Στα Kαραμανλίδικα, στου Sam και στο Κλίμα Κλήμα

Στα Kαραμανλίδικα, στου Sam και στο Κλίμα Κλήμα Facebook Twitter
0

 

Με άρωμα άλλης εποχής έκανε το ντεμπούτο του το ολοκαίνουργιο μαγαζί –μεζετζίδικο, όπως το ίδιο συστήνεται–, τα «Καραμανλίδικα του Φάνη», στη γωνία Σωκράτους και Ευριπίδου. Ζει στον παλμό της αγοράς, με τα εμπορικά μαγαζιά γύρω-γύρω, και δίνει ιδέες στους εργαζόμενους για νόστιμο τσιμπολόγημα. Εδώ ψωνίζεις δραμινά αλλαντικά Sary, αξιόλογα τυριά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα προϊόντα, δοκιμάζεις και πίνεις μια μπίρα ή ένα ούζο. Εικόνες, γεύσεις και συνήθειες από το παρελθόν συναντούν τη σύγχρονη προσέγγιση που προσβλέπει στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας. Το κτίριο είναι ένα κόσμημα από τις αρχές του 1900, με ζωγραφιστά ταβάνια, πέτρινους τοίχους και ψηφιδωτό δάπεδο. Στο κέντρο δεσπόζουν οι βιτρίνες που ξεχειλίζουν αλλαντικά, «παστιρμάδες» (όπως τους αναφέρει), τυριά, καβουρμάδες και σουτζούκια. Στα ράφια φιγουράρουν χειροποίητα ζυμαρικά από τη Θράκη και την Ξάνθη, τουρσιά και παξιμάδια. Δίπλα από την ανοιχτή κουζίνα με τα μπακιρένια σκεύη βγαίνουν οι μεζέδες, στηριγμένοι στα προϊόντα που πουλάει. Παίρνεις θέση στα ξύλινα τραπέζια με το λευκό μάρμαρο και για το καλωσόρισμα έρχονται πάνω σε λαδόκολλα λεπτοκομμένες φέτες παστουρμά και πικάντικα τυράκια. Αρχή με παστουρμαδοπιτάκια καραμανλίδικα (€5) με χειροποίητο φύλλο γιουφκά, περασμένα όμορφα από το τηγάνι. Ωραιότατα τα χειροποίητα ντολμαδάκια από τα χεράκια της μανούλας του Φάνη (€4,20) που ευωδιάζουν δυόσμο και συνοδεύονται με γιαούρτι. Το νιότικο σαγανάκι (€4), με εξαιρετικής ποιότητας τυρί από την  Ίο, είναι καλοφτιαγμένο. Εκτίμησα τη φρεσκάδα της σαλάτας ρόκα με κύβους καβουρμά και ντομάτα και πινελιές από τραγανές αμπελοκορφές τουρσί (€5). Πραγματικά υπέροχη, με τα υλικά να ισορροπούν σε ένα γευστικό σύνολο. Από τα ζεστά πιάτα ψηφίζω τον ζεστό βοδινό καβουρμά που έρχεται σε μαύρο σαγανάκι με πατάτες, πιπεριές και άνηθο (€5). Γαργαλιστικός μεζές, με την καλή πρώτη ύλη σε πρώτο πλάνο να σε κερδίζει. Υπάρχει φροντίδα, το διαπιστώνεις στο λουκάνικο κεφτέ (€5,50) με τη μεστή γεύση, που συνοδεύεται από ζεστές, αφράτες πίτες από την Ξάνθη, περιχυμένες με ντοματένια σάλτσα και από δίπλα γιαούρτι ραντισμένο με πάπρικα. Για όσους αγαπούν τα καυτερά, η τηγανιά σουτζούκι Αδάνων (€5) καίει διαβολικά και στον κατάλογο δικαίως το υπογραμμίζουν με τη λέξη «πύραυλος». Το μεζετζίδικο «Τα καραμανλίδικα του Φάνη» μπορεί να υπερηφανεύεται για τους καλοφτιαγμένους μεζέδες του: είναι απλοί, νόστιμοι και διαθέτουν εντυπωσιακή καθαρότητα. Οι γεύσεις των υλικών σολάρουν σε κάθε πιάτο. Και όλο αυτό το γευστικό παιχνίδι εξυπηρετεί πλήρως τη φιλοσοφία του μαγαζιού. Την επιμέλεια του μενού έχουν αναλάβει η Στέλλα Σπανού και ο Παρασκευάς Σαρήμπογιας, ενώ ο Φάνης Θεοδωρόπουλος, βαθύς γνώστης των αλλαντικών και των τυριών, μπορεί να σε εκπλήξει με κάποιο ξεχωριστό τυρί που θα σου προτείνει να δοκιμάσεις. Για το τέλος, ο μπακλαβάς της κυρίας Βασιλικής, της μητέρας του Φάνη, ήταν ποίημα: με χειροποίητο φύλλο τραγανό, γέμιση από χοντροκομμένα καρύδια και τέλεια σοροπιασμένο. Μου άρεσε η μικρή πίσω αυλή που σύντομα θα είναι έτοιμη, με άφθονα λουλούδια. Θα κλείσω επισημαίνοντας τη διάθεση φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του μαγαζιού. Είναι από τους προορισμούς που θα σύστηνα στους φίλους μου. 

☛ Τα καραμανλίδικα του Φάνη, Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, 210 3254184.

 

Για όλη τη μέρα. Το Sam είναι ένα καινούργιο all day μαγαζί που ήδη έχει μπει στην ατζέντα του κολωνακιώτικου κοινού που θα περάσει το πρωί να πιει έναν καφέ, να καλμάρει την πείνα του με ένα σάντουιτς και το βράδυ να γευτεί κάποιο από τα μεσογειακά πιάτα του μενού ή να πιει ένα από τα ενδιαφέροντα κοκτέιλ που σερβίρει η μπάρα. Και όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να κάνει καλά τη δουλειά του, καλύπτοντας τις διαθέσεις του κόσμου. Ο χώρος, φτιαγμένος με άποψη σε αποχρώσεις του γκρι, με καναπέδες βολικούς, ενώ το βλέμμα σου θα τραβήξουν τα όμορφα έργα των Ελλήνων ζωγράφων, του Ακριθάκη και του Αχιλλέα Χρηστίδη, που διακοσμούν τους τοίχους. Το περιβάλλον είναι χαλαρό και ενισχύεται από τις ευχάριστες μουσικές. Έχεις την αίσθηση ότι η σάλα του δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί παρέες που θέλουν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν φιλικές κουβέντες. Ο Sam δίνει διακριτικά το «παρών» και με ευγένεια θα σε εξυπηρετήσει. Βράδυ καθημερινής συναντηθήκαμε τρεις φίλοι και με ένα ποτήρι κρασί μπροστά μας διατρέξαμε τον κατάλογο με τις μεσογειακές προτάσεις (σαλάτες, πίτσες, πάστα, ριζότο) που καλύπτουν όλα τα γούστα. Λιγουρευτήκαμε τα μπέιγκελ και δοκιμάσαμε αυτό με κατσικίσιο τυρί και προσούτο (€6) που ήταν ευχάριστο, με αφράτο το μπέιγκελ και σε σωστές δόσεις τα υλικά του. Ακολούθησε μια ωραία και δροσερή σαλάτα με μοτσαρελάκια, ντοματίνια-γλύκισμα, κρουτόν και λάδι βασιλικού (€8). Την προσοχή μου τράβηξε η σαλάτα κινόα με καπνιστή ρέγκα, φαγόπυρο, ιπποφαές, ηλιόσπορους και goji berry (€11), σούπερ υγιεινή και δυναμωτική. Τη σημείωσα για να τη δοκιμάσω σε επόμενη επίσκεψη. Από τα κυρίως, δοκιμάσαμε το μοσχαρίσιο φιλέτο που συνόδευαν ψητά λαχανικά και chutney μήλου (€19) και ήρθε ωραία ψημένο, όπως το ζητήσαμε, τρυφερό – και πολύ του πήγαινε η καλοφτιαγμένη chutney μήλου. Η λίστα κρασιών είναι μαζεμένη, αλλά δίνει καλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα. Ο Sam καταφέρνει αυτό που επιδιώκει, να συνδυάσει το φροντισμένο φαγητό με φίνα ατμόσφαιρα.

☛ Sam, Τσακάλωφ 30, Κολωνάκι, 210 3618436.

 

Κυριακές με κρασί και BBQ. Το Κλίμα Κλήμα είναι ένα wine restaurant με άποψη και φιλοσοφία που υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο στους λίγους μήνες λειτουργίας του. Έχει αποκτήσει φανατικό κοινό που τιμάει την κουζίνα του, την οποία επιμελείται ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, αλλά και την καλοστημένη οινική λίστα του με τις 120 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα που έχει στήσει ο οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου. Ο ιδιοκτήτης, ο Γιάννης Μυζάλης, έχει πάθος και όραμα και ακόρεστη δίψα να προσφέρει το καλύτερο. Τα πάντα είναι προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το διαπιστώνεις από τον κομψό χώρο, όπου το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον γίνονται ένα μέσα σε μια πράσινη αγκαλιά-αίσθηση εξοχής. Τα τραπέζια του, ντυμένα με καλόγουστα πλακάκια, και οι αναπαυτικοί καναπέδες προδιαθέτουν για χαλαρές καταστάσεις. Τα κυριακάτικα μεσημέρια το BBQ έχει την τιμητική του και σας βάζει κατευθείαν στο ψητό. Από την πυρά βγαίνουν σεφταλιές σε κυπριακή πίτα, χορταστικές, ζουμερές, αρτυμένες ιδανικά με συνοδεία κρεμμυδιού, ντομάτας και πινελιές σουμάκ (€10). Δύσκολο να αντισταθείς στο πληθωρικό, κλασικό αμερικάνικο μπέργκερ, φτιαγμένο με Βlack Αngus, αλάτι και πιπέρι μέσα σε αφράτο ψωμί μπριός με πίκλες, cheddar και κέτσαπ (€10). Σε κάθε μπουκιά υποκλίνεσαι στη βαθιά νοστιμιά που βγάζει όλη η πρωτογενής γεύση της συγκεκριμένης ποιοτικής κατηγορίας κρέατος. Η κουζίνα χαρακτηρίζεται από τη φρεσκάδα των υλικών και τη συνέπεια των εκτελέσεων. Το διαπιστώνεις και στο σουβλάκι από μπούτι κοτόπουλου (€10) που είναι μαριναρισμένο σε μπαχαρικά, ελαφρύ κι ευχάριστο και συνοδεύεται από ντιπ γιαουρτιού. Το τρυφερό χοιρινό μπριζολάκι λαιμού, επιμελώς μαριναρισμένο σε πάστα μίσο, ζουμερά ψημένο, βγάζει γλυκές νότες. Στο μενού υπάρχει και η δελεαστική πρόταση του mixed grill (€18): παίρνεις καλή γεύση απ’ όλα μέσα από μια πληθωρική πιατέλα που συνοδεύεται από πατάτες Νέας Γης (υπέροχα μικρά λουκουμαδάκια) με τη φλοίδα τους και σε πιο light επιλογή από μπουκετάκια μπρόκολου. Το πάθος για το κρασί πυροδοτεί την ιδέα για τον «Οινοπαραγωγό του Δεκαπενθήμερου» που προβάλλει τα κρασιά του και σε ποτήρι, σε τιμές προσιτές. Για το τέλος, αφράτη, δροσερή μους λεμόνι (€6) ή επιλογή από κάποιο ελκυστικό κοκτέιλ, όπως το Spicy Oasis (€8), με δροσερό αγγούρι, απόσταγμα μαστίχας, κάρδαμο και ροζ πιπέρι, σερβιρισμένο σε ποτήρι του Μαρτίνι. Εύσημα κερδίζουν το φιλόξενο σέρβις και οι άκρως φιλικές τιμές. Εδώ μιλάμε για καλό value for money.

☛ Κλίμα Κλήμα, Παναγή Τσαλδάρη32-34, Μελίσσια, 201 6096786.

 

Ανοιχτές Πόρτες

Το Σάββατο 31 Μαΐου και την Κυριακή 1η Ιουνίου, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί ανοίγουν τις πόρτες των επισκέψιμων οινοποιείων και περιμένουν τους φίλους του κρασιού για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και εκδηλώσεις. Οι «Ανοιχτές Πόρτες» είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με στόχο τα οινοποιεία που συμμετέχουν να φέρουν τους καταναλωτές κοντά στον μαγικό κόσμο του κρασιού και στον χώρο παραγωγής του. Η είσοδος είναι δωρεάν.
www.newwinesofgreece.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ