Φαγητό στην Αθήνα: Νέες φρέσκες προτάσεις

Φαγητό στην Αθήνα: Νέες φρέσκες προτάσεις Facebook Twitter
Penny Lane
0

Το σημείο όπου βρίσκεται το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Penny Lane είναι χαμηλά στον πεζόδρομο της Θουκυδίδου στο Χαλάνδρι, σχετικά μακριά από τη φασαρία των γειτονικών μαγαζιών. Βαδίζεις ανάμεσα σε τραπεζάκια, κόσμο, μουσικές, φαγητά, ποτά, ένα «κοκτέιλ» διασκέδασης που παραπέμπει σε κάποιο φασαριόζικο νησί διακοπών. Το Penny Lane σε τραβάει αμέσως, με την υπέροχα διακοσμημένη αυλή του με τα mix and match διακοσμητικά στοιχεία, το φυσικό ξύλο, το τούβλο, τα γλαστράκια με τα λουλούδια και τα διαφορετικού χρώματος φερ-φορζε καθίσματα. Οι Θεσσαλονικείς διακοσμητές Νοrdeco έστησαν ένα όμορφο σκηνικό που πλαισιώνεται από πολύχρωμα λαμπιόνια. Στο έμπα συναντάς τη μεγάλη ανοιχτή κουζίνα με τον ξυλόφουρνο. «Θέλαμε να στήσουμε μια new american kitchen» λέει ο Δημοσθένης Γεωργίου, συνιδιοκτήτης, και προσθέτει: «Ταξίδεψα στην Αμερική, απ' όπου και εμπνεύστηκα για το ύφος και το φαγητό του μαγαζιού». Και όπως όλα δείχνουν, τα έχουν καταφέρει μια χαρά. Ο κατάλογος σε βάζει στο παιχνίδι του comfort food με προτάσεις ορεκτικών από τον ξυλόφουρνο, street food, σαλάτες, λίγα κυρίως πιάτα και γαρνιτούρες επιλογής. Το Penny Lane προσφέρει μια διαφορετική πρόταση, αφού όλα φτιάχνονται τη στιγμή της παραγγελίας από την άξια σεφ Αλεξάνδρα Τακορίδη. Δοκιμάσαμε τη δροσερή σαλάτα εποχής (€6) με διάφορα λαχανικά όλο ζωντάνια, που τα αγκάλιαζε ωραία βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, και ακολούθησε το μοσχαρίσιο συκώτι (€8,50), μαριναρισμένο σε ντομάτα, μανιτάρια και σκόρδο, που ήρθε σε ευμεγέθη κομμάτια περασμένα σε ξύλινο καλαμάκι, πάνω σε λεπτοκομμένη ντομάτα με μαϊντανό – τέλεια ψημένο, με χυμώδη σάρκα και μπόλικη νοστιμιά. Από τον ξυλόφουρνο τιμήσαμε την πίτσα Ναπολιτάνα (€8,50) με ωραία σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, ντοματίνια, βασιλικό και ενισχυμένη με προσούτο και φύλλα ρόκας. Τα υλικά κρατούν καλή ισορροπία και εναρμονίζονται με τη λεπτή ζύμη. Αν είχε ψηθεί λίγο περισσότερο, θα ήταν ακόμη πιο τραγανή. Το πιάτο που κλέβει τις γευστικές εντυπώσεις είναι το Ρullet Βrisket (€7,50), για το οποίο η σεφ σιγομαγειρεύει το μοσχάρι 4 ώρες, σερβίροντάς το πάνω σε τραγανό ψωμί με σαλάτα coleslaw και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Θαυμάσια γεύση, φουλ νοστιμιά. Το γυναικείο χέρι στην κουζίνα και η αγάπη της σεφ βγαίνουν στα πιάτα. Η ίδια πιστεύει ότι οι γυναίκες σεφ μπορούν να κάνουν πολλά στην κουζίνα. «Είναι μαγικό επάγγελμα» λέει. Το Penny Lane, αν και βρίσκεται στον πρώτο μήνα λειτουργίας του, φαίνεται καλά ρονταρισμένο, με άμεσο και ευγενικό σέρβις, που ανταποκρίνεται άψογα στις ανάγκες των πελατών. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αλέγκρα ατμόσφαιρα και το νόστιμο φαγητό κάνουν την εμπειρία εξαιρετικά καλή. Το Penny Lane ανοίγει από το πρωί για καφέ και brunch με croque-monsieur αλλά και choco burger με παγωτό βανίλια και σοκολάτα.
☛ Penny Lane, Θουκυδίδου 10, Χαλάνδρι, 210 6800217.

Φαγητό στην Αθήνα: Νέες φρέσκες προτάσεις Facebook Twitter
Ω3


Με το διαβατήριο της φρεσκάδας στην πρώτη ύλη και με ψαράκια που φημίζονται για τα καλά λιπαρά άνοιξε πανιά το καινούργιο μεζεδοπωλείο «Ω3», επιβεβαιώνοντας την τάση για μοντέρνα, προσιτή ψαροφαγία. Ωραία και πιασάρικη η ονομασία του. Ένας μοντέρνος χώρος στο Πασαλιμάνι, που ήταν όνειρο ζωής για τους ιδιοκτήτες του. Το Ω3 άνοιξε στη θέση του ιστορικού πειραιώτικου καφέ «Αλεξάνδρειο» που μεσουρανούσε τη δεκαετία του '70. Οι νέοι ιδιοκτήτες, σε συνεργασία με τον διακοσμητή Πάνο Κοκκαλίδη, κράτησαν αρκετά από τα στοιχεία και τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της οικοδομής. Την επιμέλεια του μενού ανέλαβε ο σεφ Δημήτρης Νίκολης και στην κουζίνα μαγειρεύει με κέφι η σεφ Μαρία Σεφεριάδη. Το μενού δεν είναι φλύαρο, προσφέρονται πιάτα ημέρας ανάλογα με τη φρέσκια ψαριά που έχει παραλάβει η κουζίνα. Ξεκινάς με ωραίες αλοιφές. Ξεχώρισα τη δίχρωμη ταραμοσαλάτα, μους λευκού ταραμά και μους μαύρου, με μελάνι σουπιάς (€4,50). Ωραία γεύση, με ένταση, αποκαλύπτει η ρεγγοσαλάτα Ω3 (€5) με κομμάτια του ψαριού. Η μελιτζανοσαλάτα (€4,50) σιγοκαπνίζεται και σερβίρεται με σταφίδες και κουκουνάρι που αφήνουν μια γλύκα στην επίγευση, περισσότερο έντονη από όσο θα ήθελα. Υποκύψαμε στη γοητεία του φιλεταρισμένου γαύρου (€6) που βγαίνει τραγανός από το τηγάνι και τρώγεται ευχάριστα κάτω από τη μεσημεριάτικη σκιά των πεύκων. Ταιριαστή με τα πιάτα είναι η κυκλαδίτικη σαλάτα (€7) με υπέροχα αυγουλάτα ντοματίνια Σύρου, όλο γλύκα, με νησιώτικη μυζήθρα και φύλλα κάππαρης. Η απλότητα και η γευστική διαφάνεια αποκαλύπτεται στα φιλέτα κουτσομούρας (€12) που βγαίνουν από τη σχάρα σωστά ψημένα. Το παιχνίδι γίνεται δυνατό με το σπαγγέτι Ω3 (€13), που η γεύση του κυριολεκτικά απογειώνεται από το αυγοτάραχο του Τρικαλινού και τους κύβους ντομάτας. Ενδεικτικό πιάτο για το πώς ένας σεφ με λίγο τσαγανό μπορεί να δώσει τη δική του εκδοχή, αξιοποιώντας τα παραδοσιακά μας υλικά. Το Ω3 τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα, είναι όμως καλά οργανωμένο. Θα σε περιποιηθούν αληθινά και για το τέλος προσφέρουν μους γιαουρτιού με λεμόνι ή υποβρύχιο μαστίχα μέσα σε λικέρ μαστίχας που μας άφησε νοσταλγική γλύκα για κατευόδιο.

☛ Ω3, Άγγελου Μεταξά 7-9, Πασαλιμάνι, 210 4113333.

 

Φαγητό στην Αθήνα: Νέες φρέσκες προτάσεις Facebook Twitter
Soleto


Το Soleto στη Γλυφάδα είναι αγαπημένο all day στέκι. Τα νέα είναι ότι την κουζίνα του Soleto ανέλαβε ο πολύ καλός σεφ Μιχάλης Ντουνέτας, που επιμελήθηκε το μενού, και αξίζει να δοκιμάσεις σαλάτα fitness με ψητό κοτόπουλο, μάνγκο, σέλερι και ξηρούς καρπούς, εξαιρετικό ρολό καρπάτσιο με ψητά καλοκαιρινά λαχανικά και πετυχημένο ριζότο με φινόκιο, κολοκύθι και λαυράκι στη σχάρα. Σταθερή επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας.

☛ Soleto, Λαοδίκης 33-35, Γλυφάδα, 210 9680460.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ