Δροσερός Κήπος - φρέσκες γεύσεις

Δροσερός Κήπος - φρέσκες γεύσεις Facebook Twitter
Κήπος
0

Ιταλία αλά ελληνικά στον Κήπο. Ο Κήπος έχει τη δική του ιστορία στην Αγία Παρασκευή. Ήταν πάντα μια ολόδροση αυλή γύρω από μια μονοκατοικία από τη δεκαετία του '20. Κατά περιόδους έχει στεγάσει διαφορετικά είδη διασκέδασης, αλλά τώρα μπήκε στην καλύτερη εποχή του. Καταρχάς, πήρε το όνομα που του ταιριάζει: «Κήπος». Η ανανέωση δεν σταμάτα εκεί. Ο εσωτερικός χώρος μοιράζεται όμορφα σε παρεΐστικες γωνιές με καλόγουστη διακόσμηση. Η ευρύχωρη αυλή, πνιγμένη στο πράσινο και στα λουλούδια, αναδεικνύεται όμορφα από τον φωτισμό της Ελευθερίας Ντεκώ. Στο κέντρο της φιγουράρει μια τεράστια, αρσενική φιστικιά... Το ύφος παραπέμπει σε άλλες εποχές και αποπνέει το στυλ της εξοχικής ταβέρνας, αλλά με σύγχρονη προσέγγιση. Η κουζίνα παντρεύει την κουλτούρα της Ιταλίας με τις ξεχωριστές πρώτες ύλες από την Ελλάδα, δημιουργώντας πιάτα που εκφράζουν τη φρεσκάδα. Καθημερινά φτιάχνονται φρέσκα ζυμαρικά με ιταλικό αλεύρι και φρέσκα ελληνικά αυγά ελευθέρας βοσκής. Τα πιάτα με τις πάστες και τις νόστιμες σάλτσες μαγειρεύει με τέχνη ο καλός σεφ Παναγιώτης Μωυσής και οι γεύσεις του αγγίζουν τους αμετανόητους εραστές των ζυμαρικών. Μπορείς να επιλέξεις από πέντε διαφορετικά είδη φρέσκων ζυμαρικών που απογειώνονται γευστικά από τις καλοδουλεμένες σάλτσες που τα αγκαλιάζουν. Θα ξεκινήσεις με ορεκτική καπνιστή μοτσαρέλα σκαρμότσα που δένει πετυχημένα με σος από σύκα Καλαμάτας. Η καπνιστή γεύση ισορροπεί όμορφα με τη διακριτική γλύκα του σύκου. Στη συνέχεια θα περάσεις σε μια καλοκαιρινή σαλάτα με αβοκάντο κομμένο σε φέτες και σολομό που ενισχύεται γευστικά με ελαιόλαδο και σιναπόσπορο. Οπωσδήποτε θα δοκιμάσεις την καπνισμένη μελιτζάνα, που ο συνδυασμός της με το τυρί Μελίχλωρο Λήμνου αποδεικνύεται σε κάθε μπουκιά ιδανικός. Ωραία εμφάνιση όσο και πλούσια γεύση αποκαλύπτουν οι κόκκινες ταλιατέλες ζυμωμένες με παντζάρι, που σερβίρονται με εξαιρετικό μοσχαρίσιο λουκάνικο. Πληθωρική νοστιμιά βγάζουν οι πένες μπολονέζ με κιμά φρεσκοκομμένο που μαγειρεύεται με μυρωδικά που κόβει ο σεφ από τον «μυστικό» κήπο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της μονοκατοικίας. Την καρμπονάρα στην ελληνική εκδοχή της θα τη γευτείς με φρέσκο λιγκουίνι και καπνιστή πανσέτα Δράμας. Εξαιρετική είναι και η ναπολιτάνικη πίτσα ψημένη σε φούρνο με πέτρα. Για κυρίως, θα ευχαριστηθείς την όμορφα ψημένη ταλιάτα που ευωδιάζει από τα φρεσκοκομμένα μυρωδικά του κήπου. Το μενού δίνει τη δυνατότητα να συνοδεύεις το κρασί σου και με πλατό με τυριά και αλλαντικά από τη γειτονική Ιταλία αλλά και από την Άνδρο, τη Λήμνο, την Κρήτη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μια καλοκαιρινή wine list και μια λίστα μεσογειακών κοκτέιλ με μαστίχα, τσίπουρο και ούζο σε απόλυτη αρμονία. Θα κλείσεις γλυκά με εξαιρετικό χειροποίητο μπανόφι και τιραμισού. Ο Κήπος προσφέρει μια καλή επιλογή για την έξοδό σου, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να χορτάσεις με 20 ευρώ το άτομο χωρίς το κρασί.

☛ Κήπος, Αγ. Ιωάννου, Αγ. Παρασκευή, 210 6006004


The Egg, ολόφρεσκο. Αν αποφασίσεις να ονομάσεις ένα εστιατόριο «The Egg», πρέπει να συμβαίνουν δύο πράγματα: πρώτον, να αγαπάς πολύ αυτή την ξεχωριστή τροφή με τις εξαιρετικές ιδιότητες και την καταλυτική παρουσία στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική και, δεύτερον, να είσαι αποφασισμένος να βάλεις σε δοκιμασία τις ικανότητες και τη δημιουργικότητά σου, διότι πρέπει να βουτήξεις μέσα σε οικείες για τον περισσότερο κόσμο συνταγές και να τις εκτελέσεις ιδανικά ή να τις ανανεώσεις σύμφωνα με τη δική σου άποψη. Στην περίπτωση του πολύ φρέσκου εστιατορίου «The Egg» στον Χολαργό, τα δύο αυτά στοιχεία τα βρίσκεις σε μια καλή αναλογία. Ο λάτρης του αυγού θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς θα δοκιμάσει ό,τι περιμένει να βρει κι ακόμη περισσότερα σε παρασκευές που δικαιώνουν τις προθέσεις των δημιουργών του εστιατορίου. Εδώ θα βρεις αυγά μάτια, scrambled, στραπατσάδα και ομελέτες, αυγά σε φωλιά από σπιρτόξυλο πατατάκι, μπέργκερ με αυγό, κροκ μαντάμ, αυγά μέσα σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας που τα ονομάζουν «φρουτάλια Μενεμενή», μπρουσκέτα με scrambled eggs και σολομό ή με αυγά ορτυκιών πάνω σε κορμό από κατσικίσιο τυρί πασπαλισμένο με ροζ πιπέρι. Στον κατάλογο θα βρεις ακόμη σαλάτες και τηγανητές πατάτες σε διάφορες παραλλαγές – σκέτες ή με λιωμένο τσένταρ και μπέικον ή κεφαλοτύρι και ρίγανη. Στο τέλος θα γλυκαθείς με παγωτό χωνάκι μηχανής ή καταπληκτικούς λουκουμάδες. Το Egg παίζει όλη τη μέρα από το πρωί έως το βράδυ, με τιμές εξαιρετικές και σέρβις αποτελεσματικό.

☛ The Egg, Μεσογείων 236, Χολαργός, 210 6520326


Hamam. Θα το ξεχωρίσεις αμέσως στη μεγάλη πλατεία του Αμαρουσίου, πίσω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού, ανάμεσα στις μοντέρνες καφετέριες, το καινούργιο καφενείο-μεζεδοπωλείο «Hamam». Είναι μικρό, χαριτωμένο, με ζωηρά χρώματα και με παραδοσιακά τραπεζάκια απλωμένα κάτω από τα δέντρα της πλατείας, απλά και αληθινά. Η κάρτα του είναι μικρή και προσφέρει μια σειρά από παραδοσιακά μεζεδάκια για να συνοδεύσεις το ούζο, το τσίπουρο ή κάποια μπίρα από τις ελληνικές μικροζυθοποιίες. Τα αφράτα κεφτεδάκια μοσχοβολούν και θυμίζουν αυτά που φτιάχνει η μαμά σου – τρώγονται με ευχαρίστηση. Το ίδιο και οι πατάτες κομμένες σε ροδέλες που έρχονται σαν μικρός πύργος που συγκρατείται από ένα κλωνάρι δεντρολίβανο. Το Hamam αναβιώνει, χωρίς φιοριτούρες, τα παραδοσιακά καφενεία, όπου ξεκινάς με καφέ ψημένο στη χόβολη για να συνεχίσεις με απλούς μεζέδες και ούζο που θα ερεθίσουν την όρεξη και θα πυροδοτήσουν τη διάθεση της παρέας για χαλαρή συζήτηση. Φιλικό και με προσιτές τιμές για κάθε στιγμή της μέρας.

☛ Hamam, Περικλέους 1, 210 8021742


Galazia Hytra. Νόστιμο ραντεβού θα δώσεις και φέτος στη Galazia Hytra στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Το σκηνικό είναι φυσικό. Η φύση σε αγκαλιάζει με την ηρεμία και την ομορφιά της, το βλέμμα ταξιδεύει στα νερά του Αργοσαρωνικού και το κομψό περιβάλλον βάζει τη σφραγίδα του για μια χαλαρή έξοδο. Στη Galazia Hytra αυτά που συνήθως απολαμβάνεις είναι το ειδυλλιακό περιβάλλον, το ευγενικό σέρβις και η χαρά του ουρανίσκου. Αυτήν τη σεζόν ο δημιουργικός σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος στήνει ένα μενού ελληνοκεντρικό με πολλά κέφια, βάζοντας την παιχνιδιάρικη μαγειρική πινελιά του, με τα λεμόνια κονφί να συνοδεύουν τα κλασικά τηγανητά καλαμαράκια και από δίπλα μανιτάρια μαριναρισμένα σε τρεις διαφορετικές μουστάρδες. Ξαφνιάζει η προσέγγιση του πιάτου, που ακολουθεί μεν τον παραδοσιακό δρόμο αλλά με μοντέρνα εκτέλεση. Μέσα από την απλότητα αλλά και τη διαφορετικότητα ο Χρύσανθος κρύβει πάντα έναν άσο στο μανίκι του και φροντίζει με τη μαγειρική του να σε εκπλήσσει νόστιμα. Θα το καταλάβεις κι όταν δοκιμάσεις τη βελούδινη ταραμοσαλάτα και τη μελιτζανοσαλάτα που συνοδεύονται από καλοκαιρινή φέτα, που είναι ενισχυμένη με καμένη μαύρη ζάχαρη και νότες από ξύσμα μοσχολέμονο – νοστιμιά αναπάντεχη. Στην εποχή ταιριάζει το φρέσκο ψάρι και καλή επιλογή είναι το καλκάνι που παντρεύεται με αλμύρα και βινεγκρέτ με μέλι, τζίντζερ, λεμόνι και κόλιανδρο. Ο καλύτερος τρόπος για να ξαρμυρίσεις, όπως λέει ο λαός, είναι να δοκιμάσεις το κολασμένο γαλακτομπούρεκο, μια διαφορετική έμπνευση του σεφ, που έρχεται ζεστό, σε σχήμα φλογέρας, και είναι γεμισμένο με σταφίδες, χουρμάδες και περιχυμένο με σιρόπι ροδόνερου. Το εστιατόριο θα κάνει και κάποια events ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με guest chefs απ' όλη την Ελλάδα.

☛ Galazia Ηytra, Astir Palace, The Westin Resort, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 210 8902000, 210 8902137

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ