Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ, πλέον, αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ότι τον Νοέμβριο του ’21 ο υπουργός ΠροΠο, Τάκης Θεοδωρικάκος, του τηλεφώνησε απαιτώντας επιτακτικά να απελευθερώσει άμεσα τον γιο του και τρεις ακόμα φίλους του που είχαν συλληφθεί σε πάρκο να κατέχουν «χόρτο» και να «εξαφανίσει» τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί, απειλώντας ότι θα στείλει τον αξιωματικό «σπίτι του» αν δεν το πράξει, έγινε πρώτη είδηση και δημιούργησε πολιτικό θέμα.
Ο καταγγέλλων υποστήριξε μάλιστα ότι δέχτηκε τηλεφώνημα και από τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. που του είπε «κόψε τον λαιμό σου και φώναξε τα παιδιά που εμπλέκονται στον έλεγχο και λύσε το θέμα τώρα, γιατί δεν μπορεί να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος μέλους της οικογένειας του υπουργού».
Η καταγγελία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Documento, ενώ το Mega εμφάνισε φωτογραφία που λέει ότι τράβηξε αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, η οποία διεξήγαγε τον έλεγχο, και όπου διακρίνονται κάποιες αυτοσχέδιες συσκευασίες με μικροποσότητες κάνναβης (η καταγγελία κάνει λόγο για 18 γραμμάρια), κάτι πακέτα με τσιγαρόχαρτα και τρεις «τρίφτες» από αυτούς που πλέον βρίσκεις ακόμα και στο περίπτερο της γειτονιάς.
Ειπώθηκε, βέβαια, κάτι και για μικροποσότητα κοκαΐνης, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες επ’ αυτού – η κάνναβη ήταν που έγινε «πρώτο θέμα».
Είθε ο κ. υπουργός και οι κυβερνώντες, όχι μόνο οι τωρινοί αλλά και οι αυριανοί, όποιοι κι αν είναι, να αντιληφθούν ότι η νομοθεσία οφείλει να αλλάξει και ότι, μετά την απελευθέρωση της βιομηχανικής και της φαρμακευτικής κάνναβης, είναι καιρός να απελευθερωθεί και η ευφορική για προσωπική χρήση.
Φανερά εκνευρισμένος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος παραδέχτηκε μεν ότι ο γιος του και η παρέα του είχαν υποβληθεί την ημέρα εκείνη σε έναν τυπικό αστυνομικό έλεγχο, πλην όμως δεν είχε βρεθεί πάνω τους, όπως επιμένει, τίποτα «μεμπτό». Μίλησε για συκοφαντίες και αθλιότητες, προανήγγειλε μηνύσεις και απέδωσε την καταγγελία σε δυσφορία αξιωματικών που αποστρατεύτηκαν στις τελευταίες κρίσεις.
Πολλά «μπουμπούκια» θα μπορούσε να κορφολογήσει κανείς από αυτό το περιστατικό, εφόσον βέβαια ισχύουν τα λεγόμενα του απόστρατου αξιωματικού: από την αμετροέπεια της εξουσίας και την επιλεκτική της κατάχρηση μέχρι την πρακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που είθισται να εφαρμόζουν οι κυβερνώντες σε ελλειμματικές, αστυνομοκρατούμενες δημοκρατίες σαν τη δική μας.
Ο ίδιος υπουργός που έναν μήνα πριν από το καταγγελλόμενο περιστατικό είχε σπεύσει στη ΓΑΔΑ για να στηρίξει τους αστυνομικούς που κρατούνταν (προσωρινά, βεβαίως, καθώς έχουμε εμπεδώσει πια ότι οι ένστολοι διαθέτουν το ακαταλόγιστο) για τη δολοφονία του 20χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη, ο ίδιος που δεν έχει νιώσει την ανάγκη να απολογηθεί ούτε για ένα από τα τόσα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έχουν έρθει στη δημοσιότητα δείχνει ότι και δόντια έχει και να τα τρίξει μπορεί όταν είναι να πατήσουν τον δικό του κάλο. Όμως το ζήτημα δεν είναι αυτό, ή δεν είναι μόνο αυτό.
Είναι ότι, ακόμα κι αν η καταγγελία στέκει, δεν είναι δυνατό να αποτελεί πρώτη είδηση η σύλληψη τεσσάρων νεαρών παιδιών επειδή είχαν πάνω τους κάτι λιγότερο από 5 γραμμάρια κάνναβης το καθένα, έστω κι αν ο ένας είναι γόνος υπουργού.
Δεν είναι γενικότερα δυνατό να αποστέλλονται δελτία Τύπου από την ΕΛ.ΑΣ. που να αφορούν συλλήψεις ακόμα και για ποσότητες πολύ μικρότερες της προαναφερόμενης, δεν είναι επίσης δυνατό να υπάρχουν σοβαρά μέσα που να δέχονται να δημοσιεύουν τέτοιες «ειδήσεις», οι οποίες σε ανεπτυγμένες χώρες θα είχαν θέση μόνο σε σκανδαλοθηρικά έντυπα, κι αυτό μόνο αν εμπλεκόταν κάποιος μεγαλόσχημος ή μέλος του στενού του κύκλου.
Προσωπικά, αν ήμουν αρχισυντάκτης και μου ερχόταν ένα δελτίο Τύπου του τύπου «συνελήφθη ο τάδε με μικροποσότητα κάνναβης», θα το έστελνα κατευθείαν στα junk γιατί πραγματικά δεν θα καταλάβαινα σε τι θα εξυπηρετούσε η δημοσίευσή του. Να διαπομπεύσουμε έναν άνθρωπο για ένα-δυο τσιγαριλίκια ή ακόμα και τρίμματα κάνναβης στις τσέπες του, να δείξουμε ότι η αστυνομία «παράγει έργο», να εξυπηρετηθεί ενδεχομένως κάποια προαγωγή; Και όλα αυτά τη στιγμή που, κόντρα στην εικόνα μιας αστυνομοκρατούμενης πόλης με κλούβες και κατάφρακτους ένστολους σε κάθε δεύτερη γωνία του κέντρου, το οργανωμένο έγκλημα καλά κρατεί και ξέρει να τη βγάζει και καθαρή, όπως φάνηκε και από τη δίκη-φιάσκο της επιλεγόμενης Greek Mafia, όπου δεν καταδικάστηκε ούτε ένας από τους δεκαεπτά απόστρατους αλλά και εν ενεργεία αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν κατηγορηθεί για διαφθορά και κατανομή εισπράξεων από οίκους ανοχής και παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες ύστερα από έρευνα της ΕΥΠ;
Και όλα αυτά ενόσω οι ανεπτυγμένες χώρες η μία μετά την άλλη αποποινικοποιούν, μετά την ιαματική, και την ευφορική χρήση της κάνναβης, με πιο πρόσφατη τη Γερμανία, όπου πλέον δεν θα διώκεται κανείς ενήλικος για κατοχή έως 30 γραμμαρίων (τα διπλά σχεδόν απ' όσα φέρεται να βρέθηκαν πάνω στους τέσσερις εν λόγω νεαρούς) ή, αντίστοιχα, τριών «δέντρων»;
Είθε ο κ. υπουργός και οι κυβερνώντες, όχι μόνο οι τωρινοί αλλά και οι αυριανοί, όποιοι κι αν είναι, να αντιληφθούν ότι η νομοθεσία οφείλει να αλλάξει και ότι μετά την απελευθέρωση της βιομηχανικής και της φαρμακευτικής κάνναβης είναι καιρός να απελευθερωθεί και η ευφορική για προσωπική χρήση. Το να κάνουν κάποιοι πιο ψύχραιμοι αστυνομικοί τα «στραβά μάτια» σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως συμβαίνει καμιά φορά, δεν αρκεί, χρειάζεται να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική και νομοθετική παρέμβαση.
Έτσι και η αστυνομία θα μπορεί να ασχολείται με σοβαρότερες υποθέσεις και ο όγκος δουλειάς των δικαστηρίων θα μειωθεί και θα πάψουν να διασύρονται ή και να εκβιάζονται πρόσωπα και καταστάσεις για λίγο «χόρτο», κύριε υπουργέ μας. Ιδού η Ρόδος!
Θα χάσει, βέβαια, έτσι το Δημόσιο κάποια έσοδα (πρόστιμα, παράβολα κ.λπ.), θα χάσουν και κάποιοι δικηγόροι μερικά εύκολα «εξτραδάκια», θα γίνουμε όμως λίγο πιο «Ευρώπη», όσο να ’ναι – εκτός κι αν η «ευρωλαγνεία» μας είναι κι αυτή επιλεκτική.