ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟ συμπέρασμα από τη χθεσινή δημόσια συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, αυτό θα ήταν ότι η ισοπεδωτική επανεκλογή του Τραμπ έχει αναστατώσει τους φιλελεύθερους δυτικούς ηγέτες σε τέτοιο βαθμό ώστε εμφανίζονται πλέον δεκτικοί ή και στοργικοί ακόμα προς θέσεις και ιδέες που έχει οικειοποιηθεί εδώ και καιρό η λεγόμενη λαϊκίστικη (ακρο)δεξιά.
Ακόμα και την «ενέργεια του Τραμπ» δήλωσε ότι θαυμάζει ο πρωθυπουργός, πετώντας «κάτω από το λεωφορείο», όπως λένε στην Αμερική, την Κάμαλα Χάρις: «Είναι 78 ετών και έκανε 2-3 ομιλίες διάρκειας μίας ώρας ανά ημέρα. Η αντίπαλός του έκανε διάλειμμα τριών ημερών προκειμένου να προετοιμαστεί για μία συνέντευξη.
Έκανε επίσης λόγο για «τυραννία των μειοψηφιών» ο κ. Μητσοτάκης και δεν εννοούσε βεβαίως τις μειοψηφίες που σκανδαλωδώς απολαμβάνουν την εύνοια του συστήματος και των αγορών εις βάρος των πολλών, αλλά τη «woke κουλτούρα» και τους «δικαιωματιστές», οι οποίοι, όπως είπε, «εάν τολμήσεις να εκφράσεις αμφιβολίες για τη γνώμη τους σε βαφτίζουν φασίστα, υποστηρικτή της πατριαρχίας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς».
Παραπονεμένα λόγια, από κάποιον που φαίνεται να έχει ζήσει το άδικο και την τυραννία του «γουοκισμού» στο πετσί του. Αμέσως μετά όμως καθησύχασε το κοινό λέγοντας ότι «αυτή η woke κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Εάν επαφίεται σε εμένα, δεν θα ήθελα ποτέ να υπάρξει στην Ελλάδα».
Πιο απελευθερωμένος (Γάλλος γαρ) ο συνομιλητής του, δήλωσε με τη σειρά του ότι η κόρη του είχε πει "μην έρθεις στο πανεπιστήμιο για διάλεξη, γιατί είσαι αντιδραστικός" (κάτι που υποθέτει κανείς πως ουδόλως τάραξε την αυτοπεποίθησή και την αυθεντία του).
«Η σεξουαλική απελευθέρωση έχει καταστεί εφιάλτης» συνέχισε, και σαν γνήσιος γυπαετός παλιάς κοπής, αφού διαπίστωσε ότι «στην εποχή μας, αν είσαι λευκός άνδρας, είσαι ένοχος», παραπονέθηκε ότι «ακόμη και στη Γαλλία σήμερα αν κοιτάς μια γυναίκα για πολύ, μπορεί να πάει στην αστυνομία και να πει ότι ένας άνδρας τη βιάζει με τα μάτια». Και για να μη φανεί εντελώς συντηρητικός μπάρμπας στο οικογενειακό τραπέζι, έσπευσε να υπενθυμίσει σε όσους και όσες δεν το γνώριζαν ότι στη Γαλλία το 2014 υποστήριξε τον γάμο ομοφυλοφίλων: «Γιατί να το αρνηθώ; Πολλοί φίλοι μου είναι ομοφυλόφιλοι».
Με αφορμή το ζήτημα της «τυραννικής μειοψηφίας», ο κ. Μητσοτάκης μνημόνευσε νοσταλγικά κι έναν από τους καθηγητές του στο Χάρβαρντ: «Θυμήθηκα τον Χάρβεϊ Μάνσφιλντ, επιφανή συντηρητικό, ο οποίος είπε κάτι το 1991 που παραμένει πολύ επίκαιρο σήμερα: εάν έχεις το δικαίωμα να μιλάς, έχεις επίσης την υποχρέωση να ακούς». Μόνο που ο Χάρβεϊ Μάνσφιλντ δεν είναι απλά ένας «επιφανής συντηρητικός», αλλά ένας ρέκτης της αντίδρασης κι ένας ένθερμος υποστηρικτής της ισχυρής αρρενωπότητας (έχει βγάλει και βιβλίο το 2006 με τίτλο Manliness), οι θέσεις του οποίου θα έκαναν ακόμα και σκληρούς τραμπικούς να νιώθουν άβολα. Κατά καιρούς έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι το να είσαι γκέι σημαίνει να είσαι δυστυχής, ότι η ομοφυλοφιλία είναι «ντροπιαστική» αλλά και «κοινωνικά ανεύθυνη» και ότι «οι γυναίκες έχουν εγγενώς πολύ λιγότερες ικανότητες σε τομείς όπως η επιστήμη και η πολιτική».