50 χρόνια χωρίς την Άννα Μανιάνι

50 χρόνια χωρίς την Άννα Μανιάνι Facebook Twitter
Μισός αιώνας συμπληρώθηκε χθες το βράδυ από την ώρα που εγκατέλειψε τον μάταιο αλλά και μοναδικό τούτο κόσμο στα 65 της η Άννα Μανιάνι. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images
0

ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ χθες το βράδυ από την ώρα που εγκατέλειψε τον μάταιο αλλά και μοναδικό τούτο κόσμο στα 65 της η Άννα Μανιάνι στις 26 Σεπτεμβρίου του 1973, λίγες ώρες μόνο μετά από την πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας που εμφανίστηκε ποτέ (Correva l’anno di grazia 1870) στο πλευρό του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

Ο καρκίνος στο πάγκρεας έδωσε τέλος σε μια θυελλώδη ζωή που έμοιαζε με σενάριο από τις ταινίες της. Ο προτελευταίος της ρόλος ήταν ένα τιμητικό πέρασμα την προηγούμενη χρονιά στο Roma του Φελίνι – η τρίτη ταινία με την αιώνια πόλη στον τίτλο της όπου έπαιξε μετά τη Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη (1947) του Ροσελίνι, που κατοχύρωσε τη μεγαλειώδη ισχύ της στο παγκόσμιο σινεμά, και το Μάμα Ρόμα (1962) του Παζολίνι.

Μία από τις πιο γνωστές ατάκες της άλλωστε ήταν και η εξής: «Δεν υπάρχουν, αγάπη μου, μεγάλα πάθη. Υπάρχουν μόνο μικροί έρωτες που μπορεί να κρατήσουν λίγο ή λίγο παραπάνω».

Όλες αυτές τις ταινίες τις είδα για πρώτη φορά σε αφιερώματα στην τηλεοπτική «Κινηματογραφική Λέσχη», προηγουμένως όμως είχα δει, θυμάμαι, σε πολύ τρυφερή ηλικία (και πάλι στην τηλεόραση) αυτήν τη δύναμη της (μεσογειακής) φύσης σε αμερικανικές ταινίες όπως ο Φυγάς, πλάι στον Μάρλον Μπράντο, στο «Στιγματισμένο Ρόδο» (για την ερμηνεία της στο οποίο κέρδισε και το Όσκαρ) πλάι στον Μπαρτ Λάνκαστερ και στο ελεγειακό μελόδραμα «Άγριος είναι ο άνεμος» (Wild is the Wind, απ’ όπου και το ομώνυμο τραγούδι που θα διασκεύαζε μοναδικά ο Bowie δύο δεκαετίες αργότερα) πλάι στον Άντονι Κουίν. 

CHECK 50 χρόνια χωρίς την Άννα Μανιάνι Facebook Twitter
Στον «Φυγά» πλάι στον Μάρλον Μπράντο. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images

Κι εκεί όμως ήταν τόσο εκφραστική, εκρηκτική, εκστατική, συγχρόνως γήινη και απόκοσμη η παρουσία της, οι χαρακτηριστικές κινήσεις (τα χέρια της στον λαιμό, οι παλάμες στο κούτελο) και το μαγνητικό βλέμμα της – στοιχεία αμίμητα, που επιχείρησαν πάντως να μιμηθούν πολλές μεγάλες ηθοποιοί που ήρθαν αργότερα (κάποιες από τις πιο μελοδραματικές ερμηνείες της Μέριλ Στριπ, ειδικά στις Γέφυρες του Μάντισον, μοιάζουν με φόρο τιμής στη Μανιάνι). 

Οι διάσημες ιταλικές ταινίες της, όμως, είναι αυτές που την καθιέρωσαν ως «το σύμβολο μιας κατεστραμμένης χώρας αλλά επίσης και ως το σύμβολο της πιθανής της αναγέννησης». Ο Αλμπέρτο Μοράβια έλεγε ότι η Άννα Μανιάνι είχε κατορθώσει «να κάνει κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια στον κόσμο του σινεμά και του θεάτρου: να συγχωνεύσει τη δική της μετεωρική πορεία με τη μυστηριώδη και αμφιλεγόμενη τροχιά αυτού του κομήτη που αποκαλείται… Ιστορία».

Υπάρχει ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ του 2019 (είχε προβληθεί πριν από τρία χρόνια νομίζω στις Νύχτες Πρεμιέρας) με τίτλο Το πάθος της Άννα Μανιάνι («La passione di Anna Magnani), όπου σε κάποιο σημείο την ρωτάει ένας δημοσιογράφος ποιες ήταν οι μεγαλύτερες χαρές της ζωής της. Η απόκρισή της είναι μια παγερή σιωπή. Κρατά την αναπνοή της και ανασηκώνει το βλέμμα σαν να προσπαθεί να σκεφτεί κάποια πολύ μεγάλη χαρά και να μην τη βρίσκει.

Μία από τις πιο γνωστές ατάκες της άλλωστε ήταν και η εξής: «Δεν υπάρχουν, αγάπη μου, μεγάλα πάθη. Υπάρχουν μόνο μικροί έρωτες που μπορεί να κρατήσουν λίγο ή λίγο παραπάνω». Πιο ελπιδοφόρο, πάντως, είναι το κομμάτι «Anna verrà» που της είχε αφιερώσει καμιά δεκαπενταριά χρόνια μετά τον θάνατό της ο σπουδαίος Ναπολιτάνος τραγουδοποιός Pino Daniele (και μου το είχαν μάθει κάτι Ιταλοί ένα καλοκαιρινό βράδυ κάποτε στην Κεφαλονιά): «Η Άννα θα ’ρθει ξανά και θα είναι μια ηλιόλουστη μέρα και τότε, ναι, θα σ’ αναζητήσω, για να ονειρευτούμε ξανά, ναι ξανά…». 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ