Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Premiere
0
  • Η γοητεία της τελειότητας. Αν πραγματικά θέλετε να συνδυάσετε για την έξοδο σας θέα καρτ ποστάλ της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού, roof garden, ιδιαίτερες γεύσεις και φιλοξενία από τις λίγες, τότε η πυξίδα δείχνει το εστιατόριο Première που είναι σκαρφαλωμένο στον 10ο όροφο του Athenaeum InterContinental. Δεν είναι από τις οικονομικές προτάσεις, το ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής, όμως δεν θα κλάψετε ούτε ένα ευρώ. Αξίζει. Εδώ, ο σεφ Jean-Charles MétayerJean-Charles Métayer και η ομάδα του αξιοποιούν στην κουζίνα με τον καλύτερο τρόπο τα πιο φρέσκα εποχικά υλικά που αναδεικνύουν γεύσεις της Μεσογείου με ένα «άγγιγμα» γαλλικής κουζίνας. Αρχή με καραβίδες όλο φρεσκάδα που παίζουν στο πιάτο με ζωντανά βότανα και κερδίζουν γευστικούς πόντους από τον εξωτικό αφρό Miso(€22). Το φουαγκρά σε τερίνα δένει αριστοτεχνικά με μούσλι, ζελέ shiso και κονσομέ (€25) και σε κάθε μπουκιά σε στέλνει στην Πόλη του Φωτός. Το πιάτο που με γοήτευσε τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση ήταν ο μαύρος μπακαλιάρος, που έρχεται καλυμμένος με γυάλινη καμπάνα, φυλακίζοντας το κάπνισμα που σπάει ρουθούνια μόλις αποκαλυφθεί. Ο καπνιστός μπακαλιάρος, τέλεια καραμελωμένος, συνοδεύεται από αφρό πατάτας με άρωμα βανίλιας (€21). Ένα γευστικό ποίημα. Για το κρασί αξίζει να αφεθείς στα έμπειρα χέρια του σομελιέ Γιώργου Σπύρου, που μέσα από την ενδιαφέρουσα οινική λίστα θα επιλέξει το ιδανικό κρασί που θα ακομπανιάρει όμορφα το πιάτο. Για μια καλή γευστική εμπειρία, η επιλογή του μενού degustation των 5 πιάτων αγγίζει τα €55. Είναι εμπειρία. ☛ Première, Athenaeum InterContinental, 210 9206655.
  • Μεζέδες βορείων προαστίων. Ο Σπάγκος στην Κηφισιά είναι ένα σχετικά καινούργιο μεζεδοπωλείο που διεκδικεί το δικό του μερίδιο αγοράς στα Β.Π. Βρέθηκα εκεί βράδυ καθημερινής και στην τεράστια σάλα του οι λιγοστές παρέες χανόντουσαν. Η διακόσμηση απλή, με ξύλινες παλέτες όπου φιγουράρουν τα ούζα και τα τσίπουρα από διάφορες περιοχές της χώρας. ΣπάγκοςΧαζεύω τον κατάλογο που μοιράζεται ανάμεσα σε κλασικούς μεζέδες της θάλασσας και της στεριάς. Στα περισσότερα σχεδόν πιάτα προτείνει και μισές μερίδες, με μισή τιμή φυσικά, και μάλιστα τις αποκαλούν «βολιώτικες». Έτσι, μπορείς να πάρεις γεύση από περισσότερα πιάτα. Τα ψητά λαχανικά (€5) και η βολιώτικη μερίδα ήρθε με (€2,5) και ήταν απλά συμπαθητικά. Η μισή ψητή φέτα με ντομάτα και πιπεριά (€2,5) ήρθε κλασικά, μέσα στο αλουμινόχαρτο ψημένη. Τσιμπολογώ χωρίς ενδιαφέρον, περιμένοντας τα μπιφτεκάκια (€4) που ήρθαν πάνω σε ξύλο με κρεμμύδι καραμελωμένο, αλλά ήταν αδιάφορα στη γεύση και στεγνά. Ευτυχώς που ήταν η μισή μερίδα. Αν όμως παραγγείλεις μισή μερίδα παϊδάκια κοτόπουλο (€3,5), την πάτησες. Έρχονται δύο τεμάχια στο πιάτο, μια υποψία κοτόπουλου. Η συνολική εικόνα του μαγαζιού δείχνει «κουρασμένη» και το σέρβις τυπικό. Ίσως έτυχα σε κακή βραδιά. ☛ Σπάγκος, Χ. Τρικούπη 92, Κηφισιά, 2108 016401.
  • Θέα ολόγυρα. Τώρα που μύρισε έντονα καλοκαίρι, η βεράντα του 360 Cocktail bar έχει μεγάλο σουξέ. 360 Cocktail BarΗ θέα του είναι συγκλονιστική. Μαγεύτηκα όταν βρέθηκα στο εστιατόριο με τη βιομηχανική αισθητική και την Ακρόπολη στο... πιάτο μου. Νομίζεις ότι θα τη χαϊδέψεις. Το ίδιο και τα όμορφα σπίτια της Πλάκας. Δοκιμάζω «λασκαρισμένα μπουλόνια» – έτσι βάφτισε ο σεφ Γιάννης Πατσόπουλος τα νόστιμα πουγκάκια με φρέσκο κιμά από γαλοπούλα, λιαστή ντομάτα και καπνιστό τυρί Μετσόβου (€7,5). Όλες οι ονομασίες των πιάτων αντλούν έμπνευση από οικοδομικά υλικά και μηχανήματα. Το «σπειρωτό γρέζι» είναι ένα καλοφτιαγμένο ριζότο με ποικιλία μανιταριών και άρωμα από λάδι τρούφας (€10). Μπορείς, όμως, από την «εργαλειοθήκη» να επιλέξεις μια ποικιλία τυριών ή αλλαντικών που θα συντροφεύσει το κρασί ή κάποιο ωραίο κοκτέιλ. ☛ 360 Cocktail bar, Ηφαίστου 2, πλατεία Μοναστηρακίου, 210 3210006.
  • Παλιά δόξα. Μετά από μια ωραία καλοκαιρινή πλέον βόλτα στην Πειραϊκή και θαλασσινά μεζεδάκια και τσίπουρα στο Αγκυροβόλι του Σωτήρη με θέα το έμπα του λιμανιού και φόντο την Αίγινα, η αυλαία της βραδιάς έπεσε στο ιστορικό γαλακτοζαχαροπλαστείο Στάνη, στην καρδιά του Πειραιά.Αγκυροβόλι του Σωτήρη Το μαγαζί με την αύρα του 1933 φημίζεται για το χειροποίητο παγωτό καϊμάκι με γλυκό βύσσινο και αμύγδαλα, το εκμέκ και το ρυζόγαλο, αλλά και για τους λουκουμάδες του, που τους σερβίρει μέχρι τις 11 μ.μ. Περασμένες έντεκα και περιοριζόμαστε σε ένα ρυζόγαλο αδιάφορο, που δεν θύμιζε σε τίποτα τις παλιές, καλές εποχές. Την ίδια ματαίωση είχαμε και με το παγωτό καϊμάκι που δεν ήταν μαστιχωτό και ευωδιαστό. Κρίμα ένα τέτοιο μαγαζί να μη διατηρήσει τη σπιτική ποιότητα όπως παλιά, που τρώγαμε το παγωτό και μύριζε γάλα. Ελπίζω σε καλύτερες μέρες. ☛ Στάνη, Ι. Δραγάτση 14, Πειραιάς, 210 4174235.
  • Νέα άφιξη. Στο Μοσχάτο, το μεζεδοπωλείο «Ο κηπουρός και τα λάχανα», που σερβίρει μια σειρά από μικρά πιάτα με παιχνιδιάρικους μεζέδες, όπως μάγουλα μοσχαρίσια φρικασέ, σαγανάκι με τυρί Μετσοβόνε και συκώτι στο χαρτί ψημένο με σκορδάκι. Τραπεζάκια έξω κάθε Πέμπτη έως Κυριακή. Λεπτομέρειες θα σας έχω μετά τη δοκιμή. ☛ Ο κηπουρός και τα λάχανα, Μοσχάτο.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.