Ρετροτοπία και βασιλικός πολτός

Ρετροτοπία και βασιλικός πολτός Facebook Twitter
Aυτά είναι τα δικά τους ιερά και όσια, υπάρχει κι αυτός ο κόσμος, τον έχουμε ξαναδεί, πάντα εδώ ήταν, έρμαια του κάθε περιστασιακού ακροδεξιού, πατριδοκάπηλου πορνοβοσκού. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΘΛΙΨΗ, ΣΗΨΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗ! Ντροπή. Πάτος. Χορός βρυκολάκων. Ζόμπι. Αστοιχείωτοι. Ανιστόρητοι. Παρατράγουδα. Υπάνθρωποι… Όλοι αυτοί είναι πραγματικοί χαρακτηρισμοί (και μάλιστα οι ηπιότεροι) που οι καλλιεργημένοι, προοδευτικοί και πολιτισμένοι «φίλοι» μου στο facebook χρησιμοποίησαν χθες για να εκδηλώσουν την οργή και τον αποτροπιασμό τους με το είδος των ανθρώπων που έκαναν ουρές για να προσκυνήσουν τη σωρό του τέως στη Μητρόπολη, πριν καταλήξουν με τη γνωστή ισοπεδωτική επωδό: «Αυτοί είμαστε», «δεν είμαστε λαός», κλπ. Μπορεί να χρησιμοποιούν πρώτο πληθυντικό, αλλά φυσικά ποτέ δεν θα έβαζαν τον εαυτό τους στο ίδιο καζάνι μ’ αυτή την αμόρφωτη πλέμπα, μ’ αυτόν τον εσμό υπανάπτυκτων σκοταδιστών. 

Tο πιο χαρακτηριστικό και το πιο αντιδραστικό και το πιο απεχθές τελικά δείγμα «ρετροτοπίας» υπήρξε ο χειρισμός και η συνολική κάλυψη του θανάτου και της νεκρώσιμης ακολουθίας από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Τι να πεις… Μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας είχαν ψηφίσει, προχθές ακόμα, Νεοναζί κακοποιούς και το πρόβλημα είναι οι λίγες χιλιάδες νοσταλγών, εθνο-coseplay φετιχιστών και «μακονομάχων» που συγκεντρώθηκαν για να ζήσουν επιτέλους από κοντά μια «βασιλική» κηδεία και συνάμα μια εγχώρια εκδοχή του The Crown; Ή απλά να δουν από κοντά γαλαζοαίματους –  αυθεντικούς και μη. Ή να θαυμάσουν το, εντυπωσιακό αντικειμενικά, στριφτό / μπελ επόκ / μετα-τσαρικό μουστάκι – μούσι του Παύλου. Ή επειδή τέλος πάντων αυτά είναι τα δικά τους ιερά και όσια, υπάρχει κι αυτός ο κόσμος, τον έχουμε ξαναδεί, πάντα εδώ ήταν, έρμαια του κάθε περιστασιακού ακροδεξιού, πατριδοκάπηλου πορνοβοσκού. 

Κι αν αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν ένα δείγμα αυτού που ο διάσημος Πολωνός κοινωνιολόγος Ζίγκμουντ Μπάουμαν αποκαλούσε στο τελευταίο του βιβλίο «Ρετροτοπία» («μια μετατόπιση της μαζικής συνείδησης, μια παγκόσμια επιδημία νοσταλγίας» και καταφυγής σ’ ένα φαντασιακό, ιδανικό παρελθόν χωρίς τις τριβές και τις ανασφάλειες και τους τρόμους του σήμερα), τι μπορεί να πει κανείς για την αταβιστική, οπαδική, νεκροφιλική αντίδραση όσων απαντούσαν στο χθεσινό θέαμα με φωτογραφίες από τις νεκρώσιμες ακολουθίες του Σεφέρη, του Σωτήρη Πέτρουλα, του Παναγούλη ή της Μελίνας για να δείξουν τι θα πει πραγματική λαοθάλασσα σε κηδεία; Ήμαρτον. 

Όμως το πιο χαρακτηριστικό και το πιο αντιδραστικό και το πιο απεχθές τελικά δείγμα «ρετροτοπίας» υπήρξε ο χειρισμός και η συνολική κάλυψη του θανάτου και της νεκρώσιμης ακολουθίας από τα τηλεοπτικά κανάλια. Μαύρο, ντροπιαστικό χάλι από κάθε άποψη και ουδόλως θα με πείραζε αν στρέφονταν προς τα εκεί οι χαρακτηρισμοί που τόσο εύκολα εξαπολύθηκαν κατά των συγκεντρωμένων στα πέριξ της Μητρόπολης. Εξαιρώ βέβαια όσους από αυτούς φώναξαν «Ελλάς-Ελλάς-Αντώνης Σαμαράς» – σ’ αυτούς αξίζει ίσως ένα ιδιαίτερο μέρος στο καθαρτήριο, παρέα για πάντα με τον πρώην πρωθυπουργό και μέγα πατριώτη.  


 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα «απόνερα» μιας βασιλικής κηδείας

Οπτική Γωνία / Τα «απόνερα» μιας βασιλικής κηδείας

Ο πρώην εστεμμένος και νυν «μεγαλοπρεπής νεκρός» οδηγήθηκε μετά τιμών στην τελευταία του κατοικία, με το όλο σκηνικό που στήθηκε γύρω από την κηδεία να «μαϊμουδίζει» εκείνο της Ελισάβετ σε μια βαλκάνια βλαχομπαρόκ εκδοχή και τη δημοκρατία σήμερα να απειλείται όχι από κάποιους γραφικούς «νοσταλγούς» αλλά από τις ίδιες τις αντινομίες της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γάζα θα μας στοιχειώνει πάντα

Daily / Η Γάζα θα μας στοιχειώνει πάντα

Παρότι στο παρελθόν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής του Ισραήλ, στο νέο του βιβλίο, ο επιφανής καθηγητής, συγγραφέας και αρθρογράφος Πίτερ Μπέιναρτ επιχειρεί να αναμετρηθεί ως Εβραίος με τη γενοκτονία στη Γάζα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ένα κοινωνικό γεγονός

Daily / Τέμπη: Ένα κοινωνικό γεγονός

Το τραύμα είναι βαρύ, η πληγή βαθιά, οι ενδείξεις συγκάλυψης χαστούκι στο πρόσωπο, ο κυνισμός των αρχών γροθιά στο στομάχι. Και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που τόσοι άνθρωποι που δεν βγαίνουν τακτικά «στον δρόμο» αποφάσισαν να δηλώσουν τη φυσική τους συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε το δρόμο για τα Όσκαρ 

Daily / Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε τον δρόμο για τα Όσκαρ

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι αυτή η εκπληκτική ταινία που εκθέτει με αποκαλυπτικό τρόπο τη μεταχείριση της αφρόκρεμας της τζαζ μουσικής ως «βιτρίνας» για την καθαίρεση και τη δολοφονία του ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Όταν ο κακοποιητής δηλώνει φεμινιστής

Daily / Όταν ο κακοποιητής δηλώνει φεμινιστής

Οι συντριπτικές αποκαλύψεις για σωρεία σεξουαλικών επιθέσεων εκ μέρους του διάσημου συγγραφέα Νιλ Γκέιμαν, ο οποίος συχνά εμφανιζόταν ως «φεμινιστής», αποδεικνύουν ότι οι χαρισματικοί άνθρωποι, αλλά και τα «power couples», πρέπει να προσεγγίζονται με ιδιαίτερη προσοχή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η προβοκατορία του Τοσκάνι

Daily / Η προβοκατορία του Τοσκάνι

Η πιο σημαντική, η πιο καίρια φωτογραφία που συνδέθηκε με τον Ολιβιέρο Τοσκάνι και τις αμφιλεγόμενες διαφημιστικές πρακτικές του –η θρησκευτική σχεδόν εικόνα του λιπόσαρκου ασθενή του AIDS στο νεκροκρέβατό του– δεν ήταν δική του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ