Πι Τζέι Ο’Ρουρκ: Ο τελευταίος cool συντηρητικός

pj o rourke Facebook Twitter
«Αν έχω μια σταθερή πεποίθηση σχετικά με το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, αυτή είναι η εξής: Ο Θεός είναι Ρεπουμπλικάνος και ο Άγιος Βασίλης Δημοκρατικός». Φωτ.: David Howells/Corbis via Getty Images/Ιdeal Image
0

ΠΕΘΑΝΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ, στα 74 του, ο επιφανής Αμερικανός αρθρογράφος, συγγραφέας και λειτουργός της πιο καυστικής (αλλά ποτέ μοχθηρής) πολιτικής σάτιρας, Πι Τζέι Ο’Ρουρκ (P.J. O'Rourke), όμως το συντηρητικό, σαρδόνιο και συχνά σπαρταριστό πνεύμα του έμοιαζε εδώ και αρκετά χρόνια εκτός εποχής, με τη σταδιακή άλωση μιας κλασικής «ζαμανφού» και καλλιεργημένης συντηρητικής / αντι-κρατιστικής αντίληψης από τα σύγχρονα ρεύματα της εθνικο-λαϊκιστικής, «θρησκευτικής», «εναλλακτικής» και άκρας δεξιάς.

Παιδί των ελευθεριακών ‘60s, ξεκίνησε ως νεαρός μαοϊκός μπον βιβέρ, αργότερα δούλεψε για το «Atlantic» και το «Rolling Stone», σταδιακά όμως εστίασε τη σαρκαστική του προδιάθεση στις (μπουρζουά) υποκρισίες της φιλελεύθερης κεντροαριστεράς.

«Όταν χρησιμοποιώ τον όρο "liberal" υποτιμητικά», έλεγε, «δεν εννοώ τους προοδευτικούς ή τους ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, ούτε καν τους Δημοκρατικούς "μεγαλοκρατιστές" απαραίτητα. Εννοώ ένα είδος φυσικής αριστοκρατίας, μια λέσχη αριστείας όπου δεν χρειάζεται να είσαι γενναίος, έξυπνος, δυνατός ή τυχερός για να γίνεις μέλος, το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώνεις φιλελεύθερος».

Κι αν ο αντιδραστικός σαρκασμός του μοιάζει ίσως ξινός και «προνομιούχος» και παλιακός σε μια εποχή ύψιστης κρισιμότητας, ακραίας πόλωσης, απόλυτης σοβαροφάνειας και ακατάσχετης ηθικολογίας σαν την δική μας, δεν παύουν πολλές από τις ατάκες του να αποτελούν ένα ευφυές και καλοδεχούμενο πνεύμα αντιλογίας.

Στην πορεία έγραψε και καμιά εικοσαριά βιβλία. Κι αν ο αντιδραστικός σαρκασμός του μοιάζει ίσως ξινός και «προνομιούχος» και παλιακός σε μια εποχή ύψιστης κρισιμότητας, ακραίας πόλωσης, απόλυτης σοβαροφάνειας και ακατάσχετης ηθικολογίας σαν την δική μας, δεν παύουν πολλές από τις ατάκες του να αποτελούν ένα ευφυές και καλοδεχούμενο πνεύμα αντιλογίας.

Ιδού κάποιες χαρακτηριστικές…

— Δύο είναι οι εικόνες που χαρακτηρίζουν κάθε αμερικανική πρεσβεία στον κόσμο: μια μεγάλη αντιαμερικανική διαδήλωση και μια μεγάλη ουρά για χορήγηση βίζας.

— Η επιλογή μας είναι ανάμεσα στους Δημοκρατικούς, που δεν μπορούν να μάθουν από το παρελθόν, και στους Ρεπουμπλικάνους, που δεν μπορούν να πάψουν να ζουν στο παρελθόν.

— Αν έχω μια σταθερή πεποίθηση σχετικά με το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, αυτή είναι η εξής: Ο Θεός είναι Ρεπουμπλικάνος και ο Άγιος Βασίλης Δημοκρατικός.

— Ο ιδεαλιστής μπορεί να είναι ο χειρότερος νταής: «Νοιάζομαι πιο πολύ από σένα. Νοιάζομαι τόσο πολύ που δεν μπορώ να φάω. Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Και επειδή νοιάζομαι πιο πολύ από σένα, αυτό με κάνει καλύτερο άτομο. Και επειδή είμαι καλύτερο άτομο, έχω το δικαίωμα να σου τη λέω».

— Το μόνο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα να κάνεις ό,τι θέλεις. Συνοδεύεται όμως απαραίτητα από τη μόνη βασική ανθρώπινη υποχρέωση – την υποχρέωση να δέχεσαι τις συνέπειες των πράξεών σου.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Daily / Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Στο νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Αμερικανού κινηματογραφιστή Κεν Μπερνς ξετυλίγεται η ζωή και το έργο του ανθρώπου που εκτός από το μεγαλειώδες εικαστικό έργο του, πρόλαβε πριν από μισή χιλιετία να αντιληφθεί, να ανακαλύψει, να εφεύρει ή να προβλέψει τα πάντα σχεδόν, από τη βαρύτητα μέχρι τον κινηματογράφο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Daily / Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Περί της νοσταλγίας για «τα παλιά», με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού Θάνου Παπαδόπουλου που έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες αλλά θα μείνει αξέχαστος για την εμφάνισή του ως διαπομπευόμενος «τεντιμπόις» στην ταινία «Νόμος 4000».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ