Γεύσεις χωρίς έκπτωση

Γεύσεις χωρίς έκπτωση Facebook Twitter
0

Γεύσεις χωρίς έκπτωση Facebook Twitter
Homey

 

Homey «Επανάσταση είναι η νοσταλγία της αθωότητας» έγραφε ο Αλμπέρ Καμύ και το μαγειρικό ανάλογο της αθωότητας που αναζητά η προσέγγιση του Γάλλου φιλοσόφου μπορείς να το βρεις σε φαγητό που το χαρακτηρίζουν η σαφήνεια, η ελαφρότητα, η νοστιμάδα και η φρεσκάδα. Τις σκέψεις αυτές κάνεις θέλοντας να βρεις την ταυτότητα των φαγητών που βγαίνουν από τους ξυλόφουρνους του Homey. Εδώ δεν γίνονται εκπτώσεις στην καλή πρώτη ύλη που ακολουθεί κατά πόδας την εποχικότητα. Η μυρωδιά από τα χειροποίητα ψωμιά –που ζυμώνονται με αλεύρι Ζέας– και τα φαγητά που ψήνονται στον ξυλόφουρνο σε τραβά από τη μύτη με το που θα διαβείς το κατώφλι του μαγαζιού. Άλλωστε οι φούρνοι, που δουλεύουν στο φουλ, είναι εκεί σε παράταξη και σε «υποδέχονται». Η χορτόπιτα (€5) βγαίνει μοσχοβολιστή και το χειροποίητο φύλλο, τραγανό, αγκαλιάζει την πλούσια γέμιση με τα αρωματικά χόρτα. Η ειλικρίνεια της αληθινής, μεστής γεύσης σε κατακτά σε κάθε μπουκιά – τόσο απλά. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που επιμελείται το μενού δίνει τη σπιτική αίσθηση. Τα χειροποίητα ντολμαδάκια της Αργυρώς (€6) που ψήνονται στον ξυλόφουρνο ανεβάζουν τον γευστικό πήχη. Το ρύζι της γέμισης, σπυρωτό και ευωδιαστό, δανείζεται νότες από το ξύλο του φούρνου, με αποτέλεσμα τα ντολμαδάκια να τρώγονται απνευστί. Η καλή μαγειρική δεν είναι απαραίτητο να μπλέκει με πολλά υλικά και δύσκολες τεχνικές. Εντοπίζεται στον σεβασμό στην πρώτη ύλη και στην τήρηση των ισορροπιών. Μου αρέσει που στο Homey έχουν προμηθευτεί εξαιρετικές χειροποίητες μαύρες πήλινες γάστρες από τη Σίφνο, οι οποίες έρχονται στο τραπέζι μόλις βγουν από τον ξυλόφουρνο.  Ένα ταξίδι ευδαιμονίας χαρίζουν τα μελωμένα μοσχαρίσια μάγουλα (€17) που ψήνονται με μανέστρα στον ξυλόφουρνο κι έρχονται με τριμμένο ξηρό ανθότυρο. Η διαδοχική κλιμάκωση των γεύσεων που αποκαλύπτουν βαθιά νοστιμιά δίνει μια ολοκληρωμένη αίσθηση ικανοποίησης. Δυνατά «παίζει» και η ψησταριά που βγάζει ζουμερό κεμπάπ (€7) και σίγουρα οι κρεατολάγνοι θα προσκυνήσουν τη  σωστή γεύση μιας ιδανικά ψημένης μοσχαρίσιας μπριζόλας Βlack Αngus που αρωματίζεται με βότανα και τρούφα (€18). Το Homey είναι κεφάτο εστιατόριο και η φιλοξενία της Κωνσταντίνας και του Ευγένη εκφράζει την παριανή καταγωγή τους.

☛Homey, Εθνικής Αντιστάσεως 39, Χαλάνδρι, 210 6841156

 

Iki Sushi Τρεις φίλοι δεμένοι με οικογενειακούς δεσμούς, που λατρεύουν το σούσι, αποφάσισαν να κάνουν στροφή στις μέχρι τώρα καριέρες τους και να ανοίξουν ένα μαγαζί. Έκαναν πείραμα πάνω στην εστίαση με το ολοκαίνουργιο Iki Sushi Lounge – «Iki» στα γιαπωνέζικα σημαίνει απλότητα, αυθορμητισμός. Ακριβώς αυτή την απλότητα και την αυθεντικότητα θα ανακαλύψεις στον χώρο του που διακόσμησε ο αρχιτέκτονας Νότης Πετρόπουλος, ο ένας από τους συνιδιοκτήτες. Το φυσικό ξύλο, οι απλές γραμμές και το ζωηρό πράσινο χρώμα στα φωτιστικά δένουν αρμονικά, τονίζοντας το λιτό και χαλαρό ύφος της διακόσμησης. Ανοιχτή κουζίνα που παρουσιάζει την ειλικρίνεια της φρεσκάδας των υλικών. Το μενού εκφράζει τα αυθεντικά στοιχεία της γιαπωνέζικης κουζίνας που προσφέρει το σούσι, αποφεύγοντας το πάντρεμα πολλών υλικών στα ρολ, ενώ η φιλοσοφία της κουζίνας επικεντρώνεται στην ωμή φρέσκια πρώτη ύλη και στα ελαφριά dressings που συνοδεύουν κάποια πιάτα και τις σαλάτες. Τα βρασμένα φασολάκια σόγιας (€3,50), ραντισμένα με αλάτι, είναι ό,τι πρέπει για τσιμπολόγημα στην αρχή. Ακολούθησε η πράσινη σαλάτα, ενισχυμένη με κομμάτια γαρίδας και καβούρι (€8,50), δροσερή και όλο φρεσκάδα, με ανάλαφρη γεύση, για να πάρει τη σκυτάλη η σαλάτα Wakame (€7), με τραγανές πρασινάδες, φύκι wakame, καρότο που την «αγκάλιαζε» ισορροπημένα και ευχάριστο dressing σόγιας και σουσαμιού. Πληθωρικό ήρθε το πιάτο Vegetable Yaki Soba (€8,50), με τηγανητά νουντλς μαζί με μανιτάρια και λαχανικά που κρατούσαν τη ζωντάνια και τη γεύση τους. Τα τσόπστικς μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και βουτούν στο μπολ με τα νουντλς που τρώγονται ευχάριστα. Τα maki sushi ήρθαν καλοφτιαγμένα και η απόλαυση απογειώθηκε με το καλοτυλιγμένο ρολό με πικάντικη γαρίδα που δρόσιζε το αγγούρι (6 τεμάχια €5), στη συνέχεια υποδεχτήκαμε στο τραπέζι τα uramaki sushi και τιμήσαμε τα California rolls (€5,50) με καβούρι και αβοκάντο που βαπτίζαμε διακριτικά σε μπολάκι με σόγια και γουασάμπι. Μην αναζητήσετε κυρίως στο μενού. Αφήσαμε για επόμενη επίσκεψη τα nigiri και τα combos sushi. Το sushi, όπως όλα δείχνουν, έχει πέραση στην αθηναϊκή εστίαση και οι εραστές του με κάθε ευκαιρία δίνουν το ραντεβού τους στη γιαπωνέζικη κουζίνα. Το Iki κάνει τα πρώτα του βήματα στην περιοχή του Ψυχικού και ήδη έχει αποκτήσει το κοινό του, το οποίο σύντομα θα βρίσκει στο μενού ωραίες σούπες και δέκα επιπλέον καινούργια πιάτα. Η οινική λίστα έχει ενδιαφέρουσες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, που υποστηρίζουν τις προτάσεις του φαγητού.

☛Iki Sushi, Λεωφ. Κηφισίας 176, Ν. Ψυχικό, 210 6771165

 

St’ astra To εστιατόριο «St’ astra» στην κορυφή του ξενοδοχείου Radisson Blu Park, στο Πεδίον του Άρεως, έχει καταφέρει να αφήσει έντονο αποτύπωμα στον εστιατορικό χάρτη της Αθήνας, με ικανούς σεφ στην κουζίνα του, οι οποίοι διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του και το «οδήγησαν» με αξιώσεις. Βεβαίως, όποιος έχει επισκεφτεί έστω και μια φορά το «St’ astra», γνωρίζει πολύ καλά πως η κουζίνα του δεν είναι το μοναδικό του πλεονέκτημα. Η προνομιακή του θέση σού αποκαλύπτει με την πρώτη ματιά μια μοναδική πανοραμική θέα προς τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη, που είναι ικανή από μόνη της να σε προκαλέσει. Όμως, το γεγονός ότι το φαγητό στην κορυφή του Park Hotel είναι πάντα προσεγμένο αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να συνδυάσει τη νοστιμιά με το αθηναϊκό απέραντο. Τα τελευταία χρόνια το «St’ astra» έδειξε τη σαφή του προτίμηση προς την ασιατική κουζίνα, εξού και το «East» που προστέθηκε στο όνομά του. Φέτος, ωστόσο, με νέο επικεφαλής στην κουζίνα του, δείχνει την πρόθεση –χωρίς να εγκαταλείπει απολύτως την ασιατική του διάθεση– να στραφεί στη διεθνή κουζίνα, χάρη στο «χέρι» του νέου executive chef Γιάννη Λιόκα, που, έχοντας θητεύσει σε γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μπλέκει δημιουργικά γεύσεις από διάφορες εθνικές κουζίνες. Αυτό το διαπιστώνεις εύκολα στα πιάτα του. Σερβίρει το ταρτάρ σολομού με κρέμα γιαουρτιού στην οποία έχει προσθέσει γουασάμπι και τα συνοδεύει με μους αβοκάντο και ζελέ σόγιας (€13). Πουδράρει τα χτένια με Νori και τα παρουσιάζει με πουρέ από κολοκύθι, αρωματισμένο με κάρι και συνοδευμένο με ταρτάρ κουνουπίδι και αχινό (€18). Ο τόνος έρχεται με dressing από σόγια, μουστάρδα Sichuan και αρωματική σαλάτα (€16). Ίσως το πλέον αυτούσιο ασιατικό πιάτο είναι η ταϊλανδέζικη σαλάτα με γαρίδες, λάχανο, καρότο, κολοκύθι, και σησαμέλαιο yuzu dressing. Η εκδοχή του σεφ για την καρμπονάρα σερβίρεται ως σπαγγέτι chitarra με αυγό ποσέ, καπνιστή πανσέτα και κρέμα παρμεζάνας (€12). Στα κυρίως του μενού φιγουράρει ο απαραίτητος πλέον μαριναρισμένος με miso Βlack Cod, συνοδευόμενος με μους και σαλάτα από ρεβίθια, και dressing yuzu και τρούφας (€29), ένα πιάτο απολύτως ενδεικτικό της fusion κουζίνας που υπηρετεί ο σεφ. Το ίδιο διαπιστώνεις και στην πανσέτα που σιγομαγειρεύεται με σόγια-τζίντζερ και συνοδεύεται από πουρέ και τσιπς λευκών καρότων καθώς και από πίκλες (€18). Εκτός από το διεθνές μενού, το «St’ astra» διαθέτει και sushi bar, στο οποίο μπορείς να βρεις όλη εκείνη τη σειρά από hosso maki, urumaki, sashimi και nigiri που περιμένεις από ένα ποιοτικό ασιατικό εστιατόριο. 

St’ Astra East (ξενοδοχείο Park Hotel), λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Πεδίον του  Άρεως, 210 8894500

 

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ