Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα

Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
2
  • Σπονδή. Δικαίως θεωρείται η βασίλισσα της ελληνικής εστιατορικής σκηνής. Με δύο αστέρια Michelin στο ενεργητικό της και μία από τις πιο γοητευτικές αυλές της Αθήνας, είναι αδιαμφισβήτητα η Νο 1 επιλογή, αν επιθυμείτε να γνωρίσετε τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας. Το μενού ακολουθεί πιστά την εποχή και ο σεφ Άγγελος Λάντος δημιουργεί, με εξαιρετικά έως σπάνια υλικά, πρωτότυπα γευστικά πιάτα που ενθουσιάζουν αλλά και... ξαφνιάζουν: φουαγκρά με πορτοκάλι και σοκολάτα Xocopili με μπαχαρικά. Το μενού «τάπας» σε συστήνει στη φιλοσοφία της κουζίνας.  ☛ Πύρρωνος 5, πλ. Βαρνάβα Παγκράτι, 210 7564021
  • Βαρούλκο. Η περίπτωση του Λευτέρη Λαζάρου είναι ίσως η μοναδική στον χώρο της ελληνικής εστίασης. Είναι ο άνθρωπος που επανεφηύρε τον ρόλο του ψαριού στην ελληνική κουζίνα. Στα πιάτα του, ταπεινά ψαράκια έγιναν βασιλιάδες και συνδυάστηκαν ιδανικά με υλικά της ελληνικής γαστρονομίας. Με διαφορά μία από τις πιο πολύτιμες γαστρονομικές παρουσίες στη χώρα. ☛ Πειραιώς 80, Κεραμεικός, 210 5228400
Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
  • Γαλάζια Hytra. Σκουμπρί σε ζελέ από ξίδι λευκό και κρεμμύδι σε παραλλαγές από τουρσί, μαγειρεμένο σε ζωμό μαϊντανού έως και στη σχάρα, και δίπλα πραλίνα από σουσάμι. Ένα από τα καινούργια καλοκαιρινά πιάτα του αστεράτου σεφ Νίκου Καραθάνου, που είναι σε κέφια και δημιουργικό μαγειρικό οίστρο. Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της αθηναϊκής Ριβιέρας μία από τις σημαντικότερες γαστρονομικές εμπειρίες που μπορείτε να δοκιμάσετε τώρα στην Αθήνα.   ☛ 6ος όροφος Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, Λ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 210 3316767, 217 7071118
Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
  • GB Roof Garden Restaurant. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μπαλκόνια της πόλης. Τα ηνία της κουζίνας κρατά με μαεστρία ο σεφ Αστέριος Κουστούδης. Τα πιάτα εκφράζουν φρεσκάδα, καλή τεχνική με γκουρμέ υπόσταση. Δροσερή, πράσινη σαλάτα, με ιδανικά ψημένες γαρίδες για τους γνήσιους εραστές της ανάλαφρης, θαλασσινής γεύσης.  ☛ Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», πλ. Συντάγματος, 210 3330000
Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
  • Milos Restaurant. Τα πιάτα του σεφ Περικλή Κοσκινά αναδεικνύουν την περίπλοκη απλότητα και τη φρεσκάδα. Αρώματα και γεύσεις που προσφέρει απλόχερα η φύση. Η κουζίνα ευωδιάζει Ελλάδα. Υποδειγματικό λαβράκι καρπάτσιο, αρωματισμένο με φρέσκο θυμάρι και λεμόνι, κατσούλα με τσίλι και lime. Εξαιρετική τεχνική, καλές δόσεις φαντασίας και μια πρέζα αγάπης συνθέτουν τα πιάτα που θα δοκιμάσετε. ☛ Ξενοδοχείο «Hilton», Βασ. Σοφίας 46, 210 7244400
  • Matsuhisa Athens. Διάσημο ανά τον κόσμο εστιατόριο που σε μυεί στη φιλοσοφία της fusion γιαπωνέζικης κουζίνας του Nobu Matsuhisa. Λιτότητα, φρεσκάδα, λεπτές ισορροπίες που συναντούν σε ιδανικές δόσεις την κάψα και την ένταση της λατινοαμερικάνικης παράδοσης. Η γαστρονομική τέχνη αποκαλύπτεται στο φίνο σασίμι με την καυτερή χαλαπένιο αλλά και στον θρυλικό μαύρο μπακαλιάρο σε den miso, το πιάτο υπογραφή του Nobu. Μοναδική θέση στον κόλπο της Βουλιαγμένης, εκπληκτικά τα κοκτέιλ του διάσημου mixologist Ντέιλ ντε Γκροφ και άψογο σέρβις υπό τη διευθυντική μπαγκέτα του Μιχάλη Λαδά.  ☛ Ξενοδοχείο «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
  • Vezene. Το mini wagyu burger σε μπριός με φουαγκρά torchon και μαρμελάδα κρεμμύδι είναι μια απίστευτη έκρηξη πληθωρικής νοστιμιάς που εντυπώνεται στη γευστική μνήμη. Το βοδινό μεδούλι πάνω σε μπρουσκέτα προζυμένιου ψωμιού είναι έρωτας κεραυνοβόλος. Εδέσματα με ανατρεπτική έξαψη που ευλογούνται από την ασυμβίβαστη τελειομανία του Αρη Βεζενέ για απόλυτη ποιότητα στα καλοδιαλεγμένα υλικά και σεβασμό στον χειρισμό τους. Νοστιμιά όπως δεν την φαντάζεστε στο πλέον επιτυχημένο νέο άνοιγμα στην Αθήνα την τελευταία τριετία. ☛ Βρασίδα 11, Χίλτον, 210 7232002
Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
  • Βασίλαινας. Ο Βασίλαινας βρίσκεται στα καλύτερά του. Νόστιμο ποιοτικό φαγητό που όχι μόνο δικαιώνει τη διάσημη ιστορία του από το 1920 αλλά «γράφει» νέες, εξαιρετικές, γκουρμέ σελίδες στην καλοκαιρινή ταράτσα του με τις ορτανσίες. Το μενού του σεφ Ρενάτο Μεκόλι διατηρεί τη λογική του table d' hôte με δέκα λαχταριστά πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική στεριά και θάλασσα. Φρέσκο καλαμαράκι σχάρας με καπνιστή μελιτζάνα και πρωταγωνίστρια την αξεπέραστη ταραμοσαλάτα. Θέλεις πάντα να επιστρέφεις. ☛ Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 210 4612457
  • Botrini's. Το μενού του Έκτορα Μποτρίνι είναι ένα παιχνιδιάρικο ταξίδι. Μικρά κομψοτεχνήματα που αποκαλύπτουν την υψηλή μαγειρική τεχνική και τη φρεσκάδα της Μεσογείου που ξέρει τόσο καλά να χειρίζεται ο Έκτορας. Τον εμπιστεύεσαι όταν προτείνει, στον καταπράσινο κήπο του κομψού εστιατόριου του, ανοιχτό ραβιόλι με τζίντζερ και θαλασσινά. Η αγάπη για τις γεύσεις κορυφώνεται με το γλυκό μονοπάτι της σοκολάτας με σορμπέ εσπεριδοειδών.  ☛ Βασ. Γεωργίου Β' 24Β, Χαλάνδρι, 210 68573243
Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
  • Funky Gourmet. Το Funky Gourmet είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο αστέρι της ελληνικής εστίασης. H Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, σεφ αμφότεροι, έστησαν το μαγειρικό στρατηγείο τους σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό. Νέοι με γνώση, τεχνική και αγάπη για τη μαγειρική ένωσαν τις δυνάμεις τους, υπερασπίζοντας μια φρέσκια πρόταση. Εδώ η μαγειρική είναι τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, μία μορφή τέχνης. Θα το διαπιστώσεις σε ένα ταρτάρ rib eye με παγωτό μουστάρδας αλλά και στο γαλακτομπούρεκο στους -196° C. Πιάτα που συνδυάζουν γεύση, τεχνική, σκέψη και χιούμορ. ☛ Παραμυθιάς 13 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 210 5242727
  • Ιsland club restaurant. Ένας από τους σημαντικότερους πόλους διασκέδασης της καλοκαιρινής Αθήνας σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της πόλης. Σημείο συνάντησης επωνύμων και μη, που αναδίδει κοσμοπολίτικο αέρα. Η κουζίνα του εστιατορίου είναι μεσογειακή-δημιουργική, περιλαμβάνει μοντέρνες εκδοχές πιάτων από τις περισσότερες χώρες της Μεσογείου και τελεί υπό την απόλυτη επίβλεψη του έμπειρου και ταλαντούχου σεφ Νίκου Σκλήρα. Ένα κελάρι με πολλές ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, σαμπάνιες και αποστάγματα συμπληρώνει ιδανικά τις γεύσεις της κουζίνας. ☛ 27o χιλιόμετρο Αθηνών-Σουνίου, Βάρκιζα, 210 9653563-4

 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια