Το φάντασμα του λαού

Το φάντασμα του λαού Facebook Twitter
Το μόνο βέβαιο είναι πως η λαϊκότητα δεν ανήκει σε κανέναν και κυρίως δεν είναι ιδιοκτησία εκείνων που την επιδεικνύουν αυτόν τον καιρό ως τρόπαιο και προνόμιο.
0


ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ
Θουριγγία της Γερμανίας οι κάλπες έφεραν την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία στην πρώτη θέση. Από τον χώρο της αριστεράς, η μοναδική εκδοχή που παρουσιάζει δυναμική είναι το νέο κόμμα της εθνικο-κομμουνίστριας Σάρα Βάγκενεχτ με ένα μείγμα ιδεών που συνδυάζει αυστηρό έλεγχο της μετανάστευσης, απόρριψη της φιλο-ουκρανικής εξωτερικής πολιτικής και αντινεοφιλελεύθερα μέτρα.

Οι «μοντέρνοι» φαίνεται να χάνουν, εκείνοι ιδίως οι πολιτικοί που συνδέονται με τα σχέδια της πράσινης μετάβασης και έχουν περισσότερα ερείσματα στα μορφωμένα μεσοαστικά στρώματα. Ένα μπανάλ σχόλιο ήδη λέει ότι ξεθυμαίνει o woke προοδευτισμός που δεν ελκύει και τρομάζει τα λαϊκά στρώματα. Ο λαός φαίνεται να μοιράζεται ανάμεσα σε συνθήματα μιας πιο σκληροτράχηλης δεξιάς ή σε πρόσωπα μιας αριστεράς που επιστρέφει σε εθνικά συναισθήματα και πιο παραδοσιακές αξίες. Η αποδοκιμασία των φιλομεταναστευτικών και περιβαλλοντικών ευαισθησιών εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους, φανερώνει, ωστόσο, μια ψυχοπολιτική μετατόπιση αισθητή και σε άλλες χώρες. Η μεγάλη πτώση των Πράσινων σε μια χρονική συγκυρία όπου όλοι μιλάμε για την οικο-κλιματική κρίση δείχνει ότι για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές: πάνω απ’ όλα η προστασία από πραγματικές ή φαντασιακές πηγές ανασφάλειας και η συσπείρωση στα εδάφη του οικείου ή του παλαιότερου βιώματος. Αρρενωπός εργατισμός, ανησυχίες για τις εθνικές αξίες, αναζήτηση μιας πιο σταθερής ταυτότητας, είναι σημασίες που ανακατεύονται και επιστρέφουν σε απρόβλεπτους συνδυασμούς.

Φυσικά, κανένας δεν πρέπει να γενικεύει τα πολιτικά παραδείγματα γιατί κάθε χώρα και κάθε περίσταση έχει άλλη συμπτωματολογία. Τονίζεται, για παράδειγμα, η «ανατολικογερμανική» ιδιαιτερότητα που έχει περισσότερες ομοιότητες με στάσεις των λαών της ανατολικής Ευρώπης παρά με την κουλτούρα των δυτικογερμανών. Παρ’ όλα αυτά, ένα αίνιγμα λαϊκότητας προβάλλει σε όλες σχεδόν τις φιλελεύθερες δημοκρατίες που βραχυκυκλώνονται ανάμεσα σε εύθραυστες ρουτίνες και επίφοβες αναστατώσεις.  

Είναι άραγε ο πολακισμός ή η βελοπούλεια φαιδρότητα οι μόνες εφικτές εκδοχές για λαϊκή πολιτική έκφραση; Πέρα από τον χώρο της αστικής κεντροδεξιάς και των συμμάχων της, μοναδική δυνατότητα για μια λαϊκή συναισθηματική αφύπνιση είναι εν τέλει ένας τραμπισμός που μπορεί να έχει δεξιόστροφο ή αριστερόστροφο ηχόχρωμα;

Ο τεμπέλικος σχολιασμός επιμένει, πάντως, να περιγράφει τη νέα βασική αντίθεση ως πόλεμο του woke με το αντι-woke πνεύμα σαν να πρόκειται για μονομαχία αρχαϊσμού και εξωτισμού ή, για άλλους, για διαμάχη της «κανονικότητας» και των νέων «εξτρεμισμών». Από τη μία μια μπούμερ ή λούμπεν λαϊκότητα και από την άλλη τα παράξενα άνθη μιας νέας μητροπολιτικής τάξης. Στην πιο απλοϊκή του μορφή, το σχήμα φέρνει κάπως στη μνήμη τη μαρξιστική διάκριση μεταξύ της «βάσης» και του «εποικοδομήματος». Λέγεται πια ότι ο αληθινός «λαός» νοιάζεται για τον μισθό και την ασφάλεια, όχι για δικαιώματα, ανθεκτικότητες οικοσυστημάτων ή για την ευαλωτότητα των τρανς. Συχνά διαβάζει κανείς σκέψεις όπου ένα απατηλά απλό υλικό αισθημάτων κονταροχτυπιέται με διάφορες λοξές επιθυμίες που προέρχονται, τάχα, μόνο από τους «χορτάτους» της ζωής. 

Είναι μονόδρομος αυτή η εξέλιξη με τα παραπροϊόντα της; Δεν υπάρχει, πια, άλλη λαϊκότητα από αυτήν μιας σοβινιστικής/ρατσιστικής δεξιάς ή, έστω, μιας «μάτσο», αντι-οικολογικής και ψευδο-προλεταριακής αριστεράς; Δεν έχουμε περιθώρια για μια πιο γενναιόδωρη συναισθηματική και ορθολογική συμπόρευση χωρίς εγωισμούς, αποκλειστικότητες και χειρονομίες αμοιβαίας περιφρόνησης; Υπάρχουν κάποια παραδείγματα που στηρίζουν ελπίδες (και στη δική μας χώρα), αλλά, κατά κανόνα, αδύναμα και δίχως διάρκεια.

Για να το φέρουμε στα δικά μας: είναι άραγε ο πολακισμός ή η βελοπούλεια φαιδρότητα οι μόνες εφικτές εκδοχές για λαϊκή πολιτική έκφραση; Πέρα από τον χώρο της αστικής κεντροδεξιάς και των συμμάχων της, μοναδική δυνατότητα για μια λαϊκή συναισθηματική αφύπνιση είναι εν τέλει ένας τραμπισμός που μπορεί να έχει δεξιόστροφο ή αριστερόστροφο ηχόχρωμα;

Εδώ αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πνευματικό και πολιτικό στοίχημα· να διαψεύσουμε αυτήν τη χαιρέκακη βεβαιότητα που βλέπει ως λαϊκότητα την ωμότητα, την περιφρόνηση για την απόχρωση και την αλήτικη ξιπασιά. Ποιο είναι ακριβώς το στοίχημα; Να μην παραχωρήσουμε τη λαϊκότητα στην κραυγαλέα ευκολία και στα καφενειακά αυτονόητα που κατασκευάζουν πάντα μια σκηνή υπηκόων και ακολούθων, μια «πλατεία» μνησίκακων θεατών της ίδιας τους της κατάντιας.

Ενδεχομένως, το μέσο για να φτάσουμε σε μια πιο χειραφετημένη λαϊκότητα είναι η τρυφερότητα και η πειθώ. Για να γίνει επιτέλους ορατό στους πολλούς το πόσο ορισμένα «εξωτικά» για μας δικαιώματα είναι απαραίτητα για όλους (και γι’ αυτούς που δεν τους αφορούν στενά και προσωπικά). Το πόσο, επίσης, ένα ρημαγμένο οικοσύστημα φέρνει μια συνολική απώλεια ζωής και νοητού μέλλοντος. Και το γιατί επίσης είναι αδύνατη απ’ όλες τις απόψεις μια Ευρώπη δίχως μετανάστες και μια εθνική ταυτότητα δίχως αναθεωρήσεις και γόνιμες ρήξεις.

Όμως, όλα αυτά είναι, όπως είπαμε, δίπτυχα στοιχήματα, πολιτικά και πνευματικά. Σε μια γλώσσα που έχει πια μισοξεχαστεί μιλάμε στην ουσία για μεταρρύθμιση του κοινού νου και αλλαγή των όρων της δημόσιας συζήτησης.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η λαϊκότητα δεν ανήκει σε κανέναν και κυρίως δεν είναι ιδιοκτησία εκείνων που την επιδεικνύουν αυτόν τον καιρό ως τρόπαιο και προνόμιο.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμένα τζαμιά, καμένες βιβλιοθήκες: Οι ταραχές στην Αγγλία

Οπτική Γωνία / Καμένα τζαμιά, καμένες βιβλιοθήκες: Οι ταραχές στην Αγγλία

Απ’ όλες τις εξελίξεις του φετινού Αυγούστου, αυτή που συζητήθηκε λιγότερο στα εγχώρια ΜΜΕ και που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι αντιμεταναστευτικές ταραχές στην Αγγλία.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ