Botrini’s

Botrini’s Facebook Twitter
Botrini's
0

Σαν να βρίσκομαι σε θεατρική σκηνή, αυτή είναι η αίσθηση που μου προσφέρει η ανοιχτή κουζίνα του Botrini's, με τη μαγειρική ομάδα να ετοιμάζει τα πιάτα με φοβερή επιμέλεια. Οι μάγειρες, προσηλωμένοι, δίνουν με ακρίβεια την τελική πινελιά στο πιάτο, τοποθετώντας άνθη, αλμυρίδες, ζελεδάκια, και στήνουν πιάτα εντυπωσιακά, που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Όπως ένας λογοτέχνης στήνει με δεξιοτεχνία την ατμόσφαιρα του βιβλίου του, έτσι κι ο Έκτορας βάζει με πάθος την προσωπική του σφραγίδα. Ο chef/patron Έκτορας Μποτρίνι συνεχώς εξελίσσει τα πιάτα και τις τεχνικές του. Δεν είναι τυχαίο που έχει διακριθεί με 1 αστέρι Michelin και έχει συγκεντρώσει 25 διαφορετικές βραβεύσεις. Αεικίνητος, σφύζει πάντα από ζωντάνια και διευθύνει με τη μαγειρική μπαγκέτα του τις κουζίνες των τριών εστιατόριων του σε Κέρκυρα, Αθήνα και Ρόδο, στα οποία θα προστεθεί ένα ακόμα στη Μύκονο, με φιλοσοφία «meat and lobster». Στο εστιατόριο Botrini's στο Χαλάνδρι ο Έκτορας παντρεύει τις παραδοσιακές γεύσεις με τη μοριακή κουζίνα, έχοντας στο πλευρό του δύο ικανότατους sous-chefs, τους Νίκο Μπίλλη και Τάσο Στεφάτο, που ακολουθούν συνειδητά τον δρόμο της εξέλιξης. Κάθε πιάτο του σεφ ερεθίζει πρώτα το μάτι πριν συναρπάσει τις υπόλοιπες αισθήσεις σου. Άφωνη έμεινα όταν ήρθε ο δίπατος διαφανής γαλάζιος δίσκος. Κάτω από το γυαλί διέκρινα άμμο και βότσαλα, ενώ επάνω φιγουράριζαν αραχνοΰφαντες φέτες καπνιστού ξιφία καρπάτσιο σε συνταγή που ακολουθούν οι ψαράδες στη νήσο Έλβα, οι οποίες συνοδεύονταν με νεραντζοσαλάτα κερκυραϊκή, βραχάκια από κουρκουμά, τραγανή σαλικόρνια (αλμυρίδα) και στο κέντρο σορμπέ από πιπεριά χαλαπένιο. Οι διαφορετικές υφές και τα υλικά ισορροπούσαν μαγικά, ξεδιπλώνοντας στον ουρανίσκο τις πολύπλοκες γεύσεις τους – έκρηξη νοστιμιάς που απογείωνε το εσπεριδοειδές και συμπλήρωνε με τη δροσιά του το διακριτικά πικάντικο σορμπέ (€19). Πιάτο για πολλά αστέρια, που καταγράφεται στη γευστική μνήμη. Ακολούθησε σε ανάλογο σκεύος εξαιρετικό «χταπόδι στο φυσικό του περιβάλλον». Χταπόδι καρπάτσιο γεμιστό με ταρτάρ θαλασσινών, αφρό από ζωμό του χταποδιού, δίπλα πατάτα καολίν –φτιαγμένη απέξω όπως κάνουν την πορσελάνη–, γεμισμένη με μαγιονέζα σκόρδου, και στην άκρη ένα ζελεδάκι ούζου (€22). Κορυφαία στιγμή ήταν η αλλιώτικη «καρμπονάρα», όπου το καλαμάρι ήταν δουλεμένο και κομμένο σαν πάστα και συνοδευόταν, στο μπολ που σερβιρίστηκε, με αυγά αχινού, αυγό κότας, μπέικον και τρούφα. Ονειρεμένο! Το ριζότο «Al nero, Η σκοτεινή πλευρά της σελήνης» (€21) δικαιολογούσε απόλυτα την ονομασία του, φτιαγμένο με παλαιωμένο ρύζι ακουαρέλο, σωστά χυλωμένο, με βούτυρο καραβίδας, μελάνι σουπιάς, αχινό και έντονη τη γεύση πορτοκαλιού. Πιάτο γοητευτικό. Το «Fantasy Lambia» (€29) μας πρόσφερε πλουσιοπάροχα τρεις παραλλαγές του αρνιού. Ήρθε σε μπολάκι με μαγειρίτσα ευωδιαστή και πληθωρική, ακολούθησε τρυφερό αρνί μπρεζέ με ρεβίθια και αέρα από λεμόνι με πληθωρική νοστιμιά και ο κύκλος έκλεισε με ωραία λιχουδιά από χειροποίητο πιτάκι σε ρολό γεμιστό με αρνάκι, ντομάτα, γιαούρτι και δυόσμο. Το επιδόρπιο, ευφάνταστο, ένα αποδομημένο τζατζίκι (€13) σε γλυκό.
Εντυπωσιακό όσο και εξαιρετικό παιχνίδι αλμυρού-γλυκού χάρισε το Corek à la Greca (€13), παγωτό τσουρέκι με κρέμα κανέλας με μαχλέπι και μαστίχα. Μεγάλο ατού της σάλας ο σομελιέ Δημήτρης Μανωλάκος. Ευγενής και ενημερωμένος, παντρεύει ιδανικά τα πιάτα με τις οινικές επιλογές του από τον παγκόσμιο αμπελώνα. Στόχος όλης της ομάδας του Έκτορα είναι να προσφέρει αυτό που αποκαλούμε «προσιτή γαστρονομία», και το πετυχαίνει με τον καλύτερο τρόπο. Στο Botrini's μπορείς να βρεις το «μενού ανακάλυψης» τεσσάρων πιάτων με 40 ευρώ και το μενού degustation έντεκα πιάτων με 80 ευρώ.

☛Botrini's, Βασιλέως Γεωργίου Β' 24Β, Χαλάνδρι, 210 6857323


Ραχάτι: Για να περάσεις καλά με τσικουδιά και μεζέδες. Η τσικουδιά ρέει δροσερή στα ποτήρια και μπορεί να μην την απολαμβάνουμε στην Κρήτη, όμως εδώ, στο ρακάδικο Ραχάτι, την ευχαριστιόμαστε εξίσου καλά. Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια στον καινούργιο χώρο που στήθηκε στην Ηλιούπολη από μια οικογένεια γνήσιων Κρητικών. «Θέλαμε να φτιάξουμε το καφενείο που είχαμε στο χωριό μας στην Ιεράπετρα» λέει ο Χρήστος, ο γιος, ένα νέο παιδί που «άπλωσε» το όνειρό του μέσα σε αυτόν το ζεστό χώρο. Ανεπιτήδευτο περιβάλλον, χαλαρό, που ταιριάζει απόλυτα με την ονομασία «ραχάτι», αφού εδώ θα έρθεις για να χαλαρώσεις. Το διαπιστώνεις βλέποντας τον πάγκο με τις πολύχρωμες μαξιλάρες και τον μεγάλο μαυροπίνακα στη μία πλευρά, που δίνει πληροφορίες για τις μουσικές βραδιές και τους μεζέδες, ενώ στον απέναντι τοίχο φιγουράρουν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες των Ξυλούρη, Κατράκη, Χατζιδάκι, Καστοριάδη, Μπέλλου. Τα παλιά παντζούρια έγιναν ράφια και οι ρόδες ποδηλάτου φωτιστικά. Τα μπλε σχολικά τετράδια πάνω στα τραπέζια έχουν αναλάβει τον ρόλο μενού με τους κρητικούς μεζέδες. Στην κουζίνα μαγειρεύει η μαμά Μαριάνθη, που τιμά τις παραδοσιακές συνταγές του χωριού της και ό,τι ωραίο φαγητό της έμαθε η γιαγιά της. «Τα περισσότερα προϊόντα έρχονται από το Λασίθι, τα άγρια χόρτα για τα καλτσούνια, η φρέσκια μυζήθρα, που είναι στα καλύτερά της αυτή την εποχή, η τσικουδιά είναι από οικογενειακό ρακοκάζανο. Το ρακόμελο το φτιάχνουμε μόνοι μας, με το θυμαρίσιο μέλι του τόπου μας» λέει με πάθος ο Χρήστος και μου προσφέρει ένα ποτηράκι ζεστό ρακόμελο. Στο τραπέζι έρχονται μικρά πιατάκια και πιρουνάκια μαζί με πράσινες ελίτσες και παξιμάδι για ξεκίνημα. Μετά τις πρώτες τσικουδιές προσγειώνονται και οι μεζέδες και παίρνουμε δείγμα μαγειρικής γραφής της κυρίας Μαριάνθης. Χαρήκαμε οι τέσσερις συνδαιτυμόνες τα μικρά ευωδιαστά ντολμαδάκια (€4), μια μπουκιά το καθένα, που συνόδευε γιαούρτι, την πατάτα την οφτή (€4) που μόλις βγήκε από τη χόβολη και κάνει καλή παρέα στην τσικουδιά. Η κρητική σαλάτα με παξιμάδι, αγγούρι, ντομάτα, ελιές και ανθότυρο (€4,50) τρώγεται ευχάριστα. Το απάκι (€5) από τη Σητεία ήρθε ελαφρά ζεσταμένο, βγάζοντας τα αρώματα και τη νοστιμιά του. Τα αφράτα κεφτεδάκια (€4,50) ήταν λιμπιστικά και γρήγορα εξαφανίστηκαν από το πιάτο. Τα μοσχοβολιστά τηγανητά αυγά με στάκα (€5) και οι χειροποίητες πατάτες (€3) σαν λουκουμαδάκια πυροδότησαν τα πιρουνάκια της παρέας – ωραίο πιάτο. Το Ραχάτι δεν προσφέρει μόνο χαρά στον ουρανίσκο αλλά και στα αυτιά. Θα πετύχεις διάφορες κομπανίες από νέους που παίζουν με κέφι ρεμπέτικα, κρητικά ή έντεχνα με ήθος και άκουσμα που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του μαγαζιού. Αυτά που προσφέρει το Ραχάτι τιμώνται δεόντως από τους νέους ανθρώπους που γεμίζουν το μαγαζί ακόμα και τις καθημερινές. Δεν είναι να απορείς, αφού η σχέση ποιότητας-τιμής είναι εξαιρετική και η κρητική φιλοξενία περισσεύει. 


☛Ραχάτι, Μαρίνου Αντύπα 93, Ηλιούπολη, 210 9920207.


ΒορΟινά: Ραντεβού με τον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας. Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους με τους οινόφιλους της Αθήνας, οι οινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας θα φέρουν την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 στην πρωτεύουσα τον οινικό πλούτο του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα και θα τον παρουσιάσουν στην καθιερωμένη εκδήλωση γευσιγνωσίας «Τα ΒορΟινά», που κατά παράδοση πλέον εγκαινιάζει οινικά τη νέα χρονιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει στη διάθεση των οινόφιλων για δοκιμές και συγκρίσεις μια μεγάλη συλλογή από επιλεγμένες ετικέτες γηγενών και ξένων ποικιλιών που καλλιεργούνται στα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας. Η φετινή εκδήλωση συνδυάζεται με δύο ξεχωριστά οινικά γεγονότα. Τα ΒορΟινά θα φιλοξενήσουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων που θα αναδείξει τον καλύτερο Έλληνα sommelier για το 2015, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Παγκόσμιας Ένωσης των Οινοχόων στην Αυστρία το 2017. Η τελική φάση του διαγωνισμού θα είναι ανοιχτή στο κοινό, το οποίο θα μπορεί να παρακολουθήσει την αναμέτρηση σε ένα σκηνικό που παραπέμπει σε χώρο εστιατορίου. Παράλληλα, το δεκαήμερο από 23 Ιανουαρίου έως και 2 Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένο στους παραγωγούς της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», καθώς σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν οινικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις που θα καλωσορίσουν τους παραγωγούς-μέλη της ένωσης, φέρνοντας στο προσκήνιο τις οινικές τους δημιουργίες. Οι ΒορΟινές εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν βραδιές γνωριμίας με τους παραγωγούς και τα κρασιά τους, μαθήματα μαγειρικής, παρουσιάσεις, σεμινάρια και masterclasses, ενώ επιλεγμένα εστιατόρια, μπαρ, café και wine bars θα προβάλλουν με τον δικό τους τρόπο το βορειοελλαδίτικο κρασί μέσα από εμπλουτισμένες οινικές λίστες, θεματικές βραδιές και ειδικά μενού που θα ετοιμάσουν προς τιμή των ΒορΟινών. Η έκθεση θα γίνει στο ξενοδοχείο «Grande Bretagne», με διοργανωτή την ένωση οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

☛Ώρες λειτουργίας: 11.00-17.00 για επαγγελματίες (είσοδος με πρόσκληση/επαγγελματική κάρτα), 17.00-22.00 για το οινόφιλο κοινό (είσοδος: 5 ευρώ).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ