Η νέα κουζίνα του Artisanal και ένα μουσείο για την μπίρα

Η νέα κουζίνα του Artisanal και ένα μουσείο για την μπίρα Facebook Twitter
Artisanal
0

Τα πρώτα βήματα που έκανε τον περασμένο χειμώνα το νέο εστιατόριο του Φώτη Σεργουλόπουλου, το Artisanal στην Κηφισιά, έδειχναν διστακτικότητα και αβεβαιότητα, καθώς ήταν εμφανές ότι η κουζίνα μάλλον αδικούσε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να στηθεί ένα πραγματικά πανέμορφο μαγαζί. Τα προβλήματα αυτά φαίνεται ότι διαγνώστηκαν εγκαίρως και το Artisanal μπήκε στον σωστό δρόμο, με νέο επικεφαλής στην κουζίνα του τον έμπειρο και δημιουργικό σεφ Δημήτρη Δημητριάδη, ο οποίος, μετά τις σπουδές του, πέρασε από διάφορες γνωστές κουζίνες εστιατορίων, φθάνοντας μέχρι και το διάσημο Noma στην Κοπεγχάγη. Ο Δημητριάδης αγαπά τη χρήση των μυρωδικών στην κουζίνα του και η τεχνική του μπορεί να απογειώσει και το πιο απλό πιάτο. Από τον καθόλου φλύαρο κατάλογο επιλέξαμε παντζάρια με κατσικίσιο τυρί, mâche και βινεγκρέτ καρύδι (€10). Το παντζάρι είναι λεπτοκομμένο σε ροδέλες και γεμίζεται με κατσικίσιο τυρί επάνω σε mâche, που είναι η βαλεριάνα, και τρυφερά παντζαρόφυλλα με καβουρντισμένο καρύδι – δροσιστική και γευστική σαλάτα. Μου άρεσαν τα μυρωδάτα ρολάκια κολοκυθιού φτιαγμένα από φύλλο αραχνοΰφαντο με γέμιση άνηθο, φέτα και μαγιονέζα φάβας (€8), μια αέρινη και μοντέρνα εκδοχή του παραδοσιακού κολοκυθοκεφτέ. Το λεπτοκομμένο ροσμπίφ μεταμορφώνεται σε γκουρμέ πιάτο, ενισχυμένο με βολβό τοπιναμπούρ, φύλλα ρόκας, ρίγανη, πρωτόλαδο (ωραία λεπτομέρεια) και πεκορίνο τρουφάτο (€19). Από τα κυρίως, τιμήσαμε το καλοφτιαγμένο κουσκουσάκι, μαγειρεμένο με μελάνι σουπιάς, με μικρά τηγανητά καλαμαράκια να φιγουράρουν μαζί με μάραθο και μπαλίτσες από πάστα πιπεριάς Φλωρίνης που χάριζαν ωραίο χρώμα στο πιάτο αλλά και ένταση στη γεύση (€15). Ο σεφ καταφέρνει να παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα, διατηρώντας την υψηλή ποιότητα. Βάζει τη μαγειρική σφραγίδα του στο φιλέτο σολομού, που το συνδυάζει με «ριζότο φινόκιο» και τηγανητό λεμόνι (€18). Ο σολομός είναι ζουμερός και η ευωδιαστή γεύση από το «ριζότο φινόκιο» ανεβάζει έξυπνα τη γευστική ένταση. Εξαιρετικό πιάτο. Επιδόρπιο επιβάλλεται να πάρετε: Valrhona Chocolat (€10) που είναι μους σοκολάτας γάλακτος με biscuit bitter σοκολάτας, αλμυρή καραμέλα σοκολάτας, σος και παγωτό σοκολάτας – προκλητικά γευστική. Οι εξαιρετικές επιδόσεις της κουζίνας σού δίνουν την ευκαιρία να απολαύσεις το περιβάλλον. Το κτίριο όπου στεγάζεται το Artisanal είναι ιστορικό και ενέπνευσε το διακοσμητικό δίδυμο Γιώργος Γαβαλάς-Γιάννης Μουρίκης να του χαρίσουν έναν αέρα γαλλικού σπιτιού εξοχής. Περιβάλλεται από συγκλονιστικό κήπο σε επίπεδα που σχεδίασε ο Κάρολος Χανικιάν, αρχιτέκτονας εξωτερικών χώρων, με τα υπέροχα φυτά να αγκαλιάζουν τη σέρα. Οι πιο ρομαντικοί πίνουν τα ποτά τους κάτω από τα δέντρα. Έπιπλα φερμένα από το Παρίσι της δεκαετίας του '50 και υπέροχη art de la table με σερβίτσια-αντίκες διαφορετικά μεταξύ τους. Η μπάρα μεταδίδει πρόσχαρα την αίσθηση γιορτής. Ταιριάζει ένα αφρώδες κρασί που οι φυσαλίδες του θα σου ενισχύσουν το πνεύμα της χαράς που αποπνέει το φινετσάτο περιβάλλον. Στο Artisanal θα περάσεις όμορφα και θα απολαύσεις το κανάκεμα του προσωπικού. Είναι από τα μαγαζιά που μπαίνουν στην ατζέντα σου.

☛ Artisanal, Ζηρίνη 2, Κηφισιά, 6936 144744

Η νέα κουζίνα του Artisanal και ένα μουσείο για την μπίρα Facebook Twitter
Αθηνέο


Μια τελευταία ευκαιρία έχετε να δείτε πριν από τον Σεπτέμβριο τον χώρο Αθηνέο που δημιούργησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για να σας ταξιδέψει στις γεύσεις και στην ιστορία της ελληνικής μπίρας. Δροσιστείτε με μια φρέσκια μπίρα lager και μάθετε τον τρόπο παραγωγής της μέσα στον καινούργιο και πανέμορφο χώρο «Αθηνέο» που άνοιξε στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Με το που μπαίνεις σε περιμένει πρότυπο μικροζυθοποιείο, ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα έκθεση με ιστορικά αντικείμενα που συνέλεξε η Ίρις Κρητικού, ιστορικός και επιμελήτρια τέχνης, από τις τρεις μονάδες της εταιρείας, καθώς και ιδιαίτερα κύπελλα που σε ταξιδεύουν στην ιστορία της μπίρας. Θα χαζέψετε την οθόνη που προβάλλει σκηνές από τον ελληνικό κινηματογράφο με την μπίρα σε πρώτο πλάνο αλλά και τις προθήκες με το χρονικό της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που ξεδιπλώνεται από το 1963 μέχρι σήμερα και θα δείτε τα έργα της περιοδικής έκθεσης «Ένα ποτήρι για το Αθηνέο», δημιουργικές εμπνεύσεις 15 εικαστικών. Στην πληθωρική μπάρα με τη φωτεινή επιγραφή «Βeer Βar» θα πάρετε ένα ποτήρι Αθηνέο #1, μια μπίρα χρυσοκίτρινη lager με αρώματα μελιού και κόλιανδρου με 5% αλκοόλ, γεύση ελαφριά και γλυκόπικρη, φρουτώδη, με οινώδεις νότες. Θα απολαύσετε κάθε γουλιά. Είναι η πρώτη μπίρα από μια σειρά από φρέσκες αφιλτράριστες και χειροποίητες που θα παράγονται από 100% ελληνικό κριθάρι και ποικιλίες αρωματικών λυκίσκων. Η είσοδος στον καλόγουστο βιομηχανικής αισθητικής χώρο του Αθηνέο είναι ελεύθερη για το κοινό κάθε Σάββατο από τις 13:00 ως τις 20:00, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

☛ Αθηνέο, λεωφόρος Κηφισού 102, Αθήνα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ