Μετά το Πάσχα

Μετά το Πάσχα Facebook Twitter
0
Μετά το Πάσχα Facebook Twitter
Cycladic Café: Ψητός μπακαλιάρος με κρούστα από μυρώδικά

Με ιστορία δεκαπέντε χρόνων, το café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ήταν από τους πρώτους χώρους που κατάφεραν να δέσουν έννοιες όπως η τέχνη, ο πολιτισμός, η μαγειρική, που μπορούν να συνδυαστούν με πολλούς τρόπους και να οδηγήσουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι ευκαιρίες να συναντήσει κανείς τις αρμονικές αναλογίες τους δεν είναι πολλές, αλλά το Cycladic Café κατάφερε, στην πορεία του χρόνου, να μας δώσει πολλές καλές εμπειρίες. Η ανανέωση του χώρου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, σε συνδυασμό με το νέο μενού, που προσπαθεί να φέρει το άρωμα και τον ήλιο των Κυκλάδων στην Αθήνα, έρχεται να ενισχύσει την εικόνα ενός ξεχωριστού χώρου γεύσης και πολιτισμού που εντάσσεται στην καθημερινότητα της πόλης. Με πηγή έμπνευσης τη συλλογή της Κυκλαδικής Τέχνης του μουσείου, ο σχεδιασμός του νέου Cycladic Café οφείλεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects. Το υποβλητικό αέρινο στέγαστρο-γλυπτό φέρει την υπογραφή του Στέλιου Κόη, ο φωτισμός της Ελευθερίας Ντεκώ, ενώ οι μαρμάρινοι πάγκοι με τα φυτά που φτάνουν μέχρι την οροφή του αίθριου έγιναν υπό τη μελέτη και επίβλεψη της doxiadis + Αγγελική Μαθιουδάκη. Το μενού στο εστιατόριο ενός μουσείου είναι μια πρόκληση, είναι κάτι το διαφορετικό. Η κουζίνα δεν πρέπει να είναι πολύπλοκη. Ο επισκέπτης, μετά την περιήγησή του στους χώρους των εκθεμάτων, θα πρέπει να βρεθεί μπροστά σε ένα πιάτο που θα εναρμονίζεται με τις εικόνες που έχει αποκομίσει. Την ευθύνη για την κουζίνα του Cycladic Café έχει η Begnis Catering που σχεδίασε το μενού για πρωινό, brunch, café ή μεσημεριανό, αξιοποιώντας πρώτες ύλες και φρέσκα υλικά που αναδίδουν γεύσεις και αρώματα κυκλαδικής γης με αγνές πρώτες ύλες. Για πρωινό ή brunch μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε σάντουιτς που συνδυάζουν φρεσκοψημένα ψωμιά φτιαγμένα από ζέα, πολύσπορο, ολικής κ.ά. με τυριά κυκλαδικών νησιών και άλλα φρέσκα υλικά. Για κάτι περισσότερο, ο δρόμος οδηγεί αναπόφευκτα σε αυγά ποσέ από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής που σερβίρονται πάνω σε τραγανή τάρτα από ναξιώτικες πατάτες και τρυφερό, αχνιστό σπανάκι. Για το γεύμα, οι επιλογές είναι πολλές. Αέρινο και αρωματικό είναι το καρπάτσιο από αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι, μαριναρισμένο με θαλασσινό αλάτι, μοσχολέμονο, χυμό από πορτοκάλι και μυρωδικά, σερβιρισμένο με σαντορινιά κάππαρη και αρώματα από τζίντζερ. Γνώριμη νησιώτική γεύση δίνει η ελληνική σαλάτα με Καλαθάκι Λήμνου, παξιμάδια μαριναρισμένα με αγουρέλαιο και κάππαρη, ενώ ολόφρεσκη και δροσερή είναι η πράσινη σαλάτα με μελωμένη ψητή κολοκύθα, ξερά σύκα, σταφίδες, ψητό χαλούμι στη σχάρα και σάλτσα με βαλσάμικο και πετιμέζι, που μας δροσίζει ευχάριστα. Από ζεστά πιάτα, μπορείτε να δοκιμάσετε το ψητό φιλέτο μπακαλιάρου στη σχάρα με σάλτσα από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και αρωματικά βότανα, που σερβίρεται με πουρέ από τρυφερά λαχανικά και σαλάτα με πλιγούρι, ή το σουβλάκι από μοσχάρι γάλακτος με τηγανητές πατάτες Νάξου και δροσερό γιαούρτι με ψιλοκομμένο αγγούρι. Αν ενδώσετε στα ζυμαρικά, θα βρείτε χειροποίητη χωριάτικη με σπιτική σάλτσα από ντομάτες, βασιλικό, παρθένο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου. Ενδιαφέρουσα είναι και η λίστα ελληνικών κρασιών μικρών παραγωγών, με καλές επιλογές για κρασί σε ποτήρι. Το Cycladic Café λειτουργεί τις ώρες και τις ημέρες λειτουργίας του Μουσείου.

☛ Cycladic Café, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, 210 7228321-3.

Μετά το Πάσχα Facebook Twitter
Gaspar Food & Mood


Το Gaspar αγαπήθηκε από την πρώτη μέρα που άνοιξε στο Ψυχικό και συνεχίζει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου και μετά τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του. Το Gaspar Food and Mood είναι χαρούμενο μαγαζί που τα συνδυάζει όλα –φαγητό, ποτό, καφέ, μουσικές– όλες τις ώρες της ημέρας. Άλλωστε, το «food and mood» προσδιορίζει ακριβώς αυτήν τη φιλοσοφία ενός πολυχώρου διασκέδασης με μητροπολιτική αύρα. Με δυο λόγια, πρόκειται για ένα μαγαζί-υπερπαραγωγή, που έχει πετύχει την υποστήριξη της δυνατής κουζίνας. Ο μάγος Gaspar έκανε τα μαγικά του – ας τα πάρουμε με τη σειρά: η μεγάλη μπάρα με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό υποστηρίζεται από τον Στέργιο Αβραμπάκη και τα ευφάνταστα κοκτέιλ και δεν είναι καθόλου τυχαίο που σφύζει από κόσμο. Μια στάση, λοιπόν, για κοκτέιλ και ασιατικές γεύσεις στα όρθια είναι ό,τι πρέπει για να μπεις στο κλίμα της χαλάρωσης. Τα σούσι φτιάχνονται με τέχνη από τον Ελληνο-ιάπωνα σεφ Osakazu Yoshida (Χρήστος Μαρτζούκος). Ελκυστική παρουσίαση και ωραία γεύση αποκαλύπτουν τα Ebi tempura rolls (€18) και τα τσοπ στικς είναι έτοιμα να πάρουν φωτιά όταν εμφανίζονται τα πληθωρικά Salmon fantasy rolls (€14) και τα Katana rolls (€15). Η καλή διάθεση σιγοντάρεται από τις γεύσεις και τη νεοϋορκέζικη ατμόσφαιρα που προσφέρουν η σάλα αλλά και τα επώνυμα ή μη πρόσωπα που κινούνται μέσα σε αυτή. Το μεγάλο μαρμάρινο τραπέζι με τον πληθωρικό, δερμάτινο καναπέ είναι ό,τι πρέπει για να πάρουμε θέση και να δοκιμάσουμε το μεσογειακό μενού. Οι νέοι άνθρωποι που υποστηρίζουν το σέρβις είναι αληθινά ευγενικοί και αποτελεσματικοί. Δυνατό ξεκίνημα με καλοφτιαγμένο ceviche φαγκρί (€12) που αναδίδει θαλασσινή φρεσκάδα. Πολύ μου άρεσε η σαλάτα που είναι φτιαγμένη με τις νόστιμες φακές Εγκλουβής και συνοδεύεται από γευστικό σύγκλινο Μάνης (€10). Τα τοπικά προϊόντα δίνουν τον χαρακτήρα στο πιάτο και οι σεφ Άρης Καλλιπολίτης και Σάββας Κωνσταντινίδης μαγειρεύουν με αγάπη και τεχνική. Η πράσινη σαλάτα εκφράζει δροσιά και φρεσκάδα και δίνει την αίσθηση ότι μόλις εκείνη τη στιγμή κόπηκαν τα λαχανικά από τον μπαξέ. Το dressing εσπεριδοειδών δίνει τη δυνατή γευστική πινελιά στο πιάτο, που ενισχύεται με αέρινο μοσχαρίσιο tataki και noodles (€18) – ένα πιάτο που μπορεί από μόνο του να καλύψει την πείνα σου. Ο σολομός αναδεικνύεται με τη σάλτσα Teriyaki (€19), αλλά σίγουρα τις γευστικές εντυπώσεις έκλεψε το κριθαρότο με τις ζουμερές γαρίδες Μάνης (€22) που πρόσθεσαν γευστικούς πόντους στο πιάτο. Το Rib eye, πλούσιο σε γεύση, συνοδεύεται από καπνιστό κρεμμύδι και τραγανές, κολασμένες χωριάτικες πατάτες (€29). Συστήνω να μην παρασυρθείτε από τα νόστιμα πιάτα του μενού, γιατί ακολουθούν λιμπιστικά γλυκά όπως το τραγανό μιλφέιγ (€10) διά χειρός του pâtissier Διονύση Αλέρτα, που βρίσκεται στην κουζίνα του μαγαζιού από το ξεκίνημά του.

☛ Gaspar Food & Mood, λεωφ. Δημ. Βασιλείου & Λυκούργου, Ν. Ψυχικό, 210 6775011.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ