Ο νόμος Παυλόπουλου (συν 50 έδρες στο πρώτο κόμμα) έβλεπε την κρίση του δικομματισμού, οπότε είπε να τον πριμοδοτήσει, ή πέρασε μια περίοδο που κανείς δεν νοιαζόταν (πλην της Αριστεράς), αφού το δίπολο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έμοιαζε αχτύπητο;
Ο νόμος δεν λάμβανε υπόψη του ένα τοπίο σαν το σημερινό. Ψηφίστηκε το 2008, ως τροποποίηση του νόμου Σκανδαλίδη (που προέβλεπε «μπόνους» 40 εδρών), αποσκοπώντας, όμως, και πάλι σε ανάδειξη μονοκομματικών κυβερνήσεων. Στην ουσία πρόκειται για κατάλοιπο του παλιού σκηνικού, που εν τέλει κρίθηκε βολικό για την κυβέρνηση του δικομματισμού. Ωστόσο, με οποιονδήποτε άλλον εκλογικό νόμο της Μεταπολίτευσης (εκτός από εκείνον του 1989-1990), ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σήμερα θα λάμβαναν μαζί πάνω από 155 έδρες.
Αν πάμε σε νέες εκλογές τον Ιούνιο, τι θα γίνει με το μπόνους των πενήντα εδρών; Σταυροδοσία υπάρχει;
Η παραχώρηση του «μπόνους» ισχύει και πάλι. Όμως, για την εκλογή των βουλευτών θα ισχύσει η λίστα.
Με την απλή αναλογική θα υπήρχε περίπτωση να συγκροτηθεί κυβέρνηση με βάση τα τελευταία αποτελέσματα;
Σχεδόν αδύνατο, με δεδομένες τις μέχρι τώρα διαφαινόμενες πιθανές συμμαχίες. Ακόμα και αριθμητικά, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 4 κόμματα, αν όχι πολύ περισσότερα.
Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σου, το εκλογικό σύστημα που θα ταίριαζε αυτήν τη χρονική στιγμή στην Ελλάδα και γιατί;
Πέρα από την επανεξέταση του τρόπου κατανομής των εδρών στις περιφέρειες, αφενός πρέπει να αρθεί (ή να μειωθεί δραστικά) το όριο του 3%, καθώς με τον σημερινό κατακερματισμό άφησε το 19% του εκλογικού σώματος χωρίς εκπροσώπηση. Αφετέρου, το «μπόνους» των 50 εδρών πρέπει να καταργηθεί (οπότε το σύστημα να προσεγγίσει την απλή αναλογική), αφού όλα τα κόμματα απέχουν σημαντικά από τον θεωρητικό «πήχη αυτοδυναμίας» του 40%.
Εναλλακτικά, το «μπόνους» θα μπορούσε να κατανέμεται αναλογικά στα 2 ή 3 πρώτα κόμματα, ούτως ώστε, χωρίς όμως σημαντικά χάσματα εκπροσώπησης, να διατηρείται ελαφρώς η προοπτική της κυβερνησιμότητας. Αλλά ακόμα και το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα δεν κινήθηκε σαφώς και συγκεκριμένα προς μία τέτοια κατεύθυνση. Η άμεση αλλαγή του νόμου, πάντως, χρειάζεται να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής.
σχόλια