Άνγκους Φέρχερστ

Άνγκους Φέρχερστ Facebook Twitter
COOL BRITANNIA Ο Φέρχερστ ανήκε στους YBA μαζί με τους Χιρστ, Έμιν, Λούκας και Χιουμ. Όλοι τους κέρδισαν δόξα και χρήμα.
0

Η πιο σημαντική στιγμή στην καλλιτεχνική καριέρα του Άνγκους Φέρχερστ ήταν και από τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης αγγλικής τέχνης. Η έκθεση «Freeze», που ανέβηκε 20 χρόνια πριν στα Docklandsτου Λονδίνου -την οποία διοργάνωσε μαζί με τους συμφοιτητές του στο Goldmiths College- άλλαξε το τοπίο της σύγχρονης τέχνης. Χάρη σε αυτήν την έκθεση ξεπετάχτηκε το κίνημα των «Νέων Βρετανών Καλλιτεχνών» (Young British Artists - γνωστοί και ως ΥΒΑ's) που χάρισε στην αγγλική τέχνη έναν αέρα μοναδικής ανανέωσης. Ο καρχαρίας σε φορμαλεϋδη του Ντέμιεν Χιρστ, οι πόρτες νοσοκομείου του Γκάρι Χιουμ, οι ειρωνικές αυτοπροσωπογραφίες της Σάρα Λούκας και το πασίγνωστο κρεβάτι της Τρέισι Έμινήταν όλα δείγματα αυτού του ολοκαίνουργιου κύματος που χάρισε στους καλλιτέχνες δόξα και χρήμα - σε μια δεκαετία αναγέννησης για τη βρετανική κουλτούρα (ποιος έχει ξεχάσει την περίφημη ετικέτα Cool Brittania;). Μέσα σε αυτό το τοπίο, ο Φέρχερστ έγινε γρήγορα διάσημος -ίσως λιγότερο διάσημος από τον καλύτερό του φίλο Ντέμιεν Χιρστ ή τη σύντροφό του επί σειρά ετών Σάρα Λούκας-, αλλά αρκετά διάσημος ώστε τα νέα της αυτοκτονίας του, στις 29 Μαρτίου, να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Γεννημένος στον «κήπο» της Αγγλίας στην κομητεία του Κεντ, και πιο συγκεκριμένα στο μικρό χωριό του Πέμπουρι τo 1966, o Φέρχερστ ξεκίνησε τις σπουδές του στο Canterbury College of Art. Συνέχισε στο τμήμα Καλών Τεχνών του Goldsmiths College. Η δουλειά του έγινε γνωστή για τη μεγάλη της εφευρετικότητα, την τρέλα, το κλείσιμο του ματιού που τη χαρακτήριζε. «Έλαμπε σαν το φεγγάρι και ως καλλιτέχνης είχε ακριβώς τη σωστή δόση τρέλας. Τον λάτρευα» δήλωσε ο Ντέμιεν Χιρστ όταν έμαθε για το θάνατό του. Οι γορίλλες τον συνάρπαζαν - έφτιαχνε γλυπτά από γορίλλες (ένα από τα οποία βρίσκεται στη φάρμα του Ντέμιεν Χιρστ), ενώ συχνά ντυνόταν γορίλλας, κάνοντας ένα σχόλιο πάνω στην αντρική μάτσο κουλτούρα. «Κάτω από αυτό το μεγάλο τριχωτό αντρικό πράγμα βγήκα εγώ: ένας κοκαλιάρης, αδύνατος τύπος» είχε πει μετά από μια performance του. Ίσως βέβαια το έργο που συνοψίζει όλες του τις αρετές (χιούμορ, εφευρετικότητα και πρωτοτυπία) να είναι το Gallery Connections, που ανήκει στη μόνιμη συλλογή της Tate Britain: O Φέρχερστ τηλεφωνούσε ταυτοχρόνως σε δυο γκαλερί -έχοντας προγραμματίσει τις γραμμές ώστε οι τηλεφωνήτριες των γκαλερί να απαντούν ταυτόχρονα και να μιλάνε μεταξύ τους- («Μα τι θες;». «Μα εσύ μου τηλεφώνησες») και μαγνητοφωνούσε τα τηλεφωνήματα κάνοντας ένα σχόλιο πάνω στο σνομπισμό των γκαλερί αλλά και στην κλειστοφοβία του καλλιτεχνικού κόσμου. Δεν είναι τυχαίο πως ο διευθυντής της Τate Britain -του χώρου όπου εκτίθεται μόνιμα το έργο- Στίβεν Ντιούκαρείπε: «Ο θάνατος του Άνγκους ήταν μια μεγάλη απώλεια για τη βρετανική τέχνη. Ήταν ένας λαμπρά εφευρετικός, πνευματώδης και διορατικός καλλιτέχνης που πάντα υποτιμούσε την πολύ σημαντική του προσφορά στην ακμάζουσα διεθνή φήμη της βρετανικής τέχνης από το 1990».

Σε μια εποχή μεγάλης δόξας, ναρκισσισμού και πολλών χρημάτων στη σύγχρονη αγγλική τέχνη, ο Φέρχεστ κρατούσε ένα σχετικά χαμηλό προφίλ. Ήταν γνωστός για τα αστεία του - τα οποία είχε πλέον αναγάγει σε μορφή τέχνης. Στα μέσα των '90s o Φέρχερστ έπαιζε με το συγκρότημα Lowest Expectations(ο τίτλος μάλλον του άρεσε, αφού ένα από τα έργα του είχε τον τίτλο «Low Expectations, Lower Expectations, Lowest Expectations»). Ενώ είχαν όλα τα υλικά ενός indie pop συγκροτήματος - από τα ηχεία μέχρι τις βίντεο προβολές (η πρώτη τους εμφάνιση μάλιστα ήταν ως support στους Pulp στο Βrixton Academy) δεν έπαιζαν στ' αλήθεια αλλά προσποιούνταν πως παίζουν μουσική γρατσουνώντας τις κιθάρες τους κι ανοιγοκλείνοντας τα στόματά τους μηχανικά.

Για πολλά χρόνια ήταν ζευγάρι με τη Σάρα Λούκας. Είχαν μάλιστα αγοράσει και ένα σπίτι στο ανατολικό Λονδίνο και συχνά συνεργαζόντουσαν καλλιτεχνικά. Τα τελευταία χρόνια πάντως είχαν χωρίσει. «Ο Άνγκους ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Αστείος κι ευγενικός. Οι φίλοι του τον αγαπούσαν πολύ. Κι εγώ τον αγαπούσα πολύ» δήλωσε η Λούκας λίγο μετά το θάνατό του.

Στις 29 Μαρτίου - την τελευταία μέρα της ατομικής του έκθεσης στην γκαλερί Sadie Coles HQ στο Λονδίνο, ο Φέρχερστ κρεμάστηκε σε ένα δάσος κοντά στη γέφυρα του Orchyστα Highlands της Σκωτίας. Οι φίλοι του είπαν πως την τελευταία φορά που τον είδαν σε ένα δείπνο για να γιορτάσουν όλοι μαζί την έκθεσή του δεν πρόσεξαν κάτι ασυνήθιστο στη συμπεριφορά του. Ο λόγος της αυτοκτονίας του παραμένει άγνωστος. Aφήνει πίσω του τη μητέρα του Σάλι και τον αδελφό του Τσαρλς

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
CHECK Gene Hackman 1930-2025

Απώλειες / Τζιν Χάκμαν (1930-2025): Ο πιο ευαίσθητος σκληρός του αμερικανικού σινεμά

Ήθελε να τον θυμούνται ως τίμιο ηθοποιό, που έντυσε με ειλικρίνεια τους χαρακτήρες που υποδύθηκε. Ο Τζιν Χάκμαν πέτυχε πολύ περισσότερα, αφού κατάφερε να γίνει ο σπουδαιότερος καρατερίστας του αμερικανικού σινεμά από την εποχή του Σπένσερ Τρέισι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Γιάννης Μπουτάρης: Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Απώλειες / Γιάννης Μπουτάρης (1942-2024): Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Τολμηρός, αιρετικός, ανήσυχος και αυθεντικός, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, έζησε μια μυθιστορηματική ζωή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ