Tα νέα μαγαζιά της πόλης

Tα νέα μαγαζιά της πόλης Facebook Twitter
0

Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά τα εστιατόρια που έχουν προσπαθήσει να προσφέρουν φαγητό της θάλασσας σε προσιτή τιμολόγηση. Είναι, επίσης, πολύ περισσότερα εκείνα που θέλησαν να δώσουν έμφαση στις ελληνικές πρώτες ύλες, αναδεικνύοντας τις χάρες των τοπικών προϊόντων. Κάποια εστιατόρια επέλεξαν να αναδείξουν το δημιουργικό πρόσωπο της ελληνικής κουζίνας, χωρίς να αποκόπτονται από τις ρίζες της. Ε, λοιπόν, το ολοκαίνουργιο «Πλατεία Ψαράκι, Ετησίες και Θάλασσες» στη Νέα Σμύρνη έχει καταφέρει να συνδυάσει και τα τρία χαρακτηριστικά –προσιτή ψαροφαγία, φρέσκα ελληνικά προϊόντα με «ονοματεπώνυμο», δημιουργική προσέγγιση– σε έναν συνδυασμό που φαίνεται να ισορροπεί ιδανικά στις αναλογίες. Το μυστικό του είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στην κουζίνα του. Συνήθως λένε ότι η καλή θαλασσινή πρώτη ύλη δεν χρειάζεται «βασάνισμα» στην κουζίνα. Στην περίπτωση του Ετησίες (μελτέμια) και Θάλασσες, όμως, χαίρεσαι που η πολύ καλή φρέσκια πρώτη ύλη έχει βρεθεί στα χέρια του Γιάννη Στανίτσα. Ο εξαιρετικός και έμπειρος σεφ τη μεταχειρίζεται με τον απόλυτο σεβασμό που ταιριάζει στη φρεσκάδα της, ξεδιπλώνοντας ωστόσο τις πτυχές του ταλέντου του για να την κάνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα, χωρίς ούτε στιγμή να αισθάνεσαι ότι ξεφεύγει από το μέτρο της νόστιμης ελληνικής μαγειρικής. Από τα μικρά πιάτα που προτείνει το μενού, εντυπωσιακή σε εμφάνιση όσο και σε γεύση ήταν η μους ταραμά με μελάνι σουπιάς ελληνικής αλιείας (€5,50), ενισχυμένη με τρίμμα αυγοτάραχου Τρικαλινού. Την απόλυτη φρεσκάδα από τη θάλασσα του Ιονίου αποκάλυπτε σε κάθε μπουκιά και το ταρτάρ τόνου (€9,5) που ήρθε με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τρίμμα κρόκου αυγού και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά. Ωραία στημένο το πιάτο και γεύση ντελικάτη. Για το κέντρο του τραπεζιού ήρθε σαγανάκι με αθερίνα Τριχωνίδας (€6,50), με κρεμμύδι ελαφρά περασμένο από το τηγάνι πριν ολοκληρωθεί στον φούρνο, σερβιρισμένο με καρεδάκια φρέσκιας ντομάτας και κόλιανδρο. Εξαιρετική η ισορροπία των υλικών, που άφηνε να μιλήσουν το καθένα στον ουρανίσκο. Ακολούθησαν τα υπέροχα λουκουμαδάκια που ο Γιάννης Στανίτσας φτιάχνει με ελληνικό γαριδάκι (€9). Έρχονται τραγανά, αλλά αφράτα στην καρδιά τους και παντρεύονται όμορφα με καραμελωμένα κρεμμύδια σε αριούσιο οίνο Χίου και πρόβειο γιαούρτι Μαρκόπουλου. Από τις σαλάτες δοκιμάσαμε μια ωραία εκδοχή με ζεστή ρόκα και μιζούνα Κρήτης του Καραλάκη (ντόπιο χορταρικό), αρωματισμένη με φρέσκο σκόρδο, διακριτικές δόσεις καυτερής πιπεριάς και φέτες πορτοκαλιού Λακωνίας (€7,50). Διαβάζοντας την παράθεση των μεγάλων πιάτων, δεν μπορείς να πεις, όπως συχνά συμβαίνει, ότι βαριέσαι. Αντιθέτως, όλα εξάπτουν τη φαντασία και ενεργοποιούν τους γευστικούς κάλυκες. Γλυκός τραχανάς Θράκης με γιουβαρελάκια γαρίδας (€9,50), ρίνα (σαλάχι) ψητή με ντοματίνια Ιεράπετρας και βινεγκρέτ από ελιά θρούμπα Χαλκιδικής και κουκουνάρι (€10,50). Δοκιμάσαμε φιλέτο πεσκανδρίτσας τυλιγμένο αριστοτεχνικά σε τρυφερό αμπελόφυλλο που συνοδευόταν από κομμάτια λουκάνικο Τζουμαγιάς του Παναγιωτάκη (€13,50) και σε κάθε μπουκιά απολάμβανες το πάντρεμα γης και θάλασσας – ένα πιάτο βαθιάς νοστιμιάς. Ανάλαφρο ήρθε και το aldente σπαγγέτι με φρέσκο γαύρο, μικρή δόση σκόρδου και ψιλοκομμένο φραγκομαϊντανό (€9,50). Το γλυκό φινάλε είναι δυνατό, με τέσσερις προτάσεις εκπληκτικών επιδορπίων. Ξεχώρισα το ιδιαίτερο ρυζόγαλο που συνοδεύεται με αφρολέμονο και καραμελωμένα καρύδια (€5). Το Ετησίες και Θάλασσες αξίζει πολλές επισκέψεις για να το χορτάσεις.

Ετησίες και Θάλασσες, Ελ. Βενιζέλου 83 & Βιθυνίας, Ν. Σμύρνη, 210 9355561

Μεζέδες, τσαρούχια και ψητά στο κάρβουνο. Στην πολύ πλούσια από πλευράς γευστικών προτάσεων αγορά της πλατείας Χαλανδρίου (και πέριξ) μπήκε δυνατά και με χιούμορ ένα νέο εστιατόριο. Τη σκωπτική του διάθεση την αντιλαμβάνεσαι από το όνομά του «Σανέλ, ναφάν γκατέ» και τη διακόσμησή του, που σε παραπέμπει, χωρίς περιστροφές, σε παλιομοδίτικη επαρχιακή ταβέρνα. Τη δυναμική του διάθεση τη διαπιστώνεις όταν διαβάσεις το μενού του, δεις την τιμολόγησή του και γευτείς τις προτάσεις του. Η σάλα διακοσμείται με κουδούνες για φωτιστικά, τσαρούχια, πλακάκια λευκά και στον ένα τοίχο υπάρχει το λογότυπο με τις τρεις γιαγιάδες τσεμπεροφόρες. Τραπέζια ντυμένα με παλιομοδίτικο πλαστικό τραπεζομάντιλο, ανοιχτή κουζίνα και σε μια γωνιά ο πάγκος του μανάβη χαρίζει έκρηξη χρωμάτων από τα ζαρζαβατικά. Το φαγητό που θα σου προσφέρει το Σανέλ δεν θα σε προβληματίσει όσον αφορά τις προθέσεις του και δεν θα σε απογοητεύσει με τη γεύση του. Είναι προτάσεις μιας καλής ψησταριάς, ενισχυμένες με αρκετούς μεζέδες σε πρώτα πιάτα και σαλάτες. Στο τραπέζι έρχεται η παραμάνα με τα κρύα ορεκτικά και επιλέγεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Η σαλάτα φακές με ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και δυόσμο (€3,80) είναι καλοφτιαγμένη και γευστική. Για πιο πικάντικη γεύση, η εζμέ (€3,80) είναι μια χαρά, ήπια καυτερή. Σε τσίγκινο πιάτο έρχονται οι τηγανητές πατάτες, καπελωμένες με κιμά και τρίμμα φέτας (€4,90). Ωραίο πιάτο, χορταστικό, με τον καλομαγειρεμένο κιμά να ευωδιάζει κανέλα και να χαρίζει σπιτική θαλπωρή. Από τις πίτες ημέρας υπήρχε τυρόπιτα (€4), που ήρθε σε γενναίο κομμάτι, πληθωρική και με τραγανό φύλλο, αλλά γευστικά μάλλον αδιάφορη. Από τα κυρίως που βγαίνουν από τα κάρβουνα τιμήσαμε το κεμπάπ (€6,90) που σερβίρεται με πικάντικη σάλτσα ντοματένια, κρεμμύδι, ψητή πίτα και πατάτες τηγανητές. Ήταν ζουμερό, με πληθωρική γεύση και του πήγαινε όμορφα η πικάντικη σαλτσούλα. Λιμπιστική φάνταζε η πιατέλα με τα παϊδάκια που ήρθε στη διπλανή παρέα. Στο μενού φιγουράρει και σπαλομπριζόλα τούμπανο με 15,90 ευρώ – αυτό, σε επόμενη επίσκεψη. Στο Σανέλ δεν ψάχνεις για την έκπληξη, είναι όμως βέβαιο πως ό,τι φας, θα είναι καλοφτιαγμένο, με μια πολύ καλή σχέση τιμής, ποιότητας και ποσότητας γιατί... το μέγεθος μετράει.

Σανέλ, ναφάν γκατέ, Βασιλέως Γεωργίου Δευτέρου, Χαλάνδρι, 210 6826871

Για καφέ, κρασί και κοκτέιλ. Το «η ισχύς εν τη ενώσει» ταιριάζει στους τέσσερις συνιδιοκτήτες που μόλις άνοιξαν το Warehouse στα Εξάρχεια. Νέοι άνθρωποι της εστίασης, με την εξειδίκευσή τους, έστησαν έναν allday χώρο χαλαρό, όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία του, με βιομηχανικές διακοσμητικές πινελιές, πάγκους, μπάρα και μικρή ανοιχτή κουζίνα που εκφράζει την ειλικρινή της διάθεση. Από το πρωί θα βρεις σπέσιαλ καφέδες που εισάγουν από τη Βραζιλία, με στόχο στο μέλλον να φιλοξενούν και γευσιγνωσίες καφέ. Στην κουζίνα ο σεφ Νίκος Μπαρτσόκας ετοιμάζει πιάτα με προϊόντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Θα πάρεις γεύση από στριφτούδια Κρήτης με φρέσκια ντομάτα, χοιρινά καπνιστά μάγουλα και εξαιρετικό τυρί βολάκι Άνδρου (€7,5). Για την όρεξη, θα τιμήσεις το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με ρόκα άγρια, ντοματίνια και γραβιέρα Σαμοθράκης (€8,50). Ενδιαφέρουσα είναι η λίστα κρασιών με πάνω από 80 ετικέτες και πολλές από αυτές σερβίρονται και σε ποτήρι από 4 έως 9,5ευρώ. Πολλά και λιμπιστικά είναι τα κοκτέιλ και με προτάσεις κλασικές. Να τονίσω ότι εδώ κρατούν αυστηρά τον κανόνα της σάλας χωρίς τσιγάρο.

Warehouse, Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια, 6986 214872

 

Στον αστερισμό της σοκολάτας. Στο γλυκό σύμπαν της σοκολάτας υπόσχεται να μας ταξιδέψει το «AstirChocolating», με τους pastrychefs Φραντζέσκο Σώζο από τον Αστέρα Βουλιαγμένης και Δημήτρη Χρονόπουλο από τη σοκολάτα Valrhona που θα σας μυήσουν στις μυστικές συνταγές της σοκολάτας. Από αύριο 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου και 21-23 Φεβρουαρίου στη σάλα του εστιατόριου GrillRoom οι σοκολατένιες δημιουργίες θα έχουν την τιμητική τους. Μπουφές με σοκολατένιες γεύσεις, τρούφες και λαχταριστά σιντριβάνια σοκολάτας, σοκολατένια ροφήματα, ποτά και κοκτέιλ με συστατικά σοκολάτας και συνδυασμοί με σοκολάτα και κρασί, σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, σοκολατο-quiz με κλήρωση δώρων αλλά και «ταξίδι» στην ιστορία της σοκολάτας θα ξυπνήσουν την παιδική εμμονή αλλά και την ενήλικη επιθυμία. Και για ακόμα πιο προχωρημένες γεύσεις, ο σεφ του ξενοδοχείου Στράτος Καλαθάκης θα ετοιμάσει πρωτότυπες γεύσεις με συστατικά από σοκολάτα. Επίσης, τα Σάββατα 15 και 22 Φεβρουαρίου, από τις 14:00 ως τις 16:00, θα γίνονται σεμινάρια σοκολάτας από τον pastrychef του Αστέρα Βουλιαγμένης Φραντζέσκο Σώζo, με κόστος συμμετοχής €30 το άτομο, που περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στο «Astir Chocolating». Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 8902000.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ