Κρέας και κρασί με γνώση και άποψη

Κρέας και κρασί με γνώση και άποψη Facebook Twitter
To Kreas
0


 

Το Kreas άνοιξε στην πλούσια σε νέους χώρους γειτονιά των Πετραλώνων, σε μια μονοκατοικία της δεκαετίας του '30. Η σάλα του δεν θυμίζει σε τίποτα την εποχή του – είναι ένας όμορφος χώρος με βιομηχανική αισθητική και μοντέρνες, διακοσμητικές πινελιές. Ακολουθείς τη σιδερένια σκάλα που σε βγάζει στην ταράτσα: ολάνθιστη, δροσερή, οικεία. Τραπεζάκια ντυμένα με λαδόκολλα, καρέκλες σε διάφορα παστέλ χρώματα και καναπεδάκια με πολύχρωμες μαξιλάρες. Μόλις πάρεις θέση στο τραπέζι σου, προσγειώνεται αμέσως μια γυάλινη κι εντυπωσιακή καράφα με νερό και μια φέτα λεμονιού – φιλόξενη, σπιτική λεπτομέρεια. Μικρό και ευέλικτο, το μενού φανερώνει άποψη, γνώση και καλό χέρι. Αρχή με φρέσκες πατάτες με ρίγανη και φέτα, όπου επιλέξαμε να προστεθούν και αυγά μάτια (€5). Ήρθε σε σαγανάκι, με τις πατάτες τραγανές, να ευωδιάζουν ρίγανη, και τους κατακόκκινους κρόκους να ρέουν πάνω στις χρυσαφένιες πατάτες – τα λόγια περιττεύουν, τον λόγο έχουν τα πιρούνια. Ακολούθησε μια καταπληκτική, δροσερή μαϊντανοσαλάτα που δεν ήθελες να τελειώσει, ύμνος στη γενναιόδωρη απλότητα της φύσης. Κινόα, αμύγδαλα, κύβοι από αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένος μαϊντανός και φρέσκο κρεμμυδάκι, ντομάτα ψιλοκομμένη στην κορφή και ολόγυρα καρφωμένες ψημένες αραβικές πίτες. Τα μπουρεκάκια με παστουρμά, κασέρι Σοχού και μαρμελάδα ντομάτας (€5,50), τυλιγμένα σε φύλλο τραγανό και περασμένα από καλό τηγάνι χωρίς ίχνος λαδιού, έκρυβαν πλούσια γεύση σε κάθε μπουκιά. Το φλερτ με τις γεύσεις συνεχίστηκε και με την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€5,50) που φτιάχνεται τη στιγμή της παραγγελίας. Αξίζει η υπομονή των 15 λεπτών. Σε μαύρο πλακάκι έρχεται η καρδιά της μελιτζάνας, «ντυμένη» με ντομάτα και τριμμένη φέτα, συνοδευόμενη από ψητή, καυτερή πιπεριά για θαρραλέους. Η μελιτζάνα καπνισμένη ιδανικά, με υφή απαλή, τιμά την παραδοσιακή, αληθινή συνταγή. Στα κυρίως, ο κατάλογος προτείνει εξαιρετικά κρέατα, όλα με διαβατήριο αμερικάνικο, που ψήνονται σε φούρνο josper. Προτάσεις για όλα τα εκλεπτυσμένα γούστα. Το αρνάκι Πυρηναίων (€13,50), μαριναρισμένο με σος λεβάντας, ήρθε ψημένο με ωραία κρούστα και μοσχοβολιστό κους κους. Η Ρicania (€21) είναι πληθωρική, ωραία ψημένη με τους χυμούς της και συνοδεύεται από τρία γυάλινα βαζάκια που φιλοξενούν μαύρο αλάτι Χαβάης, Τρικαλινού και Τσούτσουρο Κρήτης. Δεν τελειώσαμε – ακολουθούν τέσσερα μπολ που το καθένα φιλοξενεί διαφορετικά συνοδευτικά: ωραιότατα ψιλοκομμένα μανιτάρια Ρortobello με μυρωδικά, ατζέμ πιλάφι, άγρια χόρτα με ζουμάκι και πατάτες ντοφινουάζ – πιάτο για δυνατούς παίχτες. Ο σεφ Ανδρέας Χατζηθέμελης που έχει θητεύσει στο πλευρό του εξαιρετικού Άρη Τσανακλίδη χαρίζει αυτό το κάτι το διαφορετικό στα πιάτα, που σε κάνει να θέλεις να επιστρέφεις. Και θέλω να επιστρέψω σύντομα για να δοκιμάσω το χάμπουργκερ του Γαργαντούα, το μοσχαρίσιο φιλέτο Ιberico αλλά και τα μπιφτεκάκια με τη ρεβιθοσαλάτα. Η οινική λίστα, ένα ακόμη στοιχείο που σε ελκύει, είναι στημένη με άποψη και καλή τιμολόγηση από τον κ. Αγγελίδη, βαθύ γνώστη του κρασιού. Μολονότι όταν το επισκέφθηκα, το Kreas ήταν μόλις στην τρίτη μέρα λειτουργίας του, όλα κύλησαν σαν καλοκουρντισμένο ρολόι. Εύγε!
☛ Το Kreas, Δημοφώντος 96, Πετράλωνα, 210 3247028


Για τους εραστές της φρέσκιας πάστας. Αν συναντούσες τα πιάτα του σε ένα «συμβατικό», ιταλικό εστιατόριο, θα ήσουν πρόθυμος να πληρώσεις ακόμα και τη διπλάσια τιμή για την ποιότητα που παίρνεις. Το Pasta House δεν είναι συνηθισμένο, είναι όμως αυτό που κάθε σοβαρός εραστής των ζυμαρικών, και μάλιστα της φρέσκιας πάστας, οφείλει να προσθέσει στη γευστική συλλογή του. Ένα μικρό εστιατόριο στην Ηλιούπολη, με καλοφτιαγμένο σχεδιασμό στις αποχρώσεις του μαύρου, ελάχιστη χωρητικότητα, αφού δηλώνει στην ταυτότητα τις συγγένειες με το street food, και ειδίκευση στην ποιοτική, φρέσκια πάστα. Στην πράξη, σου δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσεις μια καλή συλλογή φρέσκων ζυμαρικών με μία σειρά από καλοφτιαγμένες σάλτσες. Ο συνδυασμός είναι δική σου ευθύνη. Παραγγέλνεις μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα, έχοντας να επιλέξεις από σπαγγέτι, πένες και πένες ολικής, παπαρδέλες, ριγκατόνι, βίδες, νιόκι, ταλιατέλες και ταλιατέλες ολικής, ραβιόλι γεμιστό με σπανάκι, ραβιόλι γεμιστό με μανιτάρια και τορτελίνι κοτόπουλου. Από τον κατάλογο με τις δέκα σάλτσες ζητάς εκείνη που σου πάει και οι σεφ φτιάχνουν μπροστά σου το πιάτο που θέλεις. Σ' το σερβίρουν σε ειδικά, χάρτινα κουτιά που το κρατούν ζεστό πολλή ώρα. Η ποιότητα της πάστας είναι εξαιρετική και οι σάλτσες ευωδιάζουν φρεσκάδα. Αξίζει να τις δοκιμάσεις όλες. Ως πρώτες επιλογές, όμως, πάρε γεύση από μια μπoλονέζ –όσο πιο κοντά στην αυθεντική γίνεται–, μία καρμπονάρα με καλό ιταλικό διαβατήριο, μία πέστο με φρέσκο βασιλικό και μία μανιταριών με βασιλομανίταρα, σαμπινιόν, μπράντι και μυρωδικά. Οι απλές πάστες κοστίζουν 3,90 ευρώ και οι γεμιστές 4,90 ευρώ. Οι σάλτες κυμαίνονται από 1,50 ευρώ (η ναπολιτέν) έως 2,80 (με σολομό). Στο μενού υπάρχουν τρεις φρέσκες σαλάτες, τρία σνακς (τώρα πρόσφατα προστέθηκε και χειροποίητο πεϊνιρλί) και σούπα ημέρας. Τυχεροί οι κάτοικοι της περιοχής που μπορούν να έχουν καθημερινό delivery.
☛ Pasta House, Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ηλιούπολη, 210 9940777


Ταξίδι street food στις γειτονιές του κόσμου. Όταν ταξιδεύεις, συλλέγεις εικόνες, αρώματα, γεύσεις. Αν θέλεις να ταξιδέψεις μέσα από τις γεύσεις του street food σε Ιαπωνία, Αμερική, Λίβανο και Μεσόγειο, τότε θα έρθεις καρφί στο Souk στη Γλυφάδα. Μεγάλος χώρος με βιομηχανικές, διακοσμητικές πινελιές και αίσθηση κλειστής αγοράς, με διαφορετικά πόστα που ετοιμάζουν τις κουζίνες του κόσμου. Μαυροπίνακες αναγράφουν τις προτάσεις του μενού. Στην πράξη, κατευθύνεσαι σε ό,τι τραβάει η όρεξή σου, παραγγέλνεις, πληρώνεις στο ταμείο, παραλαμβάνεις το φαγητό σου στον δίσκο και παίρνεις θέση σε κάποιο από τα χαμηλά τραπέζια ή τα ψηλά, όπου όλοι γίνονται μια παρέα, απλά, όπως ταιριάζει στο self service. Υπάρχουν νέα παιδιά που με αληθινή ευγένεια θα σε εξυπηρετήσουν, πάντα με χαμόγελο. Άλλωστε, και η πλειονότητα είναι νέοι που τρώνε το φαγητό τους, πίνουν μπίρα και παίζουν και χαρτιά, χαλαρά! Πρώτη στάση της γευστικής περιπλάνησης η Ιαπωνία και το σούσι, με έξι ωραία maki cucumber (€6), ρολό με σολομό και καυτερή σος (€10), ρολό με καβούρι, αβοκάντο και αγγούρι (€9 τα 6 τεμάχια) και nigiri τόνο (€9). Ακολούθησε η πάντα αγαπημένη λιβανέζικη κουζίνα με σαουάρμα. Πρόκειται για την παραδοσιακή πίτα του Λιβάνου με χειροποίητο φύλλο που ανοίγουν τη στιγμή που θα την παραγγείλεις και ψήνεται στον φούρνο. Η γέμιση είναι με κιμά από αρνί και μοσχάρι και γιαούρτι που δίνει δροσιά στη γεύση – λιμπιστική. Αφράτη η ζύμη, λεπτή, τρώγεται με τα δάχτυλα. Συνέχεια με New York steak (€14,90), με κρέας αμερικάνικο, μαριναρισμένο με ντομάτα, κύμινο, κρεμμύδι και πάπρικα. Γευστικό και ζουμερό. Εδώ υπάρχει εμμονή στην ποιότητα. Από την μπάρα σερβίρονται δροσιστικά κοκτέιλ με φρούτα καλοκαιρινά. Κλείνεις με κανταΐφι κνέφε με ροδόνερο ή επιλέγεις τον παιχνιδιάρικο ναργιλέ με πάγο με γεύση τριαντάφυλλο ή καρπούζι. Το Souk σε υποδέχεται όλο το 24ωρο.
☛ Souk, Γρηγορίου Λαμπράκη 3 & Ποσειδώνος, Γλυφάδα, 210 8981000

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ