Για μεζέδες στη Ν. Σμύρνη (και μετά πάλι στο κέντρο!)

Για μεζέδες στη Ν. Σμύρνη (και μετά πάλι στο κέντρο!) Facebook Twitter
0
Για μεζέδες στη Ν. Σμύρνη (και μετά πάλι στο κέντρο!) Facebook Twitter
Aman Meze

Ένα ολόφρεσκο εστιατόριο κοντά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, το Αμάν Μεζέ, αναζητά με καλές προθέσεις τα ίχνη που θα το συνέδεαν με τις παλιές ταβέρνες της Νέας Σμύρνης κι ενδεχομένως με τη νοοτροπία του φαγητού που έφεραν στην περιοχή πριν από πολλές δεκαετίες όσοι έχασαν αναγκαστικά τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία. Στην προσπάθειά του αυτή επιστρατεύει την κλασική φιλοσοφία μενού ενός μεζεδοπωλείου με πολλά πιάτα που αξιοποιούν με παραδοσιακές μαγειρικές προσεγγίσεις καλές πρώτες ύλες της στεριάς και της θάλασσας. Στις προθέσεις των ανθρώπων του Αμάν Μεζε δεν υπάρχει καμιά ρετρό διάθεση. Το περιβάλλον είναι μοντέρνο, σε αποχρώσεις του άσπρου και του μαύρου. Μικρές αναφορές σε στοιχεία άλλης εποχής, όπως τα είδη παραδοσιακού παντοπωλείου σε ορισμένα ράφια, οι παλιές διαφημιστικές αφίσες και τα καφάσια με κονσέρβες, περισσότερο τονίζουν τον σύγχρονο χαρακτήρα της διακόσμησης παρά προσπαθούν να αναπαραστήσουν κάποιο περιβάλλον άλλης εποχής. Η σύνθεση με κομμάτια από κιβώτια κρασιού και το μεγάλο μπαρ στη μια πλευρά της σάλας τονίζουν τη μοντέρνα απόχρωση του χώρου. Επικεφαλής της κουζίνας του Αμάν Μεζέ έχει αναλάβει μια νέα σεφ, η Κατερίνα Παπουτσή, η οποία ήταν χρόνια δίπλα στον Άρη Τσανακλίδη. Ο κατάλογος που έχει στηθεί είναι πλούσιος, με επιλογές που θα καλύψουν τις περισσότερες αναζητήσεις και θα δώσουν πολλές αφορμές για παρεΐστικη διάθεση και κατανάλωση αλκοόλ από τον κατάλογο με την επαρκή και καλά τιμολογημένη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων. Η σαλάτα με ντοματίνια, κουλούρι Θεσσαλονίκης και μους φέτας (€6,50) ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες σου, με εξαιρετικό μαρινάρισμα της ντομάτας, ιδιαίτερα τραγανό κουλούρι και πλούσια γεύση φέτας στη μους. Το ίδιο μπορείς να πεις και για τη μελιτζανοσαλάτα (€4) με έντονο κάπνισμα και ελαφρύ άρωμα σκόρδου που δεν κάλυπτε την πλούσια γεύση της μελιτζάνας. Μεζές με πολλές υφές και μεστή γεύση ήταν οι πιπεριές Θεσσαλονίκης (€4). Η πλούσια γέμιση τυριού ήταν κλεισμένη σε πιπεριά που δεν είχε χάσει τη φρεσκάδα της στο τηγάνισμα και προστατευόταν σε ένα πολύ τραγανό πανάρισμα που πρόσθετε ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στη γλώσσα. Καυτερή ήταν η πιπεριά τσούσκα στη λαδόκολλα (€3). Τα παστουρμαδοπιτάκια (€5) κάλυπταν την ανάγκη για μια ιδιαίτερη γεύση, αλλά η ρεβιθάδα Σίφνου (€4) δεν είχε τη βαθιά νοστιμιά που περιμένεις από τα νησιώτικα ρεβίθια. Αφράτα και σωστά τηγανισμένα ήταν τα κεφτεδάκια (€6), λίγο περισσότερα αρωματικά όμως θα ανέβαζαν τους τόνους της απόλαυσης. Σωστά ψημένο, μελωμένο και νόστιμο ήρθε το αρνάκι γκιούλμπασι Σμύρνης στη λαδόκολλα με τυρί και αρωματικά (€9,50). Ενδιαφέροντα πιάτα από τον κατάλογο φαίνονται τα πολίτικα αυγά με πατάτες αλουμέτ και παστουρμά (€5), τα φασόλια γίγαντες με λακέρδα (€5) και το ψητό καλαμάρι με σάλτσα μαϊντανού (€8), όμως στο Αμάν Μεζέ δεν αρκεί μόνο μια επίσκεψη για να καλύψεις όλο το ρεπερτόριο της κουζίνας.

☛ Αμάν Μεζέ, Ελ. Βενιζέλου 83 & Βιθυνίας, Ν. Σμύρνη, 210 9355561


Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράδοξο: Η χώρα αναμένει πολλά από το τουριστικό προϊόν της, αλλά ταυτόχρονα είναι διαδεδομένη η άποψη, όταν αναφερόμαστε σε φαγητό ή εστιατόριο που χαρακτηρίζουμε τουριστικό, να εννοούμε το πρόχειρο, το ευκαιριακό, το κακό. Αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη επαγγελματισμού κι ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα στο σημαντικότερο σημείο της τουριστικής Αθήνας, στην περιοχή της Πλάκας και της Ακρόπολης, να συναντάς ακραίες περιπτώσεις κακής ποιότητας. Υπάρχουν, όμως, σοβαρές εξαιρέσεις. Το ανανεωμένο all day café-εστιατόριο «Υδρία», ενώ απευθύνεται σε τουρίστες, κρατά ψηλά την ποιότητα του φαγητού, ώστε να μην ξεθωριάζουν τα χρώματα της εθνικής γαστρονομικής ομάδας. Με θέα τη Ρωμαϊκή Αγορά, η Υδρία αναλαμβάνει να συστήσει στο κοινό της, εγχώριο και μη, την ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της. Ο καινούργιος σεφ, ο Γιάννης Σολάκης, που έχει επιμεληθεί το μενού, εστιάζει στα ελληνικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας. Θα εκτιμήσεις με την πρώτη ανάγνωση του μενού την ενδιαφέρουσα συλλογή εξαιρετικών τυριών και αλλαντικών από διάφορες περιοχές της χώρας, από γραβιέρα Κρήτης και λαδοτύρι Μυτιλήνης μέχρι λούντζα Μυκόνου και σαλάμι Λευκάδος. Μια πρώτη γεύση θα πάρεις όταν προσγειωθεί στο τραπέζι ο δίσκος ντυμένος με λαδόκολλα, επάνω στον οποίο φιγουράρουν πληθωρικές φέτες ψωμιού ελαφρά φρυγανισμένου, δίπλα «χώμα» ελιάς στολισμένο με ντοματάκια, ραπανάκια, τυρί και μπολ με ευωδιαστό ελαιόλαδο, αρωματισμένο με φύλλα βασιλικού. Βουτάς την μπουκιά σου στο ελαιόλαδο και τσιμπολογάς ραπανάκι για την όρεξη, που δεν σου λείπει βεβαίως. Από τα ορεκτικά, ήρθαν στριφτόπιτα με φέτα, λιαστή ντομάτα και άνηθο (€5,50) με τραγανό φύλλο, ωραιότατα πιτάκια Καισαρείας με παστουρμά, κασέρι και ντομάτα (€6), μυρωδάτα κεφτεδάκια ζυμωμένα με ούζο και μπόλικο δυόσμο (€6) και γευστική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€4) που άφηνε διακριτικό το κάπνισμα στην επίγευση. Η ανάμεικτη σαλάτα ρόκα (€8,50) με πορτοκάλι, σύκα, ανθότυρο και προσούτο Ευρυτανίας και παλαιωμένο μπαλσάμικο ήταν πραγματικά πολύ καλή. Οι τηγανητές πατάτες σε μέγεθος σπιρτόξυλου με αυγό τηγανητό και καβουρμά (€6,50) είναι πιάτο κολασμένο – δεν έμεινε ίχνος από το φαγητό στο πιάτο. Η γευστική απόλαυση κλιμακώνεται με τα σιουφιχτά με κολοκύθι, δυόσμο και ντοματίνια (€9), ένα πιάτο δροσερό, αρωματικό και ανάλαφρο, πριν πάρει τη σκυτάλη ο κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες και παλαιωμένη μυζήθρα (€12) που αποκάλυπτε μεστή γεύση με ένα σπιτικό άγγιγμα. Η καλή πρώτη ύλη βρίσκει σωστά τον δρόμο της στις κατσαρόλες της κουζίνας και αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο. Το φαγητό, το κρασί και η καλή παρέα μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Η σάλα μοιράζεται σε δύο επίπεδα και αποπνέει ζεστασιά με τις διακοσμητικές πινελιές από παλιά πέτρα, τουβλάκι, καναπέδες αναπαυτικούς και άφθονα κεριά. Καλά λόγια έχω να πω και για το σέρβις που γίνεται από ανθρώπους έμπειρους και ευγενικούς. Η Υδρία αποπνέει θετική αύρα και είναι ιδανικό στέκι στη γοητευτική γειτονιά της Πλάκας.

☛ Υδρία, Αδριανού 68 & Αιόλου, Πλάκα, 210 3251619


Το Cinco στο Κολωνάκι, από το ξεκίνημά του, αλλά ιδιαίτερα φέτος, μας έχει συνηθίσει σε ένα παιχνίδι γεύσεων και πολιτισμών. Και επειδή οι καλές συνήθειες δεν ξεχνιούνται, ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης, που έχει φέτος την ευθύνη της κουζίνας, ετοίμασε για τα μεσημέρια ένα μενού chifa (τσίφα). Τι ακριβώς είναι αυτό μας το εξηγεί ο ίδιος: «Όταν το 1850 η Κίνα άρχισε να υπογράφει στο Μακάο συμβόλαια εργασίας με το Περού, ένα μεταναστευτικό κύμα Κινέζων έφυγε για την άλλη άκρη της Γης, μεταφέροντας και τη διατροφική του κουλτούρα. Όσοι έμειναν μετά τα 8 χρόνια της σύμβασης δημιούργησαν τα δικά τους μικρά εστιατόρια, μαγειρεύοντας ένα μείγμα κινεζοπερουβιανής κουζίνας Έτσι προέκυψε η κουζίνα chifa ("chi" σημαίνει τρώω και "fa" ρύζι). Το πρώτο chifa εστιατόριο άνοιξε το 1920 και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της κουζίνας ήταν το γρήγορο μαγείρεμα σε γουόκ και σε δυνατή φωτιά». Αντλώντας έμπνευση από αυτού του είδους την κουζίνα, ο Δημήτρης παρουσιάζει τις fusion γεύσεις με τον μοναδικό του τρόπο που ξέρει να δένει υλικά και τεχνικές με διαφορετικές γεωγραφικές και εθνικές προελεύσεις. Θα πάρεις γεύση από τραγανό won ton γεμισμένο με χοιρινό κιμά, σιτσίμι και κινέζικη μπάρμπεκιου (€7,50), από περουβιανό τηγανητό ρύζι με σόγια, λαχανικά και αυγό (€14,50) και εξαιρετικό σιγομαγειρεμένο χοιρινό με chifa ρύζι ατμού (€15,90).

☛ Cinco, Σκουφά 52, Κολωνάκι, 210 3643603

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ