Με την Andrea Goga στο Αερικό

Με την Andrea Goga στο Αερικό Facebook Twitter
0

Είναι ένα μικρό κορίτσι, ένα μικρό κορίτσι πάνω σε μια μηχανή που βρυχάται. Δυο ρόδες, καθόλου σέλα, ένα δίλιτρο ντεπόζιτο, σούζες, ράμπες, εμπόδια, η νίκη του ανθρώπου (εν προκειμένω της γυναίκας) ενάντια στις μηχανές, ένα μικρό κορίτσι που φοράει την ολόσωμη στολή του και προσπαθεί να τιθασεύσει αυτό το εξαγριωμένο ζώο που λέγεται μηχανή μότοκρος. Χαμένη (και χωμένη) μέσα σε δάση, λιβάδια και off road διαδρομές, περιχαρακωμένη μέσα στο κράνος της, μέσα στη δισυπόστατη ασφάλεια μιας «ρομποτικής» στολής και στην ασαφή ασφάλεια μιας μηχανής που μοιάζει με τέρας έτοιμο να σε ξεβράσει στην άκρη του δρόμου ή πάνω σε ένα δέντρο, η Andrea από τη Ρουμανία είναι ένα κορίτσι ατρόμητο. « Έχω πέσει δεκάδες φορές, είχα ακόμα και μερικά σοβαρά ατυχήματα, αλλά ποτέ δεν πτοήθηκα, κι έτσι συνεχίζω αυτό που κάνω», μου λέει χαμογελώντας, την ίδια στιγμή που πιάνει τον ώμο της και σχηματίζει μια έκφραση πόνου στο στόμα της. Έχει εξαφανιστεί μέσα στα δάση, στα Καρπάθια («ένα βράδυ χάλασε η μηχανή μου στο τέρμα του πουθενά, πάνω στο βουνό, και αναγκάστηκα να διανυκτερεύσω ολομόναχη κάτω από ένα δέντρο»), έχει οδηγήσει στα πιο απόκρημνα σημεία της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας, έχει πέσει, έχει σκονιστεί, έχει σηκωθεί, έχει πονέσει, αλλά είναι ακόμα εδώ, καβαλάει τη μηχανή της και συναγωνίζεται (σχεδόν) στα ίσα τους άνδρες συναθλητές της, έστω και αν ξέρει ότι λόγω σωματικής διάπλασης δεν θα φτάσει ποτέ στο ίδιο επίπεδο με αυτούς.

Στο Αερικό, στην Πορταριά, παίζει Hot Chip, τα φώτα του Βόλου από κάτω μοιάζουν με έναν τεράστιο αεροδιάδρομο προσγείωσης εξωγήινων αεροσκαφών, η ομίχλη έχει σκεπάσει τα γύρω βουνά και διάφοροι γύψινοι νάνοι, νεράιδες, ελάφια και μπαρόκ σερβίτσια τσαγιού συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει κάτι μεταξύ ελβετικού σαλέ και βιεννέζικου καφέ. Μετά παίζει το «Je Veux» της Zaz και όλα τα πόδια των θαμώνων χτυπούν ρυθμικά το πάτωμα, ενώ η Andrea με τα υπέροχα σπαστά αγγλικά της μου λέει ότι «δεν θέλει να έρχονται οι γονείς της στους αγώνες γιατί της προκαλούν άγχος και γι’ αυτό δεν έχουν έρθει ποτέ». Στο τελευταίο της ατύχημα, τον περασμένο Ιανουάριο, χτύπησε άσχημα τα πλευρά και τον ώμο της και έμεινε στο κρεβάτι δυο μήνες, δυο μήνες μακριά από την αγαπημένη της μηχανή, σε ένα κρεβάτι χωρίς τον ήχο της μοτόρας, χωρίς την έξαψη του κινδύνου και της αδρεναλίνης. «Πάντα φοβάμαι όταν ανεβαίνω στη μηχανή μου. Και αυτό είναι καλό γιατί σε βάζει σε μια διαδικασία να είσαι πιο συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις, σου ελαχιστοποιεί το ποσοστό λάθους, σου αδειάζει το μυαλό από οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Το μόνο που σκέφτομαι όταν είμαι πάνω στη μηχανή είναι ο δρόμος και η επίτευξη του στόχου.

Τότε αισθάνομαι την απόλυτη ελευθερία, βλέπω τη φύση σε όλο της το μεγαλείο. Νιώθω την απόλυτη ελευθερία». Η Andrea έχει κερδίσει δεκάδες πρωταθλήματα μότο-κρος, είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου και έχει φτάσει εδώ, στο Πήλιο, μαζί με τη μηχανή της για να λάβει μέρος στον σουρεαλιστικής σύλληψης αγώνα Red Bull Donkey Cross που συνδυάζει ανάβαση σε μηχανή και γαϊδούρι (οι αθλητές ξεκινούν τον αγώνα με γαϊδούρι, συνεχίζουν με μηχανή και τερματίζουν με γαϊδούρι). Δεν υπολόγισε, όμως, τα σκληροτράχηλα πηλιορείτικα βουνά (η διαδρομή ήταν στο μεγαλύτερό της μέρος off-road) και την απρόσμενη κυριακάτικη ζέστη κι εγκατέλειψε νωρίς τον αγώνα, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει μόνο έναν από τους πέντε γύρους με τη μηχανή της. Κάποια στιγμή την είδα με την άκρη του ματιού μου ανάμεσα στο πλήθος να βγάζει το κράνος της, να ξεμπλέκει την ξανθιά κοτσίδα της από τη στολή της και κατάκοπη από την υπερπροσπάθεια να ρίχνει όλο της το βάρος σε ένα κάγκελο, σαν δρομέας μαραθωνίου. Δίπλα της τα γαϊδούρια που είχαν ταξιδέψει από τη Μυτιλήνη μέχρι εδώ μαζί με τον αγωγιάτη τους (ένας Μυτιληνιός με παλαιστινιακή μαντήλα στο κεφάλι και αραβικά χαρακτηριστικά, που πολλοί τον φώναζαν περιπαικτικά «Καντάφι») περίμεναν υπομονετικά τον επόμενο τύπο που θα ανέβαινε πάνω τους, φορώντας ολόσωμη στολή και κράνος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ