τη φοιτητική επιχειρηματικότητα;
Η διάθεση για επιχειρείν και καινοτομία θα πρέπει να καλλιεργείται κατά την αρχική εκπαίδευση. Εδώ και μια δεκαετία, στους κόλπους των γαλλικών πανεπιστημίων έχουν γεννηθεί πολλοί μηχανισμοί που ευνοούν τη φοιτητική επιχειρηματικότητα. Τον περασμένο Οκτώβρη παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα υπέρ της φοιτητικής επιχειρηματικότητας, με στόχο σε διάστημα τετραετίας να δημιουργηθούν από νέους, αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευσης, ή να περάσουν στα χέρια τους 20.000 επιχειρήσεις. Ο Jean-PierreBoissin, τον οποίο έχω προσκαλέσει να μιλήσει στο πλαίσιο της εκδήλωσης της 20ής Φεβρουαρίου, αποτελεί πρωτεργάτη αυτού του νέου μηχανισμού.
Για ποιον λόγο να διαλέξει κανείς τη Γαλλία για τις σπουδές του;
Η Γαλλία βρίσκεται μεταξύ των πρώτων προορισμών των Ελλήνων φοιτητών. Το ποιοτικό επίπεδο εκπαίδευσης και η δωρεάν φοίτηση στα δημόσια πανεπιστήμια αποτελούν καθοριστικά πλεονεκτήματα. Ένας άλλος λόγος προτίμησης είναι το πολύ υψηλό ποσοστό επαγγελματικής απορρόφησης, αφού το 90% των νέων που απέκτησαν διπλώματα μεταπτυχιακού επίπεδου από δημόσια πανεπιστήμια βρήκαν δουλειά μετά τις σπουδές τους.
σχόλια