Η επιστροφή της γαλλικής κουζίνας

Η επιστροφή της γαλλικής κουζίνας Facebook Twitter
0

Και bistrot και mignon. Αυτό που δηλώνει ευθύς εξαρχής το νέο Bistrot le Mignon στο Κολωνάκι το εισπράττεις μόλις περάσεις το κατώφλι του. Αέρας Παρισιού και δυναμικό come back της γαλλικής κουλτούρας στο φαγητό. Μικρή σάλα με μαρμάρινα τραπέζια, σε μια πλευρά ένας πληθωρικός δερμάτινος καναπές κι ένας μεγάλος καθρέφτης που προσθέτει τη δική του πινελιά στη διακόσμηση. Το προσωπικό ευγενικό και άμεσο. Η κουζίνα του, επίσης μια σταλιά, που τα ηνία της κρατά ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης, με προϋπηρεσία στη Σπονδή, βγάζει νόστιμα πιάτα. Η γαλλική κουζίνα και πάλι στο προσκήνιο. Το διαπιστώνεις σε ένα ζεστό φουαγκρά που συνοδεύεται από πουρέ μήλου(€17) και σε κερδίζει με την πρώτη μπουκιά η ντελικάτη γεύση του. Τη σύγχρονη πινελιά του βάζει ο σεφ σε ένα αυγό ποσέ με μπέικον, σάλτσα κόκκινου κρασιού και ποικιλία μανιταριών (€9). Αν το ποσέ αυγό ήταν πιο πετυχημένο, το πιάτο θα ήταν εξαιρετικό. Ευχάριστα τρώγεται η ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με καρύδια και ζεστό κατσικίσιο τυρί με μέλι (€11). Από τα πιάτα ημέρας που αναγράφονται σε μαυροπίνακα, η ιδέα του σολομού με αφρό λεμονιού πάνω σε πουρέ κουνουπιδιού (€13) ήταν γευστική και σε κέρδιζε η ωραία υφή του πουρέ. Φυσικά και θα ενδώσεις σε μια Εntrecote Café de Paris που συνοδεύεται από λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες που τρώγονται με τα δάχτυλα – να κλασικό γαλλικό πιάτο απόλυτα πετυχημένο. Εξαιρετική η ποιότητα του σωστά ψημένου κρέατος, με τη βαθιά νοστιμιά που απογειώνεται από την πλούσια, πυκνή κι ευωδιαστή Café de Paris – δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την πατρίδα που το γέννησε. Ο βελούδινος πουρές πατάτας, αρωματισμένος με τρούφα, είναι ένα γευστικό ποίημα. Ο γλυκός επίλογος με μους σοκολάτας γάλακτος με κάστανο και κραμπλ φουντούκι (€9) αλλά και η τέλεια κρεμ μπριλέ με φραμπουάζ έρχονται να συμπληρώσουν το ωραίο γαλλικό δείπνο. Αν και οι τιμές είναι ένα κλικ παραπάνω, η εμπειρία της αυθεντικής γαλλικής κουζίνας στο αντίστοιχο περιβάλλον κάνουν την πρόταση του Bistrot le Mignon να αξίζει τα λεφτά της.

Bistrot le Mignon, Χάρητος 39β, Κολωνάκι, 210 7242717.

 

Η επιστροφή της γαλλικής κουζίνας Facebook Twitter

Ένα στέκι για το καλό κρασί

Πριν από λίγα μόλις χρόνια αναζητούσαμε εναγωνίως στην Αθήνα ένα αξιοπρεπές wine bar για να περάσουμε λίγη ώρα με ένα ποτήρι καλό κρασί στο χέρι και ελαφρύ τσιμπολόγημα. Σήμερα δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε ανάμεσα σε πολλές προτάσεις που δίνουν μια ωραία και οικονομική λύση για την έξοδό μας. Ένα ολοκαινούργιο χαλαρό στέκι ήρθε να προστεθεί στη... συλλογή των οινόφιλων στο κέντρο της Αθήνας, το Wine Booth, που ο ιδιοκτήτης του, ο Γιάννης Καλύβας, έχει πολλά χρόνια προϋπηρεσία στον χώρο του κρασιού, με την κάβα και το wine bar Wine Gallery στον Άλιμο. Στο Wine Booth οι φιάλες του κρασιού «ντύνουν» τον cozy χώρο. Μπάρα φιλόξενη με ψηλά σκαμπό στο ισόγειο και χάζι στον πεζόδρομο, αλλά και ζεστό, καλόγουστο πατάρι με τραπέζια για πιο παρεΐστικες καταστάσεις. Ο Γιάννης, άνθρωπος πρόσχαρος και φιλόξενος, είναι πρόθυμος να σε ξεναγήσει στη λίστα με τις 115 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και να σε βοηθήσει να επιλέξεις από τις 25 ετικέτες που σερβίρονται σε ποτήρι με τιμές από 4 έως 6 ευρώ. Η κουζίνα δεν θα σε αφήσει να πιεις το κρασί σου ξεροσφύρι, αφού σου προσφέρει διάφορα νόστιμα πιάτα για συνοδεία. Καλοφτιαγμένη πικάντικη πατατοτασαλάτα (€3,50), κεφτεδάκια της Nonna που συνοδεύονται με σος μπάρμπεκιου (€5), ωραιότατα ρολάκια σολομού που γεμίζονται με δροσερή κρέμα τυριού και μυρωδικά (€6), ποικιλία τυριών και αλλαντικών (€10) μέχρι χοιρινό κότσι (€10) για να καταλαγιάσεις την πείνα σου. Παρέες με νέους γεμίζουν τον όμορφο χώρο που τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους με το κρασί. Ευχάριστη ατμόσφαιρα που ενισχύεται από τις πολύ καλές τζαζ και σουίνγκ μουσικές επιλογές. Το Wine Booth υλοποιεί με πιστότητα τη συνταγή του καλού wine bar κι έχει ήδη αποκτήσει τακτικούς θαμώνες.

Wine Booth, Φωκίωνος 12, Σύνταγμα, 210 9959544

 

Η επιστροφή της γαλλικής κουζίνας Facebook Twitter

 

Ένας παλιός γνώριμος με νέες προτάσεις

Ο Θαλασσινός στις Τζιτζιφιές, αρκετά χρόνια τώρα, έχει τον τρόπο να μας προσελκύει με τους νόστιμους ψαρομεζέδες του και τη φιλοξενία του. Ένα στέκι αγαπημένο που δεν σε απογοητεύει. Και για να κρατά το ενδιαφέρον μας ζεστό δούλεψε πάνω σε μια καινούργια γευστική πρόταση με ακόμα καλύτερη τιμολόγηση. Η ιδέα είναι να χαζεύεις τον πάγκο που μπροστά του ετοιμάζονται τα θαλασσινά και τη στόφα όπου μαγειρεύονται ψαρομεζέδες διά χειρός του σεφ Ξενοφώντα Κατσιμαγκλή. Έτσι στήνεται ένα όμορφο γευστικό παιχνίδι. Είναι ωραίο να έρχονται στο τραπέζι σου τα όστρακα ψητά κατευθείαν από το μαντέμι ή μεζεδάκια με τιμές από 2 έως 5ευρώ που συνοδεύουν το τσιπουράκι σου. Θα δοκιμάσεις πατατούλες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο και σερβίρονται με βούτυρο, πούδρα αυγοτάραχου και καπνιστό αλάτι. Άλλα κόλπα! Μανιτάρια στο μαντέμι με δεντρολίβανο και φλογισμένες σαρδέλες που είναι ψημένες στο φλόγιστρο. Σερβίρονται εξαιρετικά αλίπαστα της οικογένειας Πασχαλίδη από την Κομοτηνή. Λακέρδα βελούδινη (€8) και τσίρος (€6), μεζέδες κλασικοί για μερακλήδες. Η χορτόπιτα (€7) είναι εντυπωσιακή. Φτιάχνεται με χειροποίητο φύλλο λεπτό και αέρινο και σμίγουν μάραθος, σέσκουλα και καυκαλήθρες σε ένα ωραιότατο και νοστιμότατο σύνολο. Τρώγεται ζεστή, μόλις βγει από τον φούρνο. Οι εραστές του παστουρμά θα ενδώσουν στην καλοφτιαγμένη και πληθωρική πίτα Καισαρείας (€7). Το καλαμάρι (€8) έρχεται ιδανικά περασμένο από το τηγάνι, τρυφερό και γευστικό. Τα ψάρια είναι φρέσκα κι έρχονται από τα νερά της Μάνης, ενώ το ελαιόλαδο και οι ελιές από την Καλαμάτα, τον τόπο καταγωγής των ιδιοκτητών. Δεν είναι τυχαίο που ο Θαλασσινός κρατά για πολλά χρόνια μια σταθερή θέση στην καρδιά μας.

Θαλασσινός, Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518

 

Η επιστροφή της γαλλικής κουζίνας Facebook Twitter

Wine bar με πολλές υπογραφές

Το Οκτάνα, σε μια όμορφη γωνιά του Παγκρατίου, είχε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια να συστήνει το ελληνικό κρασί μέσα από την κάβα του με την υπογραφή της οινοποιητικής εταιρείας Κατώγι και Στροφιλιά Α.Ε. Η νέα γενιά ανέλαβε το τιμόνι κι έφτιαξε ένα μοντέρνο και ζωντανό wine bar όπου μπορείς να πιεις το κρασί σου, συνοδεύοντάς το με κάποια νόστιμα πιατάκια. To περιβάλλον αποπνέει καλή διάθεση και προσφέρει επιλεγμένα κρασιά σε προσιτές τιμές. Εδώ υπάρχει άποψη. Η επιλογή κρασιού είναι απλή και ευχάριστη και στόχος είναι το κρασί να προσεγγίζεται με εύκολο και κατανοητό τρόπο. Μπορείς να επιλέξεις κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα που σερβίρονται σε ποτήρι και ξεπερνούν τις δεκαπέντε ετικέτες από 1,20 έως 3,30ευρώ τα 75 ml και από 2,20 έως 6,5ευρώ τα 150 ml. Η λίστα είναι έξυπνα στημένη, με τα κρασιά να ξεχωρίζουν, ανάλογα με το στυλ τους, σε αρωματικά, πληθωρικά, ζωηρά και πικάντικα, παλαιωμένα και πληθωρικά. Η πολύ καλή οινοχόος Μαρία Δήμου επιμελείται και τις θεματικές ενότητες των κρασιών που ανανεώνονται κάθε μήνα και συνοδεύονται με ανάλογα εδέσματα που επιμελείται ο σεφ Αλέξανδρος Καρδάσης. Εκτίμησα τις προτάσεις του μενού που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα. Βελούδινη φάβα Σαντορίνης με κρεμμύδι ξερό και κάππαρη (€2), ωραιότατο χούμους με σύγκλινο Μάνης και πορτοκάλι αρωματισμένο διακριτικά με κύμινο (€2,5). Το πιάτο με τα τυριά σε ταξιδεύει από το Μέτσοβο με γιδίσιο τυρί, μέχρι τη Νάξο με την παλαιωμένη γραβιέρα, την Ξάνθη με το υπέροχο κασέρι και την Κρήτη με την πληθωρική γραβιέρα (8 ευρώ η μικρή μερίδα). Τσιμπολογάς όμορφα, πίνεις το κρασί σου και αφήνεσαι στις ωραίες μουσικές. Στον κατάλογο, εκτός από το κρασί, φιγουράρουν και φρέσκες μπύρες μικροζυθοποιείων αλλά και κάποια ιδιαίτερα αποστάγματα που μπορείς να προμηθευτείς για το σπίτι. Θα φύγεις με πλατύ χαμόγελο και θα θέλεις να επιστρέψεις.

Οκτάνα, πλατεία Βαρνάβα 9, Παγκράτι, 210 7014630

 

Η επιστροφή της γαλλικής κουζίνας Facebook Twitter

Στο Skyfall cocktail & food bar στη γοητευτική γειτονιά του Μετς το σκηνικό είναι ιδανικό. Απολαμβάνεις το κοκτέιλ σου και ο επιβλητικός Παρθενώνας σού κλείνει το μάτι. Περιβάλλον εκλεπτυσμένο, μπάρα δυνατή με signature cocktails αλλά και γευστικές προτάσεις με finger food και tapas σε τιμές προσιτές. Βάλ' το στο καρνέ σου.

Skyfall, Μάρκου Μουσούρου 1, Μετς, 210 9210098

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ