ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Γιορτή
  • Μια γιορτή κάθε μέρα. Η Γιορτή δικαιώνει το όνομά της. Με την καινούργια ανακαίνιση, η σάλα με το κρεμαστό τζάκι και τους λευκούς καναπέδες είναι ιδανική all day πρόταση. Ωραίο το ρόφημα σοκολάτας σε πολλές παραλλαγές, με τζίντζερ, μπαχαρικά ή ρούμι. Και όταν πεινάσεις θα δοκιμάσεις τις χειροποίητες πίτες της σεφ Δήμητρας Βάιλα που βγαίνουν από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Η τυρόπιτα (€6,40), στα βήματα της παράδοσης, τρώγεται με τη μία. Τα χορτοπιτάκια με φύλλο στο χέρι και άγρια χόρτα του βουνού (€5,50) είναι κολασμένα. Κάθε εβδομάδα καινούργια φαγητά βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο. Κατσικάκι από την Τήλο με καλοψημένες πατάτες (€12,50) αλλά και ελληνικό αρνάκι με σταμναγκάθι (€12,50). Αν θέλεις άλλα κόλπα, τότε η ηφαιστειακή πέτρα έρχεται καυτή στο τραπέζι σου και ψήνεις μόνος σου, όσο εσύ θέλεις, τη σπαλομπριζόλα (€24) και το 300 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο (€23). Εκτίμησα την οινική λίστα, η οποία έχει τόσο προσιτές τιμές, που δεν φοβάσαι να πιεις κρασί για να συνοδεύσεις όμορφα το φαγητό σου. ☛ Γιορτή, Δαφνί, Χαϊδάρι, τέρμα Ιεράς Οδού, 210 5326163.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Botrini’s
  • Ασκήσεις υψηλής τεχνικής. Στο εστιατόριό Botrini's, με την άκρως εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα, απολαμβάνεις τον σεφ Έκτορα Μποτρίνι, που μόλις κέρδισε το βραβείο Αθηνοράματος, με την μπριγάδα του να «ζωγραφίζει» τα πιάτα. Ο ίδιος, στον ρόλο του πρόσχαρου οικοδεσπότη, εξηγεί στους συνδαιτυμόνες του κάθε τραπεζιού τι πρόκειται να γευτούν. Παντζάρια στο φυσικό τους περιβάλλον (€17) τέλεια ψημένα, με κρέμα παγωτό γιαούρτι με απαλή υφή και ιδανικά δροσερό, ραντισμένο με «χιόνι» από κατσικίσιο τυρί. Τα μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος βιολογικής εκτροφής σιγομαγειρεύονται σε κόκκινο κρασί που δίνει τον τόνο και συνοδεύονται με κρέμα πατάτας με μεταξένια υφή, νιόκι πατάτας, αφρό από σέσκουλα και μια πινελιά μαγιονέζα σόγιας με τρυφερά φύλα παντζαριού (€31). «Να δοκιμάσεις το ανοιχτό ραβιόλι με τζίντζερ και θαλασσινά» προτείνει ο  Έκτορας. Πρόκειται για μια καινούργια μαγειρική ιδέα, καθόλου φλύαρη, που εκφράζει τη γευστική ακεραιότητα της πρώτης ύλης (€25). Η σοκολάτα με σορμπέ εσπεριδοειδών (€12) αποτελεί ένα κρεσέντο απόλαυσης. Μου αρέσει που η λίστα κρασιών παρουσιάζεται σε iΡad. Η νέα τεχνολογία στην υπηρεσία της οινικής απόλαυσης. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάθε ετικέτα. Για να μη χαθείς, ο σομελιέ Γιώργος Αποστολίδης θα σε βοηθήσει στην επιλογή σου. Το εστιατόριο του  Έκτορα Μποτρίνι σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις καλή γεύση υψηλής γαστρονομίας επιλέγοντας το μενού ΒΟΕ, που περιλαμβάνει ορεκτικό, κυρίως πιάτο, γλυκό και μισό μπουκάλι κρασί στην τιμή των 40 ευρώ. ☛ Botrini's, Βασ. Γεωργίου Β', 24Β, Χαλάνδρι, 210 6857324.

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Menoo All Αbout Τaste

  • Ντελικατέσεν και όχι μόνο. Το Menoo All Αbout Τaste ξεκίνησε ως ντελικατέσεν σε έναν χώρο καλόγουστης αισθητικής με κρασιά, ιδιαίτερα προϊόντα, αλλαντικά, τυριά αλλά και σάντουιτς και καφέδες για τον δρόμο. Στον φιλόξενο χώρο του στην Κηφισιά δημιούργησε ένα καινούργιο περιβάλλον για πιο privé καταστάσεις, που μετατρέπεται κάθε βράδυ σε Wine Bistro Bar. Εδώ οι οινόφιλοι θα διαλέξουν κάποιο από τα κρασιά που διαθέτει η ενημερωμένη σε ετικέτες κάβα, ενώ και οι προτάσεις από την κουζίνα αποκαλύπτονται ενδιαφέρουσες. Τα γλυκά από το Αu Delicieux γράφουν τον επίλογο με συνοδεία ένα ποτήρι επιδόρπιο κρασί ή απόσταγμα. ☛ Menoo All Αbout Τaste, Λ. Κηφισίας 310, Κηφισιά, 210 6252214.

 

  • Παραλλαγή σε bar και restaurant. Νέα άφιξη στον Παράδεισο Αμαρουσίου, με το all day café-wine bar-restaurant Bottega να κινείται ευέλικτα ανάμεσα σε εστιατόριο και μπαρ, προσεγγίζοντας περισσότερες επιλογές. Τα ηνία της comfort κουζίνας έχει αναλάβει ο Πέτρος Κοσμόπουλος, που έχει θητεύσει στο πλευρό του Λευτέρη Λαζάρου και προτείνει από μπέργκερ και πικάνια μέχρι ταρτάρ σολομού. Ο σομελιέ Γιώργος Σπύρου έχει στήσει μια ενδιαφέρουσα λίστα με 180 ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα, μπίρες και αποστάγματα που δένουν με τα πιάτα του μενού. Ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις κρασί σε ποτήρι από μικρούς  Έλληνες παραγωγούς που ξεκινούν από €2. Περισσότερες λεπτομέρειες μόλις πάρουμε γεύση. ☛ Bottega, Φραγκοκλησιάς 3Α & Γρανικού, Μαρούσι, 210 6100288.

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Barley Cargo

  • Με μπίρα και μεζεδάκια. Στον αριθμό 6 της Κολοκοτρώνη, στην καρδιά της Αθήνας, θα κάνεις στάση στην μπιραρία Barley Cargo. Χαλαρός χώρος, με τελάρα με μαξιλαράκι σε ρόλο καθίσματος, με μεταλλικά βαρέλια μπίρας για τραπέζι αλλά και ξύλινους πάγκους και ράφια στα οποία φιγουράρουν άφθονες μπίρες. Πριν επιλέξεις την μπίρα σου, καλύτερα να περιπλανηθείς χαζεύοντας τις ετικέτες και τις φιάλες. Δεν θα την πιεις ξεροσφύρι, αφού υπάρχουν συμπαθητικοί μεζέδες σε εξαιρετικές τιμές. ☛ Barley Cargo, Κολοκοτρώνη 6, Αθήνα, 210 3230445.
  • Στην αυλή της Μακρυγιάννη. Νέος χώρος στον πεζόδρομο Μακρυγιάννη απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης και το όνομα αυτού Yard café. Είναι το καινούργιο ξεκίνημα του Γιώργου Λυτρίβη μετά το κλείσιμο του εστιατορίου του Εδωδή. Σάλα ντυμένη με ισπανικό πλακάκι και βιομηχανικά στοιχεία, μενού με ζεστά και κρύα πιάτα, που από την εμφάνισή τους αντιλαμβάνεσαι ότι κρύβουν γνώση, τεχνική και άποψη. Περισσότερες λεπτομέρειες μετά τις γευστικές δοκιμές. ☛ Yard café, Μακρυγιάννη 17, 210 9239792.

 

  • Donuts με καλό marketing. Οδηγώ και ανηφορίζω τη λεωφόρο Παπανδρέου στην Ηλιούπολη. Μπροστά από ένα μαγαζί υπάρχει ουρά που καλύπτει το πεζοδρόμιο. Πλησιάζω και διαβάζω «Nanou Donuts Ηouse». Απίστευτο! Το προσωπικό, δύο άτομα, δεν προλαβαίνει να διπλώνει υπερμεγέθη φρέσκα ντόνατς με κρέμα βανίλια ή πραλίνα με επικάλυψη σοκολάτας με €0,60 το κομμάτι. Ακόμα και αλμυρά ντόνατς, ατομικά, με πιροσκί λουκάνικο προσφέρει το μενού. Η συνταγή της επιτυχίας κρατάει από το 1979, όταν το εργαστήριο Nanou ξεκίνησε στον Γέρακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτού του τύπου οι λουκουμάδες πωλούνται συγκεκριμένη ώρα: μόνο από τις 19:00 έως τις 21:30.
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT