Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους Facebook Twitter
Tα επεισόδια ξεκίνησαν όταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Μακάμπι φώναζαν συνθήματα όπως «γ@μιέται η Παλαιστίνη», «θα γ@μήσουμε τους Άραβες». Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

Ο ΟΡΟΣ «ΠΟΓΚΡΟΜ» στοίχειωσε τις επικεφαλίδες διάφορων δυτικών μέσων –ανάμεσά τους και ελληνικά, που δείχνουν μια ιδιαίτερη προθυμία στο αναμάσημα του «αντισημιτικού» αφηγήματος που προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση– μετά τις συμπλοκές και τα επεισόδια που σημάδεψαν τον αγώνα ανάμεσα στον Άγιαξ και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Άμστερνταμ.

Διαβάζοντας κανείς κάποιες ανταποκρίσεις, θα πίστευε ότι οι αθώοι και αγνοί Ισραηλινοί φίλαθλοι που βρέθηκαν στην Ολλανδία για να στηρίξουν την ομάδα τους δέχτηκαν βάναυση και εντελώς αναίτια επίθεση από ντόπιους πωρωμένους νεοναζί / αντισημίτες / ισλαμιστές / χούλιγκαν του Άγιαξ που συνασπίστηκαν δημιουργώντας μια «νύχτα των κρυστάλλων στους δρόμους του Άμστερνταμ», όπως περιέγραψε τα επεισόδια ο ίδιος ο Νετανιάχου.

Ακόμα και μετά την εμφάνιση διάφορων βίντεο που έδειχναν τις προκλήσεις και τις επιθέσεις των Ισραηλινών χούλιγκαν (ναι, έχει και το Ισραήλ χούλιγκαν, παρότι υπήρξε μια συντονισμένη απόπειρα να παρουσιαστούν οι φανατικοί οπαδοί της Μακάμπι αποκλειστικά ως θύματα ή και ήρωες ακόμα), το αφήγημα περί «πογκρόμ» συνεχιζόταν ακάθεκτο.

Επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί όσο γινόταν το γεγονός, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα στείλει αεροπλάνα επανδρωμένα με στρατιώτες και ιατρικό προσωπικό στο Άμστερνταμ για τη «διάσωση» των συμπατριωτών του, τελικά όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ και οι φίλαθλοι της Μακάμπι επέστρεψαν σπίτια τους κανονικά με πτήσεις της El Al.

Επιχειρώντας μια εξήγηση ή ένα ξεκαθάρισμα του τι ακριβώς (ή περίπου έστω) συνέβη, χθες, τόσο ο Guardian όσο και οι New York Times δημοσίευσαν «explainers» για τα γεγονότα του Άμστερνταμ, με βάση τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που μπόρεσαν να επαληθεύσουν, αλλά και τις σχετικές επίσημες αναφορές των αστυνομικών αρχών.

Σύμφωνα με την αστυνομία λοιπόν, τα επεισόδια ξεκίνησαν το προηγούμενο βράδυ όταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Μακάμπι φώναζαν συνθήματα όπως «γαμιέται η Παλαιστίνη», «θα γαμήσουμε τους Άραβες», και «δεν υπάρχουν πια σχολεία στη Γάζα γιατί δεν υπάρχουν πια παιδιά» (σ’ αυτό λένε την αλήθεια, τουλάχιστον). Επίσης σύμφωνα με την αστυνομία, κάποιοι εξ αυτών κατέβασαν από ένα μπαλκόνι μια παλαιστινιακή σημαία και ακολούθως την έκαψαν τελετουργικά στη μέση του δρόμου. Κάποιοι άλλοι ξυλοκόπησαν έναν μουσουλμάνο ταξιτζή και βανδάλισαν το ταξί του, ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν πολλοί ταξιτζήδες έξω από ένα καζίνο όπου βρίσκονταν καμιά 400αριά Ισραηλινοί οπαδοί, πριν επέμβει η αστυνομία και διαλύσει την συγκέντρωση.

Οι συμπλοκές κλιμακώθηκαν το επόμενο βράδυ, μετά τη λήξη του αγώνα, στην αρχή του οποίου οι οπαδοί της Μακάμπι δεν σταμάτησαν να βροντοφωνάζουν τα συνθήματά τους κατά τη διάρκεια του ενός λεπτού σιγής για τα θύματα στη Βαλένθια (αυτό δεν χρειαζόταν να το επιβεβαιώσει η αστυνομία, το είδαμε στην τηλεόραση). Πέντε άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο και καμιά εικοσαριά τραυματίστηκαν ελαφρά, ένας απολογισμός πολύ ηπιότερος από μια μέση οπαδική συμπλοκή που συμβαίνει κάθε τόσο στα γήπεδα της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνιστά «πογκρόμ», ασχέτως αν κυκλοφόρησαν στα διεθνή μέσα ακόμα και εντελώς ανυπόστατες φήμες ότι υπήρχαν οπαδοί της Μακάμπι που αγνοούνται ή έχουν απαχθεί (!) και κρατούνται όμηροι.

Επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί όσο γινόταν το γεγονός, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα στείλει αεροπλάνα επανδρωμένα με στρατιώτες και ιατρικό προσωπικό στο Άμστερνταμ για τη «διάσωση» των συμπατριωτών του, τελικά όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ και οι φίλαθλοι της Μακάμπι επέστρεψαν σπίτια τους κανονικά με πτήσεις της El Al.

Αυτά συνέβησαν σε γενικές γραμμές, και το γεγονός ότι υπήρξαν Ισραηλινοί οπαδοί που ξυλοκοπήθηκαν μόνο και μόνο λόγω της καταγωγής τους (και όχι απαραίτητα λόγω της «φυλής» τους) δεν αλλάζει τον ντροπιαστικό, επιπόλαια μονόπλευρο και αντιδεοντολογικό τρόπο που κάλυψαν διάφορα μέσα τα επεισόδια.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ