Η Μπιάνκα Μπογδάνου αφηγείται τη ζωή της στη LIFO Facebook Twitter
Μεγάλωσα στη Γλυφάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Άνω Γλυφάδα, όπου τότε ακόμα βοσκούσαν πρόβατα, δύο τετράγωνα από το σπίτι. Σήμερα, η Γλυφάδα έχει μεγάλες διαφορές, τόσο πληθυσμιακά όσο και αισθητικά. Προτιμώ τη Γλυφάδα των παιδικών κι εφηβικών μου χρόνων, για να είμαι ειλικρινής, αλλά ίσως και να αναπολώ τα νιάτα μου. Φωτο: Freddie F. / LIFO

Η Μπιάνκα Μπογδάνου αφηγείται τη ζωή της στη LIFO

0

Γεννήθηκα στην Αθήνα, στο νοσοκομείο Λητώ. Ο πατέρας μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάτω Χαλάνδρι και η μητέρα μου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου – γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο και είναι ακόμα μαζί. Έχω έναν μεγαλύτερο αδερφό.

Μεγάλωσα στη Γλυφάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Άνω Γλυφάδα, όπου τότε ακόμα βοσκούσαν πρόβατα, δύο τετράγωνα από το σπίτι. Σήμερα, η Γλυφάδα έχει μεγάλες διαφορές, τόσο πληθυσμιακά όσο και αισθητικά. Προτιμώ τη Γλυφάδα των παιδικών κι εφηβικών μου χρόνων, για να είμαι ειλικρινής, αλλά ίσως και να αναπολώ τα νιάτα μου.

• Θυμάμαι να περνάμε ατελείωτες ώρες στα σκαλιά της πολυκατοικίας απέναντι από τα ηλεκτρονικά Smash, συζητώντας για μουσική και τρώγοντας το περίφημο «υποβρύχιο», ένα είδος πιροσκί με ζαμπόν και τυρί, καθώς και το τελευταίο Α2 που παίρναμε για να πάμε στο Mad ή στο Exodus. Θυμάμαι να πηδάμε τα κάγκελα του γηπέδου δίπλα από το γκολφ για να κάτσουμε κάτω από τα πρώτα φώτα του αεροδιαδρόμου και να φωνάζουμε δυνατά όταν περνούσε αεροπλάνο.

• Μικρή ήθελα να γίνω αρχαιολόγος. Είχε ένα τεύχος του «National Geographic» ο πατέρας μου, με εξώφυλλο έναν σκελετό από την Πομπηία. Μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Φανταζόμουν να ανακαλύπτω κι εγώ αρχαιότητες. Τελικά, έγινα πολλά και διάφορα. Αυτήν τη στιγμή είμαι φαρμακοποιός.

Μικρή ήθελα να γίνω αρχαιολόγος. Είχε ένα τεύχος του «National Geographic» ο πατέρας μου, με εξώφυλλο έναν σκελετό από την Πομπηία. Μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Φανταζόμουν να ανακαλύπτω κι εγώ αρχαιότητες. Τελικά, έγινα πολλά και διάφορα. Αυτήν τη στιγμή είμαι φαρμακοποιός.

• Κάθε φορά που βοηθάω κάποιον στη δουλειά μου νιώθω υπερήφανη. Θυμάμαι πάντα με αγάπη τη ραδιοφωνική εκπομπή «City Live» που έκανα με τρεις φίλους (Σεραφείμ Γιαννακόπουλο, Βασίλη Σαρακίνο και Στέλιο Προβή) για τον τότε ζωντανό City Fm. Είχαμε κάθε Κυριακή live στο GuruUpstairs, που έβγαινε ζωντανά στον αέρα και είχαν παίξει πολλοί και διάφοροι.

Είμαι επίσης υπερήφανη για το brand BC που ξεκίνησα με τα μπλουζάκια και σκοπεύω να το επεκτείνω. Το BC γεννήθηκε ως ιδέα το περασμένο καλοκαίρι σε ένα ταξίδι στο Πήλιο, με πρώτο πρότζεκτ τέσσερις μπλούζες, μία για κάθε εποχή. Παίζει με την ιδέα της απεικόνισης μυθολογικών θεοτήτων απαθανατισμένων σε αγάλματα με τη σκληρότητα του xerox, όπως αυτό χρησιμοποιήθηκε από την αισθητική του πανκ.

• Οι άνθρωποι που μου έχουν αλλάξει τη ζωή είναι η Αλεξάνδρα, κουμπάρα και δασκάλα μου στον χορό, που με έκανε να προσπαθήσω ξανά και να αγαπήσω το σώμα μου, η γιαγιά μου η Ευρυδίκη, που ήταν μέχρι το τέλος η χαρά της ζωής και η μεγαλύτερη ζωόφιλη που γνώρισα.

Θυμάμαι να ταΐζει κάθε μέρα μια αγέλη από γάτες που μαζεύονταν συγκεκριμένη ώρα στη στέγη της μπιραρίας που βρισκόταν κάτω από το διαμέρισμά της. Επίσης, ο παππούς μου ο Κώστας που πολέμησε στο Ελ Αλαμέιν και έζησε τόσα δεινά και μου τα διηγούνταν, ενώ με κερνούσε μήλο βουτηγμένο σε σαμιώτικο κρασί.

• Με τη μόδα έχω μια σχέση αγάπης και μίσους. Τη βρίσκω απαραίτητη και ως τέχνη για τους δημιουργούς της και ως μέσο έκφρασης για όλους μας. Τη μισώ όταν καταλύει τη διαφορετικότητα και γίνεται κατεστημένο. Το μπλογκ μου το ξεκίνησα το 2008, ως ένα δημιουργικό pass time. Είναι περισσότερο κάτι σαν ημερολόγιο και λιγότερο δημοσιογραφικό fashion blog. Τον τελευταίο χρόνο ομολογώ πως αναρωτιέμαι ποια θα είναι η συνέχειά του.

Η μόδα στη Ελλάδα συμβαίνει σε μικρότερη κλίμακα, φυσικά, από άλλες αγορές, αλλά, όταν θέλει, είναι γνήσια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο κακός μιμητισμός, τα κακέκτυπα που πολλές φορές χειροκροτούνται υπερβολικά και με αφήνουν απορημένη. Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι Digitaria, Sotiris Georgiou, ΣΟΜΦ, Frentzos.

Γενικότερα, οι Έλληνες δεν ντύνονται καλά. Υπάρχουν μεγάλα συμπλέγματα στον Έλληνα όσον αφορά το τι θα πει ο κόσμος, με αποτέλεσμα να επιλέγουν οι περισσότεροι ένα είδος στολής που είναι δήθεν επίκαιρο. Τα μικρότερα παιδιά είναι όαση όσον αφορά το στυλ. Όχι όλα, βέβαια, αλλά υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα αισθητικής απελευθέρωσης στα νιάτα της πόλης.

• Όλο αυτό που έγινε με τις fashion bloggers ξεφούσκωσε – λογικό ήταν. Ήρθε και η κρίση την κατάλληλη στιγμή. Πολλές φορές σκέφτεσαι μήπως είναι γελοίο να ασχολείσαι με τα ρούχα ή, ακόμα χειρότερα, με τα κοσμικά-διαφημιστικά events. Από την πληθώρα που υπάρχει εκεί έξω, λίγα είναι τα μπλογκ που διαβάζω ακόμα –και μιλάω σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δικό μου μπλογκ βρίσκεται καιρό τώρα στο ρελαντί.

• Με προβληματίζει πολύ που ο κόσμος χάνεται και κάποιοι ασχολούνται με τη μόδα. Σίγουρα, η μόδα δεν παύει να υφίσταται σε καμία περίπτωση – εδώ δεν έχει σταματήσει να υφίσταται και να διαμορφώνεται σε καιρούς πολέμου. Όσοι, όμως, ασχολούνται με αυτή οφείλουν να μη ζουν στον κόσμο τους. Σίγουρα υπάρχει όφελος από την ευρηματικότητα που χρειάζεται κάποιος για να δημιουργήσει μέσα στην κρίση, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρότερη, όταν τόσοι άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν.

• Με κουράζουν η αναβλητικότητά μου και η αδυναμία μου να αφήσω τη δουλειά στο γραφείο και να μη την πάρω σπίτι. Συνειδητοποίησα προσφάτως ότι είναι απαραίτητο να είσαι εσύ ο ίδιος καλά για να βοηθήσεις τους άλλους. Το προσπαθώ. Μου αρέσουν πολύ το κυριακάτικο μεσημεριανό με φίλους σε ταβέρνα, οι διακοπές στο σπίτι μαγειρεύοντας ακατάπαυστα, οι βόλτες στο Σούνιο, ο τουρισμός στην Αθήνα.

Κυκλοφορώ κυρίως στο κέντρο, στο ιστορικό τρίγωνο, και περισσότερο σε συναυλίες. Μου τη σπάει η αποκτήνωση ορισμένων ανθρώπων που βρίσκουν το μίσος ως απάντηση σε όλα τους τα προβλήματα και είναι άσχημοι μέσα κι έξω.

• Η μουσική είναι η έμπνευσή μου, μου εξηγεί πολλές φορές τον ίδιο μου τον εαυτό, ταυτίζομαι πλήρως με τους στίχους, λατρεύω να τη χορεύω. Την αισθητική μου την προσβάλλουν τα κακέκτυπα. Είτε είναι στην αρχιτεκτονική των πολυκατοικιών, είτε στα ρούχα που φοράνε οι γύρω μου, είτε στις υιοθετημένες συμπεριφορές.

• Το πιο τολμηρό πράγμα που έχω κάνει είναι ένα μακροβούτι κατά μήκος ενός ιστιοφόρου, τρεις διαδρομές από πλώρη στην πρύμνη με μία αναπνοή. Ήμουν 12 χρόνων.

• Η Αθήνα είναι βρόμικη και άδικη, πληγωμένη και αδίστακτη, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Και έχει μαγικές στιγμές κρυμμένες σε κάθε δρόμο της, αρκεί να ξέρεις πού να κοιτάξεις.

• Τις ειδήσεις τις παρακολουθώ αποκλειστικά από το Διαδίκτυο, δεν έχω τηλεόραση (που να δουλεύει). Η ιστορία της Μανωλάδας ήταν μία από τις χειρότερες ειδήσεις που έχω διαβάσει τελευταία. Καλές ειδήσεις μάλλον έχω καιρό να διαβάσω.

• Το credo μου είναι ένα ποίημα του Langston Hughes, λέγεται «Motto». «I play it cool / I dig all jive / That's the reason / I stay alive / My motto / As I live and learn / Is dig and be dug in return».

• Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Να τη ζεις.

Οι Αθηναίοι
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ