Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter

 

Από τα Χανιά στα Πετράλωνα, μια τσικουδιά δρόμος

Η κρητική κουζίνα είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και ολοκληρωμένες ελληνικές τοπικές κουζίνες σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία της, τις συνταγές, τα υλικά της. Λένε ότι για να την απολαύσεις πρέπει να τη γευτείς στον τόπο όπου γεννήθηκε. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η εσωτερική μετανάστευση δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο «Διοματάρης» ήρθε από τα Χανιά στην Αθήνα πριν από μερικούς μήνες και μετέφερε την ταβέρνα του από τον τόπο του στα Πετράλωνα. Όταν τον ρωτήσεις, σπεύδει να εξηγήσει ότι «Διοματάρης» σημαίνει στα κρητικά όμορφος, παρορμητικός, αυθόρμητος. Και όχι μόνο το εξηγεί αλλά το επιβεβαιώνει με τη συμπεριφορά του. Καταφέρνει να κάνει όλο το μαγαζί μια παρέα, κερνώντας συνέχεια «κούπες», δίνοντάς σου την ευκαιρία να ζεις αυθεντικές στιγμές κρητικής φιλοξενίας στην Αθήνα. Το πρώτο πράγμα που θα γευτείς στην Ταβέρνα του Διοματάρη είναι το ζυμωτό ψωμί, φτιαγμένο από τα χέρια του με στάρι από τα χωράφια του στην Κρήτη, αλεσμένο σε νερόμυλο και ψημένο στον δικό του ξυλόφουρνο. Το βουτάς μέσα στο βαθύ πιάτο με το ελαιόλαδο και τη φρέσκια ρίγανη και αρχίζεις να ταξιδεύεις. Η καλή τσικουδιά ρέει άφθονη και οι μεζέδες καταφθάνουν στο τραπέζι. Το ένα πιάτο καλύτερο από το άλλο. Ασκόλυμπροι ιδανικά βρασμένοι με ελαιόλαδο και λεμόνι (€5), γευστική απλότητα και πληρότητα σε όλο τους το μεγαλείο. Ευωδιαστά καλιτσούνια με χόρτα (€5) και τυρί μαλάκα (€5). Ποικιλία από χόρτα τσιγαριαστά (€5) –πετροφιλιές, μελισσόχορτο, τσοχοί, φεγγαρίδες, τσουκνίδες, γαλατσίδες, αγριομαϊντανός–, ένα υπέροχο μπουκέτο γεύσεων και αρωμάτων κρητικής γης. Πατάτες τηγανητές (ένα… βουνό, €4) με τη συνοδεία εξαιρετικά φτιαγμένης στάκας (€7) που σε απογειώνει. Απάκι ψημένο διακριτικά για να αναδείξει τα αρώματά του. Χοιρινό μαγειρεμένο με χόρτα (€9), μελωμένο. Γαμοπίλαφο (€9) εξαιρετικό. Οι μερίδες του είναι πληθωρικές και δεν κατάφερα να φάω κάστανα στιφάδο, τραχανά με πατάτες, μπουρέκι χανιώτικο, χοιρινό με χαρούπια, κουνελάκι με σύκα και άλλα πιάτα ανάλογης έμπνευσης. Στα γλυκά ενθουσιάζουν οι παραλλαγές τηγανίτας με μέλι, με ζάχαρη, με χαρουπόμελο αλλά και με πετιμέζι. Ήταν αέρινες και στεγνά τηγανισμένες, ίσως οι ωραιότερες που έχω φάει και αδημονώ να τις ξαναφάω. Σε μια γωνιά του μαγαζιού μια λύρα κι ένα λαούτο διακριτικά συνοδεύουν την κρητική μυσταγωγία με σεβασμό στην παράδοση που τιμά το μαγαζί. Στο τέλος ο Διοματάρης μπορεί να σε φιλέψει και κανένα καρβέλι ψωμί για το σπίτι. «Στον άνθρωπο που αγαπάς, δώρισέ του ψωμί» λέει ο λεβέντης Κρητικός.

Ταβέρνα του Διοματάρη, Δημοφώντος 80 Άνω Πετράλωνα, 210 3455505

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter

Φάγαμε ωραία στο Bistecca!

 

Το Bistecca που μόλις άνοιξε μας δίνει έναν χώρο με παρεΐστικη διάθεση και μενού που ασπάζεται την ιταλική και αμερικανική κουζίνα. Ο εμπνευστής του, ο Βασίλης Μάρκου, έχει οικογενειακή παράδοση στην εστίαση και την οινοπαραγωγή. Στόχος του είναι να σερβίρει νόστιμο φαγητό σε προσιτή τιμή που να αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες. Από τις προτάσεις του μενού δοκιμάσαμε από τα ορεκτικά ωραιότατα και καλοφτιαγμένα γεμιστά μανιτάρια Portobello με κατίκι Δομοκού, λιαστή τομάτα και αρωματικά βότανα (€6). Ακολούθησαν οι αλμυροί λουκουμάδες: τραγανοί απέξω και η τυρένια καρδιά τους πλούσια και με ωραία υφή. Ταιριαστή ήταν από δίπλα η μαρμελάδα τομάτας (€4,5). Η μπρουσκέτα με χοιρινό καρέ, κρέμα τυριού και φύλλα πιπεράτης ρόκας (€5) δίνει ιδέες για να συνοδεύσεις ένα ποτήρι κρασί από τη λίστα των Αμπελώνων Μάρκου της premium συλλογής «wine expressions» ή της καινούργιας οινικής σειράς που εστιάζει αποκλειστικά στις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες σαλάτες, όπως αυτή με τα τραγανά φύλλα σαλάτας που ενισχύεται με προσούτο, καβουρδισμένο αμύγδαλο και βινεγκρέτ από πετιμέζι (€7,5). Θα ήθελα περισσότερη βινεγκρέτ να αγκαλιάζει την πρασινάδα. Το ριζότο με ποικιλία από τρία διαφορετικά είδη μανιταριών και λάδι τρούφας (€10,5) είναι πλούσιο και σίγουρα την παράσταση κλέβει η αρωματική δύναμη της τρούφας. Για κυρίως, καλή επιλογή αποδεικνύεται το Rib eye αρτυμένο με λίγα μπαχαρικά και σωστά ψημένο ώστε να χαρίζει την πλούσια γεύση του το ζουμερό κρέας – συνοδεύεται με ρόκα, παρμεζάνα (€17). Για δυνατούς παίκτες υπάρχει το γιγαντιαίο ιταλικό T-Bone steak, η δημοφιλής Bistecca alla Fiorentina, που συνοδεύεται με ψητά λαχανικά (€38) και το μέγεθός της… τρομάζει. Επίσης, το πληθωρικό μπέργκερ που έτρωγαν βουλιμικά στο διπλανό τραπέζι είναι από τα hit του μαγαζιού. Με δυο λόγια το Bistecca σε κερδίζει με το φιλόξενο περιβάλλον, το φιλικό σέρβις και την προσέγγισή του που έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι πιάνει τις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού.

Bistecca, Παν. Τσαλδαρη 27, Μελίσσια, 210 6096055

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter

Στον δρόμο της ιταλικής παράδοσης

 

Από τον κανόνα της ιταλικής γεύσης, που θεωρείται ασφαλής επιλογή για εστιατόριο, δεν ξεφεύγει εύκολα κανείς. Τον δρόμο αυτό ακολουθεί και το Dante στο Κολωνάκι που άνοιξε πρόσφατα στο γοητευτικό νεοκλασικό κτίριο στη γωνία Αναπήρων Πολέμου & Δεινοκράτους. Δημιουργός του είναι ο Μανώλης Κονιωτάκης, γνωστός από το Freud Oriental, με συνεργάτη του στη διακόσμηση τον Γιώργο Μέρλο. Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Χρήστος Φασέας, ο οποίος θέλησε να μείνει όσο πιο κοντά γινόταν στην ιταλική παράδοση. Το μενού περιλαμβάνει ό,τι θα περίμενες να βρεις σε ένα ιταλικό που σέβεται την προσωπικότητά του, πιάτα κλασικά και προσεγμένα, με καλή εκτέλεση. Αρχή με Vitello tonnato (€21), κρύες λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού καλυμμένες από σάλτσα τόνου. Ήταν μια καλή εκτέλεση της γνωστής συνταγής με καταγωγή από το Πιεμόντε. Πλούσια γεύση με καλή ισορροπία στα υλικά της σάλτσας. Φρέσκια ήρθε η πράσινη σαλάτα με μοτσαρέλα και ξηρούς καρπούς (€12), χωρίς ωστόσο να έχει κάτι που να σε κάνει να τη θυμάσαι. Το σπαγγέτι Bolognese (€17) θα ικανοποιούσε τους πολλούς θαυμαστές αυτού του πιάτου με την πληθωρικότητα της σάλτσας του και το all dente ζυμαρικό. Λιτή μεν, αλλά με πλούσια γεύση, τρυφερό κρέας και σωστό τηγάνισμα ήταν η κοτολέτα αλά Μιλανέζα (€27), ένα πιάτο που σεβόταν απόλυτα την καταγωγή του. Στον κατάλογο φιγουράρουν το κλασικό ριζότο με Πορτσίνι (€17), τα strozzapreti με γκοργκοντζόλα (€17) αλλά και η ταλιάτα από μοσχάρι (€32). Στο Dante θα συναντήσεις επιχειρηματίες, εφοπλιστές και γνωστούς κοσμικούς. Θα φας καλά, με φροντίδα και περιποίηση. Ωστόσο, η πληθώρα των ιταλικών εστιατορίων που υπάρχουν στην Αθήνα σου δίνει πολλές επιλογές και δυνατότητα σύγκρισης στις τιμές. Ακόμα κι αν υπολογίσεις τον χώρο και το σέρβις, οι τιμές του Dante είναι μερικά κλικ παραπάνω από τον μέσο όρο της αντίστοιχης ποιότητας φαγητού. Πάντως, το βράδυ Παρασκευής που το επισκέφτηκα η σάλα του ήταν γεμάτη.

 

 

Dante, Αναπήρων Πολέμου 22 & Δεινοκράτους, Κολωνάκι, 210 7291991

 

 

Νέα πιάτα

 

Το κολωνακιώτικο Cinco δεν επαναπαύεται στις δάφνες του και ανανεώνει το μενού του με καινούργια και ενδιαφέροντα πιάτα που επιμελείται ο σεφ Δόξης Μπεκρής. Θα βρεις ταρτάρ μαγιάτικου με αρμένικη ταμπουλέ, κρέμα αβοκάντο και πανακότα wasabi. Εξαιρετικές βραζιλιάνικες κροκέτες με ψητό κοτόπουλο, chutney ντομάτας, guacamole με ανανά, κρέμα burrata και Idiazabal. Φιλέτο μπακαλιάρου με ρεβίθια, πρώιμο σπανάκι και οργανικό αυγό ορτυκιού με μυρωδικά αλλά και καλοφτιαγμένο ιβηρικό χοιρινό σε κρούστα μυρωδικών, κρέμα γλυκοπατάτας, ψητή σελινόρριζα ,κρέμα chorizo και σάλτσα Pedro Jimenez. Εντυπωσιακή είναι η παρουσίαση του πιάτου με καλαμάρι μαγειρεμένο στο δικό του μελάνι με φασκόμηλο, λάδι πορτοκαλιού, aioli πράσινων μυρωδικών , lemon gel και ριζότο με manchego. Τα κοκτέιλ και η ενημερωμένη λίστα κρασιών παίζουν πάντα δυνατά.

 

Cinco, Σκουφά 52, Κολωνάκι, 210 3643603

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.