Σπιτικές γεύσεις

Σπιτικές γεύσεις Facebook Twitter
Just made 33
0

To Just made 33 είναι ολοκαίνουργιος all day χώρος στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, εκεί όπου η οδός Ευαγγελιστρίας 33 συναντά την οδό Καλαμιώτου. Ο δημιουργός του νέου χώρου, ο Τόλης Κρούστης, έχει εμπειρία στην εστίαση από τη δεκαετία του '90 με εστιατόρια και καφέ. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ «ήταν όνειρο ζωής», εξομολογείται με πάθος ο Τόλης και συνεχίζει: «Όλα είναι χειροποίητα εκτός από το ψωμί, που προμηθευόμαστε από ποιοτικούς φούρνους. Σερβίρουμε φαγητό σπιτικό, με ποιότητα, και είναι value for money. Επίσης, έχουμε εστιάσει στον ποιοτικό καφέ με ειδικό blend και η προοπτική για το μέλλον είναι να γίνονται ανοιχτές γευσιγνωσίες καφέ, όπως αυτή με τον σπάνιο καφέ Kopi Luvak που θεωρείται ο πιο ακριβός στον κόσμο». Εδώ υπάρχει άποψη, ο καφές είναι επιστήμη, κάτι που το αντιλαμβάνεσαι αμέσως. Ο μπαρίστας Δημήτρης Δερβίσης ετοιμάζει με τέχνη και γνώση καφέ από ένα blend τριών ποικιλιών από Βραζιλία, Ονδούρα και Σαλβαδόρ, χωρίς πολλές οξύτητες, αρωματικό και με ωραία επίγευση σοκολάτας. Απολαμβάνω κάθε γουλιά του καφέ και χαζεύω τον χώρο που παίζει στις αποχρώσεις του μαύρου και του αχνού γαλάζιου που είναι περασμένα τα παλιά τουβλάκια τα οποία ντύνουν τον τοίχο. Πληθωρικό το ξύλινο μοναστηριακό τραπέζι στο κέντρο της σάλας και από επάνω κρέμεται το εντυπωσιακό φωτιστικό από παλιό φάρο. Οι βιτρίνες με τα σάντουιτς και τα σφολιατοειδή πλαισιώνονται από μαύρες σχάρες και ξύλινα καφάσια με διάφορα φρούτα και ψωμιά. Πάνω από το πάσο, στην τζαμαρία με θέα στον πεζόδρομο, κρέμονται φανάρια σε ρόλο φωτιστικών από στρατιωτικά τζιπ. Ο όμορφα διακοσμημένος μοντέρνος χώρος δεν παραπέμπει στην ιστορία του – μόνο μία λευκή αρχαϊκή κολόνα που φιγουράρει στη μία πλευρά δίνει το στίγμα του κτιρίου του 1824 που ήταν θερινή κατοικία του Όθωνα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών δοκιμάζουν τις χειροποίητες τυρόπιτες και μπουγάτσες και απολαμβάνουν με αγαλλίαση τη σπιτική λεμονάδα. Την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο σεφ Ανδρέας Λαγός και τα γλυκά φτιάχνει η Μπέγκυ Σιάχου. Από τον κατάλογο μπορείς να επιλέξεις κάτι για τσιμπολόγημα από μια μεγάλη ποικιλία με σάντουιτς όπου πρωταγωνιστούν τα φρέσκα ελληνικά προϊόντα. Παίρνεις θέση στα τραπεζάκια στον πεζόδρομο για να ενδώσεις στις νοστιμιές της κουζίνας. Ευφάνταστες σαλάτες, όπως αυτή που δοκίμασα με κινόα, κράνα, κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, φρέσκα φύλλα δυόσμου, πάστα από τζίντζερ, πινελιές σκόρδο, τυρί cottage και βινεγκρέτ μελιού (€5,70). Δροσερή, ευωδιαστή, τρώγεται ευχάριστα και είναι εξαιρετικά υγιεινή. Βελούδινη και γευστική ήταν η ντοματόσουπα με πλιγούρι, κρέμα φέτας και αρωματισμένη με φρέσκια ρίγανη (€3,80) – τρώγεται απνευστί. Οι αλμυρές τάρτες που φιγουράρουν στο μενού εναρμονίζονται με την εποχή της άνοιξης και δίνουν το στίγμα της διαφορετικότητας, χαρακτηρίζοντας το μαγαζί. Η επιλογή κρίνεται δύσκολη. Δοκιμάσαμε την τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, κατσικίσιο τυρί, έμενταλ και λίγη κρέμα γάλακτος (€3,50). Τραγανή η βάση και πλούσια η γεύση, που άφηνε μια ωραία γλύκα στην επίγευση από τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Στον κατάλογο θα βρεις και προτάσεις πιάτων με πρωταγωνιστή το αυγό, από eggs benedict με μπέιγκελ, μπέικον, αυγά ποσέ και σος Ολαντέζ (€5,80), το κλασικό και αγαπημένο Croquet Madame (€6,40), μέχρι το παραδοσιακό καγιανά (€5,80) με φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και μαριναρισμένη φέτα. Από τα τρία μπέργκερ που προτείνει ο κατάλογος δοκιμάσαμε αυτό με το ωραία παναρισμένο κοτόπουλο, μοτσαρέλα, σος μαγιονέζα με λίγο σκόρδο, υπέροχη μαρμελάδα ντομάτας, φύλλα μαρουλιού και ντομάτα. Συνοδευόταν από καλοφτιαγμένες, τραγανές, φρέσκες τηγανητές πατάτες, σαν λουκουμαδάκια. (€7,30). Τα πιάτα με πάστα και ριζότο αφήσαμε να τα δοκιμάσουμε σε επόμενη επίσκεψη. Γλυκαθήκαμε με ωραιότατη καρυδόπιτα που μου θύμισε αυτήν που φτιάχνει η μαμά μου. Το Just made 33 unique sandwiches & coffee προσφέρει μια ωραία καθημερινή έξοδο για όλες τις ώρες της ημέρας, με σπιτικές γευστικές προτάσεις και κρασί σε ποτήρι για τις ανοιξιάτικες νύχτες.

☛ Just made 33, Ευαγγελιστρίας 33, Αθήνα, 215 5258062

Σπιτικές γεύσεις Facebook Twitter
Αιαλίς


Το Αιαλίς δεν «φωνάζει» ότι είναι πολίτικο, δεν προσπαθεί να σε πείσει με την εμφάνιση και την «αφήγησή» του. Είναι ένα απλό στέκι γειτονιάς όπου μπορείς να πιεις τον καφέ σου ή να παραγγείλεις την ομελέτα σου το πρωί και μεζέδες το μεσημέρι και το βράδυ. Το φαγητό του όμως είναι περισσότερο «πολίτικο» από τα περισσότερα που έχεις δοκιμάσει σε πολίτικα εστιατόρια στην Ελλάδα. Η Αγγελική γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου δούλεψε ως ξεναγός. Από τη μητέρα της, που ήταν φοβερή μαγείρισσα, κληρονόμησε το ταλέντο στη μαγειρική κι έτσι δοκίμασε τις δυνάμεις της στον δικό της χώρο, στο Αιαλίς στο Παλαιό Φάληρο, σε μια γειτονιά με διάχυτο το «άρωμα Πόλης». Φαγητό αληθινό, σπιτικό, χωρίς φτιασίδια, από χέρια καλής Πολίτισσας μαγείρισσας, που θα σου θυμίσει όμορφα παιδικά χρόνια. «Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιώ στα φαγητά μου τα φέρνω όλα από την Πόλη, καθώς και το φύλλο γιουφκά» λέει η Αγγελική και συμπληρώνει: «Εγώ το σταυρώνω το φαγητό πριν σερβιριστεί». Και όταν τη ρωτώ πώς προέκυψε η ονομασία «Αιαλίς», μου απαντά απλά: «Δεν σημαίνει κάτι, είναι εύηχο και μου θυμίζει τον Αίολο». Μικρός, απλός χώρος, με ξύλινη μπάρα, βιβλιοθήκες, καναπέδες, τραπεζάκι για το τάβλι και ξύλινα τραπέζια. Στο βάθος είναι η κουζίνα, το βασίλειο της ιδιοκτήτριας – σαν να είσαι φιλοξενούμενος στην τραπεζαρία του σπιτιού της. Τα τραπεζάκια του εξωτερικού χώρου, που είναι κλεισμένος με νάιλον, συμμετέχουν και αυτά προκειμένου να καλύψουν το πιστό κοινό της γειτονιάς, δημιουργώντας ένα εσωτερικά δικό του σύμπαν. Η κουζίνα, σοφά μελετημένη, ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία του χώρου και σε σεργιανίζει σε αυθεντικούς, πολίτικους μεζέδες. Αρχή με σαλάτα με ωμό παντζάρι περασμένο από τον τρίφτη, μαριναρισμένο ελαφρά με ξίδι και ελαιόλαδο, ό,τι πρέπει για να συνοδεύσει το τσίπουρο. Στο τραπέζι προσγειώθηκε το εχλικεγίφ, ένα σκεύος μπακιρένιο, σαν μικρή φόρμα του κέικ, που είχε πάγο και στο κέντρο θέση για να μπαίνει το ποτήρι με το τσίπουρο ή το ούζο, ώστε να διατηρείται δροσερό και να μη χρειάζεται να το αραιώνεις με πάγο. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν το έχεις ξαναδεί και θα σε εντυπωσιάσει. Ακολούθησαν οι μελιτζάνες, κομμένες σε γενναίες μπουκιές, μαγειρεμένες με ντομάτα κι ενισχυμένες με κομμάτια κόκκινης πιπεριάς που συνόδευε ελαφριά σκορδάτη σος γιαουρτιού (€5). Ωραίος και γευστικός κρύος μεζές, με τη μελιτζάνα να απογειώνεται στον ουρανίσκο από τη δροσιά του γιαουρτιού. Οι λεπτές φλογέρες, φτιαγμένες με φύλλο γιουφκά και τυρί (€4), περασμένες ανάλαφρα από το τηγάνι, τρώγονται απνευστί. Η πλούσια γεύση του ιτσλί κεφτέ (€6) με τη γέμιση του μυρωδάτου και ζουμερού κιμά θα σε συνεπάρει. Η σαλάτα ταμπουλέ (€4,50), με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σπασμένο στάρι, κόκκινη πιπεριά, δυόσμο, μπούκοβο και σουμάκ, ήταν δροσερή και με ωραία ισορροπία – μου άρεσε που κυριαρχούσε ο μαϊντανός και όχι το πλιγούρι. Με ικανοποίησε απόλυτα το πιάτο Αρναούτ Τσιέρι (€5), με το ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο συκώτι περασμένο όσο πρέπει από το τηγάνι και σε άριστο συνδυασμό με το κομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και τη ρίγανη. Ένα πιάτο που επειδή θεωρείται απλό, προδίδει και πιο εύκολα τις ατέλειες της κουζίνας. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις την πίτα Καισαρείας (€5), φτιαγμένη με φύλλο γιουφκά, καλής ποιότητας παστουρμά, τυρί και κύβους ντομάτας που προστίθενται στο τέλος και χαρίζουν τη δροσιά τους στην πληθωρική γεύση. Η κορυφαία, κατά τη γνώμη μου, στιγμή, ήταν όταν σερβιρίστηκε το Τοπίκ (€7), ένα πιάτο που ακολουθεί μια παραδοσιακή αρμένικη συνταγή – γεύση που σου μένει αξέχαστη. Πρόκειται για έναν σφιχτό χυλό που φτιάχνεται από πατάτα και ρεβίθια και γεμίζεται με καραμελωμένα κρεμμύδια και ξηρούς καρπούς, με κυρίαρχο το αράπικο φιστίκι, το κουκουνάρι και τις μαύρες σταφίδες. Σερβίρεται ραντισμένο με κανέλα. Κάθε μπουκιά αποκαλύπτει φινετσάτη γεύση με ένα παιχνίδισμα απαλής υφής και τραγανού από τους ξηρούς καρπούς, αφήνοντας μια διακριτική γλυκύτητα στην επίγευση. Τι να πω, όμως, και για τα εκπληκτικά μαντί (€6), τις λιλιπούτειες μπουκιές, γεμιστές με μοσχαρίσιο κρέας και κόκκινο πιπέρι από την Πόλη, al dente, με τη συνοδεία γιαουρτιού και μπόλικου ξερού δυόσμου; Μοσχοβολιστό, μερακλίδικο μαγείρεμα: δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διάλεξε αυτό το εστιατόριο για να γευματίσει όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα.

☛ Αιαλίς, Αλκυόνης 27 & Πρωτέως, Π. Φάληρο, 212 1003311

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ