Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας Facebook Twitter
H συμβολή της Φίλις Ντάλτον προσεγγίζει όσο λίγες την καλλιτεχνική διάσταση μιας τεχνικά δύσκολης αποστολής: δημιουργεί μεγάλες εικόνες και στέκεται στο ύψος της, από το μικροσκόπιο. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΦΟΡΕΣ που βλέπουμε με κοστούμι τον Τόμας Έντουαρντ Λόρενς στο έπος του Ντέιβιντ Λιν, αισθάνεται εκτός τόπου και χρόνου, αποπνέει την άβολη αίσθηση του περιθωριακού Βρετανού μπροστά σε ανθρώπους που θα περίμεναν μια άψογη εμφάνιση από έναν τυπικό, έστω πρώην, γραφειοκράτη των αρχών του 20ού αιώνα. Η Φίλις Ντάλτον, που είχε φροντίσει να ράψει τον Πίτερ Ο’Τουλ με όλες τις αυστηρές προδιαγραφές της αγγλικής ραπτικής για άνδρες, αμέσως πήρε το ρούχο του, το έβαλε στο πλυντήριο, του το παρέδωσε συρρικνωμένο, και σε αυτό το μικρότερο μέγεθος υπέβαλε ένα μικρό αν και κρίσιμο μέρος της μεγαλειώδους ερμηνείας του Ιρλανδού ηθοποιού στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο.

Η Βρετανή ενδυματολόγος ρίχτηκε με πάθος στην πρόκληση της ιστορικής ακρίβειας και συνάμα της εξωτικής φαντασμαγορίας που απαιτούσε ο Λόρενς της Αραβίας. Μελέτησε σε μουσεία επί μήνες, βρήκε τον πραγματικό ράφτη του θρυλικού συγγραφέα, διπλωμάτη και αρχαιολόγου, τον συμβουλεύτηκε για κάθε λεπτομέρεια και συνέθεσε το ανεπανάληπτο look της ερήμου, με αποκορύφωμα το κατασκευασμένο στο Λονδίνο και κεντημένο στη Δαμασκό μεταξωτό πουκάμισο με τις μάλλινες ματιέρες και τα επάλληλα στρώματα της λευκής του κελεμπίας.

Όπως είπε κάποιος στο αφιέρωμα που της έκαναν τα BAFTA το 2012, η Φίλις Ντάλτον έντυσε ολόκληρες στρατιές στην πλούσια καριέρα της, τον βρετανικό, τον κόκκινο και τον αμερικανικό στρατό, τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης –και μάλιστα δις–, κοζάκους, ναζί, Αφγανούς, ιακωβίνους αλλά και ιακωβίτες!

Παράλληλα, έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου – όσο ο Λόρενς έχανε τα λογικά του, τα ρούχα του έμοιαζαν φθαρμένα και η κάποτε αρχοντική εμφάνισή του, παραμελημένη και θαμπή. Στην περίπτωση του Ομάρ Σαρίφ έκανε μια εξαίρεση, φτιάχνοντας από το μυαλό της κελεμπία σε μαύρο και μπλε για να κάνει κοντράστ με τον μακρινό ορίζοντα και τον εκτυφλωτικό ήλιο.

Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας Facebook Twitter
Η Dalton με τον Richard Todd, τον πρωταγωνιστή του «Rob Roy», 1953. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Αν η ενδυματολογία ξεφεύγει από τον αυτοματισμό της γκαρνταρόμπας και την ευκολία του εντυπωσιασμού, τότε η συμβολή της Φίλις Ντάλτον προσεγγίζει όσο λίγες την καλλιτεχνική διάσταση μιας τεχνικά δύσκολης αποστολής: δημιουργεί μεγάλες εικόνες και στέκεται στο ύψος της, από το μικροσκόπιο.

Η ταινία απέσπασε 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά τα 7, ωστόσο η δουλειά της Φίλις Ντάλτον απουσίαζε από τις πεντάδες και ήχησε πένθιμα στον συνολικό θρίαμβο της βραδιάς.

Ο ευειδής Λιν της έγραψε μια απολογητική επιστολή, εξαίροντας την τέχνη της και ρίχνοντας το φταίξιμο στην Columbia που δεν προσπάθησε δεόντως να προωθήσει το επίτευγμά της. Αναδρομικά η Ντάλτον μακάριζε την τύχη της.

Επειδή δεν είχε ζουμερό βιογραφικό πριν από αυτή την ταινία, συμπτωματικά πήρε τη θέση γιατί ο πρώτος ενδυματολόγος δεν ήταν διαθέσιμος για τα διετή, όπως αποδείχθηκε γυρίσματα, και δεν ήταν σίγουρη αν θα κατάφερνε να αντεπεξέλθει σε τέτοιο όγκο δουλειάς και με έναν τερατώδη παραγωγό, τον Σαμ Σπίγκελ, να διατάζει αντί να εμπνέει.

Μικρή σημασία έχει η παράλειψη του 1962, γιατί τρία χρόνια αργότερα, πάλι σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Λιν, κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ για τα πιο διακοσμητικά, ρομαντικά και επικά κοστούμια του Δόκτωρ Ζιβάγκο –5.000 χιλιάδες τον αριθμό–, τα περισσότερα ανδρικά και στρατιωτικά, καταδεικνύοντας πως η θηλυκή ματιά της Ντάλτον μπορούσε να καταλάβει τι χρειάζεται το ανδρικό σώμα. Όπως είπε κάποιος στο αφιέρωμα που της έκαναν τα BAFTA το 2012, η Φίλις Ντάλτον έντυσε ολόκληρες στρατιές στην πλούσια καριέρα της, τον βρετανικό, τον κόκκινο και τον αμερικανικό στρατό, τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης –και μάλιστα δις–, κοζάκους, ναζί, Αφγανούς, ιακωβίνους αλλά και ιακωβίτες!

Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας Facebook Twitter
Σχέδια της Dalton για τα πιο διακοσμητικά, ρομαντικά και επικά κοστούμια του Δόκτωρ Ζιβάγκο.
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας Facebook Twitter
Σχέδια της Dalton για τα πιο διακοσμητικά, ρομαντικά και επικά κοστούμια του Δόκτωρ Ζιβάγκο.

Η μοίρα τα έφερε έτσι που μετά τη θητεία της σε ατελιέ που έντυνε διασημότητες του θεάτρου και του χορού, όπως η Μάργκοτ Φοντέιν, ξεκίνησε ως βοηθός ενδυματολόγου στον Ερρίκο Ε’ του Λόρενς Ολίβιε το 1944 και σαράντα πέντε χρόνια αργότερα πήρε το δεύτερο της Όσκαρ για το ίδιο έργο, σε σκηνοθεσία Κένεθ Μπράνα, με τον συνεργάστηκε ξανά στο Νεκροί ξανά και το Πολύ κακό για το τίποτα, κλείνοντας με αυτό την καριέρα της στο σινεμά το 1993.

Εκτός των ιστορικών δραμάτων που της χάρισαν τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, ένα Emmy και ένα βραβείο BAFTA, η γνωστότερη ταινία της Φίλις Ντάλτον παραμένει το Princess Bride του Ρομπ Ράινερ με τον Κάρι Έλγουις και τη Ρόμπιν Ράιτ, αν και όταν πρωτοδιάβασε το σενάριο νόμιζε πως θα ασχολούνταν με μια μεγάλη μπούρδα. Η πιο παράξενη συνεργασία της ήταν στο Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά («δεν κατάλαβα ποτέ αν ο Χίτσκοκ έβριζε τόσο κόσμο για πλάκα ή αν το εννοούσε»), ενώ η πιο εύκολη αποστολή της θεωρούσε ότι ήταν το μιούζικαλ Όλιβερ του sir Κάρολ Ριντ, επειδή ο Ντίκενς είχε φροντίσει να περιγράψει ενδελεχώς τις κοινωνικές συνθήκες και να υποδείξει τις σκηνογραφικές λεπτομέρειες εκ των προτέρων.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ