Το νέο χάσμα γενεών δεν είναι όπως τα παλιά

Το νέο χάσμα γενεών δεν είναι όπως τα παλιά Facebook Twitter
Για πολλούς νέους, το «απόλυτο κακό» είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που πιστεύουμε εμείς.
0

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΓΕΝΙΑ φτάνει σε μια (μέση) ηλικία όπου αναρωτιέται αν οι αξίες, οι ιδέες, τα πράγματα που θεωρούσε δεδομένα, αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα σημαίνουν κάτι στους νεότερους. Μπορεί να κάναμε κι εμείς κάποτε πλάκα με τα στείρα και μονότονα κηρύγματα περί δημοκρατίας που ακούγαμε από το πρωί ως το βράδυ στη μακρά μεταπολίτευση, ελάχιστοι όμως θα έφταναν να αμφισβητήσουν το ίδιο το πολίτευμα.

Τώρα πλέον, είναι όλο και πιο φανερό ότι για πολλούς νέους, όροι όπως «δημοκρατία», «κοινοβούλιο» ή «φασισμός» έχουν χάσει το βάρος που είχαν κάποτε. Είναι απλά λέξεις που προέρχονται από άλλη συνθήκη, από άλλη εποχή. Για πολλούς νέους, το «απόλυτο κακό» είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που πιστεύουμε εμείς. 

Καλή τύχη μ’ αυτό, και στη Βρετανία και παντού. Μονίμως προβληματισμένοι είμαστε, αλλά δεν αλλάζει κάτι. Απλά όλο και περισσότερο έχουμε την αίσθηση ότι οι αλλαγές και οι περιστάσεις μάς ξεπερνούν.

Το μαντάτο είναι φρέσκο, από τη Βρετανία, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι ανάλογα ευρήματα θα είχαμε κι εδώ σε μια αντίστοιχη έρευνα σαν αυτή που διεξήχθη από το Channel 4 λίγες μέρες μετά τον τυφώνα που ήδη έχει εξαπολύσει ο Τραμπ, διαπιστώνοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς εκπροσώπους της «γενιάς Z» που ερωτήθηκαν σχετικά, πιστεύουν ότι η Βρετανία θα έπρεπε ιδανικά να διοικείται από έναν δικτάτορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 52% της Gen Z –δηλ. των ατόμων ηλικίας μεταξύ 13 και 27 ετών– δήλωσαν ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν ένα καλύτερο μέρος αν επικεφαλής ήταν ένας ισχυρός ηγέτης που δεν χρειάζεται να ασχολείται με ζητήματα όπως το κοινοβούλιο και οι εκλογές».

Το ένα τρίτο (33%) της ίδιας ηλικιακής ομάδας εμφανίζεται να πιστεύει επίσης ότι όλα θα ήταν καλύτερα «αν επικεφαλής ήταν ο στρατός», ενώ κάτι λιγότερο από τους μισούς (47%) συμφωνούν ότι «ολόκληρος ο τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας μας πρέπει να αλλάξει ριζικά μέσω επανάστασης».

Τα ευρήματα ανέδειξαν επίσης ένα σημαντικό «έμφυλο» χάσμα. Σχεδόν οι μισοί (45%) των αρρένων ερωτηθέντων ηλικίας 13 έως 27 ετών συμφώνησαν με τη δήλωση «έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ στην προώθηση της ισότητας των γυναικών ώστε κάνουμε διακρίσεις εις βάρος των ανδρών». Το 42% των αρρένων ερωτηθέντων συμπεριέλαβαν εμβληματικές μορφές της Νέας Αντίδρασης όπως ο Άντριου Τέιτ και ο Τζόρνταν Πίτερσον στις «κορυφαίες επιρροές» τους, ενώ το 58% όλων των ερωτηθέντων της Gen Z δήλωσε ότι οι αναρτήσεις και τα links των φίλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εξίσου –και μερικές φορές περισσότερο– αξιόπιστες από την «καθιερωμένη δημοσιογραφία». Υποθέτω ότι στην Ελλάδα, αυτό το ποσοστό θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Ο Άλεξ Μάον, διευθύνων σύμβουλος του Channel 4, δήλωσε με τη σειρά του ότι «η Gen Z επιμελείται την δική της κατανόηση της "αλήθειας" και για πολλούς αυτό φαίνεται ότι επιδεινώνει τις κοινωνικές εντάσεις και υπονομεύει την αξία της δημοκρατίας», καταλήγοντας ότι τα πορίσματα της έρευνας «θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους».

Καλή τύχη μ’ αυτό, και στη Βρετανία και παντού. Μονίμως προβληματισμένοι είμαστε, αλλά δεν αλλάζει κάτι. Απλά όλο και περισσότερο έχουμε την αίσθηση ότι οι αλλαγές και οι περιστάσεις μάς ξεπερνούν.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ