Τι είναι η γιόγκα γέλιου;
Είναι μια διασκεδαστική άσκηση του σώματος και του νου. Συνδυάζει ασκήσεις αναπνοής, ρυθμικό χειροκρότημα, τραγούδι, κίνηση και τέντωμα του σώματος και, φυσικά, ασκήσεις γέλιου. Ο καθένας μπορεί να γελάσει, ανεξάρτητα από το αν έχει αίσθηση χιούμορ ή ανάλογη διάθεση.
Σήμερα ο κόσμος στην Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ να γελάει. Και η ανάγκη είναι επιτακτική, αν αναλογιστούμε πως από ένας γελαστός και ανοιχτόκαρδος λαός, έχουμε γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντικαταθλιπτικών.
Από πού ξεκίνησε;
Η γιόγκα γέλιου ξεκίνησε το 1995 από την Ινδία. Ο παθολόγος Madan Κataria έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Γέλιο, το καλύτερο φάρμακο». Εντυπωσιασμένος από τις μελέτες των γιατρών Lee Berk και Norman Cousins, αποφάσισε να δοκιμάσει τα αποτελέσματα του γέλιου. Έτσι, στις 13 Μαρτίου 1995, στο πάρκο της γειτονιάς του, μαζί με άλλους τέσσερις, δημιούργησε το 1ο κλαμπ γέλιου. Η μικρή ομάδα έφτασε τα 50 άτομα κι εκεί καθένας καθόταν στο κέντρο, έλεγε κάποιο ανέκδοτο και όλοι ήταν ευχαριστημένοι και γελούσαν. Όταν όμως τους τελείωσαν τα ανέκδοτα, άρχισαν τα ειρωνικά και πειραχτικά σχόλια και κάποιοι, προσβεβλημένοι, είπαν πως είναι προτιμότερο να διαλύσουν το κλαμπ. Ο M. Κataria ζήτησε χρόνο να βρει κάποιον τρόπο να συνεχίσουν να γελούν, χωρίς παρεξηγήσεις. Την επομένη, επανεξετάζοντας την έρευνά του, βρήκε την απάντηση, που αποτέλεσε τη βάση όλου του συστήματος της νεογέννητης «γιόγκα γέλιου». «Το σώμα μας δεν ξεχωρίζει το προσποιητό γέλιο από το αυθόρμητο. Και τα δύο προκαλούν την ίδια χημεία ευτυχίας». Σε όλη τη διαδρομή μέχρι σήμερα έχει πιστή συνεργάτιδα και σύμβουλο τη σύζυγό του, Madhuri Kataria, δασκάλα γιόγκα. Με την καθοδήγηση του M. Κataria αναπτύχθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα κλαμπ γέλιου-ειρήνης μέσω του γέλιου. Υπάρχουν πάνω από 16.000 κλαμπ γέλιου σε 73 χώρες, με περισσότερα από 300.000 μέλη. Σε όλα τα κλαμπ γέλιου, ακούραστοι πιστοποιημένοι συντονιστές γιόγκα γέλιου προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους. Τα έξοδα συντήρησης των κλαμπ σε όλο κόσμο καλύπτονται αποκλειστικά από τα μέλη τους. Μέσα από το γέλιο οι άνθρωποι μπορούν να εδραιώσουν την υγεία και την ευτυχία τους και να επικρατήσει η παγκόσμια ειρήνη.
Ποια είναι η ιστορία της στη χώρα μας;
Λίγο μετά τον Madan Κataria και πριν από την εμφάνιση της γιόγκα γέλιου στην Ελλάδα, ο Αλέξανδρος Λουπασάκης εξασκεί την γελωτοθεραπεία και γράφει το βιβλίο του Γελιο, το καλύτερο φάρμακο» (2002). Το 2008 ακολουθεί η ίδρυση του Κλαμπ Γέλιου Αίγινας από την Ελένη και τη Βασιλική Σκρέκου. Τον Απρίλιο του 2010 ιδρύεται η εθελοντική ομάδα Greek Laughers για την επανατοποθέτηση του γέλιου στη ζωή μας, από τη Βηθλεέμ Μπαλτζή. Ο Α. Λουπασάκης έδωσε απλόχερα την βοήθεια του για αυτή την εκκίνηση. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ιδρύεται το Κλαμπ Γέλιου Αθήνας από την Ελένη και την Βασιλική Σκρέκου. Από τότε αντίστοιχα κλαμπ έχουν ιδρυθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Γλυφάδα, Κυψέλη, Χαλάνδρι, Χολαργός) και σε άλλες πόλεις όπως τα Ιωάννινα, η Σητεία, η Χαλκίδα.
Γελάει ο κόσμος στην Ελλάδα με όλα αυτά που συμβαίνουν;
Σήμερα ο κόσμος στην Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ να γελάει. Και η ανάγκη είναι επιτακτική, αν αναλογιστούμε πως από ένας γελαστός και ανοιχτόκαρδος λαός, έχουμε γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντικαταθλιπτικών. Όσοι αποφασίζουν κι έρχονται στο Κλαμπ Νεάπολης και Εξαρχείων, κατσούφηδες, απογοητευμένοι, με αϋπνίες και διάφορα άλλα θέματα να τους απασχολούν, ακόμη και απλώς κουρασμένοι, όταν τελειώνουμε, φεύγουν με φωτεινά πρόσωπα, ξεκούραστοι και με αληθινό χαμόγελο στα χείλη. Στο κλαμπ, μετά τη Γιόγκα Γέλιου, έχουμε χρόνο για να εκφράσει ο καθένας ό,τι τον προβληματίζει και πάντα υπάρχει μια τεχνική απομυθοποίησης του προβλήματος, ώστε να το δούμε στις πραγματικές του διαστάσεις.
Υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση για το γέλιο;
Ο Αριστοτέλης αναφέρει πως ο άνθρωπος είναι το μόνο «γελαστικό ζώο». Μελέτες μας λένε πως από 4 ή 5 μηνών όλα τα παιδιά γελούν, ανεξάρτητα από το αν έχουν προβλήματα ακοής, όρασης, διανόησης. Ο Robert Provine πιστεύει πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει ένα είδος «ανιχνευτή γέλιου». Το γέλιο είναι μεταδοτικό. Έχουμε το παράδειγμα της επιδημίας γέλιου που ξέσπασε την τριετία 1962-1964 μεταξύ φυλών της Κεντρικής Αφρικής. Το γέλιο στον πρωτόγονο άνθρωπο λειτουργούσε ως αντανακλαστική κίνηση που πήγαζε από τις πιο αρχέγονες δομές του εγκεφάλου (παλαιοεγκέφαλος). Το γέλιο εκφράζει την επέκταση της ενστικτώδους ανάγκης του ανθρώπου για επιβίωση. Η κοινοποίηση αυτού του ενστίκτου είναι η χαρά. Γελάμε με τον ίδιο τρόπο που μιλάμε, η διάρκεια του γέλιου μας είναι ανάλογη με το εύρος της εκπνοής μας, το γέλιο είναι μια εκπνοή.
Σε τι μας ωφελεί;
Το σώμα μας χρειάζεται 20 λεπτά συνεχόμενου γέλιου για να απολαύσει όλα του τα οφέλη που είναι τα εξής: σωστότερη αναπνοή, αύξηση παροχής οξυγόνου στο σώμα και τον εγκέφαλο, τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και του ρυθμού αποτοξίνωσης, απαλό μασάζ στα εσωτερικά μας όργανα και υποβοήθηση του πεπτικού συστήματος, καθυστέρηση του γήρατος, απελευθέρωση ενδορφινών, αυτοκάθαρση κ.ά. Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης και θεραπείας.
Ποιος είναι ο στόχος σας;
Η αποστολή μας είναι: υγεία, ευτυχία και παγκόσμια ειρήνη μέσω του γέλιου. Ο Konrad Lorenz παρατηρεί πως «Οι σκύλοι που γαβγίζουν, κάποιες φορές δαγκώνουν. Οι άνθρωποι όμως που γελούν, σχεδόν ποτέ δεν θα πυροβολήσουν». Με τα δωρεάν κοινωνικά κλαμπ γέλιου δημιουργούμε μια κοινότητα υγιών κι ευτυχισμένων ανθρώπων που συμβάλλει στην ειρήνη.
Τι κάνατε την Κυριακή στον Εθνικό Κήπο;
Μια εισαγωγή στο τι είναι η γιόγκα γέλιου και ποια τα οφέλη του γέλιου. Επίσης, διαβάσαμε ένα μήνυμα του ιδρυτή της Madan Κataria. Στη συνέχεια προχωρήσαμε με μια ολοκληρωμένη συνεδρία γιόγκα γέλιου προσαρμοσμένη για εξωτερικό χώρο.
σχόλια