Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο αποκάλυψαν αυτό που πραγματικά πιστεύουν και αισθάνονται οι άντρες για τις ευφυείς γυναίκες και θεωρητικά πρόκειται για μια άποψη εξαιρετικά κολακευτική. Επί του πρακτέου φαίνεται να χαλάνε τα πράγματα. Βάσει της έρευνας οι άντρες βρίσκουν τις ευφυείς γυναίκες απολύτως σέξι, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, ιδανικές για συντρόφους. Ωστόσο όλα αυτά μόνο στη θεωρία. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στο "Personality and Social Psychology Bulletin", μία τέτοιου είδους γυναίκα είναι όντως γοητευτική, αλλά για άλλο λόγο και αυτός κατά τους ειδικούς είναι η ψυχολογική απόσταση.
Επί του πρακτέου, και κατά την έρευνα πάντα, οι άντρες δεν αισθάνονται καθόλου άνετα με μία έξυπνη γυναίκα. Αν μάλιστα πρέπει να αναμετρηθούν σε οποιοδήποτε επίπεδο μαζί της, το βέβαιο είναι ότι θα αποφύγουν τη σύγκρουση. Η μελέτη του Μπάφαλο έρχεται να αποδείξει ότι η εξυπνάδα δεν είναι καθόλου ελκυστική, ακριβώς το αντίθετο μάλιστα, ενώ αυτό φαίνεται να το δηλώνουν άνθρωποι, οι οποίοι εμφανίζονταν ως υπέρμαχοι της γυναικείας ευφυίας... Και αν αυτό ήταν κάπως αναμενόμενο, ας μπούμε και στις λεπτομέρειες της έρευνας. Να τι προέκυψε μέσα από σχετικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο απάντησαν 650 συμμετέχοντες:
Οι άντρες δεν αισθάνονται καθόλου άνετα με μία έξυπνη γυναίκα. Αν μάλιστα πρέπει να αναμετρηθούν σε οποιοδήποτε επίπεδο μαζί της, το βέβαιο είναι ότι θα αποφύγουν τη σύγκρουση.
- Όταν ένας άντρας ελκόταν από μία γυναίκα που όμως βρισκόταν σε απόσταση από τους ίδιους - δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τον δείκτη νοημοσύνης τους, ακόμη κι αν γνώριζαν ότι είναι υψηλός. Το ενδιαφέρον τους παρέμενε αμείωτο.
- Ωστόσο, αυτό φαινόταν να αλλάζει, όταν ο άντρας βρισκόταν στον ίδιο χώρο με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Κατά την έρευνα, σε μία συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο με έναν τέτοιον άνθρωπο, αίφνης το ενδιαφέρον μειωνόταν, όπως και η όποια ρομαντική διάθεση, εκτός κι αν η κουβέντα περιστρεφόταν γύρω από απλά καθημερινά ζητήματα. Όπως αναφέρει η Park όταν οι άντρες αλληλεπιδρούν με ευφυή γυναικείο πληθυσμό, αισθάνονται «στιγμιαίους κραδασμούς στην αυτοπεποίθησή τους», που όμως είναι απολύτως αρκετοί για να πάψουν να έλκονται από κάποια. Η ρίζα του προβλήματος, σύμφωνα με την καθηγήτρια, βρίσκεται στον παράγοντα εγγύτητας - απόστασης που μπορεί να μεγιστοποιεί τα ανθρώπινα συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζονται από τον παράγοντα της σύγκρισης.
Το απογοητευτικό έγκειται στην αυτόματη αποσύνδεση - συναισθηματική και κοινωνική- που εμφανίζεται κάθε φορά που κάνει την εμφάνιση του αυτή η συναισθηματική - ψυχολογική διαδικασία. «Υπάρχει μία παρανόηση ανάμεσα σε αυτό που οι άνθρωποι λένε ότι τους έλκει γενικά και αφηρημένα για μια γυναίκα που τους είναι άγνωστη. Αυτό αυτομάτως αλλάζει όταν η επαφή αποκτά κοινωνικό πλαίσιο», λέει η Park και διευκρινίζει ότι όλο αυτό συμβαίνει αν το θέμα της οξυδέρκειας είναι κάτι που παίζει ρόλο για τον ενδιαφερόμενο. (Γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις ανδρών που δηλωμένα δεν τους απασχολεί αν η σύντροφος και κατ' επέκταση οι φίλοι και ο περίγυρος τους είναι έξυπνοι άνθρωποι).
Και φυσικά, και γι' αυτό δεν περίμενε κανείς τη μελέτη, όλα έχουν να κάνουν με το πεδίο κυριαρχίας. Αν ο άντρας, ως σύντροφος ενδιαφέρεται για τη διατήρηση πατριαρχικών προτύπων στις σχέσεις του, τότε σίγουρα θα έχει πρόβλημα με μία σύντροφο εξυπνότερη από τον ίδιο, καθώς αισθάνεται ότι απειλείται ή διαταράσσεται το πεδίο κυριαρχίας του. Αν όχι, τότε έχουν γίνει σημαντικά βήματα στις ανθρώπινες σχέσεις και την ανθρωπότητα, εν γένει... Ως υποσημείωση ας τεθεί και το ότι πριν από λίγα χρόνια, σε μια άλλη έρευνα με ερωτηματολόγιο που αυτή τη φορά είχε τεθεί σε γυναίκες εργαζόμενες στον χώρο της τεχνολογίας, από τις απαντήσεις τους αποκαλύφθηκε ότι υποδύονταν τις λιγότερες έξυπνες, όταν ένιωθαν ενδιαφέρον για κάποιον και προκειμένου να μην τον τρομάξουν...
Με στοιχεία από τον Independent
σχόλια