Νέο street food στο κέντρο

Νέο street food στο κέντρο Facebook Twitter
0
Νέο street food στο κέντρο Facebook Twitter
Etnico

Το Etnico είναι ολόφρεσκος χώρος στο κέντρο της πόλης που σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα από τις γεύσεις του street food. Η έμπειρη ομάδα των εστιατορίων Altamira έχει αναλάβει το ταξίδι αυτό της γεύσης με καλής ποιότητας πρώτες ύλες, προσφέροντας πιάτα από την Ινδία, την Αραβία και το Μεξικό. Ο χώρος μικρός, καλόγουστα στημένος, με χαρούμενες αποχρώσεις, εξωτικές διακοσμητικές πινελιές και ανοιχτή κουζίνα. Ψηλά ξύλινα τραπέζια και πάγκοι στο πεζοδρόμιο συγκεντρώνουν τις νεανικές παρέες. Ένας μαυροπίνακας σε βάζει στο παιχνίδι των γεύσεων. Δοκιμάσαμε μεξικάνικα nachos sabroso (€4,50), που είναι καλαμποκένια τσιπς με τσένταρ σος, κιμά πικάντικο, πατέ ελιάς, γουακαμόλε και sour cream. Νόστιμο τσιμπολόγημα για αρχή, που ταιριάζει με μια κλασική δροσερή μαργαρίτα λεμόνι (€3,50). Ακολούθησαν τα γευστικά ινδικά πιτάκια samosas με γέμιση λαχανικών και μπαχαρικών (€3,30), που συνοδεύονται με γλυκόξινο τσάτνεϊ. Ένα πέρασμα από Αραβία επιβάλλεται με φαλάφελ, αραβική πίτα που αγκαλιάζει σφιχτά ρεβιθοκεφτέδες, μαρούλι, αγγούρι, μπαμπαγκανούζ, ταρατόρ και μελιτζάνες με τζίντζερ (€3,50). Για τους δυνατούς παίχτες, το Burrito Chilli Con Carne (€4) έρχεται καυτερό και ο πληθωρικός συνδυασμός από φασόλια, κιμά, κρέμα γιαουρτιού, ρύζι και γουακαμόλε μέσα σε τορτίγια αποδεικνύεται νόστιμος και χορταστικός. Η φιλοσοφία του Etnico είναι να προσφέρει street food με φρεσκοκομμένα λαχανικά αλλά και φρέσκα κρεατικά. Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών είναι φρεσκοστυμμένοι για να διατηρούν αναλλοίωτη τη θρεπτική αξία τους. Προσιτές γεύσεις του κόσμου, απλά και γρήγορα.

☛ Etnico, Κολοκοτρώνη 22 & Χαβρίου, 211 4113880


Το εστιατόριο «Μπάρμπα Αλέξης» με την ανατολίτικη κουζίνα άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του στα Β.Π. και είναι το τρίτο στη σειρά της οικογένειας του Γιώργου Κεσέρογλου. Η ιστορία του ξεκινάει το 1979 στη Φιλαδέλφεια, όταν ο πατέρας Αλέξης, φημισμένος ψήστης από την Αντιόχεια, και η γυναίκα του Δέσποινα, δεινή μαγείρισσα της ανατολίτικης κουζίνας, ξεκίνησαν να σερβίρουν τους μεζέδες της πατρίδας τους. Τα χρόνια κύλησαν και το «μικρόβιο» της εστίασης πέρασε στον γιο, τον Γιώργο, που ξεκίνησε το 1996 το πρώτο μαγαζί «Μπάρμπα Αλέξης». Η επιτυχία του τον οδήγησε σε ένα δεύτερο, στου Ρέντη, το 2005, και πρόσφατα στον νέο χώρο του, στη Νέα Κηφισιά. Η υπόθεση είναι οικογενειακή, αφού στην κουζίνα μαγειρεύουν τα αδέλφια του Μορφούλα και Σωτήρης και η νύφη του Ασπασία. Όλα χειροποίητα, με την παράδοση και την τέχνη της μαμάς να συνεχίζεται επάξια. Η σάλα είναι άνετη και καλόγουστη, με μοντέρνο, οριένταλ στυλ. Μαρμάρινα τραπέζια, κομψά σεπαρέ με λευκούς δερμάτινους καναπέδες, μοντέρνα φωτιστικά, καθρέφτες και μπάρα ντυμένη με λευκό μάρμαρο και διακοσμημένη με ανατολίτικες πινελιές. Η μεγάλη αυλή μέσα σε μια αγκαλιά πρασίνου είναι ιδανική για το καλοκαίρι. Έμπιστοι φίλοι μου είχαν παινέψει την κουζίνα του, που τιμούν πυκνά-συχνά. Φυλλομετρώντας τον κατάλογο, ανακαλύπτω ορεκτικές και ακριβοθώρητες ανατολίτικες νοστιμιές. Και αρχίζει μια παρέλαση από σαγηνευτικά πιάτα. Στρογγυλή ζεστή πίτα, αφράτη, χειροποίητη, με σουσάμι αντί για ψωμί, είναι ό,τι πρέπει για να συνοδέψεις τις αλοιφές. Ακαταμάχητη σε γεύση και πικάντικη είναι η τζεβιζλέ (€4), φτιαγμένη από λιαστή κόκκινη καυτερή πιπεριά από την Αντιόχεια, δουλεμένη με καρύδι και λίγο ελαιόλαδο. Το ίδιο νόστιμες είναι η εζμέ (€4) και η χούμους (€4). Εντυπωσιακή η αλί ναζίκ (€5) από ψητή μελιτζάνα, γιαούρτι και καβουρντισμένο μοσχαράκι με σάλτσα. Η σαλάτα τσομπάν (€6) είναι ωραία μαριναρισμένη με ψιλοκομμένα ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, δυόσμο και χυμό λεμονιού. Το λαχματζούν (€8), σε μέγεθος οικογενειακής πίτσας, με λεπτή, τραγανή ζύμη και ευωδιαστό ψιλοκομμένο κρέας, μπαχαρικά, ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό είναι καταπληκτικό. Υποκύπτεις στη γευστική γοητεία του. Το παστουρμαλί (€7) είναι κλειστή πίτα γεμιστή με παστουρμά, τυρί και ντομάτα, φτιαγμένη με καλά υλικά, μέσα σε ωραία ζύμη και γενναία μερίδα. Με πόνο ψυχής αντιμετώπιζα τις συνεχόμενες προκλήσεις των πιάτων για να αφήσω χώρο για το κεμπάπ που ζυμώνεται με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά και λίγο μοσχοσίταρο, μια γευστική βόμβα που συνοδεύει γιαούρτι και πίτες (€8). Για δυνατούς παίχτες είναι το Άδανα κεμπάπ με φρέσκια καυτερή πιπεριά στη γέμιση και κούσμπασι, που είναι καυτερές μπουκίτσες χοιρινό. Κορωνίδα του δείπνου ήταν το τσοπ κεμπάπ (€8), κομμάτια ξεκοκαλισμένης προβατίνας, μαριναρισμένα στα κάρβουνα και ψημένα ιδανικά. Με την πρώτη μπουκιά χαιρόσουν το ζουμερό κρέας που χάριζε απίστευτη νοστιμιά. Για το τέλος, ένας μπακλαβάς φτιαγμένος με φύλλο γιουφκά από τα χεράκια της Μορφούλας, που ευωδιάζει φρέσκο βούτυρο. Αέρινο και συγχρόνως τραγανό το φύλλο, με πλούσια γέμιση και γεύση θεϊκή. Εξαιρετικά και αυθεντικά φτιαγμένα είναι το κιουνεφέ Αντιοχείας και το δροσερό καζάν ντιπί που κερνούν στο τέλος. Δεν νομίζω ότι θα περιμένω και πολύ για να επισκεφτώ πάλι το φιλόξενο αυτό στέκι της Κηφισιάς και να δοκιμάσω κι άλλα πιάτα από το μενού.

☛ Μπάρμπα Αλέξης, Ιλισίων 13, Ν. Κηφισιά, 211 1831437


Ποιο είναι, άραγε, το κριτήριο για την επιλογή ενός εστιατορίου; Το καλής ποιότητας φαγητό, οι τιμές, το φροντισμένο περιβάλλον και η αίσθηση φιλοξενίας. Στην Αθερίνα, στη Νέα Ερυθραία, θα βρεις όλες αυτές τις προϋποθέσεις και η θερμή υποδοχή θα σε κάνει να νιώσεις καλοδεχούμενος. Η ονομασία δηλώνει ευθύς εξαρχής τις προθέσεις της κουζίνας και μόλις διαβείς το κατώφλι του εστιατορίου μπαίνεις σε τροχιά διακοπών. Χαρούμενος χώρος, με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί στο περιβάλλον και στα αναπαυτικά έπιπλα. Η παλιά μονοκατοικία που λειτουργούσε χρόνια ως ταβέρνα έχει γίνει ένα όμορφο ψαροεστιατόριο για φιλικές παρέες, ζευγάρια και οικογένειες. Στην πίσω αυλή σε περιμένει η έκπληξη, πνιγμένη στο πράσινο, με πεύκα, συκιές κι έναν μπαξέ με λίγα κηπευτικά και μυριστικά που αξιοποιούνται στην κουζίνα. Τα διακοσμητικά στοιχεία με τις τροχαλίες, τα σχοινιά και τους νησιώτικους καναπέδες δίνουν τον ναυτικό τόνο. Την όρεξή σου θα ανοίξουν περισσότερο οι τιμές του μενού, που προσφέρει μια εξαιρετικά προσιτή ψαροφαγία. Μόλις πάρεις θέση, το ευγενικό προσωπικό θα έρθει με τον ξύλινο δίσκο, όπου φιγουράρουν τα κρύα ορεκτικά με αλίπαστα, χταπόδι ξιδάτο και φάβα για να διαλέξεις ό,τι τραβάει η όρεξη σου, όπως συνήθιζαν τα παλιότερα χρόνια στα μεζεδοπωλεία. Χειροποίητη ταραμοσαλάτα (€4) σε χορταστική μερίδα, εξαιρετική μελιτζανοσαλάτα (€3,50) που η αληθινή γεύση της μιλάει στο στόμα. Εκτίμησα την ωραιότατη σαλάτα αλμύρα (€6), που ήρθε ελάχιστα βρασμένη και ζεστή. Έγινε απολαυστική με μπόλικο λεμόνι και ελαιόλαδο, που στο ζουμάκι της θα βουτήξεις την μπουκιά σου από το ψημένο ψωμί στα κάρβουνα. Στο μενού υπάρχουν τέσσερις προτάσεις με μύδια και επιλέξαμε αυτά που γίνονται ψητά στα κάρβουνα (€6,50) – ήταν πρώτης γραμμής. Πληθωρικά και ζουμερά, σε κερδίζουν με την απλότητα και τη νοστιμιά τους. Τα τηγανητά στικ κολοκυθιού (€4,50) βγάζουν γλύκα και δύσκολα βάζεις φρένο στο τσιμπολόγημά τους. Από τα κάρβουνα βγήκαν άψογα ψημένες και ζουμερές οι φιλεταρισμένες ασημένιες σαρδέλες (€7), που τις συνόδευε κατακόκκινη ψιλοκομμένη ντομάτα. Η Αθερίνα είναι ένα μαγαζί που γεννά εμπιστοσύνη με τις φροντισμένες φρέσκες προτάσεις ψαρικών από το τηγάνι ή τα κάρβουνα. Σημειώστε ότι υπάρχουν και λιγκουίνι με γαρίδες και φρέσκια ντομάτα για τους μη φανατικούς ψαροφάγους. Η κάρτα των κρασιών και των αποσταγμάτων έχει καλές προτάσεις και σε καλές τιμές. Η Αθερίνα είναι από τα μαγαζιά που μπαίνουν στην ατζέντα σου.

☛ Αθερίνα, Χαρ. Τρικούπη 162, Νέα Ερυθραία, 210 6200089

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.