Την Κυριακή, στο 52' της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης Γαλλίας - Κροατίας, 4 γυναίκες εισέβαλαν στο στάδιο Λουζνίκι, φορώντας στολές αστυνομικών, αποσπώντας την προσοχή των θεατών και διακόπτοντας έστω και για λίγο τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ. Και οι 4 ήταν μέλη των Pussy Riot, της ρωσικής ακτιβιστικής / καλλιτεχνικής κολεκτίβας που πολύ συχνά ο κόσμος θεωρεί απλώς ακόμη ένα πανκ γυναικείο γκρουπ, φεμινιστικής κατεύθυνσης.
Και ναι, οι Pussy Riot είναι και αυτό, η καλλιτεχνική πλευρά της κολεκτίβας είναι μία από τις πολλές τους. Το γκρουπ σχηματίστηκε το 2011, ανοιχτό σε νέα μέλη που ήθελαν να συμμετέχουν στα ακτιβιστικά project τους, είτε αυτά ήταν προβοκατόρικα βίντεο, είτε ομιλίες και ανοιχτές δράσεις. Το "punk prayer" ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που κατάφεραν να οργανώσουν. Τότε είχαν επιχειρήσει να ψάλλουν μία πολιτική προσευχή μέσα στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού στη Μόσχα.
Όλο αυτό, κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία του 2012 και με στόχο τα μέλη της κολεκτίβας να διαμαρτυρηθούν για τον μη διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους στη χώρα. Η διαμαρτυρία κατέληξε με δύο από τα μέλη των Pussy Riot να καταδικάζονται και να εκτίουν ποινή 22 μηνών στις ρωσικές γυναικείες φυλακές.
Αυτές οι γυναίκες, έστω και για μια στιγμή, με το θάρρος και την πνευματική τους διαύγεια -απολύτως ηθική και δίκαιη- σε μια από τις μεγαλύτερες απολιτίκ αθλητικές διοργανώσεις του κόσμου έδωσαν μια σαφή εικόνα για την άδικη και αυθαίρετη εξουσία που στραγγαλίζει καθημερινά 145 εκ. συμπατριώτες τους.
Την Κυριακή με ένα μήνυμά τους στο Twitter οι Pussy Riot ανέλαβαν την ευθύνη για την εισβολή τους στο Λουζνίκι. Μεταξύ άλλων, σ' αυτό το μήνυμα αναφέρονταν και στον Ρώσο ποιητή Dmitri Aleksandrovich Prigov. Κλείνουν 11 χρόνια από τον θάνατό του αυτές τις μέρες, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που μνημονεύθηκε από τις γυναίκες του γκρουπ.
Σε ένα από τα πιο γνωστά έργα του Prigov κυρίαρχη θέση έχει ο ιδανικός αστυνομικός, ένας επουράνιος φύλακας που εκπροσωπεί μια δίκαιη εξουσία. Στο μήνυμά τους οι Pussy Riot αναφέρονται σ' αυτόν τον Επουράνιο Αστυνομικό, μόνο και μόνο για να τον συγκρίνουν με τον αστυνομικό - άνθρωπο. "Εκείνος θα προστάτευσε ένα μωρό που κοιμάται. Αυτός που έχουμε εδώ θα καταδίωκε και θα φυλάκιζε κάποιον που μάχεται για τις ιδέες του ή που κάνει like σε post που τον εκφράζουν στα social media", γράφουν τα μέλη της κολεκτίβας.
Αυτό που εννοούν είναι σαφές. Στη Ρωσία του Πούτιν, δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή, ως πολιτικοί κρατούμενοι για πραγματικά αστείες κατηγορίες: για τις πολιτικές απόψεις που έτυχε να κάνουν share στα social media ή επειδή άσκησαν κριτική στον Πούτιν. Αντίθετα με μία αντίστοιχη κίνηση τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014, το Μουντιάλ, μέχρι και προχθές δεν προσφερόταν για τέτοιου είδους συζήτηση - αυτές οι ακτιβιστικές παρεμβάσεις δεν προκαλούσαν ιδιαίτερο προβληματισμό στους Δυτικούς ηγέτες ή έστω στα δυτικά ΜΜΕ.
"Το Παγκόσμιο Κύπελλο μας υπενθύμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα του Επουράνιου Φύλακα, η δυνατότητα μιας θαυμάσιας Ρωσίας του μέλλοντος. Όμως, ο επί γης μπάτσος, που παρεμβαίνει κάθε μέρα στο παιχνίδι, δεν ξέρει από κανόνες και καταστρέφει τον κόσμο μας", γράφουν οι Pussy Riot.
Εισβάλλοντας στο γήπεδο οι 4 γυναίκες προσπάθησαν να αποδείξουν πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό στη Ρωσία σήμερα: ο όμορφος κόσμος του αθλητισμού μπορεί εύκολα να αποδειχθεί μια φούσκα ευάλωτη σε ανθρώπους με κακές προθέσεις. Το μήνυμά τους έκλεινε με μια σειρά από αξιώσεις:
1. Ελευθερώστε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.
2. Σταματήστε να φυλακίζετε ανθρώπους για τις πεποιθήσεις ή τα like τους στα social media.
3. Σταματήστε τις παράνομες συλλήψεις σε διαμαρτυρίες.
4. Επιτρέψτε τον πολιτικό ανταγωνισμό.
5. Σταματήστε να κατασκευάζετε ποινικές υποθέσεις για να κλείσετε ανθρώπους στη φυλακή.
6. Μετατρέψτε τον επίγειο αστυνομικό σε ιδανικό Επουράνιο Φύλακα.
Και κάπως έτσι οι Pussy Riot έγιναν οι μόνες που είχαν κάτι σημαντικό να δηλώσουν σχετικά με την πολιτική κατάσταση της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και φυσικά αυτή η δήλωση έγινε την κατάλληλη στιγμή: την παραμονή της θριαμβευτικής συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτές οι γυναίκες, έστω και για μια στιγμή, με το θάρρος και την πνευματική τους διαύγεια -απολύτως ηθική και δίκαιη- σε μια από τις μεγαλύτερες απολιτίκ αθλητικές διοργανώσεις του κόσμου έδωσαν μια σαφή εικόνα για την άδικη και αυθαίρετη εξουσία που στραγγαλίζει καθημερινά 145 εκ. συμπατριώτες τους.
Πηγή: New Yorker/ Επιμ.: Χ.Γ.
σχόλια