Θωμάς Μπίμης / Αλέξανδρος Μάνος

Θωμάς Μπίμης / Αλέξανδρος Μάνος Facebook Twitter
0

Θ.Μ.: Κάνω είκοσι ένα χρόνια καταδύσεις. Ξεκίνησα μεγάλος, στα δώδεκα. Στους γονείς μου τους φαινόταν στην αρχή επικίνδυνο και δεν ήθελαν να το ακολουθήσω, αλλά εμένα με κέρδισε από την πρώτη στιγμή! Και είναι ένα άθλημα στο οποίο μπαίνεις από την αρχή για πρωταθλητισμό. Δεν είναι από αυτά που κάνεις για προσωπική ευχαρίστηση.

Α.Μ.: Είναι κάτι που είτε σου ταιριάζει είτε δεν σου ταιριάζει. Αν φοβάσαι, ας πούμε, δεν γίνεται να προχωρήσεις. Εγώ το ξεκίνησα στα πέντε και το κάνω δεκαπέντε χρόνια. Το βρίσκω συναρπαστικό να κάνεις μια βουτιά πέφτοντας από μεγάλο ύψος. Ένα αίσθημα ελευθερίας ακαριαίο! Είναι επικίνδυνο και extreme, και τα 2'' με 3'' που διαρκεί, σου βγάζει τα πιο ακραία συναισθήματα. Συγχρόνως έχει χάρη ως άθλημα.

Θ.Μ.: Κάτι πολύ κοντά στην ενόργανη, κάπως καλλιτεχνικό αγώνισμα. Η όλη δυσκολία των καταδύσεων συμπυκνώνεται στο ότι ο χρόνος πτώσης είναι πάρα πολύ σύντομος και πρέπει να κάνεις πολλά σ' αυτό το μικρό διάστημα. Κάνεις πιρουέτες και στο τέλος πρέπει να μπεις ίσια στο νερό. Ελεγχόμενες δόσεις αδρεναλίνης

Α.Μ.: Ο συγχρονισμός αρχίζει από τη στιγμή που ξεκινάει η βουτιά. Πρέπει να φύγουμε μαζί από το βατήρα, να κάνουμε μαζί την απογείωση, και από 'κει και πέρα είναι η ατομική επίδοση.

Θ.Μ.: Στη συγχρονισμένη κατάδυση, βέβαια, η χάρη του καθένα χάνεται. Από τη στιγμή που έχεις φύγει από το βατήρα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο από το να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Δεν μπορείς ούτε να επιταχύνεις, ούτε να επιβραδύνεις τίποτα.

Α.Μ.: Καθώς ο συντελεστής βαρύτητας είναι ο ίδιος, θα πέσουμε την ίδια στιγμή.

Θ.Μ.: Όταν ρισκάρεις να σου βγει μια δύσκολη βουτιά και πλησιάζεις πιο κοντά απ' ό,τι πρέπει στο βατήρα, γίνεται επικίνδυνο. Έχω φοβηθεί σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις. Κάθε λάθος μπορεί να το πληρώσεις ακριβά. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, τόσο το νερό σκληραίνει. Το νερό το πληρώνεις αν δεν προσγειωθείς ίσια.

Α.Μ.: Γίνεται σαν τσιμέντο και αν πέσεις με την κοιλιά, ο πόνος είναι μεγάλος.

Θ.Μ.: Με το νερό γινόμαστε ένα. Σαν δεύτερο δέρμα. Μέχρι και τα ρούχα μας μυρίζουν χλώριο!

Α.Μ.: Είναι εντελώς άλλο πράγμα να βουτήξεις από ένα βράχο στη θάλασσα, από το να εκτελέσεις μια κατάδυση από βατήρα με συγκεκριμένο βαθμό δυσκολίας.

Θ.Μ.: Όταν βουτάω από ένα βράχο, κάνω το εντελώς αντίθετο απ' ό,τι στην πισίνα. Φεύγω μακριά από το βράχο και κοιτάω να μπω όσο το δυνατόν λιγότερο μέσα στη θάλασσα. Στην πισίνα επιδιώκουμε να είμαστε ψηλά και πέφτουμε βαθιά μες στο νερό. Όποτε το έχω κάνει, το έκανα με το ζόρι για τους φίλους μου, για να δουν κάποια φιγούρα.

Α.Μ.: Έχω κάνει bungee jumbing και ήταν το ίδιο αίσθημα βουτιάς που ήξερα, αλλά προς το άγνωστο!

Θ.Μ.: Εμένα δεν μου λέει τίποτα να πηδήξω από μια γέφυρα. Αν θέλω, ανεβαίνω στα δέκα μέτρα στο βατήρα. Θέλω όμως να κάνω ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο.

Α.Μ.: Από τη στιγμή που έγινα ζευγάρι με τον Ολυμπιονίκη Μπίμη, τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή. Από την άλλη, παρόλο που είχε πάρει το χρυσό, δεν μπορούσα να τον δω με δέος γιατί ήταν και ο φίλος που κάναμε μαζί προπόνηση και παρέα. Είχε να μου προσφέρει αλλά και να του προσφέρω. Με βοήθησε να ανέβω από τη μια, αλλά από την άλλη κι εγώ, ως μικρότερος, έχω μια μεγαλύτερη ενέργεια να σπρώχνω τα πράματα να προχωρούν.

Θ.Μ.: Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, με τον Νίκο Συρανίδη, ήμασταν τόσο χαλαροί, ίσως γιατί αγωνιζόμασταν στην έδρα μας, που πήραμε το χρυσό με μεγάλη άνεση. Όλοι οι άλλοι ζούσαν μια φοβερή αγωνία για το μετάλλιο. Ήθελα, για τα χρόνια που είχα αφιερώσει, την ανάλογη επιτυχία. Και ήρθε από μόνη της, χωρίς να την κυνηγήσω ιδιαίτερα. Πολύς κόσμος μπερδεύει τους χρυσούς Ολυμπιονίκες με τους μεγάλους τραγουδιστές. Ευτυχώς απέφυγα το πανηγύρι της τηλεόρασης και της διασημότητας. Αν και στην αρχή μ' άρεσε που με αναγνώριζαν, αργότερα έπαψε να μου αρέσει. Θα μου είχε αλλάξει τη ζωή, αν συμπεριφερόμουν ανάλογα, αν είχα δεχτεί τις αμέτρητες προτάσεις που δεχόμουν να εμφανιστώ στα κανάλια. Αν ήθελα να το συνεχίσω, θα το συνέχιζα. Αλλά δεν με ενδιέφερε καθόλου. Κι εγώ κι ο Νίκος το κόψαμε μαχαίρι. Με χαρακτηρίζει άλλωστε και η πειθαρχία.

Α.Μ.: Παίζω πιάνο αλλά δεν είμαι απαραίτητα της κλασικής μουσικής. Σαν φοιτητής, σπουδάζω οδοντιατρική, ακολουθώ τις παρέες μου σε στέκια φοιτητών, στου Ψυρρή, στην Ερμού, στο κέντρο. Το καλοκαίρι Γλυφάδα.

Θ.Μ.: Εμένα μ' αρέσει να κάνω τα ανάποδα στις εποχές. Όταν όλοι κατεβαίνουν παραλία, εγώ ανεβαίνω Κηφισιά. Το χειμώνα παραλία! Η Αθήνα μ' αρέσει παρόλα τα στραβά της. Μ' αρέσει ότι η νύχτα της είναι ατέλειωτη, αν και προτιμώ πια ήσυχα μέρη με καλό φαγητό και καλή παρέα. Αλλά δεν πάω πουθενά αν δεν μου εγγυηθούν ότι θα βρω πάρκινγκ! Έχω γίνει μηχανόβιος εξαιτίας της κίνησης. Έχω ταξιδέψει πάρα πολύ. Αν κάτι ζηλεύω σε άλλες πόλεις, είναι το πράσινο. Στις πόλεις γενικώς λατρεύω το συνδυασμό, θάλασσα-βουνό-πόλη. Γι' αυτό και αγαπώ πολύ τη Βαρκελώνη και το Σίδνεϋ, το οποίο το θυμάμαι και με κάποια συγκίνηση γιατί ήταν και οι πρώτοι μου Ολυμπιακοί.

Α.Μ.: Με συναρπάζει η ιδέα ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πάω Πεκίνο. Θέλω να ξέρω ότι το επόμενο καλοκαίρι θα κάνω το γύρο του θριάμβου σαν Ολυμπιονίκης! Αν και δεν κυνηγάω το μετάλλιο, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό.

Θ.Μ.: Το να συμμετάσχει ένας αθλητής σε Ολυμπιάδα είναι ήδη από μόνο του μια επιτυχία. Όσο θα πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου, θα με θυμηθούν διάφοροι και θα λένε πως πρέπει να διεκδικήσω και πάλι το χρυσό. Είμαι υπέρ-ευχαριστημένος με τον εαυτό μου και ό,τι έχω πετύχει στην καριέρα μου. Δεν πάω να διεκδικήσω τα κεκτημένα. Θα δώσω το καλύτερο, αλλά και ένας αγώνας είναι θέμα συγκυριών. Αν στραβοκοιμηθείς και ξυπνήσεις άκεφος την επομένη, η μέρα πάει στράφι. Αν εκείνη τη μέρα έχεις αγώνα, τότε πάει και ο αγώνας...

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αντουανέττα Αγγελίδη: «Κάθε ταινία μου είναι το ευτυχές τέλος μιας περιπέτειας απορρίψεων»

Οι Αθηναίοι / Αντουανέττα Αγγελίδη: «Κάθε ταινία μου είναι το ευτυχές τέλος μιας περιπέτειας απορρίψεων»

Μοναδική περίπτωση για το ελληνικό σινεμά, η ιδιοσυγκρασιακή σκηνοθέτις που τιμάται στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης αφηγείται τη ζωή και την πορεία της στη LiFO.
M. HULOT
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ