Διαδήλωση το 1997 του ισραηλινού κινήματος Gush Shalom στην παλαιστινιακή συνοικία Ras al-Amud της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ενάντια στα σχέδια εβραικού εποικισμού του τότε δημάρχου και μετέπειτα πρωθυπουργού του Ισραήλ Ehud Olmert. Ο Uri Avnery αναγνωρίζεται αριστερά στη φωτογραφία. Η οργάνωση Gush Shalom (το "Μπλόκο της Ειρήνης") ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Uri Avnery το 1993. Συνεργάζεται στενά με τους Παλαιστίνιους, στηρίζοντας το δικαιωμά τους στην αυτοδιάθεση και τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Θεωρείται ο "σκληρός πυρήνας" του ισραηλινού ειρηνιστικού κινήματος. Βλ. zope.gush-shalom.org.
Ο Uri Avnery με την οικογενειά του στη Γερμανία το 1930. Βλ. zope.gush-shalom.org.
Η τελευταία φωτογραφία του στη Γερμανία το 1933. Την ίδια χρονιά, η οικογενειά του εγκατέλειψε τη χώρα για να εγκατασταθεί στην Παλαιστίνη. Βλ. zope.gush-shalom.org.
Πάνω, μέλος -σε ηλικία 15 ετών- της σιωνιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Irgun, από την οποία θα αποχωρήσει το 1941 εξ' αιτίας του αντιδραστικού της προσανατολισμού και των τρομοκρατικών της μεθόδων κατά του αραβικού πληθυσμού.
Κάτω, εθελοντής στρατιώτης σε μηχανοκίνητη μονάδα "κομάντος" στον πόλεμο του 1948 μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Πήρε μέρος στην κρίσημη μάχη γύρω από το κιμπούτς Negba, όπου και τραυματίστηκε σοβαρά. Το βιβλίο του "Στα πεδία των Φιλισταίων" (1948), που μεταφέρει την εμπειρία του από τον πόλεμο, γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία, αλλά θεωρώντας ότι το ειρηνιστικό του μήνυμα δεν είχε γίνει αντιληπτό, ο Uri Avnery πρόσθεσε ένα ακόμη κείμενο με τίτλο "Η άλλη πλευρά του νομίσματος", όπου περιέγραφε τη σκοτεινή πλευρά του πολέμου, τις θηριωδίες και την εκδίωξη των Παλαιστινίων. Το σκάνδαλο που επακολούθησε είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η επανεκτύπωση του βιβλίου. Βλ. zope.gush-shalom.org.
Συμμετέχοντας το 1951 σε ράλι μοτοσυκλέτας. 'Ενα χρόνο πριν, είχε αγοράσει με μερικούς φίλους του το περιοδικό Haolam Hazeh, ένα οικογενειακό περιοδικό μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μετατρεποντάς το σε μαζικό ειδησεογραφικό περιοδικό. Ήταν αρχισυντάκτης του για σαράντα χρόνια, μέχρι το 1990. Το σλόγκαν του περιοδικού : "Χωρίς φόβο, χωρίς προκατάληψη". Βλ. zope.gush-shalom.org.
Τραυματισμένος το 1955 μετά από ενέδρα που του έστησαν στρατιώτες της επίλεκτης μονάδας "101" του Ariel Sharon επειδή κατήγγειλε τη σφαγή 69 Παλαιστίνιων Αράβων στο χωριό Qibya της Δυτικής 'Οχθης από την ίδια αυτή μονάδα. Βλ. zope.gush-shalom.org.
1975. Νέα απόπειρα κατά της ζωής του Uri Avnery. Ο δράστης απέτυχε για ένα εκατοστό να τον χτυπήσει στην καρδιά. Συνελήφθη επί τόπου, αλλά δήλωσε "τρελός", οπότε δεν του ασκήθηκε δίωξη. Το 1974, καθώς η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έδειχνε να αλλάζει γραμμή, ο Uri Avnery είχε δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας με ανώτερα στελέχη της. Αρχικά, οι επαφές ήταν μυστικές, στη συνέχεια όμως ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Yitzhak Rabin. Από την πλευρά του Arafat, τις επαφές χειριζόταν ο εκπρόσωπος της ΟΑΠ στο Λονδίνο, ο Said Hamami, ο οποίος και δολοφονήθηκε εξ' αιτίας αυτού το 1978 από παλαιστίνιους αντιπάλους. Βλ. zope.gush-shalom.org.
Στην Knesset (το ισραηλινό Κοινοβούλιο) το 1967, με τον πρώην Πρωθυπουργό David Ben-Gurion (κάτω φωτ.). Ο Uri Avnery εκλέχτηκε βουλευτής από το 1965 ως το 1973 κι από το 1979 ως το 1981. Βλ. zope.gush-shalom.org.
Με την Mandy Rice-Davies (το πρώην μοντέλο που ενεπλάκη στην Αγγλία μαζί με τη φίλη της Christine Keeler στο σκάνδαλο "Profumo"), και την ισραηλινή δημοσιογράφο Sylvie Keshet. Φωτ. Tzachi Ostrovsky. Βλ. tzachiostrovsky.com.
Στις 3 Ιουλίου του 1982, κι ενώ o ισραηλινός στρατός πολιορκούσε τη Βηρυτό, ο Uri Avnery πέρασε τη γραμμή του μετώπου για να συναντήσει τον Γιάσερ Αραφάτ. 'Ηταν η πρώτη φορά που ένας ηγέτης της ΟΑΠ συναντούσε ανοιχτά έναν Ισραηλινό για να συζητήσει μαζί του τις δυνατότητες επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος. Βλ. zope.gush-shalom.org.
Με τον Γιάσερ Αραφάτ και τον Μαχμούντ Αμπάς στην Τύνιδα το 1989. Βλ.zope.gush-shalom.org.
Βλ. zope.gush-shalom.org.
Με τον αιγύπτιο Πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ και τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μέναχεμ Μπέγκιν το 1979. Βλ. zope.gush-shalom.org.
Το 1981, με τον Ariel Sharon (11ος Πρωθυπουργός του Ισραήλ το 2001). Βλ. zope.gush-shalom.org.
Συγκέντρωση μπροστά στο ισραηλινό Υπουργείο 'Αμυνας. Βλ. indymedia.ie.
Βλ. rightlivelihood.org, avnery-news.co και zope.gush-shalom.org.
"Ich bin ein Bil' iner", κατά παράφραση της γνωστής φράσης του John Kennedy "Ich bin ein Berliner" (Είμαι ένας Βερολινέζος). Το Bil' in είναι το παλαιστινιακό χωριό της Δυτικής 'Οχθης που αγωνίζεται από το 1991 ενάντια στις απαλλοτριώσεις της κτηματικής περιουσίας των κατοίκων του προς όφελος εβραϊκών αποικισμών. arendt-art.de, digplanet.com και zope.gush-shalom.org.
Βλ. e-Bay και Mandelbaum Verlag.
Βλ. e-Bay και amazon.com.
Με τη γυναίκα του Rachel. Βλ. rightlivelihood.org και salzburg.gv.at.
σχόλια