Θεόδωρος Πάγκαλος (1938-2023): Μια ζωή γεμάτη με φανατικούς φίλους και εχθρούς

Θεόδωρος Πάγκαλος (1938-2023): Μια ζωή γεμάτη με φανατικούς φίλους και εχθρούς Facebook Twitter
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος με την σύζυγό του στο Ηρώδειο. Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/ LIFO
0

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός. Υπήρξε μια από τις σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης και στα χρόνια της σαρανταετούς και πλέον συμμετοχής του στην πολιτική, είχε αποκτήσει φανατικούς φίλους και εχθρούς. Την τελευταία δεκαετία είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δράση, η οποία ξεκίνησε το μακρινό 1968, όταν κατέβηκε για πρώτη φορά ως υποψήφιος δήμαρχος στη γενέτειρά του, την Ελευσίνα.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος γεννήθηκε το 1938 και ήταν γόνος της γνωστής στρατιωτικής και πολιτικής οικογένειας. Γιος του αντιπτέραρχου της Πολεμικής Αεροπορίας Γεωργίου Πάγκαλου, ο οποίος διετέλεσε υπαρχηγός ΓΕΑ, ανιψιός του αντιναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού Θησέα Πάγκαλου και εγγονός του στρατηγού και δικτάτορα Θεόδωρου Δ. Πάγκαλου.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε αναπτύξει έντονη πολιτική δράση από τα φοιτητικά χρόνια και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, ενώ για κάποια χρόνια ήταν και στέλεχος του ΚΚΕ. Διαδραμάτισε επίσης ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα, κάτι που είχε ως συνέπεια να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από τη χούντα το 1968.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε αναπτύξει έντονη πολιτική δράση από τα φοιτητικά χρόνια και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, ενώ για κάποια χρόνια ήταν και στέλεχος του ΚΚΕ. Διαδραμάτισε επίσης ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα, κάτι που είχε ως συνέπεια να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από τη χούντα το 1968.

Από το 1969 μέχρι το 1978 εργάστηκε στη Σορβόνη ως εντεταλμένος διδάσκαλος και ερευνητής σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, προγραμματισμού και χωροταξίας. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του ίδιου πανεπιστημίου.

Η πολιτική καριέρα

Pagkalow Facebook Twitter
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος (τρίτος από δεξιά) σε διαδήλωση στο Παρίσι ως γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΚΕ. Φωτ.: αρχείο Χ. Αλεξόπουλου

Το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ιδιότητα την οποία κατείχε αδιάλειπτα μέχρι το 2011, περνώντας ως υπουργός από διάφορα υπουργεία και νευραλγικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και στη συνέχεια, επί Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου. 

Εξελέγη βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981. Το 1982 ο Ανδρέας Παπανδρέου τον έκανε υπουργό Εμπορίου. Τον Ιούνιο του 1985 υφυπουργό Εξωτερικών για να τον αναβαθμίσει, έναν μήνα μετά, σε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Το 1994 έγινε για λίγους μήνες υπουργός Μεταφορών. Από το 1996 ως το 1999 ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη. Το 2000 έγινε υπουργός Πολιτισμού για λίγους μήνες και το 2009 ως το 2011 ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Παπανδρέου, της τελευταίας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που έφερε στην Ελλάδα το ΔΝΤ και τον μηχανισμό εποπτείας. 

Pagkalow Facebook Twitter
Ιωάννα Παγκάλου, Θόδωρος Πάγκαλος, Βασίλης Βασιλικός, Μαρία Φαραντούρη, και το ζεύγος Σουγιούλ. Παρίσι, 1971.

Διάσημες Ατάκες: Η Γερμανία ως γίγαντας με μυαλό μικρού παιδιού

Μερικά από εκείνα για τα οποία πολλοί θυμούνται τον Θεόδωρο Πάγκαλο είναι κάποιες ατάκες που έγραψαν μια μικρή ή μεγαλύτερη ιστορία. Μια τέτοια αφορά και στο γνωστό επεισόδιο με τους Γερμανούς. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας πριν από χρόνια για τον ρόλο της Γερμανίας στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχε αναφερθεί στον Γαργαντούα, έναν γίγαντα με κτηνώδη δύναμη και μυαλό μικρού παιδιού που καταβρόχθιζε τα πάντα. Οι δημοσιογράφοι μετέφεραν την ιστορία αυτή, η οποία έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, φέροντας τον ίδιο αλλά και την κυβέρνησή του σε δύσκολη θέση. Ο Θ. Πάγκαλος δικαιολογήθηκε τότε υποστηρίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι είχαν διαστρεβλώσει εκείνο που είπε, γράφοντας ότι είχε βρίσει ως γίγαντα με μυαλό μικρού παιδιού τον καγκελάριο Κολ, ενώ αυτός είχε απλώς παρομοιάσει τη Γερμανία με τον λογοτεχνικό ήρωα Γαργαντούα. 

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος στη συνέχεια, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε και την ενόχληση που προκάλεσε στους Γερμανούς, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη. Στην Ελλάδα όμως οι περισσότεροι το είχαν ευχαριστηθεί και η συγγνώμη του απογοήτευσε κάποιους. Πολλοί ήταν αυτοί πάντως που για πολλά χρόνια, όταν τον συναντούσαν, του έλεγαν ότι «τα είπε καλά στους Γερμανούς».

Θεόδωρος Πάγκαλος: Μια ζωή γεμάτη, με φανατικούς φίλους και εχθρούς Facebook Twitter
Ο Πρόεδρος Κλίντον υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, Ουάσινκτον, 1996. Φωτ.: ΑΠΕ/Βαρδουλάκης Βαγγέλης

Ο κ. Τίποτα

Το 1994 όταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος διεκδίκησε τη δημαρχία της Αθήνας απέναντι στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον είχε αποκαλέσει «κύριο Τίποτα», κάνοντας τον συμπαθή εξαιτίας της προσβλητικής επίθεσης. Και ενώ εκείνος ήταν το μεγάλο φαβορί, ο αγαπημένος του Ανδρέα Παπανδρέου, ο ευφυής πολιτικός, τελικά τον κέρδισε ο «κ. Τίποτα».

Το 2014 μιλώντας σε μια ραδιοφωνική εκπομπή ανέφερε ότι δεν μετάνιωσε ποτέ για εκείνο που είπε τότε στον πολιτικό του αντίπαλο. «Η πολιτική είναι άγριο σπορ» είπε. «Δεν είναι μπάσκετ. Είναι ράγκμπι ή, για να πω κάτι χειρότερο, χόκεϊ επί πάγου. Πρέπει να παίξεις πολύ ξύλο για να κερδίσεις και να φέρεις τον άλλο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη μεγαλύτερη δυνατή δυσχέρεια».

Θεόδωρος Πάγκαλος: Μια ζωή γεμάτη, με φανατικούς φίλους και εχθρούς Facebook Twitter
«Αντίπαλός μου είναι ο κύριος Τίποτα!», έλεγε το '94 για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που διεκδικούσε, όπως κι εκείνος, τη δημαρχία της Αθήνας. Φωτο: Eurokinissi
Θεόδωρος Πάγκαλος: Μια ζωή γεμάτη, με φανατικούς φίλους και εχθρούς Facebook Twitter
Τον Πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Γ. Αραφάτ υποδέχθηκαν στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο ΥπΕξ Θ. Πάγκαλος, Αθήνα, 1996. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΓ.

Θεόδωρος Πάγκαλος (1938-2023): Μια ζωή γεμάτη με φανατικούς φίλους και εχθρούς Facebook Twitter
Στην Ύδρα το 1962, με τον Πάνο Κουτρουμπούση
Pagkalow Facebook Twitter
Ο διοπτροφόρος στο κέντρο είναι ο Πάγκαλος. (γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΚΕ στο Παρίσι τότε). Φωτ. αρχείο Χ. Αλεξόπουλου

«Μαζί τα φάγαμε»

Το 2010, όταν η Ελλάδα έπεφτε στα βράχια, ο –αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου τότε– Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη Βουλή είπε τη φράση που μεταφέρθηκε από τα ΜΜΕ ως «μαζί τα φάγαμε» ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας "πώς τα φάγατε τα λεφτά", που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής».

Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε ως ένδειξη ακραίου πολιτικού κυνισμού που επιχειρούσε να ρίξει την ευθύνη στον λαό, αν και κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι ο Πάγκαλος απλώς «είπε τη σκληρή αλήθεια». 

Απώλειες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Γιάννης Μπουτάρης: Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Απώλειες / Γιάννης Μπουτάρης (1942-2024): Ο άνθρωπος που στην εποχή του φύσηξε φρέσκος αέρας στη Θεσσαλονίκη

Τολμηρός, αιρετικός, ανήσυχος και αυθεντικός, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, έζησε μια μυθιστορηματική ζωή
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή

Απώλειες / Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή

Αστεία και ανθρώπινη, η αξιαγάπητη, υπερταλαντούχα Τέρι Γκαρ, που απολαύσαμε στο «Young Frankenstein» και το «Τούτσι» και αγαπήσαμε από τις εμφανίσεις της στο βραδινό talk show του Ντέιβιντ Λέτερμαν, ήταν μια από τις πιο λαμπερές σουμπρέτες του αμερικανικού σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Paul Morrissey (1938-2024)

Απώλειες / Ο Paul Morrissey (1938-2024) έδωσε φωνή στα «ανθρώπινα σκουπίδια»

Ο εμβληματικός σκηνοθέτης της cult τριλογίας «Flesh» - «Trash» - «Heat» ταυτίστηκε με τον Άντι Γουόρχολ και το νεοϋορκέζικο αβανγκάρντ των ’60s, ως ο πιο ανεξάρτητος από τους ανεξάρτητους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Η γυναίκα που θα γινόταν πρωθυπουργός

Απώλειες / Βάσω Παπανδρέου (1944-2024): Η γυναίκα που θα γινόταν πρωθυπουργός

Το ΠΑΣΟΚ πενθεί τη Βάσω Παπανδρέου, τη μεγάλη κυρία της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα η οποία, τα τελευταία χρόνια, πριν η δημόσια φωνή της σιγήσει, μίλησε με τόλμη για όλα, αλλά ο θόρυβος της εποχής την είχε σκεπάσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
MAGGIE SMITH

Απώλειες / Μάγκι Σμιθ (1934-2024): Μια ηθοποιός καθηλωτική στη διακριτική της διαδρομή

Οι κυρίες τη θαύμασαν στο «Downton Abbey», τα παιδιά τη λάτρεψαν στον Χάρι Πότερ, το θέατρο και το σινεμά έχασαν τη βασίλισσα της ένρινης ειρωνείας και έναν εθνικό θησαυρό της Αγγλίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αλέξης Παπαδημητρίου: Ο συνθέτης των επιτυχιών, που πέθανε προχθές

Απώλειες / Αλέξης Παπαδημητρίου (1944-2024): Ο συνθέτης επιτυχιών που τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες

Τραγούδια του συνθέτη και τραγουδοποιού Αλέξη Παπαδημητρίου, που πέθανε προχθές σε ηλικία 80 ετών, είχαν ερμηνεύσει οι Μαρινέλλα, Πάριος, Καλογιάννης, Κανελλίδου κ.ά., όπως και όλη η ελληνική ποπ του ’80 και του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Robert Towne (1934-2024): Ο σπουδαιότερος σεναριογράφος του Χόλιγουντ

Pulp Fiction / Robert Towne (1934-2024): Ο σπουδαιότερος σεναριογράφος του Χόλιγουντ

Αν και μόνο το «Chinatown» θα αρκούσε για να χρισθεί κορυφαίος, ο Ρόμπερτ Τάουν υπήρξε πραγματικά σπουδαίος, έχοντας βοηθήσει δεκάδες συναδέλφους του όποτε στέρευαν από αφηγηματικές ιδέες και δραματικές λύσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζαν Μορό: η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ζαν Μορό: Η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός που έζησε με έμπνευση και ενέργεια για το παρόν και πέθανε σαν σήμερα το 2017 απεχθανόταν τις μελό αναδρομές στο παρελθόν, τις γενικές ερωτήσεις και την ανοησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ