Βγες έξω επιτέλους

Βγες έξω επιτέλους Facebook Twitter
Kayak Sorbet Mojito
0
Άλλο ένα ουζάκι

Το Ούζο Ματαρέλλη έχει ένα μυστικό. Στην παρασκευή του χρησιμοποιείται γλυκάνισος που καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα, δίπλα στη θάλασσα, στο Λισβόρι της Λέσβου. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλό απόσταγμα, με πλούσιο αλλά όχι υπερβολικό άρωμα γλυκάνισου, συνετή γεύση με απόηχους θάλασσας και λίγο μπαχάρι στο τελείωμα. Και το μπουκαλάκι με τις καμπύλες, δεν είναι άσχημο. Διανέμεται σε εστιατόρια, ουζερί και επιλεγμένες κάβες. 200ml, 40% αλκοόλ. Τιμή (στο ράφι): €2,70-€2,80. Διανομή: Καρούλιας, 210 8141 801.

Γαστρονομία και μόρια

Μην πάει ο νους σου στο διορισμό στο δημόσιο (ή σε κάποιο δήμο, έστω). Την προηγούμενη εβδομάδα γράψαμε για την εκδήλωση «Η κουζίνα είναι έρωτας, τέχνη, τεχνική», που τελικά πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής και υποτίθεται ότι θα ένωνε τη μουσική, τη γεύση και την επιστήμη (κυρίως τη μοριακή γαστρονομία, που παντρεύει τη μαγειρική με την επιστημονική μέθοδο). Το σουφλέ ξεφούσκωσε: μάλλον αμήχανη ήταν η παράσταση των τριών Γάλλων κυρίων. Ναι, πολύ ενδιαφέροντα όσα έλεγε ο θεωρητικός (και χημικός) κ. Τις, αλλά κάπου φαινόταν ότι δεν είχαν κάνει πολλές πρόβες μεταξύ τους οι τρεις συντελεστές, πέρα από το να ευλογεί ο ένας τα γένια του άλλου. Όσο για τον σεφ Πιερ Γκανιέρ και τον ντραμίστα Ντανιέλ Ιμέρ, τα παλικάρια φαίνονταν να βαριούνται κιόλας. Ειδικά δε ο ντραμίστας, που είχε ρόλο κομπάρσου. Χαμηλών τόνων αλλά μεγάλης επίγευσης η εισαγωγική ομιλία του Γιάννη Ευσταθιάδη, ευτυχώς. Άσχετο: πώς λέγεται η αρπαχτή στα γαλλικά; Πάντως ήταν πρωτοφανής η κοσμοσυρροή, που σημαίνει ότι το κοινό διψάει για ανάλογες ενέργειες. Πράγμα που μας φέρνει σε μία εκδήλωση που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή (την επομένη, δηλαδή), στην Αθηναΐδα, με αφορμή την παρουσίαση του πανέμορφου coffee table book του κριτικού γεύσης Επίκουρου, με τίτλο ArtCuisine (εκδόσεις Imako Media, με την ευγενική χορηγία της Unilever Food Solutions). Κι εκεί το κοινό μεγάλο, κι εκεί ενδιαφέροντες οι κουβέντες (άγγιζαν τα όρια της φιλοσοφίας, με την καλύτερη έννοια), και ευτυχώς χωρίς κενά, αλλά νά σου πάλι οι αναφορές στη μοριακή γαστρονομία και το κατά πόσο οι μεγάλοι σύγχρονοι σεφ είναι καλλιτέχνες ή όχι. Φίλτατοι, μήπως να αποκτήσουμε πρώτα γαστρονομία και μαγείρους και μετά επικεντρωθούμε στους μεγάλους σεφ; Καλός ο ελιτισμός, αλλά κακό το χάσμα με την πραγματικότητα. Πάντως, χορηγοί, μην πτοείστε!

Ταχυφαγείο

Από την προηγούμενη Παρασκευή (11/05/07) λειτουργεί κανονικά η δροσερή ταράτσα του Βασίλαινα (κατηγορία Ελληνική Κουζίνα). Και μάλιστα με νέα θερινά μενού και συνταγές με βάση φρέσκες, τοπικές πρώτες ύλες από τη Σαντορίνη, τη Σκόπελο κι αλλού. To ΜάνηΜάνη (κατηγ. Hip Ταβέρνες) έχει μια πραγματικά δελεαστική πρόταση για το καλοκαίρι, με μόλις €20: μανιάτικη πατατοσαλάτα, σορμπέ για δροσερό διάλειμμα, φιλέτο ψαριού με λαχανικά και σάλτσα αγριομάραθου, φράουλες σε κόκκινο κρασί με κρόκο Κοζάνης και παγωτό βανίλια, μαζί με ένα ποτήρι κρασί - λευκό ή κόκκινο. Το εστιατόριο θα λειτουργεί και τα βράδια της Κυριακής, ενώ θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 16/06. Μιλώντας για δροσιά, η γνωστή μας Kayak προτείνει για φέτος το sorbet Mojito, όπου η φρεσκάδα του δυόσμου και η ανάλαφρη γλύκα της μαύρης ζάχαρης ενώνονται με το μεθυστικό ρούμι και τη σόδα. Στη δροσερή υγειά μας! Για πληροφορίες, τηλεφώνησε στο 210 6628 466.

Βγες έξω interactive
Προτάσεις και διαπιστώσεις

Παρά τις ζέστες οι αναγνώστες επιμένουν να στέλνουν σχόλια και ειδήσεις, και η στήλη τους ευχαριστεί. Η Βίλλυ Μακροπούλου έκανε κάτι που περιμέναμε καιρό. Πρότεινε ένα μαγαζί παραθέτοντας πλήρη στοιχεία! «Λέγεται Μεσόγειος (Παπανδρέου 97, Δάσος Χαϊδαρίου, 210 5818 950). Ειδικεύεται στο κρέας και το menu του περιλαμβάνει επίσης πολύ ωραίες σαλάτες και καλά πρώτα πιάτα. Και διαθέτει μία πολύ ωραία αυλή». Αναλόγως (σχεδόν) έπραξε και ο Δημήτρης Χαλκιάς: «Επιτέλους αξιοποιήθηκε ο χώρος απέναντι από το Γηροκομείο, στην Κηφισίας (εκεί που ήταν Goody's & Flocafé). Ονομάζεται Capital (του Στηβ Κακέτση)». Α, του Στηβ! Τέλος, η Άννα Ντ. είχε μια εύλογη απορία: «Και καλά να δεχτώ το "σπιτικό φαγητό", όπως όταν λέμε "γιαγιαδίστικα κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές", αλλά, βολτάροντας στα χωριά της Πελοποννήσου για παράδειγμα, βλέπεις να πωλούν "παραδοσιακή ρίγανη" και "παραδοσιακό μέλι". Προφανώς η επιγραφή σκέτη "ρίγανη" δεν ηχεί εξίσου δελεαστικά. Χαχα...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ