Βόρεια-Νότια

Βόρεια-Νότια Facebook Twitter
0
Βόρεια-Νότια Facebook Twitter
LoCamente

«LoCamente» (τρελή ψυχή) είναι το εύστοχο όνομα του ολοκαίνουργιου μαγαζιού της Ελένης και του Άρη Τσανακλίδη. «Τρελή ψυχή, αυτό είμαι κατά βάθος» λέει γελώντας η Ελένη και προσθέτει: «Ήταν μια τρελή απόφαση αλλά κι ένα όνειρο να κάνω ένα εστιατόριο μαζί με τον άντρα μου, τον Άρη». Η αύρα της οικειότητας υπάρχει διάχυτη και σε αγκαλιάζει αμέσως. Aυλή καταπράσινη, σάλα στα χρώματα της άμμου, με έντονα τα ισπανικά στοιχεία. Φυλλομετρώ τον κατάλογο με τις προτάσεις των πιάτων που βγαίνουν από την κουζίνα. Ο Άρης Τσανακλίδης, πολυταξιδεμένος και έμπειρος σεφ, μαγειρεύει «φαγητά που γουστάρουμε να τρώμε», όπως ο ίδιος λέει, και ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του. «Το μενού θα αλλάζει τακτικά, ανάλογα με τη διάθεση, και θα προσθέσω λίγο βιετναμέζικο και ταϊλανδέζικο» εξηγεί ο σεφ και μας σερβίρει μαριναρισμένο φιλέτο ψαριού σε μοσχολέμονο, αλάτι και φρέσκο κόλιανδρο (€6,50) – ωραίο ξεκίνημα. Ακολουθεί μια υπέροχη σαλάτα, η «Escondido» (€7), με ολόφρεσκες καρδιές μαρουλιού –σαν να το έχεις μόλις κόψει από τον κήπο– που αγκάλιαζαν dressing Dijon, παρμεζάνα, ψητό σκόρδο και χειροποίητο κρουτόν. Δροσερή και τόσο ευχάριστη, που δεν θέλεις να τελειώσει. Σε πήλινο σκεύος έρχεται το Chili con carne (€5), μαστόρικα μαγειρεμένος μοσχαρίσιος κιμάς, με καλαμπόκι, φασόλια κόκκινα και σάλτσα ντομάτας με τσίλι. Ένα παιχνίδι υφών, πληθωρικής νοστιμιάς και κάψας αγκαλιάζει τον ουρανίσκο. Ο Άρης μαγειρεύει με τεχνική αλλά και αγάπη, το καταλαβαίνεις και στους μυρωδάτους γκιουσλεμέδες (€4,5), φτιαγμένους με άγρια χόρτα και φέτα που δίνει όμορφη ένταση στη γεύση. Είναι μια πρόκληση το παιχνίδι αυτό των διαφορετικών γαστρονομικών προτάσεων που εναλλάσσονται στο τραπέζι. Από τα κυρίως, οι γαρίδες κεμπάπ με κομμάτια ανανά συνοδεύονται με αχνιστό ρύζι με κάρι (€14,5), ένα επιτυχημένο πιάτο. Ανάλαφρη αλλά και φινετσάτη γεύση αποκαλύπτει το λαβράκι (€10,5), φτιαγμένο στον ατμό, που η σος από λεμόνι yuzu και σόγια πάνω στο αχνιστό ρύζι μπασμάτι το απογειώνει. Εύκολα θα βάλετε στην άκρη τις αναστολές και τα κρατήματα και θα τσακίσετε τα μπιφτεκάκια LoCamente (€7,5). Έρχονται αφράτα και μυρωδάτα, ψημένα στην εντέλεια και στημένα σαν πύργος με πίτες ανάμεσά τους, με σος γιαουρτιού, και από δίπλα ντοματίνια με κάππαρη και καππαρόφυλλα. Η απλότητα και η γευστική διαφάνεια σε όλο τους το μεγαλείο. Στο διπλανό τραπέζι πάνω σε ξύλινο εντυπωσιακό σκεύος ένα captain America Burger που ο νεαρός τιμάει βουλιμικά. Μικρή οινική λίστα, που όμως προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές και με καλή τιμολόγηση. Γλυκός ο επίλογος με ένα ανάλαφρο millefeuille που σερβίρεται στο ποτήρι, με φράουλες και καραμελωμένα αμύγδαλα. Όποιος γνωρίζει την προσωπικότητα του Άρη και της Ελένης δεν περιμένει κάτι λιγότερο όταν βάζουν την υπογραφή τους σε ένα εστιατόριο.

☛ LoCamente, Σμύρνης 3, Νέα Ερυθραία, 6945 439520

Βόρεια-Νότια Facebook Twitter
Jimmy's Fish and the Sushi Tavern


Έχοντας κρατήσει από το παρελθόν ωραίες αναμνήσεις από το γνωστό εστιατόριο του Μικρολίμανου «Jimmy & the fish», ένιωσα όμορφα και φιλόξενα στο ανανεωμένο πλέον Jimmy's fish & the Sushi Tavern. Το μενού εναρμονίζεται με τη θέση του χώρου, προσφέροντας θαλασσινές κλασικές προτάσεις, και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα επιλογής σε σούσι, μια τάση που βρίσκει αρκετούς φανατικούς οπαδούς. Ξεκινήσαμε με τις κλασικές προτάσεις του μενού και αφήσαμε για μετά το σούσι. Αρχή με πετυχημένο σεβίτσε σφυρίδας (€14) που «πατάει» σε ασιατική συνταγή, με ξύσμα καρότου, ψιλοκομμένη πιπεριά και ντοματίνια. H Σαλάτα του Αγρού (€12), ένας λιλιπούτειος κήπος στο πιάτο με τραγανή πιπεράτη ρόκα, καρδιές μαρουλιού, ξεφλουδισμένη ντομάτα, πιπεριές χρωματιστές και τουρσί αγγούρι και πιπεριές. Γεύση οικεία αποκάλυψε και η ωραία ταραμοσαλάτα (€8) με σπιτική προσέγγιση, που συνοδεύεται με αραβικές πίτες κομμένες σε σχήμα πανιού ιστιοπλοϊκού, ραντισμένες με κοκκινοπίπερο. Από τα κυρίως πιάτα, γευτήκαμε το «Μυκονιάτικο» καλαμάρι(€16), γεμιστό με φέτα και ψημένο στα κάρβουνα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το σπαγγέτι με καραβίδες (€22) σε σάλτσα ντοματένια – ένα πιάτο που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Το μακαρόνι, σωστά βρασμένο al dente, και πλούσια η γεύση της σάλτσας που το αγκαλιάζει με τις ευμεγέθεις καραβίδες. Ο κατάλογος με τα σούσι προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως το ταρτάρ κιτρινόπτερου τόνου (€9), που έρχεται με ωραία παρουσία και γεύση, και τα καλοφτιαγμένα California rolls (€10), που τρώγονται απνευστί. Επιδόρπιο επιβάλλεται να πάρετε, και μάλιστα την άπαιχτη μηλόπιτα (€7) που συνοδεύεται με παγωτό. Με δυο λόγια, εδώ θα φας από θαλασσινά ζυμαρικά, φρέσκο ψάρι έως γιαπωνέζικα ρολά σε ωραίο περιβάλλον και με αίσθηση φιλοξενίας.

☛ Jimmy's Fish and the Sushi Tavern, Ακτή Κουμουνδούρου 46, Μικρολίμανο, 210 4124417

«Testaccio» ονομάζεται η περιοχή στη Ρώμη που φιλοξενούσε από το 19ο έως τα τέλη του 20ού αιώνα τα σφαγεία και σήμερα είναι η γειτονιά των foodies. Αυτή είναι και η ονομασία του καινούργιου εστιατορίου που άνοιξε στον χώρο που φιλοξενούσε μέχρι πρόσφατα το Silver Casa στη Βουλιαγμένη. Το μενού δίνει έμφαση –πού άλλου– στο κρέας, με steaks, bisteca Fiorentina, μοσχαράκι γάλακτος και τόμαχοκ από χοιρινό. Μαζί θα σερβίρονται πολλά φρέσκα εποχικά λαχανικά, από κουκιά στη σχάρα έως παλιές ποικιλίες καρότων με πέστο φιστικιού. Θα υπάρχει μπαρ με οστρακοειδή, μοτσαρέλα μπαρ και κοκτέιλ. Το μενού θα υποστηρίζει λίστα ιταλικών κρασιών και λίστα με δυσεύρετους ελληνικούς οίνους. Αναμένεται αρχές Ιουνίου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ