Στο Island, στη Vespa Rossa, στο Σπύρος και Βασίλης και στο Crème Royale

Στο Island, στη Vespa Rossa, στο Σπύρος και Βασίλης και στο Crème Royale Facebook Twitter
0

 

Στο Island, στη Vespa Rossa, στο Σπύρος και Βασίλης και στο Crème Royale Facebook Twitter
Island

 

Το club restaurant Island έχει θεμελιώσει στο πέρασμα του χρόνου την παρουσία του και τη συνταγή της διασκέδασης που προσφέρει: ποιοτικό φαγητό και ωραίο περιβάλλον σε έναν μαγευτικό περίγυρο. Την επιτυχημένη συνταγή ακολουθεί και αυτήν τη σεζόν. Εδώ, τα πάντα είναι προσεγμένα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια: η ατμόσφαιρα, η μουσική, η φιλοξενία. Βυθίζεσαι στις πολυθρόνες, χαζεύεις το φεγγάρι που βουτάει στη θάλασσα και νομίζεις πως βρίσκεσαι σε καλοτάξιδο καράβι. Ο σεφ Νίκος Σκλήρας έχει τη γαστρονομική επιμέλεια του Island, που μαζί με το δίπτυχο κοκτέιλ-περιβάλλον μετατρέπουν το Ιsland σε έναν από τους καλύτερους προορισμούς στην παραλιακή για άλλη μια χρονιά. Το μενού κινείται ευέλικτα μεταξύ γιαπωνέζικης και μεσογειακής κουζίνας. Καταγράφω το φινετσάτο λαυράκι από το New Style Sashimi (€12) με την τραγανή πέτσα από καυτό σησαμέλαιο, τα καλοφτιαγμένα Special Rolls, όπως αυτό με ταρτάρ σολομού και spicy cream σος (€14) αλλά και το εκπληκτικό καβούρι που συντονίζεται με τη μαγιονέζα με τσίλι, αγγούρι και wasabi tobiko σος. Εντυπωσιακή σε εμφάνιση αλλά και γεύση είναι η σαλάτα noodles με πράσινο φύκι, καρδιές ολόφρεσκων τραγανών σαλατικών και φετούλες με μοσχάρι tataki (€21). Αξέχαστη μένει η δροσιά από το πιάτο με την ψίχα καβουριού μαριναρισμένη σε τζίντζερ και μοσχολέμονο, που συνοδεύεται με κύβους καρπουζιού και φύλλα δυόσμου (€22), ο οποίος έρχεται να πάρει τα ηνία από τo τζίντζερ στην επίγευση. Το κοτόπουλο φιλέτο δανείζεται την καπνιστή ένταση από το τυρί Μετσόβου που αποτελεί τη γέμιση μαζί με τα άγρια μανιτάρια, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα με τα φρέσκα ζυμαρικά stringoli Verdi (€21). Την παράσταση έκλεψε η λεπτότητα της πεσκανδρίτσας που απογειώθηκε κυριολεκτικά από τη σος μπεαρνέζ (ωραία ιδέα) με νότες εστραγκόν (€25). Με δυο λόγια, η δημιουργικότητα, η φινέτσα, η τεχνική, όλα είναι εδώ.

☛ Island, 27ο χλμ. Αθήνα-Σούνιο, Βάρκιζα, 210 9653563


Όταν, πριν από οκτώ μήνες, άνοιξε το Vespa Rossa, μπορούσες από την πρώτη στιγμή που διάβαζες ή που, ακόμη περισσότερο, δοκίμαζες το μενού του να καταλάβεις ότι δεν ήταν ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο που ήρθε να προστεθεί στην πληθώρα αυτών που διαλέγουν την ιταλική κουζίνα ως ασφαλή επιλογή. Το όμορφο εστιατόριο του Παγκρατίου αποφάσισε να «μιλά ιταλικά» με έναν απολύτως αυθεντικό, αλλά πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε συνηθίσει ο ελληνικός ουρανίσκος. Κουζίνα της καθημερινότητας και όχι της εστιατορικής επιτήδευσης. Η προσέγγιση αυτή αγαπήθηκε από τους Αθηναίους που γέμιζαν όλο τον χειμώνα τη σάλα του. Ωστόσο, τώρα ο νέος κατάλογος μάς πείθει ότι το Vespa Rossa καταρρίπτει τη δοξασία πως «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Ο Κώστας Τσίγκας έστησε ένα μενού, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι «το πολύ καλό μάς προετοιμάζει για το ακόμα καλύτερο». Το νέο μενού του Vespa Rossa είναι πλήρως αλλαγμένο και αισθητά μεγαλύτερο σε σχέση με το πρώτο δείγμα γραφής του εστιατορίου. Προσπερνά με άνεση σχεδόν όλα τα κλισέ των ιταλικών εστιατορίων και στρέφει το ενδιαφέρον του στην ιταλική κουζίνα, όπως θα τη συναντήσεις καθημερινά ή την Κυριακή σε κάποιο ιταλικό σπιτικό, από τη Βόρεια Ιταλία –το Μιλάνο και τη Βερόνα– έως τον Νότο, την Καλαβρία και το Παλέρμο. Η δημιουργία του καταλόγου δείχνει άνθρωπο που έχει γνωρίσει βαθιά τους κώδικές της αστικής και αγροτικής ιταλικής κουζίνας, που τολμά να αφήσει πίσω ό,τι έχει θεωρηθεί στο πέρασμα του χρόνου εύληπτο και να πιάσει τις ρίζες. Το Vespa Rossa ουσιαστικά επαναπροσδιορίζει τη γνώση και τη σχέση των Αθηναίων με το ιταλικό φαγητό. Με την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου αισθάνεσαι αυθόρμητα τη διάθεση να τον δοκιμάσεις όλο και όταν αρχίσεις να τον γεύεσαι, καταλαβαίνεις γιατί αυτές οι συνταγές με τη συμπυκνωμένη νοστιμιά επιβίωσαν στην πραγματική ιταλική κουζίνα. Έξοχη γεύση αποκαλύπτουν τα συκωτάκια κοτόπουλου σοταρισμένα σε κρασί Marsala, κουκουνάρι και ψητές ρόγες σταφυλιών, πάνω σε χοντροκομμένη φέτα ψωμιού (€5). Τα μύδια σοτάρονται με μαραθόσπορο, παντρεύονται στην κατσαρόλα με καυτερό σπιτικό λουκάνικο και φασόλια και συνοδεύονται με φρέσκια, ψητή φοκάτσια (€8). Μια απολαυστική, διαφορετική γευστική προσέγγιση. Το άπαιχτο τηγανητό, κοφτό μακαρονάκι με προσούτο και καπνιστή μοτσαρέλα (€6) που πανάρεται πριν περάσει από το τηγάνι είναι μια υπέροχη, διαφορετική εκδοχή του δικού μας παστίτσιου. Δεν θέλεις να τελειώσει. Τα νιόκι –με πέντε προτάσεις στο μενού– με κρέμα από αρακά, προσούτο και μανιτάρια (€9) είναι αισθησιακά. Το φρέσκο σπαγγέτι με πανσέτα, μανιτάρια πορτσίνι, αρακά και κουκιά (€12) χαρίζει ένα γήινο ταξίδι γεύσης. Βαθύτατα νόστιμο είναι το πιάτο Saltimbocca alla Romana (€10), με τα τρυφερά ρολά από μοσχαράκι γάλακτος τυλιγμένα με προσούτο και μαγειρεμένα σε λευκό κρασί και λεμόνι να παντρεύονται με τραγανά, πράσινα φασολάκια. Όταν ήρθε η ώρα των επιδορπίων, αναστέναξα. Απόλαυσα την τάρτα κουκουνάρι με μαρέγκα που μοσχοβολούσε δεντρολίβανο και παγωτό ελαιόλαδο (€6). Εύγε σεφ!

☛ Vespa Rossa, Ναϊάδων 2 & Αντήνορος, Παγκράτι, 210 7234551


Επιμονή στη γαλλική παράδοση. Το γαλλικό εστιατόριο Σπύρος και Βασίλης είναι κλασική, διαχρονική αξία – άλλωστε, δεν είναι και πολλά τα εστιατόρια που μπορούν να καμαρώνουν για τη συνεχή, επί σαράντα χρόνια μάλιστα, παρουσία τους στην ελληνική εστίαση. Τα τραπεζάκια του βγήκαν στην καταπράσινη πλατεία απέναντι από το εστιατόριο και δίνουν ιδέες για καλοκαιρινό δείπνο. Εδώ, το μενού σε ταξιδεύει νόστιμα στις γεύσεις της παραδοσιακής γαλλικής κουζίνας. Θα δοκιμάσεις καμαμπέρ σε κρούστα αμυγδάλου, μοσχαρίσιο καρπάτσιο μαριναρισμένο σε λάδι τρούφας, άπαιχτη αντρεκότ Καφέ ντε Παρί και θα κλείσεις κολασμένα με σουφλέ σοκολάτας με Γκραν Μαρνιέ. Από Δευτέρα έως και Πέμπτη υπάρχει ειδικό μενού με 25 ευρώ.

☛ Σπύρος και Βασίλης, Λάχητος 5, Κολωνάκι, 210 7237575


Ωραίες ζύμες, αφράτα εδέσματα. Περπατώντας στην οδό Αθηνάς, έπεσα πάνω στη βιτρίνα με τον τεχνίτη με τον λευκό σκούφο να πετά στον αέρα με μαεστρία ένα τεράστιο φύλλο ζύμης, λεπτό σαν μετάξι. Πέρασα την είσοδο του καλόγουστου καινούργιου χώρου Crème Royale bake house cafe με τις προθήκες γεμάτες παραδοσιακή μπουγάτσα γεμισμένη με τυρί ή κρέμα, τυρόπιτα κουρού (1,20), σπανακόπιτα, πεϊνιρλί και ποικιλία από σφολιατοειδή. Όλα φτιάχνονται μπροστά σου, χειροποίητα και φρέσκα. Η μπουγάτσα με τυρί ή κρέμα είναι πλούσια και λιμπιστική και πάει με το ζύγι (9,90 ευρώ το κιλό). Εδώ, μαζί με τον καφέ σου, θα τιμήσεις χωρίς ενοχές και την μπουγάτσα, μια και το μαγαζί έχει προϊστορία, που ξεκίνησε πριν από δεκατέσσερα χρόνια στο παραδοσιακό εργαστήρι στην Καλλιθέα.

Τις χειροποίητες πεντανόστιμες δημιουργίες του μπορείτε να τις απολαύσετε στην Καλλιθέα (Ελ. Βεζέλου 136, Σιβιτανίδου 33), στα Πετράλωνα (Θεσσαλονίκης 143) και τώρα στο κέντρο της Αθήνας (Αθηνάς 37).

☛ Crème Royale, Αθηνάς 37, Αθήνα, 210 3211370

 

Γεύσεις από Ρόδο
Γευστικό ταξίδι στα Δωδεκάνησα με ανοιξιάτικη διάθεση υπόσχεται το Belle Amie έως και τις 30 Ιουνίου. Ο σεφ Χρήστος Τζιέρας ακολουθεί με σεβασμό τις αυθεντικές συνταγές και σας συστήνει με γεύσεις όπως η γαέλα από τη Σύμη, η αθερινόπιτα από τη Νίσυρο, οι λαχταριστές τσιγαρωτές πένες με καρπαθιώτικη σιτάκα και μυζήθρα, η σαλάτα μερμιζέλι από την Κάλυμνο, το καλαμάρι γεμιστό όπως το φτιάχνουν στη Λέρο, το ξιδάτο χταποδάκι από την Κω και το μελωμένο, σιγομαγειρεμένο κατσικάκι μες στο πυδιακό, το πήλινο ψηλό τσουκάλι, όπως προστάζει η παράδοση στη Ρόδο. 

 

Βelle Αmie, Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, πλατεία Κανάρη, Πειραιάς, 210 4175740

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ