Φαγητό στην Αθήνα, τώρα που αρχίζει ο χειμώνας

Φαγητό στην Αθήνα, τώρα που αρχίζει ο χειμώνας Facebook Twitter
0
Φαγητό στην Αθήνα, τώρα που αρχίζει ο χειμώνας Facebook Twitter
Nonna. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Σαν σκηνικό θεάτρου. Το εστιατόριο είναι η επιχείρηση που ελκύει, τα χρόνια της κρίσης, μια μερίδα ανθρώπων που αναζητούν μια καινούργια επαγγελματική ευκαιρία. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι καινούργιοι χώροι εστίασης δίνουν το «παρών» σε διάφορες γωνιές της πόλης. Το εστιατόριο, όμως, αποδεικνύεται στην πράξη πολύ πιο σύνθετη δουλειά απ' όσο δείχνει. Για κάποιους η «καλογερική» στην πορεία είναι δύσκολη, άλλοι βρίσκουν τα πατήματά τους. Στη γειτονιά του Κακουργοδικείου, στο Μοναστηράκι, άνοιξε το Nonna, ένας φρέσκος χώρος, απλός. Οροφή με ελενίτ και φεγγίτη που αφήνει τις ακτίνες του ήλιου να λούζουν τη σάλα, η οποία θυμίζει σκηνικό θεάτρου. Γαλλικά παντζούρια, σκάλα σιδερένια που οδηγεί σε μπαλκονάκι με φυτά και τραπεζάκια από φορμάικα, φερφορζέ αλλά και ξύλινοι πάγκοι για μεγάλες παρέες. Ανεπιτήδευτα και χαλαρά, με νοσταλγική διάθεση. Η βιτρίνα με τα ταψιά με τα φαγητά δίνει ιδέες. Νέοι άνθρωποι, πρόσχαροι, τρέχουν το μαγαζί, ο Λεωνίδας Μαυράκης, γυμναστής, που τα τελευταία 7 χρόνια ασχολείται με τις κουζίνες, και η Λιάνκα Κάρμη, σεφ που δούλευε σε εστιατόρια της Γερμανίας. Μην περιμένεις να διαβάσεις κατάλογο. Εδώ τα φαγητά της ημέρας είναι σημειωμένα σε μπλε τετράδιο και την εκφώνησή τους αναλαμβάνει να κάνει ο ευγενικός σερβιτόρος. Όποιο πιάτο σού κεντρίσει το ενδιαφέρον το παραγγέλνεις. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει μαγειρευτά που σου ακούγονται οικεία. Όμως υπάρχει περισσότερος ενθουσιασμός και λιγότερο γνώση στη μαγειρική και στην οργάνωση, που ίσως με τον καιρό έρθουν σε ισορροπία. Είναι βέβαιο ότι ένα καινούργιο μαγαζί χρειάζεται χρόνο για να βρει τον βηματισμό του, αλλά το σημαντικότερο είναι από το ξεκίνημά του να ξέρει τι έχει στα χέρια του, ποιος είναι ο στόχος του και πώς μπορεί να τον πετύχει.

☛ Nonna, Κακουργοδικείου 6, Μοναστηράκι, 213 0320321


Δέκα χρόνια γεύσεις από τη Μάνη. Στα δέκα χρόνια που λειτουργεί, το εστιατόριο ΜάνηΜάνη στου Μακρυγιάννη δεν έχει παρεκκλίνει στο ελάχιστο από τον αρχικό του στόχο, που ήταν, σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις των δημιουργών του, η ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής των γεύσεων με το άρωμα της Μάνης, όπως αυτός συντηρείται από τους ανθρώπους του τόπου. Είναι αλήθεια ότι το ΜάνηΜάνη ήταν από τα πρώτα εστιατόρια που θέλησαν να δώσουν έμφαση στον τόπο προέλευσης της κουζίνας που προσφέρουν, συμβάλλοντας έτσι σε μια τάση που έμελλε να γενικευτεί τα επόμενα χρόνια. Το εστιατόριο συνεχίζει να υπηρετεί και σήμερα την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με μια σύγχρονη ματιά, αναζητώντας υλικά που να προέρχονται κυρίως από τη Μάνη αλλά και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Στον κατάλογο συναντάς ελληνικά προϊόντα με κυρίαρχα τα παραδοσιακά της Μάνης: ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, χυλοπίτες, τραχανά, σύγκλινο. Ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης, που ηγείται της κουζίνας, μαγειρεύει με πάθος, εμπνέεται από την παράδοση, εφαρμόζει μοντέρνες εκτελέσεις και ραφιναρισμένες εκδοχές, αλλά το αποτέλεσμα δεν σου αφήνει περιθώρια να αμφισβητήσεις την ελληνικότητά του. Μια διαφορετική εκδοχή της παραδοσιακής χωριάτικης θα βρεις στη σαλάτα που σερβίρεται με λεπτοκομμένες φέτες από ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, κρεμμύδι, κυβάκια από χωριάτικα παξιμάδια, πλιγούρι και φέτα τυλιγμένη σε φύλλο κανταΐφι, λουσμένη σε βινεγκρέτ από σουμάκ. Οι γεύσεις είναι οικείες, αλλά αποκαλύπτουν σύγχρονες τεχνικές, όπως το παραδοσιακό μελωμένο αρνάκι γάλακτος, ψημένο σε κενό αέρος, που παρουσιάζεται με άγρια χόρτα και σάλτσα από τον ζωμό του ή το γευστικό χοιρινό σελινάτο που σερβίρεται με πουρέ σελινόρριζας και σέλερι σε σάλτσα λεμονιού. Το παραδοσιακό μανιάτικο πιάτο, οι «τσουχτές», με καβουρδισμένη μανιάτικη μυζήθρα, σκεπασμένες με τηγανητό αυγό, σε παραπέμπουν απευθείας στον τόπο που το γέννησε, τη Μάνη, της οποίας τα αρώματα απολαμβάνεις και στην κρύα σαλάτα με φακές, φρέσκια ρίγανη και σύγκλινο Μάνης σε σάλτσα πορτοκαλιού. Το ΜάνηΜάνη συνεχίζει να είναι μια καλή γέφυρα ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα της ελληνικής κουζίνας.
☛ ΜάνηΜάνη, Φαλήρου 10, Αθήνα, 210 9218180


Ώρα για τσάι. Πώς θα σας φαινόταν, εν όψει εορτών, αν κάνατε ένα διαφορετικό δώρο στον εαυτό σας ή στους φίλους σας; Μιλάμε για ένα απογευματινό τσάι που περιλαμβάνει όλη την ιεροτελεστία και τη μεγαλοπρέπεια που η εγγλέζικη παράδοση διδάσκει. Μια τέτοια ευκαιρία δίνει το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όπου στο Winter Garden City Lounge δημιούργησε την απόλυτη ατμόσφαιρα για να παίρνετε, καθημερινά από τις 12:00 έως τις 20:00, μια καλή γεύση από το afternoon tea, ένα έθιμο τόσο παλιό όσο και σημερινό. Θα βρείτε 12 διαφορετικές ποικιλίες φρέσκων βοτάνων που σερβίρονται σε εντυπωσιακά φλιτζάνια και συνοδεύονται από εδέσματα που σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Αφράτα κέικ, λαχταριστά finger food σε μορφή μικρών σάντουιτς και μια απίστευτη ποικιλία από γλυκές μπουκιές τις οποίες επιμελείται ο pastry chef Ευγένιος Βαρδακαστάνης.

☛ Μεγάλη Βρετανία, Σύνταγμα, 210 3300000


Ανανέωση και νόστιμα πιάτα. Το Ριφιφί, το γνωστό εστιατόριο των Εξαρχείων, έχει κλείσει πάνω από οκτώ χρόνια περιπλανήσεων στους δρόμους της ελληνικής γεύσης, και μάλιστα με αποτελέσματα που έχουν δικαιώσει τις αναζητήσεις του. Τώρα, φαίνεται, ήρθε η ώρα για μια γερή ανανέωση και οι άνθρωποί του την αρχίζουν προφανώς από την κουζίνα, δίνοντας την επιμέλειά της στον σεφ Στέλιου Αποστόλου, ο οποίος έχει πλούσια εμπειρία σε μεγάλες κουζίνες και ταυτόχρονα διδάσκει στη σχολή «Le Monde». Η καινοτομία που έχει εισαγάγει στο φετινό μενού του Ριφιφί ο νέος επικεφαλής της κουζίνας του έχει να κάνει με την τεχνική μαγειρέματος σε κενό αέρος για 16-24 ώρες, η οποία εξασφαλίζει υφή, γεύση, όγκο και άρωμα και προφυλάσσει τη διατροφική αξία των υλικών. Η παρασκευή του πιάτου ολοκληρώνεται τη στιγμή της παραγγελίας και φτάνει στο τραπέζι φρεσκομαγειρεμένο. Κατά τα λοιπά, η κουζίνα του Ριφιφί συνεχίζει να μιλά άπταιστα ελληνικά, αναζητώντας φρέσκες εποχικές πρώτες ύλες από κάθε ελληνική γωνιά. Τις προδιαγραφές αυτές τις διαπιστώνεις στα πιάτα του εστιατορίου. Το ζυμωτό χειροποίητο ψωμί σε προδιαθέτει για τη συνέχεια και οι σαλάτες Ριφιφί με κρίθινα παξιμάδια, ρόκα, κρητική ξινομυζήθρα και λιαστή ντομάτα (€7,20), όπως και η «Σταμναγκάθι», με μανιάτικο σύγκλινο και γλάσο από πορτοκάλι και ιπποφαές (€8,20), είναι εκρήξεις γεύσεων. Η τηγανιά (€8,40) με χοιρινή πανσέτα σιγομαγειρεμένη σε κενό αέρος για 24 ώρες βυθίζεται σε ένα μείγμα μαυροδάφνης και μπαλσάμικου με φύλλα ρόκας και κρουτόν γραβιέρας Αμφιλοχίας, βγάζοντας περίσσια νοστιμιά. Τα ποντιακά μπουρεκάκια (€4,80) με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο, γεμιστά με πατάτα και φέτα, συνοδεύονται με ένα ντιπ κάππαρης που απογειώνει τη γεύση. Η μεγάλη επιτυχία του μενού βρίσκεται στα χειροποίητα ζυμαρικά που φτιάχνονται στην κουζίνα του εστιατορίου. Δοκιμάστε τα αρώματα που αναδίδουν οι παπαρδέλες με κιμά από ποικιλία μανιταριών, τριμμένο καρύδι και λάδι τρούφας (€8,50). Από τα σιγομαγειρεμένα σε κενό αέρος κυρίως πιάτα τις εντυπώσεις κερδίζουν το αρνάκι με σταμναγκάθι σε λεμονάτη σάλτσα (€11,80) και το στιφάδο από μοσχαρίσια μάγουλα με αποξηραμένα δαμάσκηνα, μαγειρεμένο σε πήλινο σκεπασμένο με σφολιάτα (€10,20). Και μια καινοτομία: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 10 το βράδυ, θα «τρέχει» μια 30λεπτη παράσταση που μπορείς να απολαύσεις ταυτόχρονα με το φαγητό σου.

☛ Ριφιφί, Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α & Βαλτετσίου, Εξάρχεια, 210 330 0237

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ