Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
1
  • Το ταψί της δοκιμής. Πολλά θετικά σχόλια είχα ακούσει για τα μουστοκούλουρα από το Μαρκόπουλο. Βρέθηκα εκεί, δοκίμασα, ενθουσιάστηκα και σας ενημερώνω. Η κυρία Σοφία Δαρεμά διατηρούσε με την οικογένειά της, τη δεκαετία του '50, φούρνο στο Μαρκόπουλο. Ακόμα ήταν χωριό. Άξια γυναίκα και με όραμα, αναζητούσε κάτι ξεχωριστό να προσφέρει, ώστε το μαγαζί της να προσελκύσει κόσμο. Ξεκίνησε στις αρχές του 1960 να φτιάχνει μουστοκούλουρα, μια και η περιοχή φημίζεται για τον μούστο της. Μετά από πολλές δοκιμές και κεράσματα στους περαστικούς με το «ταψί της δοκιμής», κατέληξε στη συνταγή. Τα μουστοκούλουρα Δαρεμά είναι πλέον ξακουστά εντός και εκτός συνόρων. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα παιδιά της, σήμερα, επιμένουν στη χειροποίητη παραγωγή. Αξίζει η απόδραση για γευστικά και ευωδιαστά μουστοκούλουρα. ☛ Αρτοποιία Δαρεμά, Σουνίου 2, Κεντρική Πλατεία, Μαρκόπουλο Αττικής, 22990 25744. 

 

  • Ο Μπαξεβάνης στο... Κοινοβούλιο. Ακόμα και ένα εστιατόριο ξενοδοχείου που έχει για πολλά χρόνια σχηματοποιήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πελατεία μπορεί να αλλάξει φιλοσοφία στα κατάλληλα χέρια. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη μαγειρική τεχνική και ευφυΐα του Γιάννη Μπαξεβάνη, που αξιοποιεί αυτό τον χειμώνα τον πλούτο της ελληνικής γης στην κουζίνα του Parliament, του εστιατορίου του NJV Athens Plaza. Η καινοτομία έρχεται στα κυρίως πιάτα, όπου με τον όρο «με ολίγην...» ο σεφ σου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις μία μικρότερη μερίδα από την κανονική, σε χαμηλότερη φυσικά τιμή. Δοκίμασα τα πιάτα του, όχι «με ολίγην», και μεταδίδω. Μου άρεσε η σαλάτα με φακές, που απογειώνονται γευστικά από την ένταση που χαρίζει ο ταραμάς ρέγγας (€5,70). Πετυχημένη ήταν η πράσινη φάβα με μαστίχα που την κάλυπτε κιμάς από χταπόδι με σταφίδες και κουκουνάρι (€7,80), αν και η γεύση του χταποδιού έχανε πόντους από το θαλασσινό κρεσέντο του. Ο Μπαξεβάνης τιμά στην κουζίνα του τα κρητικά προϊόντα, έτσι ο αστακός συνδυάστηκε με χειροποίητες κρητικές μακαρούνες που ήρθαν ζουμερές και διακριτικά αρωματισμένες με ζαφορά (€45,50). Αξιοσημείωτη ήταν η γεύση στα φρέσκα παϊδάκια, όπου «έγραφε» το μαρινάρισμά τους σε χαρουπόμελο και δυόσμο, με ευχάριστη συνοδεία τα γεμιστά μανιτάρια (€12,80 «με ολίγην» ). ☛ The Parliament, Ξεν. NJV Athens Plaza, πλατεία Συντάγματος, 210 3352400.
  • Βυζαντινά κεράσματα. Ξεκινάς για καφέ, αλλά στην πορεία βρίσκεσαι να βουτάς λαίμαργα στο μπουφέ με τα γλυκά ή να βυθίζεις το πιρούνι σου στους παραδοσιακούς, τραγανούς λουκουμάδες. Όλα αυτά στο Βυζαντινό, το εστιατόριο του Χίλτον. Οι τιμές δεν τρομάζουν, αφού τον καφέ, μαζί με όσα γλυκά θέλεις, θα τον πληρώσεις 15 ευρώ και με τους λουκουμάδες 9. Ο καφές είναι μόνο η αφορμή. Στην πράξη, το μεσημεριανό μενού ημέρας, εμπνευσμένο από τη μεσογειακή κουζίνα, που προτείνει ο σεφ Γιάννης Μανίκης περιλαμβάνει μια ατομική σαλάτα σπανάκι με ντοματίνια και ανθότυρο, σουβλάκι κοτόπουλο με λαχανικά, ριζότο με μανιτάρια και για το τέλος παραδοσιακό ραβανί και τάρτα με μπισκότο Oreo, και κοστίζει 25 ευρώ. Νόστιμα, ελαφριά και υγιεινά πιάτα, ό,τι πρέπει για ένα business lunch ή ένα χαλαρό γεύμα. ☛ Βυζαντινό, Χίλτον, Βασ. Σοφίας 46, 210 7281400.

 

  • Φανατικοί Gourmet. Το βοδινό μεδούλι πάνω σε καψαλισμένη φέτα προζυμένιου ψωμιού, μαζί με μανιτάρια πορτσίνι τουρσί και μια ιδέα μουστάρδα Dijon (€12,5) είναι ένα από τα καινούργια πιάτα που έκανε το ντεμπούτο του στο μενού του εστιατορίου Vezene κι έχει γίνει hit – ένας εκπληκτικός μεζές που δεν φιγουράρει συχνά στα εστιατόρια. Ο Αρης Βεζενές δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Δουλεύει με πάθος καινούργιες μαγειρικές ιδέες, κρατώντας σε εγρήγορση τη γευστική μας μνήμη. Η κρεατόπιτα που βγαίνει από τον ξυλόφουρνο είναι αποκαλυπτική, με το αρνάκι γάλακτος που έχει καπνιστεί για 6 ώρες σε ξύλο κερασιάς και «παντρεύεται» με γιαούρτι και μέντα, γραβιέρα Κρήτης και demi glace αρνιού (€12,5). Ένα πληθωρικό γευστικό πυροτέχνημα που εξυψώνει τη γιορτή των αισθήσεων. Excellent! ☛ Vezene, Βρασίδα 11, Χίλτον, Αθήνα, 210 7232002. 

 

  • Το σούσι του «θρύλου». Από τότε που το νέο στάδιο Καραϊσκάκη πήρε τη θέση του στην ιστορία του «θρύλου», ο Ολυμπιακός προσπάθησε κατά καιρούς να αποκτήσει ένα εστιατόριο ανάλογο της κλάσης του. Δηλαδή, πρώτης κατηγορίας. Αυτήν τη φορά φαίνεται ότι τα κατάφερε. Το V'ammos, με τεχνογνωσία από το μυκονιάτικο αδελφάκι του, το N'ammos, ήρθε να μας πείσει ότι το σούσι και το ποδόσφαιρο μπορούν να κάνουν καλή παρέα. Διακόσμηση αφαιρετική και ταυτόχρονα απόλυτα κομψή. Μπαρ επίμηκες, στημένο από 300 κατσαρόλες. Οροφή που παραπέμπει σε θαλάσσιο κύμα. Όμως ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το φαγητό. Δεν θα σε απογοητεύσει, όσο ψηλά και αν τοποθετήσεις τις προσδοκίες σου. Η όρεξη ανοίγει με spicy crab tartar, που η γεύση του βασιλικού καβουριού κάνει τέλειο γάμο με spicy μαγιονέζα και το διακριτικό άγγιγμα σκόρδου και συνοδεύεται από yuzu truffle. Τα χτένια Carpaccio με ντρέσινγκ από λάιμ και αυγοτάραχο και γαρνιρισμένα με τζίντζερ αποκαλύπτουν το παιχνίδι της οξύτητας, ερεθίζοντας επίμονα και βασανιστικά τους γευστικούς κάλυκες. Για κυρίως αξίζει να στραφείς σε ένα εκλεπτυσμένο πιάτο, όπως είναι η εξαιρετική ταλιάτα πάπιας κονφί με ρόκα και sticks πατάτας, που συνοδεύεται από σόγια σος και μέλι. Το σέρβις άψογο. Και ερχόμαστε στον λογαριασμό. Τα 55 ευρώ το άτομο που ζητάει το V'ammos δεν είναι λίγα, αλλά η όλη εμπειρία αξίζει τα λεφτά της. ☛ V'ammos, Καραολή Δημητρίου & Σοφιανοπούλου, Νέο Φάληρο, 210 4839350, 6943 005002.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια