Λίγο απ' όλα!

Λίγο απ' όλα! Facebook Twitter
0
Λίγο απ' όλα! Facebook Twitter
La Taverna Catalana

Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία. Ο Βαγγέλης Ρουπακιώτης, δικηγόρος για περισσότερα από 20 χρόνια, παραδόθηκε τελικά στο πάθος του, την Καταλονία, και την κουλτούρα της. Αναπαλαίωσε ένα κτίσμα του 1890 στο κέντρο της Αθήνας, του χάρισε αέρα Βαρκελώνης και, όπως λέει ο ίδιος, έριξε μέσα την αγάπη του για την κουζίνα και την Καταλονία, φτιάχνοντας ένα μενού «που χτίστηκε για να συνοδεύει τα κρασιά, να σέβεται την παράδοση και να τρώγεται άκοπα». Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό όσον αφορά την ατμόσφαιρα και χαλαρωτικά γευστικό όσον αφορά αυτά που θα συναντήσεις στο πιάτο και το ποτήρι σου. Θα το αγαπήσεις είτε έχεις μαγευτεί από τη γοητευτική προσωπικότητα της ερωτεύσιμης Βαρκελώνης είτε παίρνεις τώρα τις πρώτες γεύσεις από την πρωτοποριακή –σε τέχνη, μόδα και γαστρονομία– πρωτεύουσα της Καταλονίας. Καθώς σε μια «ταβέρνα» τον πρώτο λόγο έχει το ποτό, ο Βαγγέλης διάλεξε ετικέτες από την αφρόκρεμα του καταλανικού αμπελώνα και τις έβαλε δίπλα σε αντίστοιχες ελληνικές, εφοδιάστηκε και με μια σειρά μπίρες Montseny και είναι έτοιμος να ικανοποιήσει με χαλαρή διάθεση τις προτιμήσεις σου. Είναι πρόθυμος να σου ανοίξει οποιαδήποτε από τις ετικέτες έχει στην κάβα του για να βρεις τη γεύση σου, να σου εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες και να σε βοηθήσει να κάνεις τα ταιριάσματα με το φαγητό. Στην κουζίνα τον λόγο έχουν ο σεφ Γιάννης Λαδόπουλος και η Καταλανή μαγείρισσα Ρόζα. Θα ξεκινήσεις με ψωμάκια λουσμένα με τριμμένη φρέσκια ντομάτα, λουλούδι αλατιού, έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο και μοσχοβολιστό βασιλικό (€4). Ανάλαφρο τσιμπολόγημα πριν περάσεις στο αλλαντικό τσιτσίνα από αποξηραμένο μοσχάρι της Καταλονίας με γεύση καπνιστή. «Το 2005 πήγα στην Καταλονία και ερωτεύτηκα τον τόπο, τη γαστρονομία , τον πολιτισμό» λέει ο Βαγγέλης τη στιγμή που φέρνει στο τραπέζι την εκρηκτική μπραντάδα μπακαλιάρου (€10). Πρόκειται για γκραντιναρισμένη κρέμα μπακαλιάρου με σκορδόψωμο φρεσκοφτιαγμένο, πασπαλισμένη με κομματάκια χουρμά. Ένας αφρός με απαλή υφή και ωραία γεύση με διακριτική την παρουσία του μπακαλιάρου που ισορροπεί όμορφα με τις γλυκιές πινελιές από τον χουρμά. Τα bolets del dia είναι μανιτάρια σοτέ με πικάδα (€7), ένα μείγμα από παξιμάδι, αμύγδαλο, ελαιόλαδο και μαϊντανό που φτιάχνεται στο γουδί και προστίθεται προς το τέλος του μαγειρέματος των μανιταριών. Τρώγονται απνευστί. Ευχάριστα τρώγεται και το λεπτοκομμένο ψαρονέφρι ψημένο στην πλάκα που ενισχύεται γευστικά με σάλτσα από δαμάσκηνα, καβουρντισμένα κουκουνάρια, γλυκό κρασί Μαυροδάφνη και συνοδεύεται με γαλλικές πατατούλες (€13). Καλοφτιαγμένο πιάτο με πληθωρική γεύση που ικανοποιεί τους απαιτητικούς ουρανίσκους. Το L' original fricando catala (€12) είναι μοσχάρι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με δύο κρασιά, γλυκό και ξηρό, πικάδα, άγρια μανιτάρια και σουφραζίτ, που είναι μια χειροποίητη σκορδάτη σάλτσα που μοιάζει με σπιτικό πελτέ. Ανάλαφρη η γεύση του κρέατος, που συναντά στο πιάτο τον πουρέ πατάτας. Γλυκιά αποφώνηση με κρέμα καταλάνα (τι άλλο;) με μέλι, λεβάντα, τριμμένο πράσινο φιστίκι και γκοτζιμπέρι (€5). Είναι από τα μαγαζιά που δίνει κάθε αφορμή για να γίνει το αγαπημένο σου στέκι.

☛ La Taverna Catalana, Σίνα 9, 210 3610447


Για φανατικούς ψαροφάγους. Το «25αράκι» χτίζει βήμα-βήμα για περισσότερο από έξι χρόνια την εικόνα του ως ενός ψαροεστιατορίου με αξιώσεις στην πολυσυλλεκτική αγορά της Γλυφάδας και κάθε χρονιά καταφέρνει να προσθέτει κάτι παραπάνω στη γευστική εμπειρία που προσφέρει. Φέτος, ο σεφ Βασίλης Σικαλιάς που τρέχει το «25αράκι» από το ξεκίνημά του ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη στην κουζίνα με προσεγγίσεις που αποκαλύπτουν ότι γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά του ψαρομαγειρέματος στο τηγάνι, στη φωτιά αλλά και στην κατσαρόλα. Η σάλα του είναι ευχάριστη, άνετη, εκφράζει σπιτική ατμόσφαιρα με χαλαρούς καναπέδες στα χρώματα της θάλασσας και άφθονα καδράκια στους τοίχους με θέμα τον βυθό. Η αίσθηση φιλοξενίας σε αγκαλιάζει με το που θα διαβείς το κατώφλι του. Για τους ψαροφάγους της περιοχής και όχι μόνο το «25αράκι» είναι σημείο αναφοράς, αφού εκεί γνωρίζουν ότι θα βρουν σταθερή ποιότητα και φρεσκάδα. Ο Βασίλης Σικαλιάς δεν κάνει εκπτώσεις στην καλή πρώτη ύλη, που την προβάλλει στα πιάτα του όπως όταν σερβίρει λεπτές φέτες ξιφία μαριναρισμένες σε λευκό ξίδι (€7,80). Ωραίος μεζές για να νιώσεις τη θάλασσα μέσα σου. Την ίδια αίσθηση θα αποκομίσεις και όταν ρουφήξεις άπληστα την «Ψαρόσουπα του Μάστορα» (€6,90) – βελούδινη, πλούσια σε γεύση, που χαρίζει οικεία θαλπωρή. Η μελιτζάνα είναι από τα υλικά της κουζίνας που δίνουν μαγειρικές ιδέες. Εκτίμησα την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€4,80) που βγάζει ευχάριστα το κάπνισμα, χωρίς να σκεπάζει τη γεύση της μελιτζάνας. Την απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά πάνω στο ζεστό ψωμί. Η ψητή φέτα παίρνει άλλη γευστική διάσταση με τη χειροποίητη μαρμελάδα ντομάτας (€5,90) που κάνει ασκήσεις ισορροπίας στον ουρανίσκο μεταξύ αλμυρού και γλυκού. Ακολουθεί ένα ωραιότατο πιάτο, με την ταπεινή σαρδέλα –όπως φτιάχνουν τη γούνα, φιλεταρισμένη και ψητή– να στέφεται βασίλισσα, με καρεδάκια ντομάτας, ελιές και κρεμμυδάκι (€5,90). Ακολουθεί γαύρος περασμένος ιδανικά από το τηγάνι (€7,40), τραγανός απέξω και ζουμερός μέσα, που τρώγεται καλύτερα με το χέρι, ενώ στο ίδιο γευστικό μήκος είναι και το φιλεταρισμένο κουτσομουράκι (€14,50) – σκέτη... γλύκα. Εάν θέλεις να παίξεις με μεζέδες, το μενού προσφέρει πολλές νόστιμες προτάσεις, καθώς και κλασικές προσεγγίσεις με ζυμαρικά και ριζότι. Προτίμησα, όμως, να πάρω γεύση από φρέσκια σφυρίδα, γεμιστή με ψιλοκομμένο φινόκιο και φτιαγμένη στον ατμό – άλλα κόλπα. Τα θαλασσινά αρώματα σμίγουν με αυτά από το φινόκιο σε ένα ερεθιστικό σύνολο και η γεύση, αληθινή και ξεκάθαρη, σε κερδίζει με την πρώτη μπουκιά. Θα φύγεις με τη γλύκα από τους ασυναγώνιστους λουκουμάδες με μέλι και παγωτό κανέλα (€5,90).

☛ Το 25αράκι, Αρτέμιδος 3, πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, 210 8944112


Πολυεθνική κουζίνα. Το L' ahuri είναι μία από τις πιο φρέσκες αφίξεις στην «πιασάρικη» και πολύκοσμη πλατεία Μπουρναζίου, που άνοιξε με σκοπό να προσφέρει τη δική του άποψη στη διασκέδαση ημέρας και νύχτας. Το ίδιο δηλώνει στην ταυτότητά του «Cocktails and Kitchen», δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, αλλά η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται στην πολυεθνικότητα που αρχίζει από τον χώρο και φτάνει ως το μενού. Η διασκόσμησή του με βιομηχανικό υπόβαθρο παίζει με πέντε διαφορετικές εθνικές γωνιές: ελληνική, πολίτικη, ιταλική, αμερικανική και μεξικάνικη. Την εικόνα συμπληρώνουν η στρογγυλή μπάρα στο κέντρο του μαγαζιού και η ανοιχτή κουζίνα, με τον σεφ να είναι έτοιμος να παίξει σε πέντε διαφορετικά γήπεδα, αφού ο κατάλογος χαρακτηρίζεται από την αντίστοιχη με του χώρου πολυθεματικότητα. Το περιβάλλον είναι ευχάριστο με την πρώτη ματιά και το μενού με τις πολλές προσωπικότητες υπόσχεται γευστικά ταξίδια, αλλά δυστυχώς οι προσδοκίες χάνονται γρήγορα. Τα κρητικά ντακάκια (€4,50) από το ελληνικό μενού ήταν αρκετά στεγνά, με ελάχιστη την παρουσία της τριμμένης ντομάτας, αλλά καλύτερα από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού καταλόγου, τα strips κοτόπουλου(€7,10) με μπούκοβο, σουσάμι και σάλτσα μπέρμπον, τα οποία ήρθαν βαριά τηγανισμένα και ξερά, παρά την καλή ισορροπία της πικάντικης γεύσης. Η μεξικάνικη quesadilla (€5,60) με κοτόπουλο και μπέικον σε ψημένη τορτίγια δεν είχε καμία σχέση με την υπόσχεση τραγανότητας που έδινε ο κατάλογος, αφού είχε μαλακώσει εντελώς από τα υγρά της γέμισης. Το γουακαμόλε και το πίκο ντε γκάλο που τη συνόδευαν ήταν απλώς τυπικά. Η μεγάλη απογοήτευση, όμως, ήταν το πολίτικο ιτσλί κεφτέ (€4,90), το οποίο, αντί για το γνωστό, τραγανό παρασκεύασμα από πλιγούρι που περικλείει αφράτο και μυρωδάτο κιμά, έφτασε στο τραπέζι ως ένα πιάτο κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες. Ακόμη και αν ξεπερνούσες την ανακολουθία της περιγραφής, θα διαπίστωνες ότι οι κεφτέδες ήταν ενοχλητικά ξιδάτοι και το πλιγούρι ριγμένο στο μείγμα του κιμά, ενώ οι πατάτες ήταν προτηγανισμένες, κατεψυγμένες και όχι φρέσκες, «κατ' απαίτηση των πελατών!» όπως εξήγησε ο ευγενικός σερβιτόρος. Το L' ahuri έχει μόλις δεκαπέντε ημέρες λειτουργίας. Αν γνωρίσεις το μαγαζί αργά το βράδυ με μπιτάτη μουσική, ωραίες παρουσίες και κοκτέιλ να ρέουν άφθονα, θεωρώντας το φαγητό μια «δευτερεύουσα και βγάλε» υπόθεση, ίσως να αποκομίσεις μια καλύτερη εντύπωση για το τι ακριβώς θέλει να προσφέρει. Αν τύχει, όμως, να το επισκεφθείς μεσημέρι –όπως συνέβη μ' εμένα–, ζητώντας να ικανοποιήσεις την πείνα σου με αξιοπρεπές φαγητό, θα πρέπει να επιστρατεύσεις πολύ καλή διάθεση για να αποδώσεις τις αστοχίες της κουζίνας στο «νεαρόν» του εγχειρήματος, ελπίζοντας ότι σύντομα η εμπειρία και οι καλές προθέσεις θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις.

☛ L' ahuri, λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 78-80, Περιστέρι, 210 5729888

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ