New entries

New entries Facebook Twitter
Ακάκιος
0

Το ντεμπούτο του έκανε στο Παλαιό Φάληρο ο Ακάκιος και μας υποδέχεται με κλασικές μαμαδίστικες μακαρονάδες. Ό,τι πρέπει για να αισθανθούμε αυτή την εποχή την ασφάλεια που προσφέρει το comfort food σε τιμές προσιτές. Ο Ακάκιος είναι το ολοκαίνουργιο εστιατόριο που ήρθε να προστεθεί στη «γειτονιά» του Κυρ Αρίστου, μιας ομάδας εστιατορίων κοινής ιδιοκτησίας, σχεδόν το ένα δίπλα στο άλλο. Το έντονα μοναστηριακό σκηνικό της διακόσμησης με τα μανουάλια, το παγκάρι με τα κεριά, τα ξύλινα τραπέζια και το τεράστιο τραπέζι με τους πάγκους για φιλικές συνάξεις συνθέτουν μια διαφορετική ατμόσφαιρα. «Θέλησα να μεταφέρω ατόφιο το κατανυκτικό ύφος που αποπνέουν τα μοναστήρια» λέει ο ιδιοκτήτης Παναγιώτης Γιαννακόπουλος που επιμελήθηκε τη διακόσμηση. Οι γεύσεις είναι απλές, οικείες, χωρίς φιοριτούρες και ακροβατισμούς. Τη φιλοσοφία του μενού επιμελήθηκε ο Γρηγόρης Τσακίρης και μπορείς να επιλέξεις από μια σειρά από μακαρονάδες που βράζονται τη στιγμή της παραγγελίας και πατάνε στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, καθώς και πίτσες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο με πρωταγωνιστές τα ελληνικά τυριά. Ξεκίνημα με ντομάτα κομμένη τριαντάφυλλο και πεκορίνο που τυροκομείται με ρίγανη και ολόκληρο πιπέρι σερβιρισμένο σε πήλινο πιάτο (€2,90). Η γλύκα και η νοστιμάδα της αληθινής ντομάτας συναντά την πλούσια πιπεράτη γεύση του τυριού και κάνει μεγαλειώδη κάθε απλή μπουκιά. Από τα ορεκτικά, τα ρολά ψητού κολοκυθιού που αγκαλιάζουν μοσχοβολιστό κιμά και στεφανώνονται με ζεστή κρέμα γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ και πεκορίνο Αμφιλοχίας (€4,90) είναι πετυχημένα και ξεχειλίζουν νοστιμιά. Τα φουρνιστά τυροπιτάρια (€4,90) φτιάχνονται με ζύμη τραγανή και γεμίζονται με ξινομυζήθρα Κρήτης, πεκορίνο Αμφιλοχίας και δυόσμο – πληθωρικά και ευωδιαστά. Η πίτσα ιμάμ (€6) με τη λεπτή, τραγανή ζύμη ανταποκρίνεται απόλυτα στη γεύση που περιμένεις, με την ψητή μελιτζάνα, τη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και την τριμμένη φέτα από πάνω – ωραία ιδέα. Η καλοφτιαγμένη πίτσα Καισαρείας (€7,50) είναι για μερακλήδες που τιμούν τον παστουρμά. Αφήσαμε για άλλη επίσκεψη την πίτσα γιαουρτλού, τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Οι παπαρδέλες με κύβους κολοκυθιού, κίτρινη πιπεριά και ζεστή κρέμα γραβιέρας Νάξου (€7) είναι πιάτο πληθωρικό και ικανοποιεί απόλυτα τους εραστές των ζυμαρικών. Η πεκορινάδα (€7) μαγεύει με την απλότητα της γεύσης της. Τα μακαρόνια, σωστά βρασμένα, βουτυρώνονται μέσα σε λαξεμένο κεφάλι πεκορίνο Αμφιλοχίας και κερδίζουν πόντους γευστικής έντασης από το πιπέρι και τη ρίγανη – πιάτο που καταγράφεται στη γευστική μνήμη. Γι' ακόμη πιο σπιτική γεύση, διαβάσαμε στο μενού ότι τα Σαββατοκύριακα η κουζίνα σερβίρει κόκορα κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι – πειρασμός. Στον Ακάκιο θα αισθανθείς άνετα και το εξαιρετικά ευγενικό προσωπικό θα σε κανακέψει με τον καλύτερο τρόπο. Επιβάλλεται το επιδόρπιο. Θα συγκλονιστείς με το γλυκόστο οποίο λεπτή ζύμη φυλακίζει στην καρδιά της νουτέλα με μασκαρπόνε και γαρνίρεται με ζεστή σοκολάτα. Θα αναζητήσεις αμέσως το... εξομολογητήριο.

☛ Ακάκιος, Αγίας Τριάδας 1, Παλαιό Φάληρο, 210 9803100

New entries Facebook Twitter
Testaccio Cucina Italiana


Το Testaccio είναι η νέα πρόταση της ομάδας των εστιατορίων Vespa Rossa, Pere, Ubu και Silver Casa, με ιταλικό φαγητό και, πιο συγκεκριμένα, με πιάτα της ρωμαϊκής κουζίνας. Ο χώρος του πρώην Silver Casa ανακαινίστηκε από τον interior designer Βαγγέλη Μπόνιο και το νέο του πρόσωπο είναι πολύ όμορφο, με mix and match διακοσμητικά στοιχεία. Στοιχείο διαφορετικότητας είναι το mozzarella bar με χειροποίητη μοτσαρέλα που φτιάχνουν μόνοι τους. Γουστόζικο είναι και το μπαρ, που στις προθήκες του φιγουράρουν όστρακα, και μπορείς να πάρεις θέση σε κάποιο stool για φρέσκο τσιμπολόγημα παρέα με ένα ποτήρι κρασί. Το μενού προσφέρει πολλές λιμπιστικές επιλογές. Για ξεκίνημα, η φρέσκια χιονάτη μοτσαρέλα με τα ντοματίνια έβγαζε μια αχαλίνωτη φρεσκάδα και η πληθωρικότητα της γεύσης σε κέρδιζε σε κάθε μπουκιά. Ωραιότατη η παραδοσιακή φοκάτσια που φτιάχνεται με ζύμη από πατάτα. Από τα antipasti δοκιμάσαμε ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα της ρωμαϊκής κουζίνας, το Τrippa alla Ρarmigiana (€8). Πρόκειται για μοσχαρίσιο πατσά μαγειρεμένο στον φούρνο με παρμεζάνα και ντομάτα, που έρχεται σε μπακιρένιο σκεύος. Γεύση νόστιμη, με την ένταση της παρμεζάνας να δίνει τον τόνο. Ο εξαιρετικός σεφ Κώστας Τσίγκας που υπογράφει το μενού εξηγεί: «Στην περιοχή Testaccio λειτουργούσαν τα παλιά σφαγεία της Ρώμης μέχρι το 1975 και οι χασάπηδες πλήρωναν τους εργάτες τους με το "quinto quarto", δηλαδή με το 1/5 των ζώων που έσφαζαν μέσα στην ημέρα. Με αυτά τα κρέατα οι ντόπιες γυναίκες πειραματίζονταν στην κουζίνα τους κι έτσι γεννήθηκε η αυθεντική ρωμαϊκή κουζίνα». Οι παπαρδέλες με σπιτικό λουκάνικο, καραμελωμένο πράσο και φινόκιο, μπουκετάκια μπρόκολο, ντοματίνια, ρικότα, κουκουνάρι και γκοργκοντζόλα (€12) έβγαζαν νοστιμάδα. Εκτός από τα ζυμαρικά, τις πίτσες και τα ριζότι, υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις σε κρεατικά. Το διαπιστώνουμε δοκιμάζοντας μαριναρισμένο αμερικανικό στέικ για 2 άτομα (€48) που ήρθε πάνω σε στενόμακρο ξύλο και συνοδευόταν με δύο μπολ που είχαν ψητά μανιτάρια και νέες πατάτες. Το κρέας ήρθε άψογα ψημένο, ζουμερό, με πλούσια γεύση. Τις αυθεντικές συνταγές θα συνδυάσεις με ιδιαίτερα κρασιά που φιγουράρουν σε μια εντυπωσιακή κάβα.

☛ Testaccio Cucina Italiana, Λητούς 2 & Απόλλωνος 18, Βουλιαγμένη, 210 8964112

New entries Facebook Twitter
Budoo Urban Thai


Την εξωτική πινελιά του βάζει στο κέντρο της Αθήνας το ολοκαίνουργιο thai εστιατόριο Budoo, ενισχύοντας το γευστικό τοπίο της πόλης με την ταϊλανδέζικη κουζίνα, που, όπως όλα δείχνουν, το πλήθος των οπαδών της αυξάνεται. Το Budoo είναι ένα μοντέρνο cocktail restaurant που βρίσκεται στη Λέκκα, στο αίθριο στενό, με την αύρα περασμένων δεκαετιών να συνταιριάζεται όμορφα με τις εξωτικές πινελιές της διακόσμησης και τον απαλό φωτισμό. Έχει δημιουργήσει ένα εσωτερικό, δικό του σύμπαν. Η καλόγουστη, πληθωρική μπάρα ενισχύεται από εντυπωσιακή ραφιέρα από ξύλο όπου φιγουράρουν οι φιάλες με τα ποτά. Πίσω από την μπάρα ο Αλέξανδρος Ευστρατιάδης σερβίρει ευφάνταστα κοκτέιλ «που συνδυάζουν τα αρώματα Ανατολής και Δύσης» λέει και εξηγεί: «Προσθέτω ανατολίτικες πινελιές όπως σουμάκ, κανέλα σε κλασικά κοκτέιλ». Εκτός καταλόγου, ο Αλέξανδρος ετοιμάζει καθημερινά και ένα πρωτότυπο κοκτέιλ με σπιτικά σιρόπια, βότανα και εξωτικά φρούτα. Ο ιδιοκτήτης του μπαρ Small8 στο Παγκράτι, Μίλτος Επιθυμιάδης, έστησε με κέφι αυτόν το χώρο, στεγάζοντας «τη μεγάλη μου αγάπη για την ταϊλανδέζικη κουζίνα». Το μενού προσφέρει λαχταριστές αυθεντικές προτάσεις που δημιουργεί με τέχνη και γνώση η Ταϊλανδή σεφ Κανίτα. Σε εντυπωσιακή φλιτζάνα σερβίρεται η σούπα Τom yum goong (€9) με γαρίδες, λεμονόχορτο, μανιτάρια, galangal –μια ρίζα που χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Ταϊλάνδης με πικάντικη γεύση–, χυμό λεμονιού και κόλιαντρο. Βαθιά και πλούσια γεύση αποκαλύπτει σε κάθε κουταλιά, με το ξινό και το πικάντικο να ισορροπούν μαγικά. Ακολούθησαν τα φρέσκα ρολά (€8): στο αραχνοΰφαντο φύλλο ρυζιού τυλίγονται μαστόρικα στικς αγγουριού, καρότου, με τζίντζερ, γαρίδες, καβούρι, ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκια και κόλιαντρο. Δροσερή γεύση που προετοιμάζει την υποδοχή του πιάτου Pad Thai goone (€12) που είναι noodles ρυζιού με λαχανικά, ζουμερές γαρίδες και tamarind σος. Ένα υπέροχο παιχνίδι γεύσεων, υφών και αρωμάτων ξεδιπλώνεται σε κάθε μπουκιά, αφήνοντας πικάντικη επίγευση. Τα τσοπ-στικς παίρνουν φωτιά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το Yellow curry shrimps (€13) με κίτρινο κάρι και γαρίδες – ευωδιαστό και πληθωρικό. Το καλό χέρι της σεφ αποδεικνύεται και στο υπέροχο πιάτο Sweet and sour fish (€19), που την τσιπούρα αγκαλιάζει πυκνή κι ευωδιαστή γλυκόξινη σάλτσα με αρώματα λέμονγκρας και φύλλα καφίρ. Το σίγουρο είναι πως στο Budoo θα περάσεις όμορφα.

☛ Budoo Urban Thai, Λέκκα 14, 210 3313845

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ